Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: [1] 2 3 ... 11
1
lxhotkey ei ollut asennettu. Asensin sen, mutta en pitkälle päässyt:
Lainaus
aaa@bbb:~$ lxhotkey

** (process:9194): WARNING **: 19:23:30.250: XDG_TEMPLATES_DIR is set to invalid path, ignoring it
aaa@bbb:~$ sudo lxhotkey
** Message: 19:23:42.010: x-terminal-emulator has very limited support, consider choose another terminal

** (process:9202): WARNING **: 19:23:42.012: The directory '~/Templates' doesn't exist, ignoring it
aaa@bbb:~$


2
Tapanani on (kai vuosia) ollut aloittaa istunto Ctrl-Alt-T:llä, kun sillä saa niin kätevästi terminaalin.

Paitsi että ei saa enää. Pari päivää sitten tämä kätevä juttu lakkasi toimimasta. Mikähän tässä mättää? Huomattakoon, että kyseessä ei ole mikään sellainen ominaisuus, jonka olisin itse kääntänyt päälle. Jollakin foorumilla tällaiseen ominaisuuteen vain viitattiin, ja huomasin kokeilemalla, että se toimi minunkin koneellani. Ja ihastuin.

(Lubuntu 20.04.6 LTS)

3
Koodia: [Valitse]
setxkbmap -option "compose:sclk"

Tosin kyseinen asetus on voimassa vain niin kauan kunnes asetusta muutetaan tai käynnistetään kone uudestaan.

Lisäsin tämän asetusrivin $HOME/.xinputrc:hen, ja kyllä se tuntuu pysyvän voimassa istunnosta toiseen. Kiitos!

(Taas tarkennus: käytössä on IBus.)

4
Mutta miten saa merkin 〃 eli ditto (sama kuin edelleä) merkki?

Kun googlaa unicode ditto, löytyy U3003. Siis näppäillään Ctrl+Shift+U ja sitten 3003: 〃.  Kokeillaan vielä boldaus: .

Tarkennus: minulla on siis käytössä IBus.

5
Yksi tapa näyttää olevan Unicode. Näppäillään ensin Ctrl+Shift+U ja sitten 4-heksanumeroinen koodi. Esimerkkejä: ∃ (U2203 – on olemassa) ja ∞ (U221E – ääretön). Siinä on vain se, että ensin pitää jostain hakea se koodi. Esimerkit löysin googlaamalla "unicode exists" ja "unicode infinite".

6
Hah! Löytyi! -9°C!

Menetelmä: AltGr+Shift+0!

 

7
Toiminnot-näkymä (Activities overview) avautuu GNOME-työpöydän vasemmasta yläkulmasta, painikkeesta "Toiminnot" (Activities). Kirjoita siellä hakuun sovelluksen nimi.

Kiitos taas kerran, nm, mutta kun minulla on Lubuntu 20.04.6 LTS enkä tiedä GNOMEsta mitään.

8
Piti kirjoittaa näppäimistöllä lämpötilan astemerkki. Osoitteesta https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/tips-specialchars.html.fi löytyi tällainen ohje:
Lainaus
Voit käynnistää Merkit-sovelluksen Toiminnot-yleisnäkymästä.

Mutta harmin paikka! En tiedä, mikä on Toiminnot-yleisnäkymä! Viitsisikö joku neuvoa?

9
Käytitkö primevideo.com palvelua, vaiko Amazonin saksan tai brittien videopalvelua? Nuo kaikki taitaa yhä olla erillisiä palveluita.

Käytin primevideo.com:ia, josta edelleen löytyy sama tarjous:

Lainaus
Katso elokuvia ja TV-sarjoja

Nauti yksinoikeudella Amazon Originaleista, sekä suosituista elokuvista ja sarjoista, hintaan 5,99 €/kk. Voit peruuttaa milloin vain.

(Tämä siis tulee suomeksi, kun oma osoite on suomalainen.)

10
(Olen ihmetellyt tätä aihetta jo keväästä lähtien, mutta en ole tainnut vielä postata tänne.)

Ostin keväällä Amazonista jotain, ja siinä yhteydessä sain tarjouksen ilmaisesta Prime-Video-kokeilukuukaudesta. Tutut ehdot: yksi kuukausi ilmaiseksi ja sen jälkeen maksullinen; lopettaa voisi "milloin vain". No, tartuin siihen ja katselin muutamia videoita. Maksoin yhden kuukaudenkin ihan kiltisti, mutta sitten kyllästyin. Ja halusin lopettaa.

Ei onnistunut.

Yritin lopetusta vaikka kuinka monta kertaa, ja kanavatilauksen lopetusdialogi tuli hyvinkin tutuksi. Mutta en voinut lopettaa mitään, koska Amazonin mukaan en ollut tilannut mitään – dialogiin piti tulla tilaamani kanavat, mutta ei vaan tullut.

Kun tililtä meni toinenkin kuukausimaksu, eikä lopetus vieläkään onnistunut, lopetin koko Amazon-tilini. Se auttoi. Mutta samalla taisi mennä ostamani Kindle-kirjakin (onneksi niitä oli vain yksi).

Tämä oli sellainen kokemus, jota kai nimitetään "kafkamaiseksi". Onko ongelma kenellekään muulle tuttu? Oliko kyse vain omasta tyhmyydestäni, kun en saanut sitä ratkaistuksi?

11
Ilmeisesti riittää lisätä käyttäjä netdev (ja ehkä bluetooth) -ryhmään:
https://askubuntu.com/a/1419668

Joo, riittää. Kiitos!

12
Päivitin puolisoni koneen Lubuntu 16.04:stä 20.04:ään. Muuten tämä tuntuu onnistuneen, mutta sisäänkirjautumiseen ilmestyi uutuus, Authentication Required-dialogi, jossa ilmoitetaan, että Setting RfKill State requires privileges. (Dialogiboksissa on Bluetooth-ikoni.)

Syy on kai se, että puolisollani ei ole root-oikeuksia, mutta minulla on – ja minä voinkin kirjautua ilman tätä dialogia.

Mitenkähän voisimme molemmat päästä eroon tästä dialogista? Kumpikaan meistä ei juuri koskaan tarvitse Bluetoothia. Se nyt vain sattuu olemaan koneessa sisäänrakennettuna.

13
Siihen riittää jopa Arduino Wemos, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin Raspberry Pi.

Eräs ratkaisuehdotus Arduinolle on Sulautetut-kirjassa (Suomeksi!). Siinä on ostettu halvat kauko-ohjattavat pistorasiat (Clash Ohlsonista), ja tuunattu vähän kauko-ohjainta.

Toki jos on rikas, ja/tai kolvi ei pysy kädessä, niin WLAN-pistorasiatkin on laiskan porhon työkalulistalla.

WiFi-pistorasiat näyttävät nykyään oikeastaan yhtä halvoilta tai jopa halvemmilta kuin Clas Ohlsonin (433MHz-ohjattavat) pistorasiat. Ja Clas Ohlsonin kauko-ohjain tarvitsee muistaakseni kallista patteria, jota ei löydy joka marketista. Niin, ja ainakin minulla oleva Clas Ohlson-härpäke sisältää vain 4 kanavaa.

WiFi-pistorasiat tuntuvat nyt siis mielenkiintoisemmilta. Mutta miten niitä säädetään ohjelmallisesti? Pitääkö käyttää jotakin IFTTT:tä tai vastaavaa? Kaupallista musta-laatikko-sovellusta?

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Isolated Web Content
« : 21.09.22 - klo:15.32 »
Ehdin jo merkitä tämän RATKAISTUksi, mutta ongelma tuli taas esiin. Katselin nimittäin Yle Areenasta videota, joka rupesi yllättäen pysähtelemään ja pysähtyi lopulta kokonaan. Listasin sitten prosesseja ps:llä ja huomasin siellä yhden Isolated Web Contentin, jonka tapoin kill:llä. Samantien Yle Areena hävisikin näkyvistä.

Ei Yle Areenan kanssa tämmöistä ole ennen tapahtunut. Onkohan tämä Isolated Web Content-juttu ihan kunnossa?

15
Ubuntu tietokoneissa / Ctrl-Alt-ylläreitä
« : 19.09.22 - klo:10.02 »
Käytössä on Lubuntu 20.04, jota olen päivitellyt suunnilleen viikoittain. Viikko-pari sitten yllätyin, kun en saanutkaan enää komentorivi-ikkunaa (QTerminal) käyttöön näppäinyhdistelmällä Ctrl-Alt-T, vaan tarvittiin navigointi graafisen käyttöliittymän valikoissa.

Sitten eräänä päivänä kone hyytyi pahasti. Epäilin syyksi Firefoxin Isolated Web Contentejä. Mieleen tuli vanha konsti, ja näppäilin Ctrl-Alt-F1 päästäkseni komentorivi-ympäristöön.

Ei toiminut. Mutta Ctrl-Alt-F2 toimi, sinne siis.  Sitten paluu graafiselle puolelle. Ennenhän se oli (vuosikausia, muistaakseni) Ctrl-Alt-F7. Vaan eipä ollut enää. Tarvittiin Ctlr-Alt-F1.

Mikähän tässä nyt mätttää? Kiitos kaikista vihjeistä!

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Isolated Web Content
« : 12.09.22 - klo:20.06 »
Isolated Web Content -prosessit ovat myös Firefoxin prosesseja, jotka liittyvät selaimen uuteen "site isolation" -arkkitehtuuriin: https://hacks.mozilla.org/2021/05/introducing-firefox-new-site-isolation-security-architecture/

Kiitos!

17
Ubuntu tietokoneissa / Isolated Web Content
« : 12.09.22 - klo:17.06 »
Ote ps -u-tulostuksesta:
Lainaus
............
   3271 ?        00:00:14 Utility Process
   4582 ?        00:00:31 Isolated Web Co
   4623 ?        00:00:01 Isolated Web Co
   4678 ?        00:00:00 Isolated Web Co
   8556 ?        00:00:00 sleep
   9335 ?        00:00:08 Isolated Web Co
   9431 ?        00:00:18 Isolated Web Co
   9450 ?        00:00:10 Isolated Web Co
   9560 ?        00:00:07 Isolated Web Co
   9599 ?        00:00:00 Web Content
   9696 ?        00:00:00 Web Content
   9741 ?        00:00:00 Web Content
   9770 pts/0    00:00:00 ps
Mitähän tämä tarkoittaa? top ilmoittaa, että kukin Isolated Web Content vie muutaman promillen CPU:sta ja muutaman prosentin muistista. "Web Content" tuntuu viittaavan firefoxiin, ja sitä olen nähnyt ennenkin, mutta tätä "Isolated"-juttua en ole.

Lubuntu 20.04LTS, Firefox version 104


18
Vaimon Intel NUC vuodelta 2014 simahti, ja haen uutta vastaavaa. Asus Chromebox 4-G5007UN https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet-ja-toimistotarvikkeet/tietokoneet/poytatietokoneet/asus-chromebox-4-g5007un-minitietokone-i58128/303357 näyttäisi sopivalta, mutta saako siihen asennettua Ubuntua?

Vai olisiko jollakulla parempi vaihtoehto? Nykyiset Intel NUCit ja Mac minit näyttävät minusta selvästi kalliimmilta. Kiitos kaikista vihjeistä!

19
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 01.01.22 - klo:14.48 »
Palvelut (ainakin toivottavasti) tallettavat salasanat sellaisessa muodossa, josta niiden sisältöä ei voida selvittää kokeilematta kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Tätä muotoa kutsutaan tiivisteeksi. Jos palveluun murtaudutaan, sieltä voidaan mahdollisesti hakea käyttäjien salasanojen tiivisteitä. Jos salasana on helppo, se voidaan selvittää vertailemalla tiivisteitä erilaisista salasanoista palvelusta saatuihin tiivisteisiin. Näin voidaan selvittää käyttäjätunnuksien tai sähköpostien ja salasanojen yhdistelmiä, joita voidaan sitten käyttää muiden palvelujen käyttäjätileille murtautumiseen, mikäli niissä käytetään samoja salasanoja.

Tiiviste on siis tehty niin, että pelkästään sitä tutkailemalla ei voi saada selville, mikä on salasana tiivistämättömänä? Entä jos hyökkääjä valmistelee tekosensa niin, että tekee ison joukon käyttäjätunnuksia ja liittää niihin eri salasanat? Voiko hän näiden tiivisteiden avulla päästä selville tiivistysmenetelmästä? (Jos siis murto onnistuu niin, että hän näkee sekä käyttäjätunnukset että niihin liittyvät salasanojen tiivisteet?)

20
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:19.42 »
Millä testasit ???
Verkkoselaimella (Firefox).

Sivuja: [1] 2 3 ... 11