Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - USakari

Sivuja: [1] 2
1
Ubuntu tietokoneissa / cupsd ahmii resursseja [RATKAISTU]
« : 03.07.19 - klo:18.22 »
Olen muutaman viikon ihmetellyt, kun tietokone tahmaa ja kovalevy raksuttaa. Löytyipä top:lla syyllinen. Tulostusta cupsd:n käynnistyksen jälkeen:
Lainaus
30900 root      20   0  305452 287396   5768 S   5,3  9,3   0:41.34 cupsd     
Sitten puolitoista tuntia myöhemmin (välillä ei ole tulostettu mitään):
Lainaus
30900 root      20   0 2565692 2,125g   2240 R  79,0 71,9  93:01.45 cupsd       

%CPU on siis kasvanut 5,3 -> 79,0 ja %MEM 9,3 -> 71,9. Onko tässä mitään järkeä?

Käyttöjärjestelmä on 16.04.6 LTS (32-bit). Joo, se on vanha, mutta ei kai tämmöistä resurssien käyttöä silti saisi olla.

2
Katselin muutamaa digikuvaa sillä silmällä, että tulostaisin niitä paperille. Sitten rupesi harmittamaan, kun monessa kuvassa ei ole horisontti ihan suorassa. Sitä siis tekisi mieli kallistaa pikkuisen. Mutta kokeilemissani kuvankäsittelyohjelmissa näyttää olevan vain isoja kallistuksia, 90 asteen askelin. Tai sitten en vain löydä tätä pieni-kallistus-ominaisuutta – näissä ohjelmissa kun tuppaa olemaan enemmän fiitsöreitä kuin pystyn hahmottamaan. gimp esimerkiksi saa pääni aivan pyörälle.

Kiitos kaikista vihjeistä!

3
Kun 16.04:n tarina näytti olevan lopussa, asensin 18.10:n. Mutta nettitikku hävisi. Uusi systeemi näyttää osaavan käyttää vain Ethernettiä ja WiFi:tä, mutta ei Mobile Broadbandia. Mikähän tässä nyt mättää? Miten uusi network-manager ei osaa sitä, mitä vanha?

Kiitos kaikista vihjeistä!

4
Lubuntu 18.04.1-päivityksen jälkeen geditiä ei enää voi käyttää, koska sen ikkuna näkyy läpi. Ikkunaan ei siis tule halutunväristä taustaa, vaan se, mitä työpöydällä sattuu sen (ikkunan) kohdalla olemaan.

Olen käyttäänyt geditiä vuosikausia, ja mielelläni käyttäisin jatkossakin. Mutta nyt pitäisi jotain keksiä. Olisiko kellään neuvoa?

Nimen gedit g-kirjain kai tarkoittaa Gnomea, ja minulla ei sitä ole. Mutta ei ole ennenkään ollut, ja gedit on silti toiminut...

5
Yritin päivittää läppärin 17.10:n 18.04:ksi ajamalla do-release-upgraden. Se lopetti ilmoitukseen OK ja kehotti käynnistämään uudelleen. Seurasi piiitkä hiljaisuus ja pimeä ruutu, kunnes ihan huvikseni kokeilin jostain hämärästä muistin sopukasta löytyvää ctrl-alt-F1:tä eli virtuaaliterminaalia.

Se löytyikin yllättäen. Mutta oikeastaan haluaisin käyttöön graafisen käyttöliittymän. Tietäisikö kukaan, miten siihen pääsisi?

(Ruudun yläkulmaan tuli aluksi teksti "Gave up on waiting for suspend/resume..." tai jotain semmoista.)

(Niin, ja vielä tätäkin ennen näkyi "Booting in insecure mode". Jos sillä on mitään väliä.)

6
Ostin käytetyn Windows 10-koneen ja tarkoitus oli järjestää kovalevy (250Gt) uudelleen niin, että Win-osio pienennetään (->50Gt) ja vapautuvaan tilaan (200Gt) tehdään pari kolme Linux-osiota. 

Yritin tehdä pienennystä Windowsin omalla työkalulla, mutta se ei suostu kuin suunnilleen puolittamaan kovalevyn. Eli Windowsille pitää jättää vähintään 122Gt – vaikka siitä on nyt käytössä alle 30Gt. Tähän ei auta tilan optimointikaan, jonka ajoin defragmentointia tavoitellen.

Onkohan tähän mitään ratkaisua?

7
Haluaisin tehdä nettitikulla mökille WiFi-verkon, johon pääsisi puhelimella kiinni. Windows 10:llä tämä onnistuu ihan naurettavan helposti - mutta sitä en haluaisi käyttää. Mutta Lubuntu 17.10:llä taas en osaa.

Linkin https://askubuntu.com/questions/318973/how-do-i-create-a-wifi-hotspot-sharing-wireless-internet-connection-single-adap avulla sain aikaiseksi jonkunlaisen hotspotin, johon saa Android-puhelimella jonkunlaisen yhteyden. Mutta ei se ole mikään kunnollinen yhteys, koska puhelin pyörittää minuuttikaupalla ilmoitusta "Haetaan IP-osoitetta..." ja lopettaa sitten: "IP-kokoonpanovirhe".

Olisiko kellään neuvoa?

8
Asensin LibreOfficen, mutta se ei lähde käyntiin ollenkaan:
Lainaus
Due to an unexpected error, LibreOffice crashed. All the files you were working on...
,
ja niin edespäin. Ikkunassa, jossa pitäisi näkyä palautettavat tiedostot, ei näy mitään. Siis en ollut mitään tiedostoa käsittelemässäkään, koska jo pelkkä tiedoston avaamisen yritys katkeaa tähän virheilmoitukseen.

Mikähän tämä "odottamaton virhe" voisi olla?

9
Asentaminen ja käyttöönotto / Mac OSX, GUID ja Linux
« : 28.10.17 - klo:19.54 »
Asensin muutama vuosi sitten Mac miniin OS X 10.6.8:n lisäksi Lubuntun. Dualboot toimi (sinnikkään säätämisen jälkeen) ihan hyvin, apuneuvona rEFIt.

Nyt otin koneen taas pienen tauon jälkeen käyttöön ja ajattelin päivittää käyttöjärjestelmät. Lubuntussa ei ollut ongelmaa, mutta Mac OS X:ssä on, ja paljon. Parin päivän ihmettelyn jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että kovalevy pitänee panna kokonaan uusiksi, kun OS X:n seuraava versio, El Capitan, vaatii jotakin minulle toistaiseksi aivan outoa GUID-rakennetta.

Entäs sitten rEFIt? Sen päivitys on loppunut. Seuraaja on rEFInd - joka ei näytä yhtään helpommalta tapaukselta.

Viitsisikö kukaan neuvoa, mitä kannattaisi tehdä? Tai edes, mistä aloittaa? Levyn tyhjennyksestäkö? Mutta pitääkö senjälkeen saada rEFInd toimimaan? Vai pitääkö OS X asentaa ensin, ja sitten rEFInd? Milloin tulee Lubuntun vuoro? Tuleeko milloinkaan?

10
Asensin 14.04.4 LTS:n (32-bit) rinnalle otsikossa mainitun uuden version, mutta en ole tyytyväinen, kun USB-kirjoitin temppuilee. En löydä mistään mitään virheilmoitusta, ja tulostusta yritettäessä Samsung ML2165W:n valo vilkkuu ihan entiseen tyyliin. Paperi ei kuitenkaan lähde liikkeelle, eli mitään ei tulostu.

Kokeeksi siirryin vanhalle 32-bittiselle puolelle, ja johan rupesi Lyyli kirjoittamaan.

Mikähän tässä nyt mättää?

11
Ajattelin uteliaisuudesta kokeilla puhelimen Android-ohjelmointia, mutta Android Studio ei suostu toimimaan:
Lainaus
Unsupported Java Version: Cannot start under Java 1.7.0_121-b00: Java 1.8 or later is required
Mutta Synaptic-paketinhallinnan mukaan tämä 1.7.0 on uusin saatavilla oleva versio. Mikähän nyt neuvoksi?

12
Laitealue / Mac ja virtuaaliterminaalit
« : 03.02.17 - klo:09.32 »
Yritin asentaa Ubuntu 16.10:ä vanhahkoon iBookiin. Asennus katkesi johonkin minulle outoon ramfs-virheilmoitukseen (kun ensin oli tuhottu entinen Mint11-asennus). Ongelmasta ilmoitettiin löytyvän lisätietoa VT4:sta - mutta valitettavasti en keksinyt, miten VT4 saataisiin näkyviin. iBookin näppäimistö kun on erilainen kuin PC:n, eikä ainakaan Ctrl+Alt+F4 toiminut.

Osaisiko kukaan neuvoa, miten iBookissa tai siis Mac-Linuxissa yleensä vaihdetaan virtuaaliterminaalia?

13
Joku aika sitten alkoivat päivitykset (apt-get update ja apt-get upgrade) päättyä virheilmoituksiin, joissa esiintyy paketti extlinux. En ymmärtänyt paketista enkä ilmoituksista mitään, ja nyt tuli mieleen kokeilla Synaptic Package Manageria ja asentaa sen avulla extlinux uudestaan.

Nyt tulikin sitten aika selkeä ilmoitus
Koodia: [Valitse]
An error occurred

The following details are provided:

E: Internal Error, No file name for extlinux:i386

Mitähän tässä pitäisi tehdä?

14
Laitealue / Samsung mv-laser ML2165W tuplaantui
« : 21.04.16 - klo:11.22 »
Otsikossa mainittu tulostin on muutaman vuoden toiminut ihan kiltisti, mutta eilen lopetti. Piiitkän pähkäilyn jälkeen älysin, että se oli jotenkin Ubuntu 14.04:n mielestä tuplaantunut. Kirjoitindialogissa Printers - localhost se näkyy kaksinkertaisena:
  • Samsung-ML-2160-Series, Device URI usb:
  • ml2160, Device URI mfp:
Valittaessa ml2160 ei tulostu mitään. Valittaessa Samsung-ML-2160-Series tulostuu.

Mistähän tässä on kysymys? Itse en - ainakaan omasta mielestäni - ole pyrkinyt tähän tuplaukseen, ja mieluimmin haluaisin siitä eroon. Mutta en ole uskaltanut tehdä mitään, kun en edes oikein ymmärrä, mitä mfp tarkoittaa.

15
Asensin otsikossa mainitun Lubuntun vanhalle iBook-läppärille (alternate, koska desktop ei mahtunut CD:lle). Mitään ongelmaa ei siinä vaiheessa näkynyt, mutta uusi systeemi ei lähde käyntiin ollenkaan. Aloitusnäyttö on muuten musta, paitsi että hiiri (siis hiiren nuoli) näkyy ja sitä voi liikutella. Hiiren napilla ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta, ei myöskään näppäimistöllä. Mikähän tässä mättää?

(Vielä eilen tällä läppärillä pyöri MintPPC11 ihan siististi. Nyt vain ajattelin siirtyä hiukan ajanmukaisempaan järjestelmään.)

16
Viitsisiköhän joku auttaa seuraavanlaisessa taulukkolaskentaongelmassa?

Olkoon esimerkkinä yksinkertainen kaupallinen laskenta. Sarakkeessa A on tuotteen nimi, B:ssä on yksiköiden määrä (kpl/kg/...) ja C:ssä yksikköhinta. Hintasarakkeeseen D halutaan siis B*C, eli D1:een kirjoitetaan =B1*C1. Copy-pastella tätä voi sitten monistaa, niin että D15:een tulee kaava =B15*C15 ja niin edespäin - koska paste-toiminto kasvattaa automaattisesti rivinumeroa. Kätevää!

Laskentaan tarvitaan kuitenkin vielä valuuttakurssi, koska yksikköhinnat eivät ole euroissa, vaan vaikkapa Tsekin kruunuissa. Sijoitetaan vaihtokurssi E10:een, jolloin D1:een tarvitaan kaava =B1*C1/E10. Mutta nyt copy-paste ei enää riitäkään monistukseen, koska käytettäessä pelkästään sitä D15:n kaavaksi tulee =B15*C15/E24. Ei siis =B15*C15/E10, mitä haluttaisiin.

Kurssin voi tietysti kirjoittaa myös lukuna (=B1*C1/27.022), joka säilyy monistettaessa. Mutta silloin monistusruljanssi pitää tehdä uudestaan joka kerta, kun kurssi muuttuu - ja sehän muuttuu, jatkuvasti.

E10-valuuttakurssin voi myös monistaa, niin että E24:ään tulee kaava =E10. Mutta tuntuu aika hölmöltä monistaa yhtä ja samaa lukua vaikkapa satoja kertoja.

Mitenkä tämä pitäisi hoitaa? Jotenkin minusta tuntuu, että ratkaisun on pakko olla aivan totaalisen yksinkertainen. Mutta ei se vain minulle näytä valkenevan...

17
SketchUp Make 2015-32-bit-asentaja kyllä käynnistyy, mutta toimii aivan omituisesti. Se aloittaa piirtämällä edistymispalkin, joka vähitellen täyttyy (tähän menee viitisen minuuttia). Olettaisi, että asennus olisi nyt valmis, mutta ei. Palkki tyhjentyy ja homma näyttää alkavan uudestaan alusta. Annoin asentajan pyöriä muutaman tunnin, mutta ei siinä mitään edistystä tapahdu - palkki täyttyy, tyhjenee, täyttyy jne. Mikähän tässä mättää?

(Kokeilin myös SketchUp Pro 2014-asentajaa, mutta se "toimii" ihan samalla tavalla.)

Ai niin - palkin täyttymisen ja tyhjenemisen aikana asentajan ikkunassa lukee

Installing Microsoft .NET Framework 4 (x86 and x64)...

18
A-Linkin DTU-tikku näyttää asentuvan OK, mutta w_scan-ohjelma hyytyy totaalisesti taajuudella 562MHz, joka on kai ensimmäinen olemassaoleva kanavakimppu. Tässä tulostusta:
Koodia: [Valitse]
a@b:~$ w_scan -c fi
w_scan version 20130331 (compiled for DVB API 5.10)
using settings for FINLAND
DVB aerial
DVB-T Europe
scan type TERRESTRIAL, channellist 4
output format vdr-2.0
WARNING: could not guess your codepage. Falling back to 'UTF-8'
output charset 'UTF-8', use -C <charset> to override
Info: using DVB adapter auto detection.
/dev/dvb/adapter0/frontend0 -> TERRESTRIAL "ITE 9135(9006) Generic_1": good :-)
Using TERRESTRIAL frontend (adapter /dev/dvb/adapter0/frontend0)
-_-_-_-_ Getting frontend capabilities-_-_-_-_
Using DVB API 5.a
frontend 'ITE 9135(9006) Generic_1' supports
INVERSION_AUTO
QAM_AUTO
TRANSMISSION_MODE_AUTO
GUARD_INTERVAL_AUTO
HIERARCHY_AUTO
FEC_AUTO
FREQ (51.00MHz ... 1680.00MHz)
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
Scanning 7MHz frequencies...
177500: (time: 00:00)
184500: (time: 00:04)
191500: (time: 00:08)
198500: (time: 00:12)
205500: (time: 00:16)
212500: (time: 00:21)
219500: (time: 00:25)
226500: (time: 00:30)
Scanning 8MHz frequencies...
474000: (time: 00:34)
482000: (time: 00:43)
490000: (time: 00:49)
498000: (time: 00:58)
506000: (time: 01:05)
514000: (time: 01:12)
522000: (time: 01:19)
530000: (time: 01:26)
538000: (time: 01:42)
546000: (time: 01:51)
554000: (time: 01:58)
562000: (time: 02:05) (time: 02:06) signal ok:
QAM_AUTO f = 562000 kHz I999B8C999D999T999G999Y999

Tämän jälkeen seuraa pelkkä hiljaisuus. Mitään virheilmoitusta ei näytä tulostuvan. Mikähän tässä mättää?

19
Tein mielestäni ihan tavallisen apt-get update ; apt-get upgrade-päivityksen, mutta seuraus oli epätavallinen, nimittäin Lubuntu 14.04LTS vaihtui Ubuntu 14.04LTS:ksi.

Tätä en missään nimessä halunnut, ja nyt olen ihan sormi suussa oudon työpöytäympäristön kanssa. Voiko sitä mitenkään vaihtaa takaisin - ilman, että joutuu koko systeemin asentamaan uudestaan?

20
Käynnistän taulukkolaskentaohjelman terminaalista näin:
Koodia: [Valitse]
loffice taulukko.ods &
Ärsyttävästi ikkuna avautuu melkein aina siten, että siitä näkyy vain alempi puolikas. Ylempi jää piiloon. Samalla jää piiloon ikkunan yläpalkki, johon tarttumalla  sen (ikkunan) saisi siirrettyä parempaan paikkaan. Kyllähän ikkunan saa siirrettyä kikkailemalla hiiren oikean napin kanssa, mutta kivempi olisi, jos mitään siirtelyä ei tarvittaisi, vaan taulukkolaskentaikkuna avautuisi niinkuin kaikki muutkin ikkunat, eli niin että se yläpalkki jää näkyviin.

Olisiko kellään neuvoa tämmöiseen ongelmaan? Kiitos jo etukäteen!

Sivuja: [1] 2