Kun Ubuntua pidettäneen graafisena käyttöjärjestelmänä, niin komentorivihän ei oikein ole sitä graafisuutta parhaimmillaan, eihän?
Ubuntu ei ole graafinen käyttöjärjestelmä vaan linux ydin on käyttöjärjestelmä ja siinä on tuki graafiselle käyttöliittymälle (X11) jonka ansiosta voidaa ajaa erilaisia graafisia työpöytiä (Ubuntun oletus on GNOME).
Graafinen käyttöliittymä perustuu enemmän WYSIWYG menetelmään kun taas komentorivi muistamiseen.
Graafisessa käyttöliittymässä näet vaihtoehdot ja teet niiden perusteella päätöksiä ja annat komentoja. Komentorivi taas perustuu pääasiassa komentojen muistamiseen ja kirjoitat komennot komentotulkkiin joka kutsuu erilaisia järjestelmä sovelluksia (ls, cp, top) jotka käyttis sitten suorittaa.
Ja kuitenkin merkittävä osa Ubuntun wiki-ohjeistakin on komentorivipainotteisia. Aloittavalle käyttäjälle ne ovat sellaisia "ota tai jätä" ohjeita, joita siis joko on sokeasti noudatettava tai sitten luovutettava. Koko komentoluettelon opettelu vaikuttaa melko epätodennäköiseltä ja epägraafiselta ratkaisulta.
Nuo kuvankaappauksiin perustuvat ohjeet on oikeasti hyvinkin vaivalloisia ylläpitää. Aina kun käyttöliittymä muuttuu niin pitäisi kuvankaappaukset päivittää. Nopeasti on satoja jos ei tuhansia kuvankaappauksia uusittavana aina 6-18 kuukauden välein. Eikä nekään toimi jos käyttäjä vaihtaa teemaa tai jotain vastaavaa. Komentoriviltä taas kaikki tapahtuu samalla tavalla vakioidusti melkeinpä aina.
"Niin se kaino toive olisi, että ohjeistuksessa pikkuhiljaa siirryttäisiin graafiseen ohjeistamiseen, ainakin komentorivien rinnalla. Tai tehtäisiin jotain suuntaviivoja asian suhteen?
On kolme pääasiallista tapaa tehdä ohjeet.
1) Kirjoittaa komentorivin käskyt sekä sitten ns. avata se käskyn toiminta selostamalla mitä tapahtuu:]
mkdir -p hakemisto1/hakemisto2/hakemisto3
Tuossa mkdir (make directory eli luo hakemisto) komennolla luodaan uusi hakemisto. Komennon perässä oleva -p -valitsin määrää että luodaan puuttuvat hakemistot. Ja "hakemisto1/" ilman alussa olevaa / (kauttaviiva) merkkiä hakemisto luodaan siihen hakemistoon missä komentorivillä ollaan. Kun "hakemisto1/hakemisto2/hakemisto3" on peräkkäin, luodaan ensin hakemisto1, jonka sisään luodaan alihakemisto nimeltä hakemisto2 ja sen sisään taas uusin alihakemisto nimeltä hakemisto3. Tämä nopeuttaa luomaan useita eri alihakemistoja nopeasti.Tuon huonopuoli on, että se on vain komentoriviltä tapahtuva. Mutta tuo ohje olisi voitu kirjoittaa jo 60-luvulla ja se toimisi edelleenkin ja toimisi varmaan vielä 50 vuodenkin päästä. Mutta käyttäjä oppii pian soveltamaan käskyjä monipuolisemmin ja ne eivät rajoita käyttäjän taitoja.
2) Ohjeet voidaan kirjoittaa graafisille käyttöliittymille, mitä yleensä tehdään windowsissakin:
Avaa käynnistä-valikko > Kaikki sovellukset > Apuohjelmat > LaskinTai ylläolevaa esimerkkiä noudattaen:
Avaa Nautilus-tiedostomanager > klikkaa Tiedosto-valikkoa > Luo uusi kansio > Kirjoita nimeksi "hakemisto1" > Kaksoisklikkaa hakemisto1 > klikkaa Tiedosto-valikkoa > Luo uusi kansio > Kirjoita nimeksi "hakemisto2" > kaksoisklikkaa hakemisto2 > Klikkaa Tiedosto-valikkoa > Luo uusi kansio > kirjoita nimeksi "hakemisto3". 3) Ohjeet voidaan tehdä vaikka kuvankaappauksin tai videolla. Mutta joka kerta kun toimintoon liittyvä asia muuttuu (sen sijainti siirtyy, nimi vaihtuu tai muuta) niin täytyy se tehdä uusiksi. Tavallisilla ihmisillä on hankalaa myös soveltaa ohjetta jos teema on eri tai on eri lokalisointi kyseessä.