Uusi versio v2.5 esillä. Korjasin tilanteen, jossa on kaksi default gw määritystä. Tein myös toistuvan konfiguraatiomuutoksen hieman helpommaksi sisäänrakennetussa konfiguraatioeditorissa.
http://www.homelinuxpc.com/download/regmyipTämä skripti on tarkoitettu crontabissa ajettavaksi. Konffaus ja alkutestaus tehdään päätteessä.
Esimerkki tapauksesta dy.fi.
1) Rekisteröidy dy.fi käyttäjäksi ja tee sinne jokin nimi. Hyvä idea lienee tehdä nimi esimerkiksi muodossa <joku_nimi_laitteellesi>. <oma_nimi_tai_tunnus>.dy.fi. Jos sinulla on vaikka Huawein laite ja nimesi on Matti Meikäläinen niin tuosta saisi vaikka "huawei.mattimeikalainen.dy.fi". Tai palvelin "fs1.mattimaikalainen.dy.fi", jne.
2) Tee jokin kansio jonne laitat skriptin, vaikka "ddnsclient" ja aja konffaus ja testi siellä. Helppiteksti tulee kun ajaa ilman parametreja tai jos antaa --help tai -h perään.
3) Aja konffaukset, molemmat osat:
./regmyip dyfi --configure
Konffauksen tuloksena syntyy kansioon dyfi.conf ja dyfi.id tiedostot. Käyttäjätunnus ja salasana ovat sen jälkeen kryptattuina tiedostossa dyfi.id. Ne toimivat vain koneella, jossa konffaus on ajettu eli konffaus pitää ajaa sillä koneella, jossa koodia käytetään. Muutokset kannattaa tehdä ajamalla konffausosio, ei editoimalla suoraan dyfi.conf tiedostoa.
Jos haluat rekisteröidä julkisen ip-osoitteen omaavan koneesi niin valitse konffauksessa Y kohdassa "Deny Private Route". Jos sen sijaan olet sisäverkossa (esim. wlan-reitittimesi takana) ja haluat rekisteröidä reitittimen ulkoisen ip-osoitteen, niin valitse N tuossa kohdassa. Tämä valinta on välttämätön/hyödyllinen koneessa, jossa on kaksi verkkokorttia eli toinen ulkoverkossa ja toinen sisäverkossa. Samoin sitä voi hyödyntää reitittimen rekisteröintiin, riippumatta osaako reititin tuota itse.
Identifikaatioksi tuonne kannattaa laittaa oma nimesi ja puhelinnumerosi eli esim. tyyliin "matti.meikäläinen_040_12345678".
4) Testaa päätteessä. Käyttämällä --log_all tai -l se kertoo kaikki tapahtumat päätteeseen ja myös palvelimen vastaukset, joka helpottaa oleellisesti ongelman selvitystä jos jotain on ristissä. Vasteista näkee, onko tunnuksesi/salasanasi oikein dy.fi palvelimella ja onko host määritetty sinne oikein.
./regmyip dyfi --log-all
5) Kun kaikki pyörii ok, on aika laittaa se crontabiin ajoon vaikkapa 10 minuutin syklillä. Client ei lähetä palvelimelle rekisteröintejä muuta kuin silloin kun ip on muuttunut. Poikkeus on viiden päivän syksillä automaattisesti tehtävä ylläpitopäivitys rekisteröintiin.
Kannattaa antaa koko polku crontabissa. Viestien vähentämiseksi merkintöjä lokiin dyfi.log syntyy vain, kun jotain muuttuu silloin kun ei käytetä --log_all vipua komennon perässä.
6) Client toimii myös dnsexit.com palvelun kanssa ja osaa lähettää monidomain rekisteröinnin yhdellä viestillä.
Skripti vaatii, että curl on asennettu.
Iloa testaukseen ja ei enää katoilevia koneita, kun julkinen ip vaihtuu
Mikään ei estä käyttämästä dy.fi -loppua hieman pidempiaikaisenakin domainina. Nimiä saa tosin tuon alle vain 5 kpl per sähköpostiosoite (joka on tunnuksesi sinne).