Kirjoittaja Aihe: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä  (Luettu 17984 kertaa)

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #20 : 01.11.10 - klo:13.47 »
Olen itse käyttänyt Mandakea, vai miten se nyt kirjoitettiin, ihan hyvä oli sekin, samoin olen käyttänyt Susea, mutta ei minulle ole tullut mieleenkään kysymys, että häpeäisin jotenkin noiden käyttöä? Päin vastoin tunnen jonkin asteista ylpeyttä, että olen noitakin käyttänyt! Mistä tämä synkkä Ubuntulaisten haukkuminen johtuu? Onko siinä tätä? Löytyy tuolta samasta aihepiiristä!

Täällä nyt tietenkin lähdetään yleistämään oman ubuntu-fi foorumien pohjalta että ubuntulaiset eivät tee mitään pahaa linux yhteisölle vaan ainoostaan levittävät vapautta ja ilosanomaa M$-orjuuden loppumisesta neutraalilla tavalla.

Mutta ihka oikeasti kun lähdetää katsomaan nyt internet foorumeja ja uutissivustoja niin ubuntulaiset on vauhdissa. Niihin lukeutuu siis kaikki ubuntua käyttävät eli minä myös. Kaikki kuulutaan samaan ubuntu yhteisöön ja me ollaan vastuussa siitä että millaisen kuvan muut käyttäjät saavat ubuntusta ja ennen kaikkee linuxista.
Ubuntulaiset siirtävät melkein aiheen kun aiheen ubuntun ylivoimaisuuteen ja ilmaisuuteen. Suomalaiset uutisisivustot ja foorumit suoraan sanoen raiskataan ubuntufanaattisuudella. Oli aihe vaikka windowsin uudesta tietoturvareiästä niin aihe on nopeasti ubuntun viruksettomuudessa. Oli aihe sitten linuxin tulevaisuudesta kehityksessä niin nopeasti on ubuntulaiset taas kehumassa kuinka canonical tuo käyttäjiä ja on se ainoa joka oikeesti kehittää linuxia.

Ubuntua fanittavat ovat äänekkäitä ja tuovat aivan liikaa esille sitä asetelmaa että ubuntu kommuuni on se ainoa toimiva ja ubuntu on ainoa oikea valinta ja paras kaikin mahollisin keinoin. Ei voida edes tehdä yksinkertaista äänestystä kun ubuntulaiset juoksee äänestämään omaa suosikkiaan ilman että muut edes vaivautuvat paikalle koska pysyvät poissa siitä ylimielisestä asenteesta. Tämän pystyy havaitsemaan melkein miltä tahansa yleiseltä foorumilta aina youtubea myöten ja google trends myös vahvistaa sitä. Se on hyvin paha vakava asia kun vielä canonicalin panostukset eivät ole oikein mitään ja koko yhteisön toiminta perustuu markkinointiin ja illuusioihin joilla luodaan samanlainen kannattajajouko kuin mikä applella oli aikaisempina vuosina jokaisessa sen tuotejulkistuksessa. Sanoi steve melkein mitä tahansa niin yleisö hurras. Nyt mitä tahansa mark sanoo niin ubuntu yhteisö hurraa ja media tarttuu kiinni siihen ihan kuin mark olisi linus joka loi yksin koko linux käyttiksen. Eikä edes mark tajua että mistä johtuu että ubuntu hylätään yhä useammin ja vaihdetaan sellaisiin distroihin jotka kehittää ja jotka vaalivat open source arvoja paremmin. Mark yrittää puolustautua väitteisiin joilla ei ole merkitystä ja joista muut eivät edes puhu. Tämänkin voi havaita kun katsoo markin blogia.

Lainaus
Mielenkiintoisaa sinällään että eilen luin Linux-today;sta ja lxer.comista blogikirjoituksen: "MIKSI JOKAINEN VIHAA UBUNTUA"

Viha on voimakas sana ja se sekoitetaa liian usein varoituksista vahingollisista tavoista open source kommuunia kohtaan tai muiden käyttäjien oikeuksia kohtaan. Kuten on hyvin vaarallinen sana käyttää "jokainen" tai "kaikki".
Mutta onhan jo monilla ubuntun foorumeilla ja blogeissa kielletty kaikki mahollinen kritiikki ja sallittu ainoostaan ylistys ja positiiviset asiat. Todellista RDF luomista siis kyseessä ja jos siitä linjasta poikkeaa niin se on melkeinpä bannia samantien. Canonical on noussut siihen asemaan mitä MS on monille äänekkäille windows käyttäjille ja apple taas äänekkäille mac käyttäjille. 

Tästä on oikein wikikii: http://wiki.ubuntu-fi.org/Kotihakemisto_omalla_osiolla
Oikein suositeltavaa ja turvallista, että käyttöjärjestelmä ja tärkeää dataa sisältävä home ovat eri osioilla, vaikka käyttistä ei jatkuvasti vaihtaisikaan. Jos joskus on pakko tehdä puhdas asennus, eipä tule hukattua omia tiedostoja.

Siis kannattaa olla /boot (missä Linux käyttis sijaitsee) ja sitten / ja /home. Parasta olisi pistää osiot tyylillä

/boot
/
/usr
/var
/tmp (jos ei ole $user temp aktivoitu)
/home
swap

Ubuntun oletusasennuksessa on typerää että /home tungetaan samalle osiolle kuin kaikki muutkin. Samoin ongelmatilanteissa /boot kannattaa pitää erillään ja tietoturvan takia /tmp ja /var erillään. Nuo kaks vikaa kun pitää erillään niin systeemi toimii nopeammin kun nopeasti muuttuvat tiedostot pysyy omilla osioilla.
Tuolla osioinnilla kyllä vähän tekee vaikeammaksi alussa sen että ei tiedä paljonko täytyisi antaa jokaiselle tilaa mutta senhän jokainen voi selvittää du -s komennolla ja sitten pistää varmuudeksi giga tai toinen lisää. Nykyisten 320-1000 gigan levyillä se 3-4 gigan ylimääräinen käyttö ei haittaa mitään. Ja sitten on myös varmuuskopiointi helpompaa kun voi vain tehdä osiosta imagen jos tarvii. /boot on loistava pitää erikseen koska linux käyttis sijaitsee siellä grubin kanssa ja jos tulee ongelmia käynnistyksessä niin se saadaa aina käyntiin ja sitten liitettyy muut hakemistot ja tehtyä korjauksia ilman systeemin uudelleen asennusta.

 

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #21 : 01.11.10 - klo:13.58 »
...
Niihin lukeutuu siis kaikki ubuntua käyttävät eli minä myös. Kaikki kuulutaan samaan ubuntu yhteisöön ja me ollaan vastuussa siitä että millaisen kuvan muut käyttäjät saavat ubuntusta ja ennen kaikkee linuxista.
...

No en varmasti ota mitään vastuuta siitä mitä joku muu kirjoittaa jossakin muualla, oli hän sitten Ubuntun käyttäjä tavalla tai toisella.

Tuo on täysin länsimaisen demokratian vastainen ajatus - eiväthän edes uskonnolliset järjestöt ota milloinkaan tuota vastuuta vaikka heidän ehkä se pitäisikin - ihan vaan heidän omien julistustensa mukaan.

Sinänsä en kritisoi esitettyä postia - en kuitenkaan näkisi että tuollainen fanaattisuus ihan helposti ottaa tuulta juuri tällä Foorumilla  ;D ... täällähän tulee pyyhkeitä jopa asiattomista windows-letkautuksista aika helposti  ;D

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #22 : 01.11.10 - klo:14.31 »
Fri13  kävin todellakin katsomassa siellä Mandrivan sivuilla ja lukemassa viestejä, ihan uteliaisuudesta kyseistä distroa kohtaan, olenhan Mandakea käyttänyt aiemmin. En vastaavaa tekstiä ole löytänyt täältä, vaikka yritin hakeakin, liekö myös syynä se, että siellä oli vain muutama sata viestiä ja täällä? No jaa ehkä vähän enemmän.

Mitä tulee Ubuntun hypetykseen eri foorumeilla, on tosi, mutta en ole nähnyt yhtään Mandrivan käyttäjän juttua missään foorumissa muualla, kuin sen omassa? Miksi näin on? eikö olis syytä kertoa, että on muitakin, kuin SuSe ja Ubuntu suomessa käytössä? Ei tavallinen taatelintallaaja osaa sellaista edes hakea, josta ei ole edes kuullutkaan? Kehotan siis kiireimmän kaupalla kertomaan ihmisille myös Mandrivasta, vai millä nimellä se nyt sitten onkaan, että tulisi tietoisuuteen.

Siis ei vieläkään sodan julistusta vaan avointa keskustelua siitä. On turhaa ja ei ole mitään syytä hävetä, jos käyttää jotain muuta,kuin Susea, Ubuntua, tai jotain muuta distroa, vaan kertoen hyvistä kokemuksista, jos ei täällä, niin esm nyysseissä tai jollain muulla keskustelupalstalla ja kertoa mistä löytää kyseistä distrosta enemmän tietoa, niihän Ubuntun käyttäjätkin kertoo ja ovat ylpeitä siitä, että miten on helppo käyttää sitä.  ;)
Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4054
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #23 : 01.11.10 - klo:14.37 »
mutta en ole nähnyt yhtään Mandrivan käyttäjän juttua missään foorumissa muualla, kuin sen omassa? Miksi näin on? eikö olis syytä kertoa, että on muitakin, kuin SuSe ja Ubuntu suomessa käytössä? Ei tavallinen taatelintallaaja osaa sellaista edes hakea, josta ei ole edes kuullutkaan?

Maailma muuttuu: kun Ubuntua ei vielä ollut, silloinen Mandrake (joka Conectivaan liityttyään synnytti Mandrivan) taisi nimenomaan olla helppokäyttöisimmän ja helpoimmin lähestyttävän Linuxin maineessa. Sen pääkilpailijathan olivat Red Hat ja SuSE (saks. S.u.S.E.). Mandrake ja Mandriva ovat kuitenkin niin moneen kertaan olleet pahoissa ongelmissa, että se on luultavasti syönyt potentiaalista käyttäjäkuntaa tiedotusongelmista riippumattakin.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

valtsu68

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 454
  • Aloitteleva peruskäyttäjä
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #24 : 01.11.10 - klo:16.36 »
En sitten alunperin aikonut sotkeentua näihin kuvioihin...

...kun lähdetää katsomaan nyt internet foorumeja ja uutissivustoja niin ubuntulaiset on vauhdissa.

Niin. Kun tällekin foorumille on rekisteröitynyt jo yli 12 000 käyttäjää, niin joukkoon mahtuu sellaisiakin kavereita joilla ei kaikki muumit ole olleet laaksossa pitkään aikaan ja ne on soveltuvin osin korvattu tuxeilla. Windows-maailmassakin löytyy sellaisia ihmisiä, joilta on reseptit kadonneet matkalla apteekkiin, joiltakin suomalaisilta moderoimattomilta keltaisen lehdistön foorumeilta sellaisen voi löytää.

Niiden kanssa on vaan elettävä.


Siis kannattaa olla /boot (missä Linux käyttis sijaitsee) ja sitten / ja /home. Parasta olisi pistää osiot tyylillä

/boot
/
/usr
/var
/tmp (jos ei ole $user temp aktivoitu)
/home
swap

Ubuntun oletusasennuksessa on typerää että /home tungetaan samalle osiolle kuin kaikki muutkin. Samoin ongelmatilanteissa /boot kannattaa pitää erillään ja tietoturvan takia /tmp ja /var erillään. Nuo kaks vikaa kun pitää erillään niin systeemi toimii nopeammin kun nopeasti muuttuvat tiedostot pysyy omilla osioilla.
Tuolla osioinnilla kyllä vähän tekee vaikeammaksi alussa sen että ei tiedä paljonko täytyisi antaa jokaiselle tilaa mutta senhän jokainen voi selvittää du -s komennolla ja sitten pistää varmuudeksi giga tai toinen lisää. Nykyisten 320-1000 gigan levyillä se 3-4 gigan ylimääräinen käyttö ei haittaa mitään. Ja sitten on myös varmuuskopiointi helpompaa kun voi vain tehdä osiosta imagen jos tarvii. /boot on loistava pitää erikseen koska linux käyttis sijaitsee siellä grubin kanssa ja jos tulee ongelmia käynnistyksessä niin se saadaa aina käyntiin ja sitten liitettyy muut hakemistot ja tehtyä korjauksia ilman systeemin uudelleen asennusta.

 

Jotain tällaista olen mietiskellyt. Onko tästä jossain enemmän kertomusta? Tuo vaikuttaa oikeasti kokeilemisen arvoiselta.

Mitä jos noita osioita sijoittelee kokonaan toisille levyille?

Olisiko uuden topicin aihe?

JayJay

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 260
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #25 : 01.11.10 - klo:18.56 »
Olisiko uuden topicin aihe?

jos mielipidettä kysytään, niin ehdottomasti.

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #26 : 01.11.10 - klo:20.51 »
Mandrake ja Mandriva ovat kuitenkin niin moneen kertaan olleet pahoissa ongelmissa, että se on luultavasti syönyt potentiaalista käyttäjäkuntaa tiedotusongelmista riippumattakin.

Ei ne yrityksen aikaisemmat taloudelliset ongelmat ole tuottaneet ongelmia kuin yrityksille ja niihin mandriva on keskittynyt. Nytkin mandrivalla menee oikein hyvin ja sehän ostettiin ja siitä syntyi se huono asia että euroopan yrityspuoli lakkautettiin ja sitä ennen kehittäjät lähtivät perustamaan uuden distron nimeltä Mageia (kreikaksi maaginen). Mandriva jatkaa edelleen toimintaa mutta nyt enää vain lähi-idässä ja etelä-amerikassa eikä enää keskity euroopan markkinoille eli yrityksille ei kiva juttu. Sen sijaa voi jatkossa käyttää myös tavalliset käyttäjätkin sitä mutta kun ei ole kiva jos distro alkaa olemaan liikaa viilattu yrityksille ja muihin maihin kuin myös eurooppaan.

Mikä myös söi paljon tavallisii käyttäjiä oli mandrivan oma Laora teema joka oli monen mielestä hieno ja monen mielestä hirvittävä. Itse lukeudun tuohon jälkimmäiseen myös muiden tuntemieni ihmisten parissa. Ulkoasulla on merkittävä asia siihen kokonaisfiilikseen mikä syntyy käytössä ja tämähän on ollut ubuntussakin kunnossa parin julkaisun ajan ja juurikin *se* juttu ubuntussa. Eli hyvin pienestä on kiinni asiat ja sitä varten kantsiikin heti ensimmäiseksi mm. mandrivaa asennettaessa vaihtaa teema johonkin parempaan niin eroa ei löydy ubuntun ja mandrivan välillä ubuntun eduksi. Mutta samaa voi sanoa mistä tahansa distrosta kun jotkut ei tykkää violetista ja jotkut ei vihreestä eikä jotkut sinisestä. Vaihdetaa teema niin kaikki tykkää kaikista.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4054
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #27 : 01.11.10 - klo:21.20 »
Ei ne yrityksen aikaisemmat taloudelliset ongelmat ole tuottaneet ongelmia kuin yrityksille ja niihin mandriva on keskittynyt.

Ei kai kyse olekaan varsinaisista ongelmista vaan siitä, että ihmiset lukevat taloudellisista vaikeuksista ja tuumivat, että on liian uskaliasta hypätä uppoavaan laivaan. Olen itse näin ajatellut ja tiedän muidenkin samaa pohtineen. Kuten Mageia todistaa, he ovat ainakin jossain määrin silti väärässä: yhteisö voi pelastaa jakelun, vaikka sitä alun perin valmistanut yritys kariutuisi.

Mutta nyt aloin muistella, miksi itse hylkäsin silloisen Mandraken – kokeilin sitä kuitenkin moneen kertaan ja muistan aikanaan tutuille kehuneeni sitä silloisista toimivimmaksi ja parhaiten laitteistoni tunnistaneeksi Linuxiksi. Syy taisi olla aika hassu: Mandraken oletusasennus oli ”siivoton”. Toisin sanoen työpöydällä oli oletuksena iso liuta kuvakkeita ja ohjelmien käynnistysvalikko ruokkoamaton pusikko. Vaikutelma oli sama kuin tyypillisessä Windows-asennuksessa :p

Juuri suhteessa tähän Ubuntu tullessaan vakuutti. Työpöydällä ei ollut ainuttakaan turhaa kuvaketta, oletusasennus oli täsmämitoitettu perustarpeisiin ja ohjelmavalikko siisti. Nythän kaikki distrot tuntuvat siirtyneen – kiitettävästi! – samalle linjalle, jopa openSUSEkin.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #28 : 01.11.10 - klo:22.08 »
Juuri suhteessa tähän Ubuntu tullessaan vakuutti. Työpöydällä ei ollut ainuttakaan turhaa kuvaketta, oletusasennus oli täsmämitoitettu perustarpeisiin ja ohjelmavalikko siisti. Nythän kaikki distrot tuntuvat siirtyneen – kiitettävästi! – samalle linjalle, jopa openSUSEkin.

Mandrakehan alotti siivoamaan valikkojaan ennen kuin ubuntua oli olemassa. Mutta säilytti sen kaupallisen asiansa eli työpöydällä oli powerpackin ja clubin (fooruminkin) tarjouslinkit.
Silti se mikä oli pahinta oli että valikkoja ei ollut siivottu tarpeeksi, etenkin jos oli gnome + kde asennus yhdessä milloin softat oli molempien puolella. Mandrake(mandriva) oli/on siinä loistava että ei ollut merkitystä laadussa kumpaa oikeestaan käytit. Mikä on taas ongelma ubuntulla että kubuntu on ihan toisen tason distro kuin ubuntu.

Joskus 99 moni distro teki tuon valikon hyvin selkeäksi ja sitä ubuntu on suorastaan kopioinut. Debianillakin oli tuolloin juuri sellainen valikko kuin mitä ubuntulla on tänä päivänä. Sitten ne corelit ja muut olivat sellaisia mitä muutkin distrot vieläkin saisivat ottaa oppia. Asennus oli helpommalla tyylillään kolme klikkausta missä valittiin kiintolevy, annettiin käyttäjätiedot (nimi, käyttäjätunnus ja salasana) sekä root salasana ja asennus oli jo taustalla käynnissä kun sai nuo tiedot annettua ja sitten vain katseltiin infoja mitä tehdään mistäkin.

Oletusasennuksen mukaan tehty päätös rankata distroja on hyvin heppoinen, se on kyllä se hyvin tärkeä asia mutta ei mikään vettä pitävä. Mutta kun käyttäjät on sellaisia että istutaan mielellään vain selaamassa nettiä selaimella ja chattaillaan facebookissa sillä ja kuunnella sitten musiikkia tai katotaan pari videota niin millään syvällisemmällä todella tärkeellä asialla ei ole mukamas arvoa. Siinä vaiheessa istuukin asemaan ne jotka haluaa huolehtia että koko homma ei mene reisille sen takia että lähdetään tekemään rahaa ja sitomaan käyttäjiä tiettyihin mielikuviin. Tulos on vain mitä MS nautiskelee tälläkin hetkellä. Kyllähän windowskin toimii loistavasti. Tiettyyn pisteeseen saakka.

Nyt mandrivasta forkattu distro mageia tulee oleen kiinnostava kun se on yhteisöpohjainen eli yhteisö pääsee vaikuttamaan vielä enemmän muutoksiin kun ei ole yritysasiakkaat etusijalla. Mutta se taas muuttuu että mandriva on ollut yksi suurimpia tukijoita open sourcen puolella. Mageialla ei tule olemaan sellaisia varoja ollenkaan. Mandriva on maksanut (palkkiot) eri upstream projektien tekijöille ja palkannut niihin väkeä mukaan, ottamatta niitä omilla palkkalistoille ja nimenomaan upstreamiin että työstä pääsee nauttimaan kaikki eikä vain mandriva. Mandriva myös pistänyt paljon rahaa gnomen ja kde eri tapahtumiin (gnome summit? ja akademy) ja järjestänyt tiloja ja koulutuksia. Lopputulokset olleet erinomaisia juuri open source yhteisöä kohtaan. Mutta kun siitä ei pidetä tarpeeksi meteliä niin ongelmia tulee. Muistaakohan kukaan enää mandrivan pääjohtajan avointa kirjettä intelin Classmate tapauksessakin missä MS lahjoi edustajat asentamaan mandrivan tilalle windows?
« Viimeksi muokattu: 01.11.10 - klo:22.11 kirjoittanut Fri13 »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4054
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #29 : 02.11.10 - klo:10.51 »
Mikä on taas ongelma ubuntulla että kubuntu on ihan toisen tason distro kuin ubuntu.

Lähes pelkästään KDE:tä käyttävänä en yhdy näin jyrkkään arvioon. Okei, Kubuntu on ”toisen tason” distro kuin Ubuntu, mutta ”ihan” toisen tason? Se on käytännössä Ubuntu, johon on päälle liimattu työpöytäympäristöksi lähes vanilja-KDE. Mitään omaa, distron erottavaa leimaa Kubuntuun ei ole tullut. Ei se silti niin huono ole kuin useasti väitetään, se on vain... askeettinen.

Lainaus
Oletusasennuksen mukaan tehty päätös rankata distroja on hyvin heppoinen,

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Oletusasennus vaikuttaa kuitenkin eniten juuri siinä vaiheessa, kun hyppelehtii distrosta toiseen eikä aina vielä edes tiedä, miten kutakin lähdetään säätämään omien mielitekojen mukaiseksi. Itse haluan lähtökohtaisesti mahdollisimman puhtaan pöydän, jottei ensimmäinen tarve ole ruveta siivoamaan.

Lainaus
Tulos on vain mitä MS nautiskelee tälläkin hetkellä. Kyllähän windowskin toimii loistavasti. Tiettyyn pisteeseen saakka.

Itse asiassa ainakin vielä XP-aikana (jota aktiivisesti yhä käytän työkoneellani) Windows ei suinkaan oletusasennuksena toimi loistavasti. Siitähän puuttuvat kaikki mahdolliset mediakoodekit, joita Pelle Peruskäyttäjä nykyään koneeltaan odottaa. Esim. Mint ja Sabayon ovat tässä suhteessa valovuoden edellä. Vistasta ja seiskasta en tiedä, kun en ole käyttänyt.

Lainaus
Nyt mandrivasta forkattu distro mageia tulee oleen kiinnostava kun se on yhteisöpohjainen eli yhteisö pääsee vaikuttamaan vielä enemmän muutoksiin kun ei ole yritysasiakkaat etusijalla.

Odotan kyllä jännityksellä. Ei minulle Mandrake-ajoista huonoa muistoa jäänyt. Kaikki tuonaikaiset *drake-loppuiset hallintatyökalut olivat osoitus siitä, kuinka paljon työtä distro teki saadakseen käyttäjät pysymään Linux-ympäristössä. Nykyäänhän monet noista työkaluista voidaan jo korvata työpöytäympäristöjen (Gnome, KDE) oletussovelluksilla.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #30 : 02.11.10 - klo:12.11 »
En ole käyttänyt Kubuntua, joten en osaa siitä sanoa mitään. Mandakea ja Susea olen käyttänyt, joissa molemmissa oli KDE työpöytä systeemi. Pidin siitä, anteeksi vain siksi, kun se oli niin windowsmainen. En pitänyt tästä 8.04 sen Ubuntun Gnome teemasta, mutta 10.04 osui minuun, kuin nyrkki silmään, enkä edes tykkää muuten violetistä värinä? Eikä nytkään ole tarkoitus mitään vainoa kohdistaa mihinkään distroon, ei puolesta, eikä vastaan, vaan olin ihmeissäni näistä kirjoituksista joita Mandrivan sivuilta löysin.

Onko Canonical tehnyt väärin, tai laittomasti tehdessään Ubuntun ja laittanut sen jakeluun? Jos ajatellaan OpenGl ajatusmaailmaa, niin käsittäksen ei? Onko se toiminta ollut korretkia, niin ehkä kyllä, tai, kun en taustoja tiedä?

Onko Canonical tehnyt hallaa linuxin leviämiseen koteihin? Ei minusta, enneminkin päin vastoin, on edes auttanut markkinoinillaan useampaa uskaltamaan kokeilla linusta kotona.

Kun vielä on monen tasoisia tulijoita linux koneille, niin nekin pitää huomioida, jos ei ole tarkoitus pitää vain linusta nörttien ohjelmointiparatiisina? On henkilöitä, jotka ei pysty edes kuvaa kääntämään yksinkertaisellakaan kuvan käsittelyohjelmalla, vaikka olisi suomeksi käännetty, niin silloin pitää huomioida heidän tarpeensakin ja mikä vaatimustaso on kyseessä? Yksinkertainen simppeli työpöytä ja siihen tarvittavat kuvakkeet, riittää valtaosalle käyttäjiä. Olen ollut laittamassa windows koneita kuntoon ihmisillä, jotka ei osaa mennä edes resursien hallintaan, saati asentaa yksinkertaistakaan ohjelmaa koneelleen ja jos yrittävät, niin taatusti on kone solmussa sen jälkeen. Tämän tason käyttäjä ei kaipaa mitään koneen laittamisia, vaan on tyytyväinen, jos ei tarvitse muuta kuin hyväksyä päivitykset ja jatkaa surfailua ja sitäkään ei välttämättä tule kaikkien tehtyä, kun joutuu salasanan kirjoittamaan, hyväksyäkseen päivityksen.

Mandriva/ Mageija, vai millä nimellä se nyt on, on minulla seuraava kokeiltava (sen vuoksi sinne sivuille alunperin menininkin), kun saan sen toisen koneen tähän työpöydälle hommattua. Joten niiltäkn osin Free13 voi olla ihan tyytyväinen, ainakin minun suhteeni, vaikka kehun ja tykkään Ubuntun nykyisestä ulkonäöstä ja helppoudesta, niin kokeilen mielellään myös muita distroja.

Minulla on ollut 8 vuotta Xp, yhdellä ja samalla asennuksella ( sen verran jouduin tekemään uuden asennuksen, kun virtalähde hajosi ja sekoitti c aseman), joten suht kestävä se on ollut, nyt vain alkaa olemaan rikki. Olin äärettömän ennnakkoluuloinen Xp kohtaan ja en meinannut millään sitä asentaa, vaan työn takia oli pakko ottaa ja opiskella sitä. On siihen joutunut hommaamaan virustorjuntaa ja kaikenlaista muutakin softaa, että on saanut toimimaan näinkin kauan, mutta pääasiassa on toiminut kuitenkin ja työt olen saanut tehtyä.

Joten jos ajatellaan Ubuntua ovimattona uudelle käyttäjällle, niin OK, se saa olla sellainen ajatus sinulla, muta minulle se on ennemmin mielyttävä tapa tutustua Linuxiin ja jos sen jälkeen huomaa olevansa jotain vailla, niin miksi ei vaihtaisi johonkin toiseen, ei kait se ole kielettyä, kaikkia vain ei kiinnosta hakea uutta distroa, vaan tyytyy siihen, mikä tuntuu hyvältä hänelle, ja eikö se ole se peruskysymys, että tuntuu hyvältä itselle, eikä muille? Eli voi käyttää Ubuntua häpemättä sitä mageijalaisten silmissä?

Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #31 : 04.11.10 - klo:00.39 »
Onko Canonical tehnyt väärin, tai laittomasti tehdessään Ubuntun ja laittanut sen jakeluun? Jos ajatellaan OpenGl ajatusmaailmaa, niin käsittäksen ei? Onko se toiminta ollut korretkia, niin ehkä kyllä, tai, kun en taustoja tiedä?

Tosta täytyy olla varovainen kun canonical ei ole tehnyt ubuntua vaan se ainoastaan paketoi ubuntun ja jakaa sitä. Siitä tuleekin termi distro/distribution joka on suomeksi jakelupaketti ja se tulee verbistä distributing eli jakaa.

Eihän siinä ole mitää vikaa että joku ottaa open sourcen softat, kääntää lähdekoodista binäärit, paketoi ne ja jakaa. Mutta se miten se jakelu tapahtuu onkin oma luku. Canonicalin tapa jakaa ne softat ominaan, väittäen että se on ne tehnyt on väärin niitä kohtaan jotka oikeasti tekee ne softat. Se on siis sama kuin maitomies kertoisi lypsäneensä maidon tai postimies kertoisi kirjoittaneensa ja painaneensa jakamansa lehden. Maitomies ja postimies ovat tärkeitä että käyttäjät saavat ne softat. Mutta suurin kiitos siitä maidosta ja lehdestä menee ihan muille.

Lainaus
Onko Canonical tehnyt hallaa linuxin leviämiseen koteihin? Ei minusta, enneminkin päin vastoin, on edes auttanut markkinoinillaan useampaa uskaltamaan kokeilla linusta kotona.

On tehnyt hallaa koska ihmiset ei tiedä että ne käyttää linux käyttistä ja canonical vain jakelee linuxia ja tuhansia muita open source softia yhdessä paketissa nimeltää ubuntu. Joo voidaa sanoa että se on kiva juttu että linux ja muut open source softat leviää. Mutta siitä ei ole paljoa hyötyä jos käyttäjät ei tiedä mitä ne käyttää ja mikä canonical on oikeasti (postimies tai maitomies)

Lainaus
Kun vielä on monen tasoisia tulijoita linux koneille, niin nekin pitää huomioida, jos ei ole tarkoitus pitää vain linusta nörttien ohjelmointiparatiisina? On henkilöitä, jotka ei pysty edes kuvaa kääntämään yksinkertaisellakaan kuvan käsittelyohjelmalla, vaikka olisi suomeksi käännetty, niin silloin pitää huomioida heidän tarpeensakin ja mikä vaatimustaso on kyseessä? Yksinkertainen simppeli työpöytä ja siihen tarvittavat kuvakkeet, riittää valtaosalle käyttäjiä.

Tuotahan tarjoaa valtaosa muista distroista. Canonical ei ole tehnyt yhtää mitää gnomelle mitä muut distrot eivät olisi tehneet juuri tollasiin toimintoihin kuten saadakseen kuvan käännettyä ympäri. Canonical vain jakaa ubuntua joka on sellainen paketti että linuxin ja kaikki muut softat saa helposti koneelle ja se mikä tekee sen poikkeevaksi muista on että siihen saa canonicalilta tukea tai ubuntu foorumeilta. Siis ihan samalla tavalla poikkeavaksi kuin mikä tahansa muu distro eroaa toisista distroista että niihin saadaan tukea niiden foorumeilta ja niiden tekemiltä yrityksiltä tai kommuuneilta. Eli ei mitää erikoista.

Lainaus
Olen ollut laittamassa windows koneita kuntoon ihmisillä, jotka ei osaa mennä edes resursien hallintaan, saati asentaa yksinkertaistakaan ohjelmaa koneelleen ja jos yrittävät, niin taatusti on kone solmussa sen jälkeen. Tämän tason käyttäjä ei kaipaa mitään koneen laittamisia, vaan on tyytyväinen, jos ei tarvitse muuta kuin hyväksyä päivitykset ja jatkaa surfailua ja sitäkään ei välttämättä tule kaikkien tehtyä, kun joutuu salasanan kirjoittamaan, hyväksyäkseen päivityksen.

Tollasille ihmisille mä laittaisin myös yhtä hyvin minkä tahansa muun distron kuin vain ubuntun. Kelpaa aivan yhtä loistavasti ja jopa monessa paikassa muut paremmin. Mutta ihan oikeesti mikä tahansa distro kelpaa siihen koska jos mä tiedän mitä käyttäjä tarvitsee niin mä voin sen vartissa säätää sille sellaiseksi että sillä ei tule ongelmia.

Mandriva/ Mageija, vai millä nimellä se nyt on, on minulla seuraava kokeiltava (sen vuoksi sinne sivuille alunperin menininkin), kun saan sen toisen koneen tähän työpöydälle hommattua.[/quote]

Kannattaa antaa mahollisuus 2-3 julkasun verran koska oman kommuunin ja koko distron tekeminen ei ole helppoa vaikka se forkataan mandrivasta. Eli Mandriva jää jatkamaan ihan kuten aikasemminkin mutta siitä tehdään oma versio joka eroaa sitten jatkossa siitä vielä enemmän. Lopulta mandrivan ja mageian ero taitaa olla suurempi kuin debianin ja ubuntun välinen ero. Ero tulee oleen kuin redhatin ja opensusen/mandrivan.

Lainaus
Joten jos ajatellaan Ubuntua ovimattona uudelle käyttäjällle, niin OK, se saa olla sellainen ajatus sinulla, muta minulle se on ennemmin mielyttävä tapa tutustua Linuxiin ja jos sen jälkeen huomaa olevansa jotain vailla, niin miksi ei vaihtaisi johonkin toiseen, ei kait se ole kielettyä, kaikkia vain ei kiinnosta hakea uutta distroa, vaan tyytyy siihen, mikä tuntuu hyvältä hänelle, ja eikö se ole se peruskysymys, että tuntuu hyvältä itselle, eikä muille? Eli voi käyttää Ubuntua häpemättä sitä mageijalaisten silmissä?

Ei mitää häpeää pitäisi kokea siitä että käyttää ubuntua mutta se pitäisi myös tapahtua järjellisistä syistä eikä vain tunteesta ubuntuun. Ihan sama pätee mandrivaankin. Canonical ei ole mikään ystävällinen vierailija open source yhteisössä missä kommuunit ja yritykset ovat raataneet vuosia saadakseen linuxin siihen kuntoon missä se on nyt. Ja canonical kerää vain kunnian siitä vaikka se ei pistä tikkuakaan ristiin siitä.
Ja jokasen pitäisi tajuta että liika valta yhdellä taholla oli se sitte open source tai suljettu softa puoli niin se on liikaa jos siinä ei pelata siten että oikeasti kehitetää ja kunnioitetaa muita distroja. Ja sitä ei canonical tai ubuntu kommuuni tee ja sehä johtuu joko tiedottomuudesta että canonical on vain jakelija tai uskosta että canonicalin markkinointi on totta eli ei havaita sitä canonicalin omaa ongelmaa siinä että sen täytyy tehdä voittoa ja sitä se ei tee varmaa vieläkää vaikka istuu veroparatiisissa ja sillä on lähes pohjaton lompakko mistä rahaa sataa. Muut distrot ovat joko täysin kommuunin pohjalta tehneet kaiken työn canonicalin eteen (debian vaikka) tai perustaneet yritykset ja lähteneet tarjoamaan tukea ja kehittämään upstreamia käyttäjien tarpeiden mukaan missä samalla kaikkien distrojen käyttäjät siitä hyötyy (redhat, mandriva ym).


roikale

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 321
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #32 : 04.11.10 - klo:08.55 »
Mandrivalla olen suorittanut tähän astisen Linux-urani parhaimman upgrade-toiminnan ei siis siirtymisen vanhasta versiosta uudenpaan ilman clean installia. Se oli jopa niin onnistunut, että aiemmassa versiossa olleet bugit lähtivät sen siliän tien. Sen sijaan esim. Fedoralla nämä yritykset ovat olleet aina tuhoontuomittuja enkä ole niitä enää aikoihin edes yrittänyt.
Kannettava (17,3") Intel - järjestelmät Linux Mint 17.2 ja Ubuntu 15.04

matt1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 106
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #33 : 04.11.10 - klo:10.24 »
Olen Ubuntu-noviisi, siirtynyt pari vuotta sitten XP Homesta Ubuntuun. Olen hyvinkin saattanut hehkuttaa Ubuntua jonkin verran, koska olin niin tyytyväinen löydettyäni sen. Ubuntua tietenkin vain siksi että muista distroista on vähän kokemusta. Ymmärrän hyvin jos joku minua nuorempi kiihkoilee Ubuntusta jossain keskustelupalstoilla, vanhemmat tuskin koska he ovat tunteneet Linuxin jo ennen Ubuntun olemassaoloa. Kiihkottomuus LInuxin käyttäjien parissa on kyllä ehdoton plussa -joillain anonyymeilla keskustelupalstoilla meno on muuttunut aika rajuksi, oli kysymys mistä hyvänsä niin mielipiteet nostavat adrenaliinitasoja.

Olisin ylpeä jos muutkin distrot olisivat tuttuja, mutta komentoriviummikkona ja vähällä ajalla ja viitseliäisyydellä varustettuna en noita kevyempiä ole jaksanut opetella. MIntiä käytin vähän aikaa, Kubuntu on tällä hetkellä double bootina ja olisinko ohimennen asentanut Susenkin, mutta aina palaan tuttuun Ubuntuun - senkin käytäntöjen opettelussa oli jonkin verran vaivaa.

Miksi tuota Canonicalia muuten mollataan, kysyy nyypiö? Eikös LInuxilla saa repiä rahaa niin paljon kuin haluaa (tältä firmaltahan se ei kai ole vielä onnistunut),  niin kauan kuin ulos tulee avointa softaa? Ja eikö noita distroja synny kuin sieniä sateella vaikka olisi minkälaisia miljonäärejä markkinoilla - ubuntun päällekin on tehty kai jokunen? Olisiko vältämätöntä että firma kehittäisi Linuxia nykyistä enemmän, vai onko mahdollista että eri tahot tekevät erilaisia asioita?




JayJay

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 260
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #34 : 04.11.10 - klo:10.32 »
Miksi tuota Canonicalia muuten mollataan, kysyy nyypiö? Eikös LInuxilla saa repiä rahaa niin paljon kuin haluaa (tältä firmaltahan se ei kai ole vielä onnistunut),  niin kauan kuin ulos tulee avointa softaa? Ja eikö noita distroja synny kuin sieniä sateella vaikka olisi minkälaisia miljonäärejä markkinoilla - ubuntun päällekin on tehty kai jokunen? Olisiko vältämätöntä että firma kehittäisi Linuxia nykyistä enemmän, vai onko mahdollista että eri tahot tekevät erilaisia asioita?

Tuossa pari viestiä ylempänä se on selitetty pois jättäen veroparatiisit ja sen semmoiset.

Lainaus käyttäjältä: Fri13
Eihän siinä ole mitää vikaa että joku ottaa open sourcen softat, kääntää lähdekoodista binäärit, paketoi ne ja jakaa. Mutta se miten se jakelu tapahtuu onkin oma luku. Canonicalin tapa jakaa ne softat ominaan, väittäen että se on ne tehnyt on väärin niitä kohtaan jotka oikeasti tekee ne softat. Se on siis sama kuin maitomies kertoisi lypsäneensä maidon tai postimies kertoisi kirjoittaneensa ja painaneensa jakamansa lehden. Maitomies ja postimies ovat tärkeitä että käyttäjät saavat ne softat. Mutta suurin kiitos siitä maidosta ja lehdestä menee ihan muille.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #35 : 04.11.10 - klo:10.43 »
Missä se Canonical muuten väittää mitä täällä väitetään sen väittävän? En ole nähnyt yhtään referenssiä siihen. Ettei tässä nyt sitten sekoiteta nörttien forum-kirjoittelua jossakin muualla, itse asiaan?

Alla on lainaus Suomen Ubuntun etusivulta, joka näyttää olevan käännös ubuntu.com :in etusivulta. Siinähän puhutaan ihan selvästi avoimen lähdekoodin sovelluksista ja viimeinen on vielä linkki tarkempaan sisältöön, josta selviää mitä tarkoitetaan. Tuossa ei sanallakaan viitata siihen, että Canonical olisi itse tehnyt näitä vapaita ja avoimia ohjelmistoja - jokainen joka vähänkään on perillä asiasta tietää jo tuon perusteella, että ne tulevat jostakin muualta. Siinä viitataan myös kaupallisen tuen saantiin, josta jokaisen pitäisi ymmärtää, että takana on kaupallinen yritys - eihän kaupallista tukea muuten voi tarjota.

"
Ubuntun lupaus

Ubuntu tulee aina olemaan maksuton,

mukaan lukien yritysjulkaisut ja turvallisuuspäivitykset. Saatavilla on sekä yhteisön tukea että kaupallista tukea Canonicalilta ja sadoilta yrityksiltä ympäri maailmaa.

Tarjoamme vapaiden ohjelmistojen yhteisön parhaat käännökset ja esteettömyystoiminnot tehdäksemme Ubuntun hyödylliseksi mahdollisimman monelle. Oletusasennus sisältää vain vapaita, avoimen lähdekoodin sovelluksia
  • .


Vapaat ohjelmat"
« Viimeksi muokattu: 04.11.10 - klo:10.47 kirjoittanut Ganymedes »

JayJay

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 260
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #36 : 04.11.10 - klo:10.57 »
Missä se Canonical muuten väittää mitä täällä väitetään sen väittävän?

Siihen en taas minä ota kantaa. Kiinnitin vain edellisen kirjoittajan huomion Fri13:sta selitykseen aiheesta, kun hän selkeästi ei ollut sitä huomannut/sisäistänyt. Sinä taas kysyt ihan eri asiaa ja varmaan Fri13:sta on perusteita väittää noin ja mielenkiintoista onkin nyt nähdä niitä perusteita.


Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #37 : 04.11.10 - klo:11.07 »
Missä se Canonical muuten väittää mitä täällä väitetään sen väittävän?

Siihen en taas minä ota kantaa. Kiinnitin vain edellisen kirjoittajan huomion Fri13:sta selitykseen aiheesta, kun hän selkeästi ei ollut sitä huomannut/sisäistänyt. Sinä taas kysyt ihan eri asiaa ja varmaan Fri13:sta on perusteita väittää noin ja mielenkiintoista onkin nyt nähdä niitä perusteita.

Joo, ei tämä ollut sen paremmin sinulle tarkoitettukaan.

Mutta tosiaan mielenkiintoista tietää missä Canonical itse on väittänyt koodanneensa koko Ubuntun - tai mitä nuo väitteet tuolla edellä nyt sitten oikein ovat olleetkaan?

On tietysti tärkeää pitää huolta miten yritykset avoimen koodin yhteisössä toimivat. Toisaalta kannattaisi myös oppia sitä, miten hienosti Canonical on osannut markkinoida tuotteensa, toteuttaa jakelunsa ja positioida sen oikealla tavalla. Nuohan ovat kaupallisten ohjelmistojen menestyksen ehtoja - miksei sitten avointen ohjelmienkin jos tavoitteena oikeasti on menestys ja laaja levikki.

JayJay

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 260
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #38 : 04.11.10 - klo:11.22 »
Toisaalta kannattaisi myös oppia sitä, miten hienosti Canonical on osannut markkinoida tuotteensa, toteuttaa jakelunsa ja positioida sen oikealla tavalla. Nuohan ovat kaupallisten ohjelmistojen menestyksen ehtoja - miksei sitten avointen ohjelmienkin jos tavoitteena oikeasti on menestys ja laaja levikki.

Tämä pitää kyllä mielestäni paikkansa ja siihen pitää muidenkin kiinnittää huomiota tulevaisuudessa. Ei ehkä kaikkien, koska kaikki jakelut eivät välttämättä edes hae kaupallista menestystä. Mutta jos sellaista halajaa, pitää myös osata myydä tuotteensa, jonka on ensin tuotteistanut.

No, esim. Fedora on Red-Hat:n yhteisö- ja kehitysvastine (en tiedä, onko nyt ihan oikea terminologia), eikä sillä sikäli ole kaupallisia intressejä toisin kuten Red-Hat:lla. Mutta eihän toisaalta Red-Hat:lla hirveän huonosti mene?

Jos ainakin aiemmin linux-ohjelmissa keskityttiin enemmän ohjelman toimivuuteen hienon ja käytettävän käyttöliittymän sijaan (muistaakseni) - joka toki on tärkeä osa lopputuotetta - on siinä valossa ymmärrettävää, etteivät samantyyliset kaverit välttämättä osaa sitä tuotteistamisen toista laitaa. He osaavat ohjelmoida hyviä ohjelmia. Käyttöliittymät, tuotteistukset ja markkinointi jää sitten muille. Jokainen tehköön sitä, johon kokee kiinnostusta ja jossa on hyvä.

Omalta kohdaltani muistan miten jännitti Linux-maailman "pirstaloituminen", jonka nykyään käsitän monimuotoiseksi rikkaudeksi. Mikä jakelu valita jne.? Jos Linux meinaa mainstreamiin, on jonkun jossain vaiheessa tehtävä asiat kuluttajille hieman helpommin lähestyttäviksi.

Sitähän Canonical ja Ubuntu-yhteisö toistaalta tekee. Tosin jos Fri13:n em. väärinkäytöksiä on ollut, niin sen koen kyllä erittäin huonona asiana.

Miksi Linuxin sitten pitäisi yleistyä? Minulle on henkilökohtaisesti aivan sama, mitä ihmiset käyttävät, kunhan Linux-maailma saa työpöydilläkin sen verran massaa, että ajurit, pelit ja sen sellaiset eivät enää ole ongelma ollenkaan - siis ihan valmistajien tasolla. Yhteisöhän osoittaa voimansa reverse-engineeraamalla ajureita esimerkillisesti, mutta sekin vielä jonkin verran aikaa, joka olisi säästettävissä vaikka laitevalmistajien ja yhteisön yhteistyöllä.

matt1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 106
    • Profiili
Vs: Mandriva sivuilta kurkittua tekstiä
« Vastaus #39 : 04.11.10 - klo:11.25 »
Missä se Canonical muuten väittää mitä täällä väitetään sen väittävän?

Siihen en taas minä ota kantaa. Kiinnitin vain edellisen kirjoittajan huomion Fri13:sta selitykseen aiheesta, kun hän selkeästi ei ollut sitä huomannut/sisäistänyt. Sinä taas kysyt ihan eri asiaa ja varmaan Fri13:sta on perusteita väittää noin ja mielenkiintoista onkin nyt nähdä niitä perusteita.



Itse asiassa olin huomannut. En vain tajua miksi vaikka joku saa harjoittaa LInux-liiketoimintaa ja se on jopa tuettavaa (Linux-kauppoja mainostetaan tälläkin sivustolla) ja toinen ei. Se on sitten ihan toinen juttu että koetaanko Canonicalin harjoittama liiketoiminta yleisesti Linuxin eteenpäin viemiseksi, samoin yhtiön harjoittama veropolitiikka. Sen jätän muille. Mutta siis liiketoiminta = ok ja rahaa saa tehdä jos kykenee.