Niin paljon ku haluaisinkin linuxin - minkä tahansa distron - yleistyvän myös työpöydillä, niin se ei oo mahdollista nykyisenkaltaisten näytönojainsekoilujenkaan takia.
Näytönohjainajurithan ovat hyvässä kunnossa tällä hetkellä. Intelin näyttikset toimivat suoraan, Nvidian ja ATIn näyttisten käyttäjät joutuvat painamaan kerran nappia "Kyllä", kun kysytään, asennetaanko rajoitettuja ajureita.
Eikä kovin fundamentaalinen ajattelu puhdasoppisesta, tiukasta avoimeuudesta (GNU ...GPL3) auta pätkääkään yleistymisessä.
Ubuntuhan on tässä tehnyt kompromissin: jos jokin laite toimii vain suljetuilla ajureilla, tarjotaan sen asennusta automaattisesti. Jotkin langattomien verkkokorttien ajurit ovat myös oletuksena käytössä. Ja Operakin on melko suosittu Linux-käyttäjien keskuudessa.
Mitä vaikeammaksi eri ajureiden ja koodekkien saanti/löytyminen tehdään, sitä varmemmin porukka (massat) hakeutuu muualle.
Eli nykyinen tilanne, jossa käyttäjän joko ei tarvitse tehdä mitään, tai joutuu painamaan "Kyllä", on liian vaikea tilanne?
(K)Ubuntu on kuitenkin jossain määrin pyrkinyt helpottamaan tilannetta esim Studio- vai Medibuntullaan, vaikka senkin joku täällä haukkui pataluhaksi alinpaan maanrakoon.
Itse asiassa Medibuntu ei ole oma jakelu/käyttöjärjestelmä, vaan ohjelmavarasto, josta löytyy suljettuja ohjelmia kuten Adobe Acrobat Reader, Skype, Realplayer ja Google Earth. Ubuntu Studio taas on perus-Ubuntu, johon asennettuna valmiiksi monia videon-, kuvien ja äänenkäsittelyohjelmia. Siinä ajurien asennus on yhtä helppoa - tai vaikeaa - kuin perus-Ubuntussakin.
Ihmiset (käyttäjät) on vaan hemmoteltu jo niin pahoin, ett kaikki on saatava valmiina, toimivina eikä erikseen haettavina mikä mistäkin.
Onneksi Ubuntu vastaa näihin kaikkiin toiveisiin!
No ei vaineskaan, on Ubuntullakin - ja erityisesti laitevalmistajilla - kehitettävää ajurien suhteen. Mutta Ubuntu (ja tietysti muutkin jakelut) toimivat jo varsin hyvin.
Eli linuxlaisten on (joskus) valittava kelle distrojaan ja ohjelmiaan tekevät ...meille vai muille ...itselleen vai toisilleen...
Jep. Siksi onkin olemassa Ubuntun, openSUSEn ja Fedoran lisäksi Arch Linux, Gentoo ja Debian.