Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ajaaskel

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 169
41
Uusi versio v2.5 esillä.  Korjasin tilanteen, jossa on kaksi default gw määritystä.  Tein myös toistuvan konfiguraatiomuutoksen hieman helpommaksi sisäänrakennetussa konfiguraatioeditorissa.     

http://www.homelinuxpc.com/download/regmyip

Tämä skripti on tarkoitettu crontabissa ajettavaksi. Konffaus ja alkutestaus tehdään päätteessä.

Esimerkki tapauksesta dy.fi.

1) Rekisteröidy dy.fi käyttäjäksi ja tee sinne jokin nimi.   Hyvä idea lienee tehdä nimi esimerkiksi  muodossa  <joku_nimi_laitteellesi>. <oma_nimi_tai_tunnus>.dy.fi.   Jos sinulla on vaikka Huawein laite ja nimesi on Matti Meikäläinen niin tuosta saisi vaikka  "huawei.mattimeikalainen.dy.fi". Tai palvelin "fs1.mattimaikalainen.dy.fi", jne. 

2) Tee jokin kansio jonne laitat skriptin, vaikka "ddnsclient" ja aja konffaus ja testi siellä.  Helppiteksti tulee kun ajaa ilman parametreja tai jos antaa --help tai -h perään.

3) Aja konffaukset, molemmat osat:
 
Koodia: [Valitse]
./regmyip dyfi --configure
Konffauksen tuloksena syntyy kansioon dyfi.conf ja dyfi.id tiedostot.   Käyttäjätunnus ja salasana ovat sen jälkeen kryptattuina tiedostossa dyfi.id.  Ne toimivat vain koneella, jossa konffaus on ajettu eli konffaus pitää ajaa sillä koneella, jossa koodia käytetään.  Muutokset kannattaa tehdä ajamalla konffausosio, ei editoimalla suoraan dyfi.conf tiedostoa. 

Jos haluat rekisteröidä julkisen ip-osoitteen omaavan koneesi niin valitse konffauksessa Y kohdassa "Deny Private Route".  Jos sen sijaan olet sisäverkossa (esim. wlan-reitittimesi takana) ja haluat rekisteröidä reitittimen ulkoisen ip-osoitteen, niin valitse N tuossa kohdassa.  Tämä valinta on välttämätön/hyödyllinen koneessa, jossa on kaksi verkkokorttia eli toinen ulkoverkossa ja toinen sisäverkossa.  Samoin sitä voi hyödyntää reitittimen rekisteröintiin, riippumatta osaako reititin tuota itse.
Identifikaatioksi tuonne kannattaa laittaa oma nimesi ja puhelinnumerosi eli esim.  tyyliin "matti.meikäläinen_040_12345678".

4) Testaa päätteessä.  Käyttämällä --log_all tai -l se kertoo kaikki tapahtumat päätteeseen ja myös palvelimen vastaukset, joka helpottaa oleellisesti ongelman selvitystä jos jotain on ristissä.  Vasteista näkee, onko tunnuksesi/salasanasi oikein dy.fi palvelimella ja onko host määritetty sinne oikein.

Koodia: [Valitse]
./regmyip dyfi --log-all
5) Kun kaikki pyörii ok, on aika laittaa se crontabiin ajoon vaikkapa 10 minuutin syklillä.   Client ei lähetä palvelimelle rekisteröintejä muuta kuin silloin kun ip on muuttunut. Poikkeus on viiden päivän syksillä automaattisesti tehtävä ylläpitopäivitys rekisteröintiin.
Kannattaa antaa koko polku crontabissa.  Viestien vähentämiseksi merkintöjä lokiin dyfi.log syntyy vain, kun jotain muuttuu silloin kun ei käytetä --log_all vipua komennon perässä.

6) Client toimii myös dnsexit.com palvelun kanssa ja osaa lähettää monidomain rekisteröinnin yhdellä viestillä.

Skripti vaatii, että curl on asennettu.

Iloa testaukseen ja ei enää katoilevia koneita, kun julkinen ip vaihtuu  :)

Mikään ei estä käyttämästä dy.fi  -loppua hieman pidempiaikaisenakin domainina.  Nimiä saa tosin tuon alle vain 5 kpl per sähköpostiosoite (joka on tunnuksesi sinne).

42
Yksinkertainen keino käyttää kahta tai useampaakin DHCP-palvelinta samalle verkolle on jakaa eri osoitealueita palvelimilla, jolloin osoitekonfliktia ei synny ja mitään erikoiskonffausta ei tarvita.
Tuollakin on tietysti rajoituksensa, mutta se varmistaa osoitteen saannin jos toinen palvelimista tipahtaa pois.
Esim.
DHCP1:  192.168.1.50...149
DHCP2:  192.168.1.150..250

Rajoitus on tuossa osoitteiden määrä, joka voidaan jakaa.  Jos tuo on ongelma voi käyttää 10.0.0.0... osoitteita.

43
Laitealue / Vs: Tekstiviestin lähetys nettitikun kautta
« : 14.10.17 - klo:20.30 »
Kirjoittelin joskus aika monta vuotta sitten skriptin, joka lähetteli tekstareita päätteestä:

http://www.homelinuxpc.com/download/sendmob.bash

Toimi vuosikausia aikoinaan kiinalaisella nettitikulla lähettäen hälytyksiä kännyyni jos foorumin palvelimeen ei saanut yhteyttä (erillinen toinen skripti joka pingasi).
Ei pienintäkään takuuta enkä ehdi tuota heti virittelemään.  Yksinkertainen koodi kuitenkin rakenteeltaan.
Käytin silloin Saunalahden prepaid: llä ja käyttö maksoi mitä tekstarit maksavat per kappale. 

44
Kiertotietä ideoiden, pystyykö tuo laitevalmistaja hoitamaan päivityksensä ssh/sftp-yhteydellä jollekin koneelle, joka olisi samassa verkossa tuon laitteen kanssa? Tuollainen olisi melko yksinkertainen pystyttää.
"Racoon" on puolestaan vpn-palvelin Ciscolle.  Käytin tuota viimeksi vuonna 2014 tilapäisesti.

45
Eikös vpn-client hoitaisi tuon asian suoraan tuolla laitteella x vai olenko unohtanut jotain tai käsittänyt tilanteen väärinpäin?  Vai haluatko omaan koneeseesi Cisco vpn-clientin ?  Avainsana Googletukseen "vpnc".   Tuon "c" tuolla lopussa tarkoittaa Ciscoa.  Jos kyseessä on sen sijaan, että vpn-clienttisi ei pääse ulos verkosta niin silloinhan kyseessä on palomuuriasia?

46
Yleistä keskustelua / Vs: Dy.di DNS palvelu
« : 02.04.17 - klo:19.05 »
Se asian ydin on juuri kuten "aku506"  tuolla mainitsi.  Osoitteen vaihtumisen voi tarkastaa tiuhaankin, jolloin reagointi mahdolliseen osoitteen muuttumiseen on nopea.  Päivitys pitää lähettää vain kun osoite on vaihtunut, mutta ennen kuin osoite vanhenee.   "regmyip" -skriptissä on kaikki tuo sisäänrakennettuna eli ajoi sitä miten tiuhaan hyvänsä crontabissa, se lähettää päivityksen vain, kun osoitemuutos on tapahtunut mutta aina, kun 5 päivää on kulunut (ylläpitopäivitys).   Itse olen käyttänyt 10 minuutin väliä crontabissa, joka on samalla se pisin mahdollinen reagointi kun ip on vaihtunut.  Lisäksi olen laittanut tarkistuksen koneen käynnistyksen yhteyteen crontabissa.    Ohje löytyy skriptin helpistä. 

47
Yleistä keskustelua / Vs: Dy.di DNS palvelu
« : 17.03.17 - klo:23.18 »
Ei haittaa, jos olet tyytyväinen tuohon pidempään väliin 10 minuutin tunnistusvälin sijaan, kun ip vaihtuu.

48
Suosittaisin käyttämään asiaan tarkoitettua valmista skriptiä, jota on käytetty vuosikausia jo.

Tekee automaattisesti 5 päivän välein päivityksen, mutta ei lähetä mitään ellei ip ole muuttunut --- vaikka ajat sitä 10 minuutin välein crontabissa.

Konffaa se ennen käyttöä tietysti, kaksi vaihetta.   Ja määritä domain dyfi: n palveluun webbiselaimella.   Osoite alkaa päivittyä sinne heti kun ajat skriptin, jos se on oikein konffattu.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48481.0

49
Yleistä keskustelua / Vs: Dy.di DNS palvelu
« : 17.03.17 - klo:22.55 »
dyfin: n palveluun löytyy kyllä vuosikausia käytössä ollut client-skripti crontabiin, joka hoitaa kaiken automaattisesti rassaamatta palvelinta.  Se ei lähetä päivityspyyntöjä ellei jotain ole muuttunut, paitsi 5 päivän välein se tekee ylläpitopäivityspyynnön.  Sitä voi ajaa crontabissa esim. 10 minuutin välein ongelmitta.   Konffaus sille pitää tietysti tehdä ennen käyttöä.

Se osaa kaksi palvelua: dyfi ja dnsexit.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48481.0

Se on helppo konffata ja testata päätteessä ennen kuin laittaa crontabiin.

50
Tuolle on helppoa antaa aikamääreitä:

http://homelinuxpc.com/download/fileage_1.1-1_all.deb

Voi halutessaan ajaa myös komennon osumille, esim. ajaa backupin, poistaa, tms.

51
Tuossa on vanha skripti, joka pingaa osoitteet ja haluttaessa kokeilee myös http-vastetta (-H) eili löytää webbipalvelimet:

Koodia: [Valitse]
http://homelinuxpc.com/download/chknodes
Näytepätkä tulosteesta:
Koodia: [Valitse]
192.168.1.105   Apache/2.4.7 (Ubuntu) Work in progress
192.168.1.106   -
192.168.1.108   -
192.168.1.251   Router Webserver
192.168.1.252   Router Webserver

Kätevä joskus laitteiden pikaiseen tunnistamiseen.

52
Yhdellä läppärillä olen nähnyt hieman samankaltaisen ilmiön, näppäimistö ikään kuin hyytyy mutta kyseessä oli Linux Mint. Sinne pääsi kuitenkin ongelmitta ssh: n kautta kiinni ja härveli toipui ja näppis toimi taas, kun uudelleenkäynnisti display managerin, omassa tapauksessani se oli "mdm":

Koodia: [Valitse]
sudo service mdm reload

53
Tarina kertoo kanslistista, joka tarvitsi apua, kun Nokian MikroMikko 1 söi 5" disketin.  Disketille ei episodissa kuitenkaan käynyt huonosti, se oli kahden 5 " aseman välisessä raossa.  Oli muuten ensimmäisiä koneita, joita aikoinaan kuskasin kouluille, sen aikaisen Kouludatan palkkalistoilla.
Silloin oli vielä olemassa myös 8" diskettejä joissain vanhemmissa CP/M koneissa.  CP/M oli DOSsin edeltäjä.  Oli myös reikäkortteja ja reikänauhoja !
Moni ei varmaan tiedä mikä on "Teletype"...   :)


54
Lainaus
Itselläni on sellainen käsitys, että ntpd ei korjaa aikaa kun se on paljon pielessä.

Niin lukee myös oppikirjoissa.  Kello ei saisi heittää enempää kuin 1024 sekunttia eli noin 17 minuuttia tai aika on "insane" ja ntp luovuttaa.  Tuon takia ainankin joissain ohjeissa suositellaan asettamaan kello käsin ensin lähelle oikeaa aikaan ja sitten aktivoimaan ntp.

http://blog.fpmurphy.com/2013/02/ntp-insane-time.html

Ylläolevassa tapauksessa h/w kello oli kuitenkin ajassa, mutta se mitä näytettiin oli väärässä.
Juju on siinä, että h/w kello laitetaan Lontoon aikaan (UTC +0000) ja se, mitä järjestelmä lopulta näyttää asettuu localen mukaan eli aikaan lisätään offset localen mukaan.

55
Vinkkinä myös
Koodia: [Valitse]
top
tai jotkut pitävät tästä:
Koodia: [Valitse]
htopnäyttää kuorman, muistin käytön ja swapin "graafisesti". Tuo pitää kuitenkin ensin asentaa:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install htop

56
Vinkkinä laitan tämän esimerkin esille.

Uusi Ubuntu 16.04 palvelin oli juuri otettu käyttöön mutta kello näytti pari tuntia liian vähän:

Koodia: [Valitse]
date
la 19.11.2016 18.59.00 +0000

Vaikka tuosta nyt heti näkee, että offset on +0000 eli UTC aika, niin voi halutessaan vilkaista vielä yksityiskohtaisemmin:
Koodia: [Valitse]
timedatectl
      Local time: la 2016-11-19 19:01:32 UTC
  Universal time: la 2016-11-19 19:01:32 UTC
        RTC time: n/a
       Time zone: Etc/UTC (UTC, +0000)
 Network time on: yes
NTP synchronized: yes
 RTC in local TZ: no

Asian korjaus on asettaa timezone eli päätteessä:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure tzdata

Current default time zone: 'Europe/Helsinki'
Local time is now:      Sat Nov 19 21:07:41 EET 2016.
Universal Time is now:  Sat Nov 19 19:07:41 UTC 2016.

Tuo komento oli hyvin helppo sillä se antoi menun mistä valitsee "Europe" ja "Helsinki". 

Koodia: [Valitse]
date
la 19.11.2016 21.07.54 +0200

Näyttäisi paremmalta.

Toinen vaihtoehto olisi tuotakin lyhyempi:

Koodia: [Valitse]
sudo timedatectl set-timezone Europe/Helsinki

Lisäkeskustelua englanniksi täällä ja myös nuo samat asiat:

http://askubuntu.com/questions/323131/setting-timezone-from-terminal/323163

57
Ubuntu 16.04 on muuttunut siinä määrin, että jouduin tekemään erikseen paketin versiolle 16.04  ja toisen sitä vanhemmille versioille.  Siitä miten pitkälle taaksepäin versioissa tuo vanhempi toimii ei ole muuta havaintoa kuin että asentui ainakin Ubuntun 13,04 versiota vastaavaan Linux Minttiin. 

Näitä paketteja ei pidä asentaa ristiin.  Siksi päivitin asenna_yle-dl.bash skriptin tunnistamaan, onko kyseessä Ubuntu 16.04 vai sitä vanhempi sekä lataamaan ja asentamaan oikean paketinoikean paketin:

http://www.homelinuxpc.com/download/asenna_yle-dl.bash

Skripti näyttää alussa, minkä Ubuntu-version se tunnisti. 

Täällä on itse paketit, joita tuo tuo käyttää:

Ubuntu 16.04:
http://www.homelinuxpc.com/download/yle-dl_2.12.0-2_all_16.deb

Vanhempi, kuin Ubuntu 16.04;
http://www.homelinuxpc.com/download/yle-dl_2.12.0-2_all.deb

Koeasensin asenna_yle-dl.bash -skriptillä Mint 18 versioon, joka on Ubuntu 16.04 pohjainen sekä  Mint 15 versioon, näyttivät asentuvan.

Kiitokset nm: lle, tuo riippuvuuksien selvittäminen etukäteen tuolla ylempänä joudutti työtä. 

58
Näyttää toimivalle ja toimimattomalle tiedostolle aivan samaa:

Koodia: [Valitse]
ls -lZ  8aae25baff2ef9e3da0ac9ff82467823 testi1
-rwxr-x--- 1 arto www-data ? 143 syys  29 09:28 8aae25baff2ef9e3da0ac9ff82467823
-rwxr-x--- 1 arto www-data ? 143 syys  28 17:14 testi1

Molemmissa tiedostoissa sama sisältö:
Koodia: [Valitse]
cat  8aae25baff2ef9e3da0ac9ff82467823
<script type="text/javascript">
javascript:window.location.href = 'https://www.amazon.com/clouddrive/folder/VhbFZY1cSSm4ywvZFIU_Dg';
</script>

cat testi1
<script type="text/javascript">
javascript:window.location.href = 'https://www.amazon.com/clouddrive/folder/VhbFZY1cSSm4ywvZFIU_Dg';
</script>

59
Joo, pitää paikkansa:

http://www.homelinuxpc.com/download/8aae25baff2ef9e3da0ac9ff82467823

Merkilliseltä näyttävä tapaus.  Täytyisi varmaan kokeilla vielä ilman virtaalihoustausta tuota uusinta Apachea eli tiputtaa tiedosto vain --> /var/www/html.  Ei vaan ole käsillä valmista setuppia...
Koodia: [Valitse]
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 16.04.1 LTS
Release: 16.04
Codename: xenial
Kernel:         4.4.0-28-generic
Bit width:      64 bits

60
Voisin itseasiassa käydä kokeilemassa vanhemmalla Apachella tuon. 

Tuossa on 8aae25baff2ef9e3da0ac9ff82467823 tiedoston sisältö:
Koodia: [Valitse]
<script type="text/javascript">
javascript:window.location.href = 'https://www.amazon.com/clouddrive/folder/VhbFZY1cSSm4ywvZFIU_Dg';
</script>

Kohteeseen on siirretty demovalokuvia joilla kokeilin alkuaan Apache::Galleryä.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 169