Täälläkin on vaihdettu pois Firefoxista. Kääntyminen Epiphanyn käyttäjäksi tapahtui oikeastaan vahingossa. Firefoxissa tuppasi aina olemaan 20-30 välilehteä avoinna ja siksi käynnistyminen oli tuskaisan hidasta - varsinkin kun toisinaan kaatumisten vuoksi tuli tarpeettomiakin käynnistyksiä. Epiphany oli aiemmin vain varaselaimena, jota käytin kun jotain piti tarkistaa netistä nopeasti, eikä firefox ollut auki syystä tai toisesta. Sitten tuli huomattua, miten kätevä Epiphany on - no nonsense - ei mitään ylimääräistä hässäkkää. Ja onhan se silmälle iloksi, kun selainkin näyttää Clearlooksille.
Oletusulkoasu ja työkalupalkkien järjestely on (gnomemaisen) väljä, etten sanoisi kömpelö ja tilaa hukkaava. Käytän nettiselainta aina maksimoidussa ikkunassa (tai kokoruututilassa) ja jokainen veppisivuilta hukattu pikseli ärsyttää. Sen jälkeen kun järjestelin palkit ja pienensin ikonit Laterixin ruutukaappauksen tyyliin, on ulkoasukin ollut aivan kohdallaan.
Tabien käsittelyssä eniten harmittaa se, että selain ei anna palauttetta, kun linkin avaa uuteen tabiin, joka syntyy tabirivistön ulkopuolelle. Tämä on ilmeisesti hankala toteuttaa gtk+:ssa. Tabejakin saisi näkyä kerralla enemmän kuin 8. Erittäin mukavaa on, että auki olevat tabit tallentuvat ja aukeavat GNOME:n istunnon mukana - kun ei sulje selainta erikseen.
Epiphanyn kehittäminen on käsittääkseni varsin aktiivista muutenkin kuin sen webkit enginen ympärillä. Jos olen oikein ymmärtänyt, Hardyyn Epiphany paketoidaan Gecko 1.9:n kanssa, mutta Webkit-porttaus on vielä niin keskeneräinen, että ainakaan tällä hetkellä se ei ole universeen kelpaavassa kunnossa. Uutena ominaisuutena tulee mm. kuvien esikatselu tiedostodialogiin, mikä on FF:ssakin ollut yksi pahoista puutteista. Muuten yksi juttu, joka todistaa selainten läheisestä sukulaisuudesta keskenään vielä tällä hetkellä, lyökääpä osoiteriville:
chrome://browser/content/browser.xul