Menin myös ostamaan tuon Acer Aspire Onen, ja kokemuksia & kommentteja edellisiin :
Näyttö on hyvä, wlan toimii, näppäimistö kans suht hyvä - muuten paitsi ks. tosi paha ongelma mainittuna alempana tässä!
Hiirilevy on käytännössä erittäin huono, KOSKA kapeat napit sivuilla (eikä alla kuten normaalisti ja myös Asuksen Eee PCssä on) ja niiden ja hiirilevyn välissä ei mitään kunnon tuntumaa, eli sormi liukuu hiirilevyn ja nappien yli tosi helposti, etenkin kun ne ovat tosi kapeat, tai kun hiirinappeja painaa sormi osuu hiirilevylle ja kohdistin sitten viuhuu näytöllä jonnekin ...
Konetta myydään täällä skandinäppiksellä, mutta kun sen ottaa käyttöön, on käyttis jenkkinäppiksin, eikä mukana mitään ohjetta asian korjaamiseksi. Mielestäni aika törkeää koneelta, jonka käyttöönoton jälkeen näppäimistö ei tuota skandi/erikoismerkkinäppäimien osalta sitä mitä niissä lukee
eikä asiasta ole mitään ohjelappusta mukana!!! Joku jolle linuxin ohjeitten etsiminen netistä ei ole tuttua, on varmasti aika sormi suussa ja soittaa heti alkajaisiksi huoltonumeroon...
Tapoja asian kuntoonlaittamiseen on kylläkin ainakin kolme, erään tuen ja foorumeitten mukaan, mutta Acerin tuen neuvo korjata se näin :
1) Paina Alt+F2 näppäinyhdistelmää.
2) Kirjoita ruudulle ilmestyvälle komentokehoiteriville: terminal
3) Kirjoita terminaalissa komento: echo "setxkbmap fi" >> .bash_profile
4) Käynnistä kone uudelleen tämän jälkeen
Huom. Heittomerkki tulee kun painaa Shift+ä näppäinyhdistelmää ja _ tulee kun painaa +:aa.
Itselläni kone muodostunut ongelmalliseksi näppäimistön osalta : tekstiä kirjoiteltaessa ja vaikka peukut tai sormet tai mikään ei kosketa hiiriohjauslevyyn, usein kohdistin liikkuu näytöllä, jopa maalaa kirjoitettua tekstiä ja sitten seuraava painallus vie tekstiä taivaan tuuliin. Epäilen että joko koneen rakenteessa on jotain ongelmaa, eli näppäimistöpainallukset reagoivat jotenkin hiiriohjauslevyyn; tai sitten jossain softaosassa mättää jokin. Kone meni huoltoon tuosta tsekattavaksi, ja jos eivät jotain tee, vaadin kaupan perumista!!!
Koneen pakettienhallinta, siis ohjelmien poisto / asennus erittäin VAARALLINEN : menin poistamaan koneeseen asennettuja lukuisia aasialaisten ja itseni osaamattomien kielten kielipaketteja ... ja kas, niiden poisto poistikin samalla firefoxin(eng!), xfce-osia ja paljon muuta ja kone vaati sen jälkeen uudelleenasennuksen mukana olleelta palautus-dvd:ltä (joka muuten vaatii sen lisäksi >1gb usb-muistitikun, mieluiten vähintään 2gb, jolle toisella dvd-aseman sisältävällä koneella palautusdvd:n sisältö on ensin siirrettävä...)
Jos siis yrität poistaa pakettienhallinnalla jotain, katso tarkkaan siinä tulevaa pakettiriippuvuuksien klikattavaa infokohtaa, mitä kaikkea siellä on lueteltu sen poistavan samalla ...
Koneessa olevan OpenOfficen suomeksi toimimaan saamisen osalta, koneessa ei ole asennettuna Voikko-tarkistus/tavutus-osaa, ja jos sen valitsee pakettienhallinnasta asentumaan, tulee sieltä jostain syystä koneessa olevan OpenOffice2.3n kanssa yhteensopimaton Voikon 2.2-versio (pitää olla 2.1) eli ei asennuksen jälkeen näy OpenOfficessa. Joten etsi tuo oikea versio jostain muualta, vaikka Funetin ftp-fedora-palvelusta.
Koneessa on kyllä sovelluksia koko joukko valmiina ja niitä saa asennettua helposti pakettienhallinnasta (lisää poista ohjelmistoja) vaikka mitä. Valmiina on jo Firefox-selain, OpenOffice, messenger, sähköposti, kuvien ja videoiden katseluun ja musiikin soittamiseen tosi näppärän oloiset mediasovellukset, jotka myös toimivat.
Tehoa koneessa tuntuu riittävän ja siihen saa lisättyä max 1gb muistia (netistä löytyvin ohjein tai huollossa koneen kotelon avaamalla, näppiksen irrottamalla ja sisuksia tonkimalla) tarvittaessa.
Kone käynnistyy linuxilla tosi nopsasti reilussa 10 sekassa eli voi oikeasti käyttää esim. bussimatkalla. Akku kestänee noin 2 tuntia, mutta alle satasella saa 6 tuntia kestävän tehokkaamman akun sitten jos tarvitsee.
Acerin tukisivusto on olematon. Kohtalaisen hyvä käyttäjäfoorumi löytyy
http://www.aspireoneuser.com/(ks oik. ylhäältä forumit)
http://www.aspireoneuser.com/forum/viewforum.php?f=1&sid=07eea7b29d9cd7312b8b07a59f672fe6Edellä tässä keskustelussa oleviin :
"Terminaali löytyy My documents -> File -> terminal" & "Myös "Alt+F2" ->Terminal"
Ja fiksumpi saa tuon [Crtl]+[Alt]+[t]
Netissä on lukuisia testejä, joissa Asuksen Eee PC:ssä 900-malliin asti oleva Intelin Celeron on todettu vähintään yhtä ja jopa tehokkaammaksikin kuin Intelin uudempi Atom-suoritin, mikä tuossa Acerissa on. Eli niillä ei eroa.
Asuksen Eee PC:stä on tullut nyt myyntiin 900-malli, samalla hinnalla, missä on valmiina 1gb keskusmuistia (Acerissa 0,5gb) ja 16gb flash-levy (Acerissa 8gb). Ja koska Asuksen konetta on paljon enemmän maailmalla, löytyy siihen paljon enempi virittely / asennus / tuki -ohjeita.
Ubuntulla on aina (jostain kumman syystä) wlanilla ongelmia, se on Ubuntun krooninen tauti
Tuossa Acer Aspire Onessa olevalla Linpux Linuxilla (fedora8-pohjainen) wlan toimii kyllä heti kuin unelma, kunhan huomaa :
"Hyvin se wlanikin pelittää kun tajusi laittaa wlanin myös päälle masiinan edessä oik. olevasta switchistä (valot ei toimi, on päällä tai ei)"
Kyllä siinä valo palaa silloin kun se päällä on - jos omassasi ei, se on rikki.
Summa summarum : aluksi, ainakin Asuksen Eee PC 700/701:hin verrattuna (joissa 7" näyttö, Acerissa 8,9") tämä Acerin mini tuntui hyvältä ja peremmalta ... mutta tilanteen muuttuessa, Asuksen 900/901-mallien myötä (myös 8,9" näyttö, isompi muisti) ja käyttökokemusten myötä alkoi vanha totuus Acerien heikkoudesta ja huonosta rakenteesta paljastua - tätä mieltä ainakin olen.