Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11
41
Kun katsot fimejä rinnakkain pitäisi näkyä ovatko maskit erivärisiä. Negat kannattaa skannata ns. Dia asetuksilla ilman korjailuja. Sama kameralla. Valkotasapaino samaksi kuin filmillä.

Nyt meni vaikeaksi (minulle). Mitä tarkoittaa "valkotasapaino samaksi kuin filmillä"?

42
Hmm, kyllä Vuescanissa on suoraan värinegatiivin skannausmahdollisuus. Siihenhän se on alunperin suureksi osaksi tehtykin. Käytin sitä paljon aikanaan negojen ja diojen skannaukseen. Hyvästä negasta sai kepeästi 20x30 cm 300 ppi tulosteen. Ohjelmassa on lisäksi varmaan melkein kaikille filmeille profiilit. Kannattaa laittaa asetukset kohdilleen eikä tyytyä draft-tason tuloksiin, jota se oletuksena taisi tehdä, en muista. Mulla oli Canonin nega/diaskanneri.
Olen kokeillut kahdella negatiivifilmillä, toinen Fujia, toinen Agfaa. Fujista tulee jotain huonon ja tyydyttävän väliltä, Agfasta käyttökelvoton. Valmistajan voi kyllä valita filmin mukaan, mutta ei se auta mitään.

Nyt huomasin, että valikosta löytyy Profile film, joka kuulostaa lupaavalta, mutta vaatii ohjelman ostamista, mitä en ole vielä uskaltanut tehdä. Tarkoitatko tätä profilointia, kun kehotat "laittamaan asetukset kohdilleen"?

43
... yllämainittu negfix8 tuotti heti erinomaisen tuloksen. No, brightnessia ja contrastia piti nostaa kovastikin, mutta värit olivat heti OK.
Se ilo ei kestänyt kauan. Heti seuraavat värinegatiivit olivatkin kaikkea muuta kuin OK. Onkohan syy filmin vaihtumisessa? Ensimmäiset negatiivit olivat Agfaa, nämä jälkimmäiset Fujia.

Ei siis vielä ratkennut tämä ongelma.

44
Lataa uudempi täältä: https://software.opensuse.org/download.html?project=graphics:darktable&package=darktable

Tuolla on siis OpenSUSE:n pakettien lisäksi myös Ubuntulle ja muille jakeluille sopivat paketit.
Kiitos taas kerran. Sain kyllä ensimmäisen negatiivin käännettyä, mutta tulos oli surkea. Joo, uskon, että säätämällä parametrejä ja asetuksia saa hyvänkin kuvan aikaan, mutta kun ei säätäminen oikein kiinnosta.

Näin voin sanoa, koska yllämainittu negfix8 tuotti heti erinomaisen tuloksen. No, brightnessia ja contrastia piti nostaa kovastikin, mutta värit olivat heti OK.

45
QApt suostui asentamaan vuescanin (ilmaisen kokeiluversion). Mutta sitten en löytänyt tästä jälkimmäisestä värinegatiivin-kääntö-toimintoa. Voi voi.
Löytyihän se sitten, kun pyysin neuvoa itse mestari Hamrickilta. Mutta tulos oli niin huono, niin huono.

46
Darktablen osalta uusimmissa versioissa (3.2.1:stä lähtien) on tätä varten negadoctor-moduuli.

Kiitos, mutta apt install tuottaa version 3.0.1.

47
Kokeilin vuescaniakin - tai siis en oikeastaan kokeillut. Asennus pysähtyi ilmoitukseen
Lainaus
Cannot install from unsigned repo

Uusi yritys, ja QApt suostui asentamaan vuescanin (ilmaisen kokeiluversion). Mutta sitten en löytänyt tästä jälkimmäisestä värinegatiivin-kääntö-toimintoa. Voi voi.

48
Riittävän hyvään tulokseen olen päätynyt seuraavalla tavalla: negatiivin kuvaus RAW muotoon (Nikonin D90:llä) ja sitten RAW-kuvan 'skannaus' skannausohjelmmalla (käytössäni VueScan). Skanneriohjelma hanskaa suht hyvin oranssit maskit.

Nyt sain aika hyvän lopputuloksen skriptillä negfix8 - joka siis käyttää ImageMagickia, jonka pitää olla asennettu.

Kokeilin vuescaniakin - tai siis en oikeastaan kokeillut. Asennus pysähtyi ilmoitukseen
Lainaus
Cannot install from unsigned repo

49
Kiitos vihjeistä, mutta... Olen nyt kokeillut ohjelmia therapee, darktable ja gimp. Niissä voi olla työkalu "Värinegatiivifilmin kääntö", mutta jos on, en ole sitä löytänyt. Vai enkö vain tiedä, mikä englannin kielinen ilmaisu sitä tarkoittaa? Värien pelkkä kääntö - invert? - ei riitä, kun se maskiväri pitää myös poistaa.

Mutta hei - onhan vielä ainakin ImageMagick...

50
Multimedia ja grafiikka / Värinegatiivifilmien kääntö
« : 24.02.21 - klo:18.10 »
Olen "skannannut" digikameralla vanhoja diafilmejä viime vuosituhannelta ihan kivoin tuloksin. Nyt yritin samaa värinegatiivifilmeille, mutta eihän siitä oikein tule mitään. Olen tähän asti käyttänyt pinta-nimistä ohjelmaa, mutta a) siinä ei näy tähän hommaan valmista toimintoa, ja b) se kaatuu koko ajan, ainakin Ubuntun versiossa 20.04/64bit (16.04/32bit toimi OK, vaikkakin hitaasti).

Osaisiko/viitsisikö joku suositella muuta ohjelmaa? Hämärästi muistelen, että kauan sitten oli xv, jolla värinegatiivin pystyi kätevästi kääntämään. Mutta:
Lainaus
:~$ xv
xv: error while loading shared libraries: libtiff.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

51
Laitealue / Vs: Libparted Error
« : 01.02.21 - klo:21.50 »
Kokeile fatlabelilla, jos kyseessä on vfat-tiedostojärjestelmä:

Koodia: [Valitse]
sudo fatlabel /dev/sdc2 UUSINIMI
Kiitos, tällä konstilla nimi muuttui. Mutta eikö tässä kuitenkin ole jossain jotain vikaa? Nyt gparted ei enää näytä virheilmoitusta eikä kehota boottaamaan, mutta partitioita se ilmoittaa edelleen neljä, vaikka niitä on oikeasti kaksi. Toisaalta parted, jolta (ohjelman nimen perusteeella) odottaisi samaa, näyttää 1Tt-partition oikein.

Ai niin, KDE Partition Manager ilmoittaa vain yhden partition (sen mielestä alkupäästä on 346Mt unallocated).

Jotenkin tämmöinen hermostuttaa. Onhan tuo levy tietysti jo aika vanha. Ostettu muistaakseni ennen sitä yhtä Thaimaan vedenpaisumusta - jos sitä joku vielä muistaa.

52
Laitealue / Vs: Libparted Error
« : 01.02.21 - klo:21.39 »
Katsoitko varmasti, ettei ollut liitetty? Esim. päätteessä:

Koodia: [Valitse]
mount | grep sdc
Juurihan minä korostin, että ei ollut liitetty...

53
Laitealue / Libparted Error
« : 01.02.21 - klo:19.40 »
Kyseessä on ulkoinen USB-kovalevy (1000Gt), joka näyttäisi toimivan ihan hyvin. Partitioita on LaCie:n jäljiltä kaksi, yksi ihan pikkuinen ja toinen sitten mainitut noin 1Tt.

Nyt vain kyllästyin sen ison partition nimeen 4BB0-CE80 ja ajattelin muuttaa sen joksikin helpommin muistettavaksi. Mutta gparted ilmoittaa
Koodia: [Valitse]
                             Libparted Error
Partition(s) 2 on /dev/sdc have been written, but we have been unable to
inform the kernel of the change, probably because it/they are in use. As a
result, the old partition(s) will remain in use. You should reboot now
before making further changes.

                Cancel                             Ignore

Bootti ei auttanut. Pelästyin ja kytkin levyn Win10-koneeseen. Win10 ilmoitti, että pitää korjata, ja korjasi (kuntoon). Takaisin Linux-koneeseen - gpartediltä sama ilmoitus. Eikä onnistu nimen muutos komentorivi-partedilläkään:
Koodia: [Valitse]
Error: loop disk labels do not support partition nameEdelleen levy sinänsä näyttää toimivan ihan hyvin (vfat-tiedostojärjestelmineen). Mikähän tässä nyt oikein mättää?

(Juu, ja kyllä ei ollut levy mountattu, kun näitä ilmoituksia tuli.)

54
Asenna tosiaan 18.04, jos tietokoneesi ei ole museorekisteri-tasoa tehojensa puolesta, mutta sitten se onkin viimeinen 32-bittinen lubuntu, mitä julkaistaan tai on julkaistu. Varmaan 32-bittiseen Lubuntu-julkaisuun ei enää ole paluuta.
Kiitos neuvoista. 18.04:n kanssa vain kävi viime vuonna niin, että kokeilin sitä muutaman päivän, mutta säätämistä oli niin paljon, että luovutin. Syksyllä hyppäsin sitten suoraan 20.04:ään (sama kone, eri partitio). Se onkin 64-bittinen. Puhdas-pöytä-asennus oli helppo.

(Tänään buutttasin 32-bittiseen 16.04:ään, kun halusin tarkistaa, että päivityksiä vielä tulee. Ja tuleehan niitä.)

55
Heräsi kysymys, mahtaako enää millään jakeluversiolla olla 32-bittisellä versiolla tukiaikaa jäljellä?
Kirjoittelen tätä koneella, jossa on 32-bittinen Lubuntu 16.04.7 LTS. Edelleen sille tulee päivityksiä. (Olen kyllä ihmetellyt, milloin ne loppuvat.)

56
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ihmettelen IP-osoitejuttua
« : 26.01.21 - klo:10.08 »
Enkku wikissäkin ihan hyvä artikkeli NAT toiminnasta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation
Kiitos, ja on siellä hyvän näköinen kuvakin.  8)

Näytti siltä, että NAT käyttää IP-osoitteen lisäksi porttia jonkinlaisena tarkennusosoitteena.  Eli jos sisäverkon laitteelta tulee nettihaku (sisäinen osoite A, portti P) ulkoiseen osoitteeseen U ja toiselta laitteelta samanlainen haku (sisäinen osoite B, portti P) samaan osoitteeseen U, niin NAT vaihtaa A:n hakuun portiksi Q:n ja B:n hakuun portiksi R, ja molempiin tulee osoitteeksi tulee päätelaitteen C .

Kun sitten nettihaun vastaus tulee osoitteesta U ja portista Q tai R, niin portin perusteella tiedetään, ohjataanko se A:lle vai B:lle, ja osoite vaihdetaan vastaavasti – niin, ja myös portti vaihdetaan.

Mutta entä sitten, jos sisäisellä laitteella (vaikkapa Ubuntu-tietokoneella) on kaksi käyttäjää, jotka molemmat tekevät nettihakuja, vieläpä samalla ohjelmalla, jolloin hakujen lähtöosoitteet ovat samat ja portitkin ovat samat?


57
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ihmettelen IP-osoitejuttua
« : 26.01.21 - klo:09.29 »
Tuosta heti alusta löytyy tietyn tasoinen selitys asialle - tuo mitä kuvasit on NATin idea. Loppudokumentti on sitten täydellisempää selitystä - tosin osin Cisco specifistä :)

https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/ip/network-address-translation-nat/26704-nat-faq-00.html
Kiitos, mutta oma tasoni on mainitsemasi "tietyn tason" alapuolella. Selvästi.

58
Ubuntu tietokoneissa / Ihmettelen IP-osoitejuttua
« : 25.01.21 - klo:22.57 »
Tämä on tällainen Internet-osoite-juttu, jota joskus aina ihmettelen. (Tässä ei siis ole mitään viasta kysymys. Päinvastoin, homma toimii hyvin - haluaisin vain ymmärtää, miten se toimii.)

Meillä on kotona sisäverkko, jossa laitteet (tietokoneet/tabletit/puhelimet) ovat kiinni valokuitupäätelaitteen hoitelemassa WLANissa. Sisäverkon IP-osoitteet ovat kaikki tyyppiä 192.168.10.xxx. Ulospäin IP-osoite on kuitenkin kaikilla sama, minkä voi todeta esimerkiksi ottamalla selaimella yhteyden osoitteeseen fast.com.

No. Tarkistanpa tällä tavalla nettiyhteyden nopeuden laitteella A (sisäinen osoite 192.168.10.106), ja saan vastauksen fast.comista laitteelle A. Hyvä.

Myöhemmin teen saman homman laitteella B (sisäinen osoite 192.168.10.111) ja saan vastauksen laitteelle B. Taas hyvä.

Mutta fast.com ilmoittaa kummassakin tapauksessa osoitteekseni yllämainitun ulkoisen osoitteen, eli se on sama sekä laitteella A että laitteella B. Miten fast.comin vastaus ohjautuu kuitenkin oikealle laitteelle? Viitsisikö joku selittää? Kiitos jo etukäteen!



59
Tulipa monimutkainen otsikko. Yritän selventää.

Kyseessä on vanhahko Mac mini, jossa on käyttöjärjestelmä OS X 10.6.8. Rinnalla on ollut useampi tuotantokausi Lubuntua ja rEFInd 0.11.2:n avulla kätevästi toimiva dual-boot.

Aina välillä tulee kokeiltua OS X:ääkin, ja nyt (alkuvuonna 2021) huomasin, että ei tällä 10.6.8:lla enää pysty edes selainta käyttämään. No, päivityksiä on saatavilla johonkin OS X 10.13 saakka, mikä voisi riittää jonkinlaiseen tämän koneen saattohoitoon.

Mutta päivitys ei onnistu, koska päivityspakettien mielestä koneen levyä ei voi käyttää käynnistykseen. Näyttäisi tarvittavan (ainakin) rEFInd:n poisto. Mutta miten se poistetaan?

Dokumentti https://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#uninstalling on kyllä löytynyt, mutta olen aika hukassa sen kanssa. Pitäisi alottaa komennolla
Lainaus
# rm -r /boot/efi/EFI/refind
Mutta eihän tästä tule mitään, koska /boot/efi on tyhjä. Siispä EFI:n pitäisi olla jossain muualla. Mutta en löydä sitä mistään.

Olisiko joku toinen yrittänyt jotain tällaista, ja osaisi/viitsisi neuvoa, mitä kannattaisi tehdä?

60
Multimedia ja grafiikka / Vs: Audio änkyttää (20.04)
« : 08.01.21 - klo:11.58 »
Itsellä LUbuntu mediakoneessa eikä ihmeempiä ongelmia. Mitähän ulostuloa käytät?
Käytössä on kuulokeliitäntä.

[Merkitsin nyt tämän jutun RATKAISTUksi], koska tässä on jo viikko mennyt ilman änkytystä.]

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11