Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - USakari

Sivuja: [1] 2 3
1
Tapanani on (kai vuosia) ollut aloittaa istunto Ctrl-Alt-T:llä, kun sillä saa niin kätevästi terminaalin.

Paitsi että ei saa enää. Pari päivää sitten tämä kätevä juttu lakkasi toimimasta. Mikähän tässä mättää? Huomattakoon, että kyseessä ei ole mikään sellainen ominaisuus, jonka olisin itse kääntänyt päälle. Jollakin foorumilla tällaiseen ominaisuuteen vain viitattiin, ja huomasin kokeilemalla, että se toimi minunkin koneellani. Ja ihastuin.

(Lubuntu 20.04.6 LTS)

2
Piti kirjoittaa näppäimistöllä lämpötilan astemerkki. Osoitteesta https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/tips-specialchars.html.fi löytyi tällainen ohje:
Lainaus
Voit käynnistää Merkit-sovelluksen Toiminnot-yleisnäkymästä.

Mutta harmin paikka! En tiedä, mikä on Toiminnot-yleisnäkymä! Viitsisikö joku neuvoa?

3
(Olen ihmetellyt tätä aihetta jo keväästä lähtien, mutta en ole tainnut vielä postata tänne.)

Ostin keväällä Amazonista jotain, ja siinä yhteydessä sain tarjouksen ilmaisesta Prime-Video-kokeilukuukaudesta. Tutut ehdot: yksi kuukausi ilmaiseksi ja sen jälkeen maksullinen; lopettaa voisi "milloin vain". No, tartuin siihen ja katselin muutamia videoita. Maksoin yhden kuukaudenkin ihan kiltisti, mutta sitten kyllästyin. Ja halusin lopettaa.

Ei onnistunut.

Yritin lopetusta vaikka kuinka monta kertaa, ja kanavatilauksen lopetusdialogi tuli hyvinkin tutuksi. Mutta en voinut lopettaa mitään, koska Amazonin mukaan en ollut tilannut mitään – dialogiin piti tulla tilaamani kanavat, mutta ei vaan tullut.

Kun tililtä meni toinenkin kuukausimaksu, eikä lopetus vieläkään onnistunut, lopetin koko Amazon-tilini. Se auttoi. Mutta samalla taisi mennä ostamani Kindle-kirjakin (onneksi niitä oli vain yksi).

Tämä oli sellainen kokemus, jota kai nimitetään "kafkamaiseksi". Onko ongelma kenellekään muulle tuttu? Oliko kyse vain omasta tyhmyydestäni, kun en saanut sitä ratkaistuksi?

4
Päivitin puolisoni koneen Lubuntu 16.04:stä 20.04:ään. Muuten tämä tuntuu onnistuneen, mutta sisäänkirjautumiseen ilmestyi uutuus, Authentication Required-dialogi, jossa ilmoitetaan, että Setting RfKill State requires privileges. (Dialogiboksissa on Bluetooth-ikoni.)

Syy on kai se, että puolisollani ei ole root-oikeuksia, mutta minulla on – ja minä voinkin kirjautua ilman tätä dialogia.

Mitenkähän voisimme molemmat päästä eroon tästä dialogista? Kumpikaan meistä ei juuri koskaan tarvitse Bluetoothia. Se nyt vain sattuu olemaan koneessa sisäänrakennettuna.

5
Ubuntu tietokoneissa / Ctrl-Alt-ylläreitä
« : 19.09.22 - klo:10.02 »
Käytössä on Lubuntu 20.04, jota olen päivitellyt suunnilleen viikoittain. Viikko-pari sitten yllätyin, kun en saanutkaan enää komentorivi-ikkunaa (QTerminal) käyttöön näppäinyhdistelmällä Ctrl-Alt-T, vaan tarvittiin navigointi graafisen käyttöliittymän valikoissa.

Sitten eräänä päivänä kone hyytyi pahasti. Epäilin syyksi Firefoxin Isolated Web Contentejä. Mieleen tuli vanha konsti, ja näppäilin Ctrl-Alt-F1 päästäkseni komentorivi-ympäristöön.

Ei toiminut. Mutta Ctrl-Alt-F2 toimi, sinne siis.  Sitten paluu graafiselle puolelle. Ennenhän se oli (vuosikausia, muistaakseni) Ctrl-Alt-F7. Vaan eipä ollut enää. Tarvittiin Ctlr-Alt-F1.

Mikähän tässä nyt mätttää? Kiitos kaikista vihjeistä!

6
Ubuntu tietokoneissa / Isolated Web Content
« : 12.09.22 - klo:17.06 »
Ote ps -u-tulostuksesta:
Lainaus
............
   3271 ?        00:00:14 Utility Process
   4582 ?        00:00:31 Isolated Web Co
   4623 ?        00:00:01 Isolated Web Co
   4678 ?        00:00:00 Isolated Web Co
   8556 ?        00:00:00 sleep
   9335 ?        00:00:08 Isolated Web Co
   9431 ?        00:00:18 Isolated Web Co
   9450 ?        00:00:10 Isolated Web Co
   9560 ?        00:00:07 Isolated Web Co
   9599 ?        00:00:00 Web Content
   9696 ?        00:00:00 Web Content
   9741 ?        00:00:00 Web Content
   9770 pts/0    00:00:00 ps
Mitähän tämä tarkoittaa? top ilmoittaa, että kukin Isolated Web Content vie muutaman promillen CPU:sta ja muutaman prosentin muistista. "Web Content" tuntuu viittaavan firefoxiin, ja sitä olen nähnyt ennenkin, mutta tätä "Isolated"-juttua en ole.

Lubuntu 20.04LTS, Firefox version 104


7
Vaimon Intel NUC vuodelta 2014 simahti, ja haen uutta vastaavaa. Asus Chromebox 4-G5007UN https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet-ja-toimistotarvikkeet/tietokoneet/poytatietokoneet/asus-chromebox-4-g5007un-minitietokone-i58128/303357 näyttäisi sopivalta, mutta saako siihen asennettua Ubuntua?

Vai olisiko jollakulla parempi vaihtoehto? Nykyiset Intel NUCit ja Mac minit näyttävät minusta selvästi kalliimmilta. Kiitos kaikista vihjeistä!

8
Yleistä keskustelua / Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:18.18 »
Aina silloin tällöin silmiin osuu kehotus käyttää salasanoja, jotka ovat mahdollisimman pitkiä ja mahdollisimman satunnaisia ja sisältävät sekä isoja että pieniä kirjaimia kuin myös ainakin yhden numeron ja ainakin yhden erikoismerkin.

Kokeilin nyt (https://www.security.org/how-secure-is-my-password/) muutamia ehdokkaita. Esimerkiksi salasanan eRp5,9F murtamiseen menisi 9 minuuttia. Se katsotaan huonoksi, koska se on vain 7-merkkinen. Mutta lisätään perään huutomerkki (eRp5,9F!) niin päästäänkin jo 2 vuorokauteen. Vau.

Mutta hei. Joskus on kuitenkin niin, että jos annan kirjautuessani väärän salasanan, niin joudun odottamaan esimerkiksi 5 tai 10 minuuttia, ennenkuin saan yrittää uudestaan. Eikö tällainen viive pitäisi olla kaikissa salasanan tarkastusrutiineissa? Vai onko se jo? En tiedä, koska yleensä olen onnistunut syöttämään oikean salasanan.

Oletan, että 9 minuuttia, jonka arvioitiin menevän 7-merkkisen salasanan murtamiseen, ei sisällä juuri kuvattua viivettä. Mutta jos sisältäisi, niin mitenkähän kauan murtaminen sitten kestäisi?9
Ensin LibreOffice ilmoitti aivan yllättäen, että nyt on joku virhe tapahtunut, mutta että hän kyllä pelastaa tilanteen tallentamalla tiedostot (joita silloin oli auki 2 kappaletta). Samalla alkoi LibreOfficen splashscreen välkkyä keskellä ruutua.

Siinä näkyy joku palkki, jonka kai pitäisi kuvata virheen korjauksen edistymistä. Mutta ei tuo näytä edistyvän. Vaikka käynnistän LibreOfficen uudestaan jonkun toisen tiedoston tutkimiseksi, tilanne ei muutu: oosplash vain välkkyy ja välkkyy.

Kirjauduin välillä ulos, mutta ei auttanut. Sitten hävitin koko LibreOfficen ja asensin uudestaan, mutta ei auttanut.

Mitähän tässä tekisi? Nyt en siis pysty käyttämään LibreOfficea ollenkaan..

10
Multimedia ja grafiikka / Filmien skannaus: naarmut
« : 20.03.21 - klo:15.12 »
Filmejä skannatessa tulee joskus eteen ruutu, jossa on häiritseviä naarmuja. Osaisiko/viitsisikö joku suositella Linux-Ubuntu-ohjelmaa, jolla niitä voisi jotenkin – mieluimmin tietysti helposti – häivyttää? Kiitos jo etukäteen!


11
Perheenjäsen haluaisi liittää kuvia LibreOfficeWriter-tekstitiedostoon, mutta siinä käy niin, että tekstiin ilmestyy vain (tyhjä) suorakaide ja sen vasempaan ylänurkkaan teksti "Image1", ja jonkunlainen thumbnail-merkki, ei siis kuvaa. Jos minä yritän – eri käyttäjänä – tehdä samalla koneella ja samalla ohjelmalla tätä samaa asiaa, kuva tulee näkyviin ilman ongelmaa.

Oletan, että kyseessä on joku perheenjäseneni henkilökohtainen asetus. Mutta mikä? Hän ei muista mitään muuttaneensa, emmekä kumpikaan ole keksineet, mikä asetus tässä voisi olla takana.

Keksisikö täällä joku? Kiitos jo etukäteen!

(LibreOffice versio 5.1.6.2)

12
Silloin tälllöin tulee poikettua Windowsin puolelle, ja kun tykkään komentorivistä, yritän aina tilaisuuden tullen käyttää PowerShelliä. Nyt ajattelin harjoitella sitä Winen alla, mutta enhän minä osaa sitä käynnistää. Yritin tällaisia – ehkä hiukan lapsellisia – juttuja kuin wine start powershell tai wine .wine/drive_c/windows/system32/WindowsPowerShell/v1.0/powershell.exe. Mutta mitään ei tapahdu. Ei tule kyllä mitään virheilmoitustakaan.

Viitsisikö joku auttaa? Kiitos jo etukäteen!

13
Multimedia ja grafiikka / Värinegatiivifilmien kääntö
« : 24.02.21 - klo:18.10 »
Olen "skannannut" digikameralla vanhoja diafilmejä viime vuosituhannelta ihan kivoin tuloksin. Nyt yritin samaa värinegatiivifilmeille, mutta eihän siitä oikein tule mitään. Olen tähän asti käyttänyt pinta-nimistä ohjelmaa, mutta a) siinä ei näy tähän hommaan valmista toimintoa, ja b) se kaatuu koko ajan, ainakin Ubuntun versiossa 20.04/64bit (16.04/32bit toimi OK, vaikkakin hitaasti).

Osaisiko/viitsisikö joku suositella muuta ohjelmaa? Hämärästi muistelen, että kauan sitten oli xv, jolla värinegatiivin pystyi kätevästi kääntämään. Mutta:
Lainaus
:~$ xv
xv: error while loading shared libraries: libtiff.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

14
Laitealue / Libparted Error
« : 01.02.21 - klo:19.40 »
Kyseessä on ulkoinen USB-kovalevy (1000Gt), joka näyttäisi toimivan ihan hyvin. Partitioita on LaCie:n jäljiltä kaksi, yksi ihan pikkuinen ja toinen sitten mainitut noin 1Tt.

Nyt vain kyllästyin sen ison partition nimeen 4BB0-CE80 ja ajattelin muuttaa sen joksikin helpommin muistettavaksi. Mutta gparted ilmoittaa
Koodia: [Valitse]
                             Libparted Error
Partition(s) 2 on /dev/sdc have been written, but we have been unable to
inform the kernel of the change, probably because it/they are in use. As a
result, the old partition(s) will remain in use. You should reboot now
before making further changes.

                Cancel                             Ignore

Bootti ei auttanut. Pelästyin ja kytkin levyn Win10-koneeseen. Win10 ilmoitti, että pitää korjata, ja korjasi (kuntoon). Takaisin Linux-koneeseen - gpartediltä sama ilmoitus. Eikä onnistu nimen muutos komentorivi-partedilläkään:
Koodia: [Valitse]
Error: loop disk labels do not support partition nameEdelleen levy sinänsä näyttää toimivan ihan hyvin (vfat-tiedostojärjestelmineen). Mikähän tässä nyt oikein mättää?

(Juu, ja kyllä ei ollut levy mountattu, kun näitä ilmoituksia tuli.)

15
Ubuntu tietokoneissa / Ihmettelen IP-osoitejuttua
« : 25.01.21 - klo:22.57 »
Tämä on tällainen Internet-osoite-juttu, jota joskus aina ihmettelen. (Tässä ei siis ole mitään viasta kysymys. Päinvastoin, homma toimii hyvin - haluaisin vain ymmärtää, miten se toimii.)

Meillä on kotona sisäverkko, jossa laitteet (tietokoneet/tabletit/puhelimet) ovat kiinni valokuitupäätelaitteen hoitelemassa WLANissa. Sisäverkon IP-osoitteet ovat kaikki tyyppiä 192.168.10.xxx. Ulospäin IP-osoite on kuitenkin kaikilla sama, minkä voi todeta esimerkiksi ottamalla selaimella yhteyden osoitteeseen fast.com.

No. Tarkistanpa tällä tavalla nettiyhteyden nopeuden laitteella A (sisäinen osoite 192.168.10.106), ja saan vastauksen fast.comista laitteelle A. Hyvä.

Myöhemmin teen saman homman laitteella B (sisäinen osoite 192.168.10.111) ja saan vastauksen laitteelle B. Taas hyvä.

Mutta fast.com ilmoittaa kummassakin tapauksessa osoitteekseni yllämainitun ulkoisen osoitteen, eli se on sama sekä laitteella A että laitteella B. Miten fast.comin vastaus ohjautuu kuitenkin oikealle laitteelle? Viitsisikö joku selittää? Kiitos jo etukäteen!16
Tulipa monimutkainen otsikko. Yritän selventää.

Kyseessä on vanhahko Mac mini, jossa on käyttöjärjestelmä OS X 10.6.8. Rinnalla on ollut useampi tuotantokausi Lubuntua ja rEFInd 0.11.2:n avulla kätevästi toimiva dual-boot.

Aina välillä tulee kokeiltua OS X:ääkin, ja nyt (alkuvuonna 2021) huomasin, että ei tällä 10.6.8:lla enää pysty edes selainta käyttämään. No, päivityksiä on saatavilla johonkin OS X 10.13 saakka, mikä voisi riittää jonkinlaiseen tämän koneen saattohoitoon.

Mutta päivitys ei onnistu, koska päivityspakettien mielestä koneen levyä ei voi käyttää käynnistykseen. Näyttäisi tarvittavan (ainakin) rEFInd:n poisto. Mutta miten se poistetaan?

Dokumentti https://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#uninstalling on kyllä löytynyt, mutta olen aika hukassa sen kanssa. Pitäisi alottaa komennolla
Lainaus
# rm -r /boot/efi/EFI/refind
Mutta eihän tästä tule mitään, koska /boot/efi on tyhjä. Siispä EFI:n pitäisi olla jossain muualla. Mutta en löydä sitä mistään.

Olisiko joku toinen yrittänyt jotain tällaista, ja osaisi/viitsisi neuvoa, mitä kannattaisi tehdä?

17
Elokuvan katselua Yle Areenasta rupesi häiritsemään äänen eräänlainen änkytys. Ilmiötä on vähän vaikea kuvata, mutta yritetään. Silloin tällöin, käsittääkseni epäsäännöllisin välein (minuutin tai allekin), ääneen eli audioon tulee nopea toisto. Sanan "Tampere" sijaan  kuuluukin "Tamamampere". Sekunnin murto-osan pituinen pätkä ääntä toistuu (luullakseni) 3 kertaa. Voi olla, että pätkä videotakin toistuu, mutta sitä on luultavasti vaikeampi havaita.

Ilmiö ei rajoitu Yle Areenaan, vaan näkyy tai oikeastaan kuuluu myös katseltaessa MP4-videoita. Mikähän tässä on vikana? Onko kukaan muu tällaista havainnut?

18
Asensin muutama päivä sitten 20.04:n kokonaan uudelleen. Jotkut alkujutut on nyt ratkaistu, mutta yllättäen tuli ongelmaa LibreOfficen kanssa. Tekstin tulostus ei näytä toimivan ollenkaan. (Vaihteeksi käynnistin 16.04:n, ja siinä ei ollut mitään ongelmaa.)

Jos tulostan tekstitiedoston Writellä, niin kirjaimia ei tule näkyviin yhtään; vain numeroita ja erikoismerkkeä sikin sokin (- & # , + jne.)

Jos tulostan Calcilla taulukon, jossa on sekä tekstiä että kuvia, niin paperille tulevat vain kuvat, ei tekstiä ollenkaan. Keksin mielestäni ovelan kikan ja exportoin taulukon PDF:ksi, mutta ei siihenkään mitään tekstiä tullut.

Tulisiko kellekään mitään mieleen?

19
Esimerkki ongelmasta:https://www.kaypahoito.fi/nix02310 Sivulla on useita videoita, jotka 18.04.4 toistaa ongelmitta, mutta 16.04.6 näyttää nettisivun näillä kohdilla pelkkää tyhjää. Ainakin siis, kun käytän Firefoxia.

Jotenkin minusta tuntuu siltä, että 16.04 näytti tällaisia (nettisivulle upotettuja) videoita vielä muutama viikko sitten ihan OK. Mutta eipäs nyt enää. Onko vika Ubuntussa, Firefoxissa, vimeossa vai missä?

(Juu, tiedän, että 16.04 on jo vanha. Mielelläni kuitenkin ymmärtäisin, mistä on kysymys.)


20
Nyt olisi sattuneesta syystä aikaa tehdä eräs kodin sisustukseen liittyvä, pientä askartelua vaativa hommantapainen. Oikeastaan ei tarvittaisi muuta kuin yhden puupalkin pari sekuntia vievä sahaus, mutta tähän vaaditaan 3D-geometriaa, ja minulla on vaikeuksia 2D:nkin kanssa.

Kyseessä on vinokattoinen (1:3) tila. Kattoon pitäisi kiinnittää suorakulmainen vanerilevy siten, että se on suorassa pysty- ja vaakasuunnassa. Tarkoitus on hoitaa kiinnitys puupalkilla, jonka poikkileikkaus on neliö. Palkki kiinni kattoon ja vanerilevy kiinni palkkiin - yksinkertainen juttu, paitsi että...

Kuvitellaan, että on olemassa akseli, joka kulkee kattoa pitkin 1:3-suunnassa. Jos levyn pitäisi olla tämän akselin suuntainen tai kohtisuorassa sitä vastaan, niin ongelma olisi kaksiulotteinen ja minunkin ratkaistavissani. Mutta kun levyn pitää olla vinossa tuohon kuviteltuun akseliin nähden, niin ongelma onkin kolmiulotteinen.

Käsittääkseni kiinnityspalkin voisi sahata kerralla niin, että syöttää sen pöytäsahaan kulmassa A niin, että sahan terä on kulmassa B. Vai voisiko? Löytyisikö Linux/Ubuntu-maailmasta (mahdollisimman yksinkertaista ja helppokäyttöistä) ohjelmaa, jonka avulla voisi nuo kulmat A ja B laskea?

Sivuja: [1] 2 3