Näyttis on x1950.
Ja ns suoraan laatikosta meiningistä puhun. ei jaksa 800*600 resoo edes kattoo niin kauan että edes yrittäisi jotain tehosteita laitella.
Teksti (aikaisemmat viestit mukaanlukien) muistuttaa kyllä kovin paljon tietynlaisten uusien Ubuntu -käyttäjien kommentteja, kun mikään ei toimi niinkuin ennen ja kaikki on niin vaikeaa. X1950 on varmasti vaativimmasta päästä näytönohjaimia, ja vasta uusimmat Atin ajurit niitä taitavat kunnolla pyörittää. Eli aika vähän kertoo mitään esim. jakelun tasosta, jos kyseinen kortti ei ihan täysin toimi. Seuraavalla versiolla saattaa silti toimia jo paremmin, kun tulee taas uudemmat ajurit siihen.
PCLOS ei ole samalla tavalla lokalisointiin panostava jakelu, kuin nämä isommat. (Debian, Ubuntu, Fedora, Suse). Pienemmillä resursseilla ja pienemmälle käyttäjäkunnalle suunnattuna sen järjestäminen kunnolla kaikille kielille on vaativaa. Tästä on minusta hieman epäreilua avautua, kun pienemmissä jakeluissa ei välttämättä ole yhtään suomalaista kehittäjää. Toisaalta Ubuntuun on kyllä loistavasti saatu lokalisointi-infrastruktuuri kuntoon ja sen kehityksessä on alusta alkaen painotettu myös muuta kuin englantia puhuvia käyttäjiä. Lisäksi Ubuntu hyötyy mielestäni Debianin tarjoamasta pohjasta, Debian myös on samaan tapaan hyvin suomennettu.
Vaikka tässä nyt PCLOS:aa vähän puolustankin, niin täytyy itsekin jonkin verran siitä valittaa. Vaikka kokeillut en olekaan. Eli en näy mitään järkevää syytä PCLOS:n olemassaoloon. Nimenomaan aloittelijaystävällisyyteen panostavia jakeluita on jo vaikka miten paljon, eikä minusta suljetun koodin mukaan pulttaaminen ole mikään innovaatio, vaan kompromissi. Sillä on hyvätkin puolensa, mutta ihan yhtälailla siinä menettää edut, jotka vain vapaiden ohjelmien tarjoamisessa (oletuksena) on.
Mikäli nuo valmiina löytyvät suljetut palikat jättää huomiotta, PCLOS:sta ei oikein löydy mitään sen massasta erottavaa ominaisuutta. Varsinkin tuo ensisijaisesti helppokäyttöisyyteen panostaminen on melkolailla umpikuja, kun sitä tekevät jo Ubuntun ja Susen kehittäjät, ja muitakin tasokkaita kilpailijoita tässä suhteessa on paljon. Teknisemmälle käyttäjälle taas on tarjolla useita mielenkiintoisempia jakeluita, kuten Arch Linux, Debian ja Fedora.
Onhan se melko sama, mitä jakelua sitä käyttää, kunhan saa sillä haluamansa asiat tehtyä. Kaikki kokeilemani isommat jakelut kyllä taipuvat hyvin monenlaiseen käyttöön, ja varmasti PCLOS:nkin saisin halutessani melko täysin vastaamaan tarpeitani. En silti näe mitään syytä niin tehdä, kun ei se tarjoa oikein mitään edes kokeilemaan houkuttelevaa ominaisuutta, pidemmästä käytöstä puhumattakaan.