Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: [1] 2 3 ... 11
1
Käytitkö primevideo.com palvelua, vaiko Amazonin saksan tai brittien videopalvelua? Nuo kaikki taitaa yhä olla erillisiä palveluita.

Käytin primevideo.com:ia, josta edelleen löytyy sama tarjous:

Lainaus
Katso elokuvia ja TV-sarjoja

Nauti yksinoikeudella Amazon Originaleista, sekä suosituista elokuvista ja sarjoista, hintaan 5,99 €/kk. Voit peruuttaa milloin vain.

(Tämä siis tulee suomeksi, kun oma osoite on suomalainen.)

2
(Olen ihmetellyt tätä aihetta jo keväästä lähtien, mutta en ole tainnut vielä postata tänne.)

Ostin keväällä Amazonista jotain, ja siinä yhteydessä sain tarjouksen ilmaisesta Prime-Video-kokeilukuukaudesta. Tutut ehdot: yksi kuukausi ilmaiseksi ja sen jälkeen maksullinen; lopettaa voisi "milloin vain". No, tartuin siihen ja katselin muutamia videoita. Maksoin yhden kuukaudenkin ihan kiltisti, mutta sitten kyllästyin. Ja halusin lopettaa.

Ei onnistunut.

Yritin lopetusta vaikka kuinka monta kertaa, ja kanavatilauksen lopetusdialogi tuli hyvinkin tutuksi. Mutta en voinut lopettaa mitään, koska Amazonin mukaan en ollut tilannut mitään – dialogiin piti tulla tilaamani kanavat, mutta ei vaan tullut.

Kun tililtä meni toinenkin kuukausimaksu, eikä lopetus vieläkään onnistunut, lopetin koko Amazon-tilini. Se auttoi. Mutta samalla taisi mennä ostamani Kindle-kirjakin (onneksi niitä oli vain yksi).

Tämä oli sellainen kokemus, jota kai nimitetään "kafkamaiseksi". Onko ongelma kenellekään muulle tuttu? Oliko kyse vain omasta tyhmyydestäni, kun en saanut sitä ratkaistuksi?

3
Ilmeisesti riittää lisätä käyttäjä netdev (ja ehkä bluetooth) -ryhmään:
https://askubuntu.com/a/1419668

Joo, riittää. Kiitos!

4
Päivitin puolisoni koneen Lubuntu 16.04:stä 20.04:ään. Muuten tämä tuntuu onnistuneen, mutta sisäänkirjautumiseen ilmestyi uutuus, Authentication Required-dialogi, jossa ilmoitetaan, että Setting RfKill State requires privileges. (Dialogiboksissa on Bluetooth-ikoni.)

Syy on kai se, että puolisollani ei ole root-oikeuksia, mutta minulla on – ja minä voinkin kirjautua ilman tätä dialogia.

Mitenkähän voisimme molemmat päästä eroon tästä dialogista? Kumpikaan meistä ei juuri koskaan tarvitse Bluetoothia. Se nyt vain sattuu olemaan koneessa sisäänrakennettuna.

5
Siihen riittää jopa Arduino Wemos, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin Raspberry Pi.

Eräs ratkaisuehdotus Arduinolle on Sulautetut-kirjassa (Suomeksi!). Siinä on ostettu halvat kauko-ohjattavat pistorasiat (Clash Ohlsonista), ja tuunattu vähän kauko-ohjainta.

Toki jos on rikas, ja/tai kolvi ei pysy kädessä, niin WLAN-pistorasiatkin on laiskan porhon työkalulistalla.

WiFi-pistorasiat näyttävät nykyään oikeastaan yhtä halvoilta tai jopa halvemmilta kuin Clas Ohlsonin (433MHz-ohjattavat) pistorasiat. Ja Clas Ohlsonin kauko-ohjain tarvitsee muistaakseni kallista patteria, jota ei löydy joka marketista. Niin, ja ainakin minulla oleva Clas Ohlson-härpäke sisältää vain 4 kanavaa.

WiFi-pistorasiat tuntuvat nyt siis mielenkiintoisemmilta. Mutta miten niitä säädetään ohjelmallisesti? Pitääkö käyttää jotakin IFTTT:tä tai vastaavaa? Kaupallista musta-laatikko-sovellusta?

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Isolated Web Content
« : 21.09.22 - klo:15.32 »
Ehdin jo merkitä tämän RATKAISTUksi, mutta ongelma tuli taas esiin. Katselin nimittäin Yle Areenasta videota, joka rupesi yllättäen pysähtelemään ja pysähtyi lopulta kokonaan. Listasin sitten prosesseja ps:llä ja huomasin siellä yhden Isolated Web Contentin, jonka tapoin kill:llä. Samantien Yle Areena hävisikin näkyvistä.

Ei Yle Areenan kanssa tämmöistä ole ennen tapahtunut. Onkohan tämä Isolated Web Content-juttu ihan kunnossa?

7
Ubuntu tietokoneissa / Ctrl-Alt-ylläreitä
« : 19.09.22 - klo:10.02 »
Käytössä on Lubuntu 20.04, jota olen päivitellyt suunnilleen viikoittain. Viikko-pari sitten yllätyin, kun en saanutkaan enää komentorivi-ikkunaa (QTerminal) käyttöön näppäinyhdistelmällä Ctrl-Alt-T, vaan tarvittiin navigointi graafisen käyttöliittymän valikoissa.

Sitten eräänä päivänä kone hyytyi pahasti. Epäilin syyksi Firefoxin Isolated Web Contentejä. Mieleen tuli vanha konsti, ja näppäilin Ctrl-Alt-F1 päästäkseni komentorivi-ympäristöön.

Ei toiminut. Mutta Ctrl-Alt-F2 toimi, sinne siis.  Sitten paluu graafiselle puolelle. Ennenhän se oli (vuosikausia, muistaakseni) Ctrl-Alt-F7. Vaan eipä ollut enää. Tarvittiin Ctlr-Alt-F1.

Mikähän tässä nyt mätttää? Kiitos kaikista vihjeistä!

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Isolated Web Content
« : 12.09.22 - klo:20.06 »
Isolated Web Content -prosessit ovat myös Firefoxin prosesseja, jotka liittyvät selaimen uuteen "site isolation" -arkkitehtuuriin: https://hacks.mozilla.org/2021/05/introducing-firefox-new-site-isolation-security-architecture/

Kiitos!

9
Ubuntu tietokoneissa / Isolated Web Content
« : 12.09.22 - klo:17.06 »
Ote ps -u-tulostuksesta:
Lainaus
............
   3271 ?        00:00:14 Utility Process
   4582 ?        00:00:31 Isolated Web Co
   4623 ?        00:00:01 Isolated Web Co
   4678 ?        00:00:00 Isolated Web Co
   8556 ?        00:00:00 sleep
   9335 ?        00:00:08 Isolated Web Co
   9431 ?        00:00:18 Isolated Web Co
   9450 ?        00:00:10 Isolated Web Co
   9560 ?        00:00:07 Isolated Web Co
   9599 ?        00:00:00 Web Content
   9696 ?        00:00:00 Web Content
   9741 ?        00:00:00 Web Content
   9770 pts/0    00:00:00 ps
Mitähän tämä tarkoittaa? top ilmoittaa, että kukin Isolated Web Content vie muutaman promillen CPU:sta ja muutaman prosentin muistista. "Web Content" tuntuu viittaavan firefoxiin, ja sitä olen nähnyt ennenkin, mutta tätä "Isolated"-juttua en ole.

Lubuntu 20.04LTS, Firefox version 104


10
Vaimon Intel NUC vuodelta 2014 simahti, ja haen uutta vastaavaa. Asus Chromebox 4-G5007UN https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet-ja-toimistotarvikkeet/tietokoneet/poytatietokoneet/asus-chromebox-4-g5007un-minitietokone-i58128/303357 näyttäisi sopivalta, mutta saako siihen asennettua Ubuntua?

Vai olisiko jollakulla parempi vaihtoehto? Nykyiset Intel NUCit ja Mac minit näyttävät minusta selvästi kalliimmilta. Kiitos kaikista vihjeistä!

11
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 01.01.22 - klo:14.48 »
Palvelut (ainakin toivottavasti) tallettavat salasanat sellaisessa muodossa, josta niiden sisältöä ei voida selvittää kokeilematta kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Tätä muotoa kutsutaan tiivisteeksi. Jos palveluun murtaudutaan, sieltä voidaan mahdollisesti hakea käyttäjien salasanojen tiivisteitä. Jos salasana on helppo, se voidaan selvittää vertailemalla tiivisteitä erilaisista salasanoista palvelusta saatuihin tiivisteisiin. Näin voidaan selvittää käyttäjätunnuksien tai sähköpostien ja salasanojen yhdistelmiä, joita voidaan sitten käyttää muiden palvelujen käyttäjätileille murtautumiseen, mikäli niissä käytetään samoja salasanoja.

Tiiviste on siis tehty niin, että pelkästään sitä tutkailemalla ei voi saada selville, mikä on salasana tiivistämättömänä? Entä jos hyökkääjä valmistelee tekosensa niin, että tekee ison joukon käyttäjätunnuksia ja liittää niihin eri salasanat? Voiko hän näiden tiivisteiden avulla päästä selville tiivistysmenetelmästä? (Jos siis murto onnistuu niin, että hän näkee sekä käyttäjätunnukset että niihin liittyvät salasanojen tiivisteet?)

12
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:19.42 »
Millä testasit ???
Verkkoselaimella (Firefox).

13
Yleistä keskustelua / Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:18.18 »
Aina silloin tällöin silmiin osuu kehotus käyttää salasanoja, jotka ovat mahdollisimman pitkiä ja mahdollisimman satunnaisia ja sisältävät sekä isoja että pieniä kirjaimia kuin myös ainakin yhden numeron ja ainakin yhden erikoismerkin.

Kokeilin nyt (https://www.security.org/how-secure-is-my-password/) muutamia ehdokkaita. Esimerkiksi salasanan eRp5,9F murtamiseen menisi 9 minuuttia. Se katsotaan huonoksi, koska se on vain 7-merkkinen. Mutta lisätään perään huutomerkki (eRp5,9F!) niin päästäänkin jo 2 vuorokauteen. Vau.

Mutta hei. Joskus on kuitenkin niin, että jos annan kirjautuessani väärän salasanan, niin joudun odottamaan esimerkiksi 5 tai 10 minuuttia, ennenkuin saan yrittää uudestaan. Eikö tällainen viive pitäisi olla kaikissa salasanan tarkastusrutiineissa? Vai onko se jo? En tiedä, koska yleensä olen onnistunut syöttämään oikean salasanan.

Oletan, että 9 minuuttia, jonka arvioitiin menevän 7-merkkisen salasanan murtamiseen, ei sisällä juuri kuvattua viivettä. Mutta jos sisältäisi, niin mitenkähän kauan murtaminen sitten kestäisi?



14
Kokeilitko jo poistaa LibreOfficen asetustiedostot? Sen jälkeen ohjelma siis käynnistyy puhtaalta pöydältä, saattaa korjata ongelmat.

Kotikansio-->.config-->libreoffice -kansio (poista).
Hyvä, kiitos. Asetusten poisto auttoi - tosin siinäkin oli joku välivaihe, jossa LibreOffice sinänsä availi taas ikkunoita, mutta vain yhden pikselin levyisinä ruudun vasempaan yläkulmaan.

Mutta nyt näyttää jo paremmalta. Huh-huh. Kylläpäs säikähdin.

15
Ensin LibreOffice ilmoitti aivan yllättäen, että nyt on joku virhe tapahtunut, mutta että hän kyllä pelastaa tilanteen tallentamalla tiedostot (joita silloin oli auki 2 kappaletta). Samalla alkoi LibreOfficen splashscreen välkkyä keskellä ruutua.

Siinä näkyy joku palkki, jonka kai pitäisi kuvata virheen korjauksen edistymistä. Mutta ei tuo näytä edistyvän. Vaikka käynnistän LibreOfficen uudestaan jonkun toisen tiedoston tutkimiseksi, tilanne ei muutu: oosplash vain välkkyy ja välkkyy.

Kirjauduin välillä ulos, mutta ei auttanut. Sitten hävitin koko LibreOfficen ja asensin uudestaan, mutta ei auttanut.

Mitähän tässä tekisi? Nyt en siis pysty käyttämään LibreOfficea ollenkaan..

16
Multimedia ja grafiikka / Filmien skannaus: naarmut
« : 20.03.21 - klo:15.12 »
Filmejä skannatessa tulee joskus eteen ruutu, jossa on häiritseviä naarmuja. Osaisiko/viitsisikö joku suositella Linux-Ubuntu-ohjelmaa, jolla niitä voisi jotenkin – mieluimmin tietysti helposti – häivyttää? Kiitos jo etukäteen!


17
Löytyi! Löytyi! Options -> LibreOffice Writer -> View -> Images and objects EI ollut – jostain syystä – rastittu.

18
Perheenjäsen haluaisi liittää kuvia LibreOfficeWriter-tekstitiedostoon, mutta siinä käy niin, että tekstiin ilmestyy vain (tyhjä) suorakaide ja sen vasempaan ylänurkkaan teksti "Image1", ja jonkunlainen thumbnail-merkki, ei siis kuvaa. Jos minä yritän – eri käyttäjänä – tehdä samalla koneella ja samalla ohjelmalla tätä samaa asiaa, kuva tulee näkyviin ilman ongelmaa.

Oletan, että kyseessä on joku perheenjäseneni henkilökohtainen asetus. Mutta mikä? Hän ei muista mitään muuttaneensa, emmekä kumpikaan ole keksineet, mikä asetus tässä voisi olla takana.

Keksisikö täällä joku? Kiitos jo etukäteen!

(LibreOffice versio 5.1.6.2)

19
.........................................
Okei, tuo voi olla hankalampi ongelma selviteltäväksi, ellei netistä löydy neuvoja. Uudempaa Wineä voisi tietty kokeilla, tai uudempaa/vanhempaa PowerShell-versiota, riippuen siitä minkä nyt asensit.
.........................................
No asensitko winbindin, kuten virheilmoituksessa kehotetaan?
........................................
Onhan siellä asennussivulla selkeästi ohjeistettu, miten otat käyttöön Microsoftin apt-repositorion ja asennat PowerShellin sieltä. Asennusohjeessa on myös suora linkki deb-pakettiin, joka varmaankin lisää repositorion automaattisesti järjestelmään päivityksiä varten.
........................................
Juu, "vanha" PowerShell 1.0 - 5.1 on sidottu Windowsiin, ja sitä tuetaan samalla periaattella kuin vaikkapa IE 11:ta, eli se tulee toistaiseksi roikkumaan mukana painolastina, vaikka varsinainen kehitys tapahtuu uudemmissa versioissa.

Nykyinen PowerShell Core (versiot 6 ja 7) on teknisesti hieman eri tavalla toteutettu, jotta se on saatu toimimaan muillakin käyttöjärjestelmillä ja julkaistua avoimena koodina. Itse suosittelisin käyttämään sitä, ellei ole jotain välttämätöntä syytä pitäytyä Windowsiin integroidussa 5.1:ssä.
Kiitos neuvoista, mutta ratkaisen tämän ongelman niin, että annan PowerShell/Wine-yhdistelmän olla. Minulta menisi päiväkausia tämän koko tsydeemin opiskeluun, eikä juttu ole minulle niin tärkeä.

(winbind-esimerkkini oli tosiaan vain yksi pätkä siitä virheilmoitusvyörystä, jonka näin.)

20
Jos haluat laillisen tavan käyttää Windowsia, niin yksi vaihtoehto on rekisteröityä insider ohjelmaan osoitteessa insider.windows.com
Tuolloin saat ilmaisen lisenssin ja periaatteessa Windowsin betaversion käyttöön (muitakin voi valita taidoita riippuen), josta voi antaa palautetta yms. Toki luonnollisesti telemetriatiedot on käytännössä pakotettu päälle, kun käyttäjien kokemusta tuolla nimenomaan haetaan.
Tuota pitää harkita. Nyt on kuitenkin käytössä vanhahko kone 3Gt:n muistilla, eikä virtuaalikoneen ajaminen innosta. Paljon mieluummin yrittäisin selvitä Winellä. En vain tiennyt tätä aihetta aloittaessani, että tämä PowerShell-juttu on näin monimutkainen. Että siis on PowerShell Linuxillekin (paitsi että apt-pakettia ei ole, mutta snap- on), ja että Microsoftilla on kaksikin PowerShelliä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 11