Aloittelijalle saattaa olla Ubuntuakin paljon helpompi.
Useimmat aloittelijat eivät käytä tietokonettaan englanniksi... mutta jos oletetaan että tarkoitetaan aloittelevaa muita käyttiksiä käyttänyttä nörttiä tjsp., niin voi olla, Distrowatch on aika kaukana reaalimaailmasta kuitenkin jos vertaa esim. Google Trendseihin:
http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2Cpclinuxos tai
http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2Cfedora%2Csuse%2Cdebian%2Cpclinuxos&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0Tilastoja tosin yhtä kaikki, eli valhetta
Feistyn myötä Ubuntussa on kyllä aika lailla kaikki aloittelijoille kunnossa, kun ääni/videokoodekit asentuvat tarvittaessa, ja Adoben Flash-liitännäinen asentui aiemminkin (nyt Flash 9). Siinä ne melkein on mitä aloittelijat tarttee, "edistyneemmät aloittelijat" saattavat haluta asentaa Lisää/poista-ohjelmalla restricted-extras -paketin Javaa varten (Flashikin asentuu tällöin pakettina), tai näytönohjaimesta riippuen Rajoitettujen ajureiden hallinnalla suljetun koodin näytönohjainajurit.
Toki parannettavaa on, mutta aiemmin, kun tarvetta oli w32codecs:eille ym. laittomammalle tavaralle, niin sehän oli näiden "pikkudistrojen" (kehitysresurssien suhteen) kuten Mint ja PCLinuxOS bravuuri. Nykyään WMV:tkin avautuu avoimella lähdekoodilla. DVD:t on toki edelleen ongelma, sekin on tosin melko marginaalinen ohjelma koska "tavikset" kattoo leffansa varmasti DVD-soittimella, ja loput voivat katsoa ohjeet vaikka Ubuntu Suomen sivuilta.
PCLinuxOS ja muut ovat kyllä siitä hyviä, että jos ne tekevät jotain paremmin kuin "oikeasti" isot distrot kuten tämä nelikko Debian, Fedora, openSUSE ja Ubuntu, niin antavatpa ainakin potkua muille. Ja kukapa tietää milloin oikeasti joku uusi distro lähtee liikkeelle, muuallakin kuin Distrowatchissa.
Ubuntuun toivoisin parempaa opastusta, kun CD:ltä Ubuntun käynnistää (ei vain tyhjä työpöytä), ja samaten vähän asennuksen jälkeen jotain vinkkiä esim. että "mitä seuraavaksi".