Kuten jo mainitsin, niin esimerkkinä tuo fonttien vaihto.
No otetaan se. Katselin muutamaa Gnomen, KDE:n ja Windowsin varusohjelmaa, jossa kirjasimen ylipäänsä voi vaihtaa.
- Gnomessa näkyy useimmiten olevan oletuksena rastitettava ruutu ”Käytä järjestelmän kirjasinta”, ja vasta kun siitä poistaa valinnan, pääsee määrittämään kirjasimen.
- KDE:ssa tilanne vaihtelee: joissakin ohjelmissa on samanlainen rasti, joissakin kirjasimen valinnan voi tehdä valintadialogista, Konsole kirjasimen kokoa voi säätää vaikka järjestelmäkirjasimen muuten hyväksyisikin.
- Windowsissa on aina valintadialogi.
KDE näyttäisi tuon perusteella olevan ohjelmasta riippuen Windowsin tai Gnomen kaltainen.
Tilanne kuitenkin muuttuu, jos katsotaan sovellusohjelmia (esim. Inkscape), joissa järjestelmäkirjasimen käyttö ei tarkoita mitään: silloin kaikki kolme järjestelmää antavat hyvin identtiset dialogit.
Minusta Gnomen järjestelmävalikot eivät muistuta Windowsia lainkaan.
”Lainkaan” on raju väite... Jos Windowsin ohjauspaneelin purkaa valikoksi (mikä ainakin XP:ssä oli mahdollista tehdä yksinkertaisella valintaruudulla), Gnomen ja Windowsin asetusvalikot muistuttavat toisiaan kuin kaksi marjaa. KDE 4:ssa tuota valikoksi purkamista ei (harmi kyllä) voi edes tehdä.
Mielestäni Windowsin asetukset eivät ole lähellekään niin ripoteltuna sinne tänne mitä sinä taas väität
Tarkoitin siis ohjelmien asetusten löytämistä. Joissakin ohjelmissa on Asetukset-valikko, joissakin asetukset löytyvät Työkalut-, Muokkaa- tai Tiedosto-valikoista – ja näin asia näkyy olevan Gnomenkin ohjelmisa. KDE:ssä taas käytetään yleisesti Asetukset-valikkoa.
silloin vasta Gnome poikkeaakin jo perusrakenteeltaan Windowsista rajusti jos katsotaan pelkästään järjestelmän asetuksiin liittyviä toimintoja. Gnomessahan ne on ympätty kaikki kahden valikon alle. Windowsissa taas useamman (lue useamman kuin kahden) ja näin on mielestäni KDE:ssakin.
No jaa: Gnomessa on yksi valikko, Windowsin ohjauspaneelin saa purettua yhdeksi valikoksi, KDE:ssa on valikoksi purkautuminen Järjestelmän asetukset. Ei suurta eroa siinä.
Mutta heitän nyt vielä kuitenkin, että openSUSEa on kehuttu juuri siksi, että se muistuttaa Windowsia ja on helposti lähestyttävä uusille käyttäjille ja sehän käyttää oletuksena KDE:tä.
En ole tuollaista kehua kuullutkaan
Useimmiten olen openSUSEa kuullut kehuttavan YaSTin takia, joka tekee jotkin KDE:n ja Gnomen ulkopuolelle jäävät ylläpitotoimet käyttäjälle helpommiksi (ja tämä pitää paikkansa).
Oikeastaan minua on aina askarruttanut se, että mitä yhteistä Windowsilla Gnomella todellakin on tyylissään?
Windowsia ja Gnomea yhdistää minusta sama joustamaton toimintatapa: kehittäjä on päättänyt, että asiat toimivat tavalla X, eikä minkään muun yrittäminen ole mahdollista. KDE:ssä käyttäjä voi valita, haluaako asian toimivan tavalla X vai jotenkin ihan muuten.
Jos taas tarkoitat tyylillä ulkoasua, niin Gnome kuin KDE:kin ovat nykyään aika kaukana Windowsista – ja enitenhän on muuttunut Windows. Vielä Windows 2000:n aikaan KDE ja Windows olivat tyylillisesti kyllä aika lähellä toisiaan.