Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ajaaskel

Sivuja: [1] 2 3 ... 168
1
Tiedoksi: MySQL-käyttöönotto  on muuttunut äskettäin hieman jonkun viimeisimmän version mukana, tai oikeastaan sen oletusasetukset ovat muuttuneet.   Asia aiheutti itsellenikin hetken aikaa ihmettelyä.

Ennen sinulla oli MySQL-root, joka ei siis ole Linuxin root vaan MySQL:n sisäinen tunnus "root", jolla oli sama tarkoitus kuin root-tunnuksella Linuxissa yleensäkin: Tehdä ylläpitoa.

Viimeisimmissä MySQL-versioissa Ubuntussa (+Linux Mintissä, ym.) on otettu käyttöön eräänlainen "yksinkertaistus":  Jos olet jo root-oikeuksilla Linuxissa, niin "perit" tuon oikeuden suoraan MySQL kirjautumisessa.   Esimerkiksi:
Koodia: [Valitse]
sudo mysqlja olet sisällä root-tasoisena myös MySQL:ssä!

Toki tuon ominaisuuden voi purkaa pois MySQL-asetuksista, jolloin kirjaudut vanhaan tapaan MySQL-root käyttäjänä:
Koodia: [Valitse]
mysql -uroot -p
Tarkempia selityksiä löytyy Google-haulla  ja tärkeä termi on "auth_socket".   Tästä pääsee lukemisen alkuun:

https://serverfault.com/questions/563714/allow-linux-root-user-mysql-root-access-without-password

https://askubuntu.com/questions/766334/cant-login-as-mysql-user-root-from-normal-user-account-in-ubuntu-16-04

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Hotmail ja Ubuntu
« : 07.01.20 - klo:00.18 »
Lainaus
Mikään tili ei toiminut Linux Mintissä ja sen Thunderbirdissä muuten.
Itselläni on ollut vuosikausia Mintissä Thunderbird ja on tälläkin hetkellä.  Thunderbird on toiminut itselleni vastaan tulleiden postipalveluiden kanssa, tosin Hotmailia en ole todella pitkään aikaan käyttänyt lainkaan.  Hotmail on saanut hieman heikon maineen.  Myös Yahoolla on ollut joitakin ongelmia.   
Tiedän Thunderbirdissä vain yhden hieman uusia käyttäjiä hämmentävän asian:  Se yrittää tunnistaa automaattisesti "oikeita" yhteysasetuksia, mutta tuo toiminto epäonnistuu aika usein. Jos asetukset syöttää käsin, toimii kaikki kuitenkin ok ( toki täytyy silloin tietää ne asetukset). 

3
On tullut käytettyä (ja on edelleenkin käytössä) monenmoisia nettilevypalveluja, mukaanlukien nuo Dropbox ja Kapsi.   Omiin tarkoituksiini ehkä kätevin nettisäilö on ollut Pcloud:  https://my.pcloud.com/   
Saa myös Linuxiin softan, jolla yksi kansio kotihakemistossasi on yhden suhde yhteen sama kuin miltä se näyttää kun menet webbiselaimella katselemaan.  Kännykällä pystyy hyödyntämään samaa levytilaa netissä eli esim. valokuvien kopiot ja videoklipit saa kulkemaan nettilevylle automaattisesti.   
Hankin joskus kauan sitten Amazon Driven, oli halvahko tilaansa nähden, mutta en ole ollut tyytyväinen tuohon. On nyt vaan pakko sitä pitää ainakin jonkin aikaa kun on jakanut dataa sitä kautta eteenpäin ja tuossa onkin se nettilevyjen huono puoli kun alkaa laajemmin käyttää: Hankala päästä eroon, jos ei kaikki toimi/ole niin kuin toivot, olet jonkin aikaa "naimisissa" sen datan kanssa mitä olet muille jakanut sieltä --- tai sitten lakkaavat jakamasi linkit toimimasta. 
Amazonin kanssa on ollut erilaisia sekaannuksia ja pienin niistä ei ole ollut saada Amazonin tuki oivaltamaan, että käytän maksettua Amazon USA:n nettilevyä eikä Amazon UK:n levyä, kun tukipyynnöt ohjautuvat Englantiin.  Aiheutti pientä verenpaineen nousua, kun yritykseni kirjaantua USAn palveluun ohjattiinkin väkisin Englannin koneelle --- jossa vastassa oli tietysti tyhjä levytila.  Puheluita sai tehdä monta ensin Englantiin ja lisäksi vielä USAan.  Sai hetken selittää, että en halua mitään pakotettua redirect -toimintoa Englantiin, vaikka olen eurooppalainen asiakas.

Oman palvelimen pitäminen on aika eri asia kuin vain pelkkä tiedostojen säilyttely jossain netissä, mutta pienet virtuaalikoneet ovat niin halpoja nykyään, että ei pahemmin rasita lompakkoa.  Itselläni on nippu Hetznerin virtuaalikoneita vuokrattuna eri tarkoituksiin, pääosin webbi- ja posti- ja julkaisualustapalvelimiksi.   Voi valita haluatko koneen Saksasta vai Suomesta, molemmissa konehuoneet.  Olen ollut tyytyväinen Heztnerin ominaisuuksiin ylläpidon ja tarjotun toiminnallisuuden kannalta.

Kapsi on edullinen joissakin asioissa, mutta toteutuksesta johtuen sieltä ei saa root-oikeuksia eli voit tehdä vain kaikkea sitä, mikä toimii peruskäyttäjän tunnuksella.  Ainakin tuo on erona verrattaessa vuokrattuun virtuaalipalvelimeen, jossa voit tehdä mitä haluat roottinakin --- ja vastaat tietysti kaikesta toimivasta ja toimimattomasta itse. 


4
Itse olen käyttänyt viimeiset 5 vuotta kirjoittamaani skriptiä

https://homelinuxpc.com/download/regmyip

mutta vaatii aina käynnissäolevan Linux-koneen, jonka crontab:lla ajaa sitä konffauksen jälkeen esim. 10 minuutin välein.
Tällöin laite tai kone ei ole hukassa koskaan  kuin enintään 10 minuuttia.  Kelloa katsomalla tiedät, milloin päivitys tapahtuu, jos ip on muuttunut (lähin tasa 10 minuuttia).
Se siis tekee DDNS-toiminnon kokonaan itsenäisesti, riippumatta laitteesta (reititin, tms).

Esimerkiksi foorumimme kone löytyy toistaiseksi nimellä ubuntu2.dy.fi (ja vanha, jo sammutettu kone oli ubuntu.dy.fi).


5
Ongelman voi usein joko voittaa tai kiertää.

IP-osoitteen DDNS-rekisteröinnin voi tehdä laiteriippumattomasti, jos sinulla on jokin kone sisäverkossa aina päällä missä voit ajaa DDNS-clienttia (jolloin et tarvitse reitittimen omaa clienttia ollenkaan).  Ehtona on vain, että clientin pitää olla toteutukseltaan sellainen, että se osaa toimia sisäverkossakin.  Nämä clientit toimivat sillä periaatteella, että ne tarkastavat ulkoiselta palvelimelta, mikä ulos näkyvä ip-osoitteesi on. 

7
Canonical vahvisti hetki sitten, vaihdamme uuteen koneeseen 21 jälkeen.
Vie aikansa, ennen kuin uuden koneen osoite päivittyy nimipalvelimiin läpi netin.

8
Eipä onnistunut meillä siirtyminen vielä. 
Odotin Canonicalin henkilöä puoleen yöhön asti tekemään domainin päivitystä, vaan ei näkynyt.
Jätin viestin heidän tikettijärjestelmään, että varataan uusi aika myöhemmin.  Kaveri ilmestyi myöhemmin ja jätti viestin, että olisi silloin halunnut tehdä asian, mutta kun pyysit lykkäystä...

Jätin ehdotuksen Canonicalille tehdä siirtyminen uudelle koneelle tänään perjantaina 6.12.
Joudumme sulkemaan foorumin jälleen ennen sitä noin kello 21, että ehdimme tehdä siirtymisen toimenpiteet.  Uusi katko siis tiedossa yöllä.
 
T. Arto

9
Miten olisi jos kokeilet Telnetillä jotain postipalvelinta käyttäen porttia 25 eli

Koodia: [Valitse]
telnet  mail.inet.fi 25
Trying 195.156.147.15...
Connected to mail.inet.fi.
Escape character is '^]'.
220 johanna2.inet.fi ESMTP Service ready
^]
telnet> quit
Connection closed.

Pääset pois antamalla Ctrl-Alt-9 
ja perään quit

Jos jumii tai tulee virhe, et pääse ulos portin 25 kautta. 
Kannattaa kokeilla myös portti 465

Koodia: [Valitse]
telnet  mail.inet.fi 465
Trying 195.156.147.15...
Connected to mail.inet.fi.
Escape character is '^]'.
^]
telnet> quit
Connection closed.

10
Esimerkiksi...
Palvelimet:  Hetzner, konehuoneet Saksassa mutta nyt myös Suomessa.  Voi itse valita tilatessa mistä konehuoneesta ottaa palvelimen. 
Domainit:  Domainhotelli
Nimipalvelimet: Dnsexit

Tarjontaa on paljon.

11
Arvaan, että olisit jakamassa 4G liittymää?
Kaikkea pystyy rakentamaan.
Teknisesti laitteiden määrä liittymää kohti:
Operaattorin ja sisäverkkosi välissähän on reititin eli ei siinä ole juurikaan rajaa montako härveliä sinne sisäverkkoosi laitat kiinni eli ne naapureiden kaikki mahdolliset laitteet.
Ethernet kytkimellä voi jakaa yhden 4G reitittimen vaikka 24 porttiin.
   
Kaupallisesti eri asia on sitten operaattorin liittymäehdot kuluttajaliittymissä, jakaminen kolmannelle osapuolelle yleensä kielletty.
Varmaankin jollain businessliittymällä rajoitusta ei liene -- en tiedä, tuo pitää udella operaattorilta.

Mitä tarkoitat puhelimen jaolla?

12
Jos ei halua olla itse html-koodin kanssa paljon tekemisissä niin Seamonkey webbiselaimessa on myös Edit-tila (Ctrl-E) , pystyy graafisesti editoimaan html-sivuja.
Sen "Composer" osan voi virittää suoraan käynnistymään omasta kuvakkeesta.
Yksinkertaisia stattisia html-sivuja tuolla muokkaa helposti ja nopeasti.
Tekee hieman ruman näköistä html koodia -- joka silti näyttäisi toimivan odotetulla tavalla selaimissa eli käy yksinkertaisiin juttuihin hyvin.
Muita yksinkertaisia "rumia" keinoja on tallettaa LibreOfficen tai OpenOfficen Writestä html-muodossa.
Tuosta Writestä voisi saada aika kätevän Wysiwyg-editorin jos olisi aikaa viritellä/sovitella se siihen tarkoitukseen.
Inkscape: llakin pystyy tekemään webbisivuja (!) ja layout on helppo mättää graafisesti miten päin haluaa...  keinot on monet  :)

html-editointi onnistuu millä tahansa editorilla. Itse olen käyttänyt usein Geany -editoria (asennettava erikseen). 

Ns. "hienompien" sivujen tekoon on WordPress omalla tavallaan kätevä mutta ylläpito ja sen logiikan ymmärtäminen myös monimutkaisempaa. 

13
Elkohan sen jännitteen tasoittaa ja tantaalimalli lienee suositeltava.
En pysty arvaamaan olisiko tasajännitteen päällä ratsastava häiriö tuhonnut jotain. Sekottamaan toiminnan se varmasti pystyy.

Itse asennus, taitaisi olla helpompi kiertää ongelma ja asentaa CD: ltä noihin vanhimman polven koneisiin. 

Itse USB-käynnistys tikulta (koneen BIOS: in ominaisuus) voi olla sangen ronkkeli ja vanhimmat koneet eivät osaa USB-käynnistystä ollenkaan.
Etu- ja takaseinän porteissa voi olla eroa, kannattaa yleensä ensisijaisesti yrittää takaseinän porttia/portteja. 
Jos haluaa testailla edelleen tikkukäynnistystä niin voisi kokeilla tehdä sen tikun "Unetbootin"  -ohjelmalla.
Jos se oli jo tehty sen avulla niin nostan käteni pystyyn.

14
Ehdottaisin, että asennat x11vnc -ohjelman (eikä vnc) sinne etäpäähän jota haluat katsella ja omalle koneellesi ssvnc -ohjelman.

Tuo tekee mitä haluat ainakin PC: llä, näkyy desktop kaikkineen ok,  Raspiin en ole sitä koskaan virittänyt.

15
Kun levy näyttä tältä:

http://www.homelinuxpc.com/download/broken_disk_toshiba_2TB_2018-06-08%2023:26:43.png

voi olla pientä puuhaa tiedossa. 

Kaikki ei mennyt vaihdossa ensin ihan suoraviivaisesti.  Kirjoittelin lisäosan tuon muistiinpanoni loppuun RAID5-pakassa olevan levyn uusimisesta:

http://www.homelinuxpc.com/download/software_raid.html

Lyhyesti, tärkeintä on kertoa Raidille, että levy otetaan irti pakasta ennen kuin sammuttaa koneen ja vaihtaa uuden levyn viallisen tilalle.
Tuolloin jäljellä olevat ehjät levyt jatkavat heti toimintaansa ilman hankaluuksia.
   

16
Laitoin tuon vaihtoehdon "B" valmiina .reg tiedostona esille, helpottaa etenkin jos pitää tehdä tuo muutos useampaankin koneeseen:

http://www.homelinuxpc.com/download/Fix_Win_Time_to_UTC.reg

Käyttö:  Lataus, tuplaklikka Windowsissa kyseistä .reg-tiedostoa ja Windows asentaa tuon asetuksen.

17
Kysyitkö googlelta?

Laitoin palautekanavan kautta kysymyksen.
Meni hetki kyllä löytää se ensin.

18
Miten olisi akku pois koneesta hetkeksi että käynnistyy varmasti alusta asti eikä ole mikään Windowsin palikka muistissa myös koneen ollessa "sammuksissa".
Heti sen jälkeen käynnistettäessä luultavasti nuo Dellin F-näppäimet saavat odotettua toimintaa aikaan. Jos tuo ei auta niin levy pois, kerran käyntiin ilman levyä ja levy takaisin.  Voi kuulostaa erikoiselta   :)
Ihmettelin kerran aiemmin tuota samaa ilmiötä ja Dell oli läppäsi silloinkin (i5).  Halusi aina käynnistää Windowsin teki mitä hyvänsä näppäimistöllä, ikään kuin Windows ei olisi sammunut kokonaan.

19
Yleistä keskustelua / Gmail blokkasi asennusohjeen
« : 19.05.18 - klo:18.40 »
Kirjoittelin itselleni ylös muistiinpanoja Let's Encrypt: in asennukseen liittyvistä jutuista ja lähetin sen sähköpostilla Gmail boxiini.   

Yllätys:  Gmail käännytti sen takaisin "vaarallisena".:

Lainaus
host gmail-smtp-in.l.google.com[2a00:1450:400c:c00::1b]
    said: 552-5.7.0 This message was blocked because its content presents a
    potential 552-5.7.0 security issue. Please visit 552-5.7.0
    https://support.google.com/mail/?p=BlockedMessage to review our 552 5.7.0
    message content and attachment content guidelines. j5-v6si7834037wrm.199 -
    gsmtp (in reply to end of DATA command)
   

Testi oli kirjoitettu editorilla eli oli tekstimuotoinen ja se sisälsi näytöltä otettuja copy/paste pätkiä asennuksen vaiheista.
Mitään luvattomia liitteitä siinä ei ollut eli itse tuo tekstitiedosto on jostain syystä luettu sellaiseksi.
Siellä oli tietysti tekstin joukossa "sudo sitä" ja "sudo tätä" kun se oli asennusohje Ubuntulle ja samoin niitä linkkejä, jotka näkyivät näytöllä asennuksen aikana. 
Tuo virheviesti syyttää potentiaalisista viruslinkeistä:

https://support.google.com/mail/answer/6590?hl=fi&ref_topic=7280460

mutta mitään vaarallista sieltä en löydä.
Viesti oli pelkkä editorilla kirjoitettu tekstiliite, ei tekstiä itse viestissä.
Olisi hauska kuulla Googlelta, mikä tuossa herkisti viestin estämiseen, viestiosan puuttuminen,  repullinen linkkejä,  sudo-komennot ohjeessa vai viestin Aihe: Certbot?  Tuo Certbot on ohjelma joka pitää yllä sertifikaatteja palvelimella. 
Näyttää Googlen seulonta-algoritmi olevan yliherkistynyt.
Lieneekö muilla havaintoja ilmeisen perusteettomalta vaikuttavasta blokkaamisesta tai esimerkiksi blokkaamisesta kun lähettää pelkän tekstiliitteen ilman viestitekstiä?   


20
ssh-avaimet käyttöön ja password login pois kokonaan (kuten nm sanoikin jo) niin ei kysele turhia.

Sivuja: [1] 2 3 ... 168