Äänestys

Mikä on mielestäsi surkein windows?

95
98
98 SE
Millenium Edition
2000 professional/server
XP home/professional/media centter
Vista basic/Premium/business/Ultimate
7 startter/premium/professional/Ultimate

Kirjoittaja Aihe: surkein windows?  (Luettu 26422 kertaa)

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: surkein windows?
« Vastaus #60 : 02.03.11 - klo:13.16 »
Seiskasta saatu taas uusia ihania kokemuksia:

1) Jostain syystä nykyään lähes jokainen kuukausittainen päivityspaketti johtaa siihen, että uudelleenkäynnistyksen jälkeen kone alkaa päivittelemään (rekisteriä?) ja kun se pääsee loppuun, esim 24115/24115, se jää siihen nököttämään vaikka maailman tappiin asti. Tämä on onneksi paljastunut jo testikoneella, ettei seuraavana päivänä tarvitse ottaa satoja itkuja vastaan siitä, kun ei kone käynnisty.

2) Uusimpien päivitysten myötä Seiska jämähtää "Starting Windows" -ruutuun. Pari kolme napitusta myöhemmin saattaa lähteä, välillä voi mennä toiselle kymmenelle. On aina ilo aloittaa työpäivä tällaisella nappijumpalla :) MS on omien sanojensa mukaan tietoinen asiasta ja tutkii sitä. Jäämme "innolla" odottelemaan lopputulosta...

3) Kotikoneelle päätin päivittää tuoreen SP1:n. Vei noin tunnin, mutta jostain syystä buuttiaika nousi noin minuutista kolmeen. Muuten en havainnut muutoksia suuntaan tai toiseen.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #61 : 02.03.11 - klo:14.35 »
Hirveästi ei ole kokemusta näistä uudemmista versioista, mutta summaisin aiempia kokemuksia ja uudempia vaikutelmia ja sivustaseuraamisia näin:

1. XP - turvattomuudessaan aivan omaa luokkaansa julkaisuhetkellä. Myöhemmät versiot toimivat turvallisuusmielessä ja toimintamielessä yhtä hyvin kuin kumisaapas johon on päälle isketty kerroksittain paikkoja - pitää vettä tihkusateella, mutta ...


2. Vista - tällä sentään voi ajaa nykyisiä sovelluksia (johtuen toimivasta 64-bittisyydestä).

Kehitys meni pitkäksi, koska aloittivat kehityksen paikatusta kumisaappaasta, josta, yllätys, yllätys, ei saanutkaan tyylikästä ja toimivaa  uutta jalkinetta. Siksi ensimmäiset versiot myöhästyivät ja olivat kamalia, myöhemmät yhtä  hyvin/huonosti kuin mikä tahansa muukin tässä maailmassa. Windowsin asetukset ovat aina olleet pielessä käyttäjälle - Vistan asetuksissa on harvinaisen monta, 10+ kohtaa, jotka pitää ottaa pois. Jopa työpöydän kello hidastaa 30% levyn benchmarkia ... melkoinen saavutus tuokin.

Sinänsä ihan toimiva, jos osaa käyttää ja kustoimoida, mutta käytettävyys on siltikin huonompi kuin XP:ssä. Helppo ymmärtää, miksi tätä vihataan, varsinkin jos on naivisti hankkinut sen ennen ensimmäistä Service Packia ja kuvitellut että tätä on "hienoa käyttää".


3. Windows 7. Toimiva sekin, tosin vielä on vikoja, kuten järjestelmien hyytyminen kesken kaiken. Ehkä tästä joskus tulee luotettava järjestelmä - ehkä ei, kuka tietää.

Käytettävyys ei ole ainoastaan huonompi vaan todella ärsyttävä. Vähemmän paikkoja kuin Vistassa, jotka pitää käydä ruksittamassa pois, jos haluaa kunnollista toimintaa.

lassematias

  • Vieras
Vs: surkein windows?
« Vastaus #62 : 02.03.11 - klo:15.25 »
tietääkö kukaan mistä saa ilmaseksi windows 98/2000 tai NT?
on kone mistä ottaisin xp pois ja kevyempi tilalle.

Lasse.

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1668
  • Techjunkie.
    • Profiili
    • Liquid Flower Games
Vs: surkein windows?
« Vastaus #63 : 02.03.11 - klo:15.46 »
Täällä ei neuvota laittomuuksia. Etsi huuto.netistä jos joku myisi.

PS. Tietoturvasyistä ei ole mitään järkeä laittaa ei-tuettua Windowsia, siis jos kone on netissä.
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #64 : 02.03.11 - klo:16.08 »
Käytännössä ilmaiseksi sen saat saa ottamalla vastaan tuon aikakauden koneen jota joku on romuttamassa. XP-aikakauden koneitakin myydään esim. 30 eurolla. Varmista, että saat mukana käyttislisenssit.

Se, että minkä aikakauden, version ja Microsoftin-tuotteen lisenssit saa siirtää johonkin toiseen koneeseen, on sellainen suo, että en osaa siihen vastata. Mutta lähtökohtaisesti käyttöjärjestelmien kauppaaminen on kuluttajakäytössä laillista Suomessa muillekin kuin vain Microsoftille  ::) - vaikka tuon aikakauden paketeissa muuta lukeekin. (Business to business -sopimukset ovat eri asia, ja niissä voi hyvin olla rajoituksia, jotka eivät koske yksittäistä kuluttajaa.)

Se, että toimivatko nuo käyttikset missään nykyisessä koneessa tai edes vanhassa, ovatko ne oikeasti paljoakaan kevyempiä kuin XP ilman mitään turvaominaisuuksia ja asennettuja ohjelmia ja voiko niitä käyttää missään järkevässä mielessä, on tietysti oma lukunsa ja riippuu täysin mitä niillä teet.

Käytännössä on vaikeata kuvitella näille mitään järkikäyttöä - sellaista mitä XP:llä ei voisi tehdä aivan yhtä hyvin - ehkäpä Win98:n DOS-ominaisuuksia lukuunottamatta.
« Viimeksi muokattu: 02.03.11 - klo:16.28 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #65 : 02.03.11 - klo:19.37 »
Se, että minkä aikakauden, version ja Microsoftin-tuotteen lisenssit saa siirtää johonkin toiseen koneeseen, on sellainen suo, että en osaa siihen vastata.
Nuo on loppuviimein aika yksinkertaisia. Retail lisenssin saa asentaa ja siirtää mihin tykkää ja miten monesti vain, mutta OEM:t sitten ostetaan tiettyyn tietokoneeseen. Sen takia Retailit maksaakin huomattavasti enemmän kuin OEM lisenssit.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #66 : 02.03.11 - klo:20.08 »
Se, että minkä aikakauden, version ja Microsoftin-tuotteen lisenssit saa siirtää johonkin toiseen koneeseen, on sellainen suo, että en osaa siihen vastata.
Nuo on loppuviimein aika yksinkertaisia. Retail lisenssin saa asentaa ja siirtää mihin tykkää ja miten monesti vain, mutta OEM:t sitten ostetaan tiettyyn tietokoneeseen. Sen takia Retailit maksaakin huomattavasti enemmän kuin OEM lisenssit.

Joo, voi olla, en ole edelleenkään varma miten ne menee  :)

... nimittäin, onko tuo OEM rajoitus varmasti pätevä, tai ollut pätevä aikoinaan, vaikka Microsoft noin väittääkin paketin kyljessä?

Muistaakseni, myös W2000:sta, vanhemmista versioista puhumattakaan, myytiin OEM-lisenssillä ilman emolevyn (ja ehkä prosessorin) ostamista - jos muistan oikein? Joten mikä on lopulta sitten SE KONE, jossa sitä pitää käyttää? Kaiken muunhan voi kiinnittää mihin hyvänsä koneeseen (ja mahdollisesti prosessorinkin johonkin vanhaan koneeseen) ja käyttää sitten OEM-lisenssiä alkuperäisen oston edellyttämällä tavallakin ... emolevyn kanssa on tietysti se joko/tai tilanne. Lisäksi tuohon aikaanhan sitä hologrammitarraa ei yleensä kiinnitetty koneen pohjaan ja sikäli OEM-lisenssin kohdistuminen koneeseen on verrattain epäselvää. Itselläkin on vielä esim. NT:n OEM-lisenssejä, joka oli vain erillinen lappunen, joissa ei lue koneesta yhtään mitään ... joten ... tätä tarkoitin määritteellä "suo" ...  ;D

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #67 : 02.03.11 - klo:21.00 »
Sinänsä tuossa on kyllä perää. OEM-lisenssin saa nykyään ostettua vaikka ihan pelkästään. Siitä kun on jokin aika hauska määritelmä olemassa "koneen kasaajille/valmistajille". Kait se on aika yleistävä määritelmä ns. "yksittäiselle toimivalle tietokonekoonpanolle". Sinänsä vain hyvä että tuota ei ole rajattu mitenkään pilkulleen. Huhujen mukaan tarkempi määritelmä olisi emolevyn vaihtuminen tietokoneessa, mikä olisikin mielestäni aika loogista.

Aktivointihan on ainakin itselläni onnistunut aina ilman mitään soittoja automaattisesti (ja niitä asennuksia on ollut paljon tosin suurin osa retail lisensseillä). Ilmeisesti komponenttien rajusti muuttuessa saattaa sitten joutua soitteleen mikkisoftalle, että järjestelmän saa aktivoitua. Lähinnä triviaalihomma kun haluavat estää piratismia.

Veikkaisin että ongelmia alkaa tuleen siinä vaiheessa kun huomaavat, että useampi tietty lisenssi on ollut samanaikaisessa yhteydessä esim. Windows updateen erilaisissa kokoonpanoissa.

Mielenkiintoisin ja eniten ihmetystä nostanut kokemukseni on siitä, kun ostin ajattelin ostaa Family Pack tarjouksella kolme 7:n lisenssiä. Luulin että saan jokaiselle koneelle yksilöllisen avaimen, mutta enpäs saanutkaan. Kaikki asennukset meni yhdellä avaimella. Ilmeisesti kokoonpanot on rekisteröity tarkemmin näissä asennuksissa.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #68 : 02.03.11 - klo:22.53 »
Minä olen puolestani joutunut pariin kertaan soittamaan mikkisoftalle, vaikka on asennettu uudelleen XP merkkikoneen(F-S & HP) omilta asennuslevyiltä. Jostain syystä nuo uudelleenasennukset hylkivät koneen kyljessä ollutta XP:n sarjanumeroa.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #69 : 05.03.11 - klo:09.23 »
Eihän noissa käyttöjärjestelmissä mistä kysyttiin toki mitään aktivointia ollut. Kyse on tässä vain siitä mikä on laillista ja mikä ei. En tosin tiedä olisiko sellainen johonkin näistä tullut jälkikäteen, kun en niitä sitten enää käyttänyt.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #70 : 05.03.11 - klo:15.30 »
Pistät ilmoituksen jonnekin missä tarjoudut moisen ostamaan. Sinänsä esim. 98SE:n asennuslevyssä ei ollut minkään valtakunnan kopiosuojausta vaan ainoastaan tämän lisenssiavaimen tarkistus, eli sellaisen polttaminen ei ole ongelma jos joltain lyödät, mutta laitonta se on edelleen ellet lisenssiä ysikasiin omista. (Saisivat mikkisoftalta pistää tuollaiset abondonwareksi, itse keräillyt ison läjän vanhoja käyttiksiä ihan huvin vuoksi ja retrokoneessa käytettäväksi).
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

lassematias

  • Vieras
Vs: surkein windows?
« Vastaus #71 : 05.03.11 - klo:17.43 »
joo.
huomasin että nt 4 workstation editiomissa se ei kysy aktivointi koodia.
ainaki ku katoin netistä. latasin iso kuvan ja kattelin myös mutta nettiä en saanu kyl toimii :)
joo nt ei mikää hyvä kyl oo

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #72 : 05.03.11 - klo:23.04 »
Waretit siis Windowsin?

lassematias

  • Vieras
Vs: surkein windows?
« Vastaus #73 : 05.03.11 - klo:23.09 »
Waretit siis Windowsin?

emt.
katoin youtubesta videoita nt versiosta ja yhes videos oli latauslinkki.

vartsu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 506
  • Kyllä, hankin joskus elämän... apt-get a life ...
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #74 : 06.03.11 - klo:10.43 »
Ei tuo nt4 nyt niin huono ole kuin esim 95(eka versio), 98(eka versio),saatika ME...
Eikös nykyiset XP,Vista,7 ole lähtöisin muistaakseni nt:stä? Siis siitä kehitys kulkenut, paljon paljon eteenpäin...
Nyt mennään läppärillä: Hp DV6-6108US
Tulossa jotain muuta...

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #75 : 06.03.11 - klo:12.08 »
Windowsin käyttöohjeita et saa tästä säikeestä - mahdollisesti laittoman version käyttöohjeita et saa mistään tältä Foorumilta - tai jos saat niin ne minimissään poistetaan.

Mutta niiltä osin kuin esittämäsi driver-asia liittyy aiheeseen ... Windowsin kaupallisen toimintamallin seurauksena, tietenkään järjestelmä ei toimi pelkän käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen ... tuo on sitä yleistä surkeutta, eikä siinä ole paljoakaan eroa eri Windows versioiden välillä.

Driverit tulevat laitevalmistajilta hyvin suurelta osin ja käyttökelpoisia drivereita ei ole välttämättä ollenkaan Windowsin mukana (tietyssä tapauksessa). Esim. uusilla Asus-emoilla, lankaverkon toimivuus on kaukana asennuspolussa, pitää myös tietää mikä se polku on jos aikoo saada sen yleensäkään toimimaan - myös uusilla Windowseilla. Asus-emojen mukana tulee kyllä "toimivat" asennus-CD:t. Niiden toimiminen edellyttää, että sinulla on tuettu versio Windowsista tai ekvivalentti - kuulostaa hankalalta ja sitä se onkin, koska pitää ymmärtää esim. serverikäyttöjärjestelmillä mikä on Win7 tai Vista ekvivalentti, koska harva tavallinen emo ottaa kantaa serverikäyttöjärjestelmiin. No, tavallisessakin tapauksessa pitää olla ensin asennettu Service Pack, koska eiväthän nämä ajurit toimi alempien versioiden kanssa (lähinnä XP:n surkeutta toistaiseksi, mutta kyllä se siitä huonommaksi muuttuu vielä 7:kin kanssa kunhan saavat Service Packejä tehtyä tai tulee lisää Windows-versioita kuten kasi ). Joten se, että verkko ei toimi Windows-asennuksen jälkeen ei ole mikään ongelma vaan perusominaisuus. Valmistajakohtaiset Windows esiasennukset voivat tietysti toimia eri tavalla - tuntemani esiasennukset eivät sitä tee, vaan ovat vielä vaikeampia, koska pitää tietää tarkkaan mitä komponentteja (langaton, bluetooth, näytönohjain) koneella oikeasti on - vaihtoehtoja on aika paljon ja kone itsessään ei tunnista niitä asennusvaiheessa. Näitten ajureiden asentaminen tietysti edellyttää todella montaa boottia ja on usein kohtalaisen sekavaa puuhaa - johtuen tietysti ohjelmien käyttöliittymistä, joiden sekavuus omalta osiltaan johtuu allaolevan tilanteen sekavuudesta.

Tässä mielessä joskus esiintyvä hirveä huuto siitä, että Ubuntu asennuksen jälkeen verkko ei toimi, jos ei ole piitattu mitään raudan yhteensopivuudesta, kuulostaa siltä, että ei ole mitään kokemusta Windowsista.
« Viimeksi muokattu: 06.03.11 - klo:12.11 kirjoittanut Ganymedes »

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: surkein windows?
« Vastaus #76 : 06.03.11 - klo:20.25 »
Muistelisin että nelos nt ei sitten tue kovinkaan monenlaisia laitteita ilman service packejään, ja niitä voi olla kiva metsästää nykyään, koskapa tuota ei microsoft enää millään muotoa tue.

Toiseksi voipi olla myöskin "hauskaa" etsiä toimivia laiteajureita ko. systeemiin. Windows 2000:sen kanssa olisi saattanut olla enemmän tuuria. Itse en voi suositella vanhan windowsin asentelua mihinkään muuhun kuin oman aikakautensa koneeseen ja mielellään vielä niin että ne ajurit on tallessa asennusta varten.

Tuo windowsin luonnostaan mitään tukemattomuus on hauska ominaisuus, on mukava yllätys havaita että esim. verkkokortille ei löydykään windowsin omalta levyltä ajuria ja jos kyseessä vielä ainoa masiina, niin sittenpä ei verkkoon mennä ennen kuin hakee vaikkapa kaverin koneella tarvittavat ajurit.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.