Minun mielestäni Linux Desktop "ilmiö" tarvitsisi mainstreamin, ikäänkuin päätuotteen jota markkinat voisivat keskittymä tukemaan. Onko Ubuntu sellainen?
Luin jostain jotain jotenkin nopsaan(slashdot) että Redhat ei ainakaan heti aio ryhtyä tälläiseksi desktop järjestelmäksi vaan keskittyvät palvelimiin ensin..Näin ollen Ubuntu/Suse/Vastaava "iso" voisi nousta "mainstream asemaan". Koska joka tapauksessa sellainen tarvitaan jos halutaan ns. kunnon prosenttiosuuksia..
Tämä artikkeli?
What’s Going On With Red Hat Desktop Systems? An UpdateArtikkelissa todetaan, ettei Red Hatilla ole suunnitelmissa tuottaa Ubuntun tai OpenSUSEn tyylistä työpöytäjakelua, mutta käsittääkseni uusille markkina-alueille jonkinlaista kuluttaja-työpöytäjakelua ovat puuhaamassa. Red Hat Global Desktop oli tuon idean nimi, mutta en nyt ihan varmasti osaa sanoa, onko se työpöytälinux-jakelu vai jotain muuta. Lisäksi Red Hat Enterprise Linux on tuettu ja käytössä myös työpöytäkäyttöjärjestelmänä, ei ainoastaan servereissä. Ja näiden lisäksi on sitten vielä Fedora, joka virallisen tuen puutteestaan huolimatta on paljon käytössä sekä työpöytäkäytössä että palvelimissa. Erityisesti ns tehokäyttäjillä sitä näyttäisi olevan paljon käytössä.
Minusta ei todellakaan ole välttämätöntä eikä toivottavaa, että jokin tietty Linux-jakelu nousisi liian hallitsevaan asemaan muiden yläpuolelle. Linux-järjestelmien markkinaosuus voi kasvaa myös tasaisehkosti eri jakeluiden välillä. Uskoisin myös, että vaikka Ubuntun poliittiset ja tekniset ratkaisut houkuttelevat erityisesti aloittelevia Linux-käyttäjiä, voi monelle paremmin Linuxiin ja vapaisiin ohjelmiin perehtyneelle joku pitkällä tähtäimellä hyviin ratkaisuihin ja upstream-kehitykseen enemmän panostava jakelu tuntua paljon omemmalta.
Tarkoitan siis, että eri jakeluilla on erilaiset kohderyhmät, ja ainakin omien näkemyksieni kanssa Ubuntu on jossain määrin ristiriidassa. Tämän seurauksena käytän sitten jotain muuta, kun lisäksi itselleni suurin osa Ubuntun tekemästä kehitystyöstä ei tarjoa mitään lisäarvoa.
Eri jakeluilla on erilaiset kohderyhmät, ja vähintään muutamalle isommalle on olemassa ihan mukava ekologinen lokero vapaiden ohjelmien ekosysteemissä. Jotkut keskittyvät esimerksi integroimaan olemassaolevia palikoita saumattomaksi kokonaisuudeksi, kun taas toiset keskittyvät luomaan uutta teknologiaa. Nämä ovat osittain toisensa poissulkevia tavoitteita, toisessa kun ei mitään kokeellisia ominaisuuksia pahemmin kaivata, ja ensimmäisessä ne ovat joskus käytännön välttämättömyys. Jos jommankumman porukan jättää huomioimatta, niin joko ns. peruskäyttäjien tavoittaminen on haastavaa, tai sitten saa kokonaisuudessaan vain huonompaa tukea yhteisöltä, mikäli kokeneempi osa yhteisöstä ei ole toimintaan tyytyväinen.