Muissa kuin Ubuntu-pohjaisissa Linuxeissa en ole saanut muutettua tietoja, koska niissä ilmeisesti toimitaan eri tavalla?
Edellytykset järjestelmän asetustiedostojen muokkaamiseen ovat:
1. Pääkäyttäjän oikeudet. Ubuntu-johdannaisissa jakeluissa (ja mm. OS X:ssä) saat ne lisäämällä ajettavan komennon eteen komennon sudo, kunhan olet kirjautunut sisään tunnuksella, joka kuuluu sudo-ryhmään.
Graafisia ohjelmia on paras ajaa joko
gksudolla tai
sudo -i:llä. Tällöin kotihakemistoon viittaava ympäristömuuttuja $HOME vaihdetaan osoittamaan /root-hakemistoon (tai mikä nyt onkaan root-käyttäjän kotihakemisto. Normaalisti se osoittaa käyttäjän omaan kotihakemistoon ja sudolla ajettavat ohjelmat saattavat muuttaa siellä olevien tiedostojen oikeuksia niin, ettei käyttäjällä itsellään enää ole täysiä oikeuksia niihin.
Monissa jakeluissa käytetään sudon sijaan edelleen erillistä pääkäyttäjätunnusta. Jos näin on, tunnuksella on myös oma salasanansa, joka on syötetty asennuksen aikana. Tällöin voit vaikkapa kirjautua komentorivillä pääkäyttäjäksi komennolla
su ja käynnistää tekstieditorin ilman lisäkomentoja.
su -c "nano /etc/apt/sources.list" toimii myös. Ubuntussa ja Mintissä pääkäyttäjän oikeudet saa vain sudon kautta, jolloin tuonkin komennon eteen on laitettava sudo.
2. Tekstieditori. Tekstitiedostoja muokataan tekstieditorilla ja jokaisessa järjestelmässä on etenkin graafisella puolella omat oletusohjelmansa. Päätteessä toimivissa editoreissa on hieman vähemmän hajontaa ja useimmissa Linux-jakeluissa
nano on valmiiksi asennettuna. Aikoinaan joe ja joissain järjestelmissä pico olivat myös yleisiä helppoja editoreita. Joskus oletuksena on nanon sijaan vi (elvis tai vim-tiny) tai joku Emacs-klooni, mutta etenkin vi:n käyttökynnys on aloittelijalle aika korkea kahteen tilaan perustuvan toimintalogiikan vuoksi.