Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - USakari

Sivuja: 1 [2] 3 4
21
Laitealue / Libparted Error
« : 01.02.21 - klo:19.40 »
Kyseessä on ulkoinen USB-kovalevy (1000Gt), joka näyttäisi toimivan ihan hyvin. Partitioita on LaCie:n jäljiltä kaksi, yksi ihan pikkuinen ja toinen sitten mainitut noin 1Tt.

Nyt vain kyllästyin sen ison partition nimeen 4BB0-CE80 ja ajattelin muuttaa sen joksikin helpommin muistettavaksi. Mutta gparted ilmoittaa
Koodia: [Valitse]
                             Libparted Error
Partition(s) 2 on /dev/sdc have been written, but we have been unable to
inform the kernel of the change, probably because it/they are in use. As a
result, the old partition(s) will remain in use. You should reboot now
before making further changes.

                Cancel                             Ignore

Bootti ei auttanut. Pelästyin ja kytkin levyn Win10-koneeseen. Win10 ilmoitti, että pitää korjata, ja korjasi (kuntoon). Takaisin Linux-koneeseen - gpartediltä sama ilmoitus. Eikä onnistu nimen muutos komentorivi-partedilläkään:
Koodia: [Valitse]
Error: loop disk labels do not support partition nameEdelleen levy sinänsä näyttää toimivan ihan hyvin (vfat-tiedostojärjestelmineen). Mikähän tässä nyt oikein mättää?

(Juu, ja kyllä ei ollut levy mountattu, kun näitä ilmoituksia tuli.)

22
Ubuntu tietokoneissa / Ihmettelen IP-osoitejuttua
« : 25.01.21 - klo:22.57 »
Tämä on tällainen Internet-osoite-juttu, jota joskus aina ihmettelen. (Tässä ei siis ole mitään viasta kysymys. Päinvastoin, homma toimii hyvin - haluaisin vain ymmärtää, miten se toimii.)

Meillä on kotona sisäverkko, jossa laitteet (tietokoneet/tabletit/puhelimet) ovat kiinni valokuitupäätelaitteen hoitelemassa WLANissa. Sisäverkon IP-osoitteet ovat kaikki tyyppiä 192.168.10.xxx. Ulospäin IP-osoite on kuitenkin kaikilla sama, minkä voi todeta esimerkiksi ottamalla selaimella yhteyden osoitteeseen fast.com.

No. Tarkistanpa tällä tavalla nettiyhteyden nopeuden laitteella A (sisäinen osoite 192.168.10.106), ja saan vastauksen fast.comista laitteelle A. Hyvä.

Myöhemmin teen saman homman laitteella B (sisäinen osoite 192.168.10.111) ja saan vastauksen laitteelle B. Taas hyvä.

Mutta fast.com ilmoittaa kummassakin tapauksessa osoitteekseni yllämainitun ulkoisen osoitteen, eli se on sama sekä laitteella A että laitteella B. Miten fast.comin vastaus ohjautuu kuitenkin oikealle laitteelle? Viitsisikö joku selittää? Kiitos jo etukäteen!



23
Tulipa monimutkainen otsikko. Yritän selventää.

Kyseessä on vanhahko Mac mini, jossa on käyttöjärjestelmä OS X 10.6.8. Rinnalla on ollut useampi tuotantokausi Lubuntua ja rEFInd 0.11.2:n avulla kätevästi toimiva dual-boot.

Aina välillä tulee kokeiltua OS X:ääkin, ja nyt (alkuvuonna 2021) huomasin, että ei tällä 10.6.8:lla enää pysty edes selainta käyttämään. No, päivityksiä on saatavilla johonkin OS X 10.13 saakka, mikä voisi riittää jonkinlaiseen tämän koneen saattohoitoon.

Mutta päivitys ei onnistu, koska päivityspakettien mielestä koneen levyä ei voi käyttää käynnistykseen. Näyttäisi tarvittavan (ainakin) rEFInd:n poisto. Mutta miten se poistetaan?

Dokumentti https://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#uninstalling on kyllä löytynyt, mutta olen aika hukassa sen kanssa. Pitäisi alottaa komennolla
Lainaus
# rm -r /boot/efi/EFI/refind
Mutta eihän tästä tule mitään, koska /boot/efi on tyhjä. Siispä EFI:n pitäisi olla jossain muualla. Mutta en löydä sitä mistään.

Olisiko joku toinen yrittänyt jotain tällaista, ja osaisi/viitsisi neuvoa, mitä kannattaisi tehdä?

24
Elokuvan katselua Yle Areenasta rupesi häiritsemään äänen eräänlainen änkytys. Ilmiötä on vähän vaikea kuvata, mutta yritetään. Silloin tällöin, käsittääkseni epäsäännöllisin välein (minuutin tai allekin), ääneen eli audioon tulee nopea toisto. Sanan "Tampere" sijaan  kuuluukin "Tamamampere". Sekunnin murto-osan pituinen pätkä ääntä toistuu (luullakseni) 3 kertaa. Voi olla, että pätkä videotakin toistuu, mutta sitä on luultavasti vaikeampi havaita.

Ilmiö ei rajoitu Yle Areenaan, vaan näkyy tai oikeastaan kuuluu myös katseltaessa MP4-videoita. Mikähän tässä on vikana? Onko kukaan muu tällaista havainnut?

25
Asensin muutama päivä sitten 20.04:n kokonaan uudelleen. Jotkut alkujutut on nyt ratkaistu, mutta yllättäen tuli ongelmaa LibreOfficen kanssa. Tekstin tulostus ei näytä toimivan ollenkaan. (Vaihteeksi käynnistin 16.04:n, ja siinä ei ollut mitään ongelmaa.)

Jos tulostan tekstitiedoston Writellä, niin kirjaimia ei tule näkyviin yhtään; vain numeroita ja erikoismerkkeä sikin sokin (- & # , + jne.)

Jos tulostan Calcilla taulukon, jossa on sekä tekstiä että kuvia, niin paperille tulevat vain kuvat, ei tekstiä ollenkaan. Keksin mielestäni ovelan kikan ja exportoin taulukon PDF:ksi, mutta ei siihenkään mitään tekstiä tullut.

Tulisiko kellekään mitään mieleen?

26
Esimerkki ongelmasta:https://www.kaypahoito.fi/nix02310 Sivulla on useita videoita, jotka 18.04.4 toistaa ongelmitta, mutta 16.04.6 näyttää nettisivun näillä kohdilla pelkkää tyhjää. Ainakin siis, kun käytän Firefoxia.

Jotenkin minusta tuntuu siltä, että 16.04 näytti tällaisia (nettisivulle upotettuja) videoita vielä muutama viikko sitten ihan OK. Mutta eipäs nyt enää. Onko vika Ubuntussa, Firefoxissa, vimeossa vai missä?

(Juu, tiedän, että 16.04 on jo vanha. Mielelläni kuitenkin ymmärtäisin, mistä on kysymys.)


27
Nyt olisi sattuneesta syystä aikaa tehdä eräs kodin sisustukseen liittyvä, pientä askartelua vaativa hommantapainen. Oikeastaan ei tarvittaisi muuta kuin yhden puupalkin pari sekuntia vievä sahaus, mutta tähän vaaditaan 3D-geometriaa, ja minulla on vaikeuksia 2D:nkin kanssa.

Kyseessä on vinokattoinen (1:3) tila. Kattoon pitäisi kiinnittää suorakulmainen vanerilevy siten, että se on suorassa pysty- ja vaakasuunnassa. Tarkoitus on hoitaa kiinnitys puupalkilla, jonka poikkileikkaus on neliö. Palkki kiinni kattoon ja vanerilevy kiinni palkkiin - yksinkertainen juttu, paitsi että...

Kuvitellaan, että on olemassa akseli, joka kulkee kattoa pitkin 1:3-suunnassa. Jos levyn pitäisi olla tämän akselin suuntainen tai kohtisuorassa sitä vastaan, niin ongelma olisi kaksiulotteinen ja minunkin ratkaistavissani. Mutta kun levyn pitää olla vinossa tuohon kuviteltuun akseliin nähden, niin ongelma onkin kolmiulotteinen.

Käsittääkseni kiinnityspalkin voisi sahata kerralla niin, että syöttää sen pöytäsahaan kulmassa A niin, että sahan terä on kulmassa B. Vai voisiko? Löytyisikö Linux/Ubuntu-maailmasta (mahdollisimman yksinkertaista ja helppokäyttöistä) ohjelmaa, jonka avulla voisi nuo kulmat A ja B laskea?

28
Laitealue / mount, fuseblk ja ls-värit [RATKAISTU]
« : 16.12.19 - klo:12.55 »
Käytän mielelläni komentoriviä ja ls-komentoa. Senhän listausta voi värittää niin että eri tiedostotyypit näkyvät eri värisinä. Tästä en niin välitä, mutta eipä tuo ole häirinnytkään.

Siis tähän asti.

Nyt kun ostin ulkoisen USB3-kovalevyn, niin alkoi häiritä. Nimittäin levyn jokaikinen tiedosto näkyy vihreänä, joka on minusta hyvin vaikea lukea. Ilmiö ei esiinny USB2-muistitikuissa eikä ulkoisissa USB2-kovalevyissä. Eikä siis sisäisissä kovalevyissäkään.

Yritin säätää ls-komentoa, mutta en keksi oikeaa tapaa. Sitten tutkin edelleen näin:
Lainaus
palkki@rantsu:~$ mount
....................................................
/dev/sdh on /media/palkki/2483-529A type vfat (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,showexec,utf8,flush,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)
/dev/sdc1 on /media/palkki/TOSHIBA EXT type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096,uhelper=udisks2)
palkki@rantsu:~$
Tässä on siis (automountattuina) USB2-muistitikku "2483-529A" ja USB3-kovalevy "TOSHIBA EXT". Molempien tyypit ovat ne, jotka ovat kaupasta tulleet. Muistaakseni kaikki ulkoiset USB2-levyt ja -tikut ovat olleet tyyppiä vfat, mutta tämä uutuuslevy onkin fuseblk.

Onko tässä tuon epämiellyttävän vihervärjäyksen syy? Olisikohan sille mitään tehtävissä?

29
Ubuntu tietokoneissa / cupsd ahmii resursseja [RATKAISTU]
« : 03.07.19 - klo:18.22 »
Olen muutaman viikon ihmetellyt, kun tietokone tahmaa ja kovalevy raksuttaa. Löytyipä top:lla syyllinen. Tulostusta cupsd:n käynnistyksen jälkeen:
Lainaus
30900 root      20   0  305452 287396   5768 S   5,3  9,3   0:41.34 cupsd     
Sitten puolitoista tuntia myöhemmin (välillä ei ole tulostettu mitään):
Lainaus
30900 root      20   0 2565692 2,125g   2240 R  79,0 71,9  93:01.45 cupsd       

%CPU on siis kasvanut 5,3 -> 79,0 ja %MEM 9,3 -> 71,9. Onko tässä mitään järkeä?

Käyttöjärjestelmä on 16.04.6 LTS (32-bit). Joo, se on vanha, mutta ei kai tämmöistä resurssien käyttöä silti saisi olla.

30
Katselin muutamaa digikuvaa sillä silmällä, että tulostaisin niitä paperille. Sitten rupesi harmittamaan, kun monessa kuvassa ei ole horisontti ihan suorassa. Sitä siis tekisi mieli kallistaa pikkuisen. Mutta kokeilemissani kuvankäsittelyohjelmissa näyttää olevan vain isoja kallistuksia, 90 asteen askelin. Tai sitten en vain löydä tätä pieni-kallistus-ominaisuutta – näissä ohjelmissa kun tuppaa olemaan enemmän fiitsöreitä kuin pystyn hahmottamaan. gimp esimerkiksi saa pääni aivan pyörälle.

Kiitos kaikista vihjeistä!

31
Kun 16.04:n tarina näytti olevan lopussa, asensin 18.10:n. Mutta nettitikku hävisi. Uusi systeemi näyttää osaavan käyttää vain Ethernettiä ja WiFi:tä, mutta ei Mobile Broadbandia. Mikähän tässä nyt mättää? Miten uusi network-manager ei osaa sitä, mitä vanha?

Kiitos kaikista vihjeistä!

32
Lubuntu 18.04.1-päivityksen jälkeen geditiä ei enää voi käyttää, koska sen ikkuna näkyy läpi. Ikkunaan ei siis tule halutunväristä taustaa, vaan se, mitä työpöydällä sattuu sen (ikkunan) kohdalla olemaan.

Olen käyttäänyt geditiä vuosikausia, ja mielelläni käyttäisin jatkossakin. Mutta nyt pitäisi jotain keksiä. Olisiko kellään neuvoa?

Nimen gedit g-kirjain kai tarkoittaa Gnomea, ja minulla ei sitä ole. Mutta ei ole ennenkään ollut, ja gedit on silti toiminut...

33
Yritin päivittää läppärin 17.10:n 18.04:ksi ajamalla do-release-upgraden. Se lopetti ilmoitukseen OK ja kehotti käynnistämään uudelleen. Seurasi piiitkä hiljaisuus ja pimeä ruutu, kunnes ihan huvikseni kokeilin jostain hämärästä muistin sopukasta löytyvää ctrl-alt-F1:tä eli virtuaaliterminaalia.

Se löytyikin yllättäen. Mutta oikeastaan haluaisin käyttöön graafisen käyttöliittymän. Tietäisikö kukaan, miten siihen pääsisi?

(Ruudun yläkulmaan tuli aluksi teksti "Gave up on waiting for suspend/resume..." tai jotain semmoista.)

(Niin, ja vielä tätäkin ennen näkyi "Booting in insecure mode". Jos sillä on mitään väliä.)

34
Ostin käytetyn Windows 10-koneen ja tarkoitus oli järjestää kovalevy (250Gt) uudelleen niin, että Win-osio pienennetään (->50Gt) ja vapautuvaan tilaan (200Gt) tehdään pari kolme Linux-osiota. 

Yritin tehdä pienennystä Windowsin omalla työkalulla, mutta se ei suostu kuin suunnilleen puolittamaan kovalevyn. Eli Windowsille pitää jättää vähintään 122Gt – vaikka siitä on nyt käytössä alle 30Gt. Tähän ei auta tilan optimointikaan, jonka ajoin defragmentointia tavoitellen.

Onkohan tähän mitään ratkaisua?

35
Haluaisin tehdä nettitikulla mökille WiFi-verkon, johon pääsisi puhelimella kiinni. Windows 10:llä tämä onnistuu ihan naurettavan helposti - mutta sitä en haluaisi käyttää. Mutta Lubuntu 17.10:llä taas en osaa.

Linkin https://askubuntu.com/questions/318973/how-do-i-create-a-wifi-hotspot-sharing-wireless-internet-connection-single-adap avulla sain aikaiseksi jonkunlaisen hotspotin, johon saa Android-puhelimella jonkunlaisen yhteyden. Mutta ei se ole mikään kunnollinen yhteys, koska puhelin pyörittää minuuttikaupalla ilmoitusta "Haetaan IP-osoitetta..." ja lopettaa sitten: "IP-kokoonpanovirhe".

Olisiko kellään neuvoa?

36
Asensin LibreOfficen, mutta se ei lähde käyntiin ollenkaan:
Lainaus
Due to an unexpected error, LibreOffice crashed. All the files you were working on...
,
ja niin edespäin. Ikkunassa, jossa pitäisi näkyä palautettavat tiedostot, ei näy mitään. Siis en ollut mitään tiedostoa käsittelemässäkään, koska jo pelkkä tiedoston avaamisen yritys katkeaa tähän virheilmoitukseen.

Mikähän tämä "odottamaton virhe" voisi olla?

37
Asentaminen ja käyttöönotto / Mac OSX, GUID ja Linux
« : 28.10.17 - klo:19.54 »
Asensin muutama vuosi sitten Mac miniin OS X 10.6.8:n lisäksi Lubuntun. Dualboot toimi (sinnikkään säätämisen jälkeen) ihan hyvin, apuneuvona rEFIt.

Nyt otin koneen taas pienen tauon jälkeen käyttöön ja ajattelin päivittää käyttöjärjestelmät. Lubuntussa ei ollut ongelmaa, mutta Mac OS X:ssä on, ja paljon. Parin päivän ihmettelyn jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että kovalevy pitänee panna kokonaan uusiksi, kun OS X:n seuraava versio, El Capitan, vaatii jotakin minulle toistaiseksi aivan outoa GUID-rakennetta.

Entäs sitten rEFIt? Sen päivitys on loppunut. Seuraaja on rEFInd - joka ei näytä yhtään helpommalta tapaukselta.

Viitsisikö kukaan neuvoa, mitä kannattaisi tehdä? Tai edes, mistä aloittaa? Levyn tyhjennyksestäkö? Mutta pitääkö senjälkeen saada rEFInd toimimaan? Vai pitääkö OS X asentaa ensin, ja sitten rEFInd? Milloin tulee Lubuntun vuoro? Tuleeko milloinkaan?

38
Asensin 14.04.4 LTS:n (32-bit) rinnalle otsikossa mainitun uuden version, mutta en ole tyytyväinen, kun USB-kirjoitin temppuilee. En löydä mistään mitään virheilmoitusta, ja tulostusta yritettäessä Samsung ML2165W:n valo vilkkuu ihan entiseen tyyliin. Paperi ei kuitenkaan lähde liikkeelle, eli mitään ei tulostu.

Kokeeksi siirryin vanhalle 32-bittiselle puolelle, ja johan rupesi Lyyli kirjoittamaan.

Mikähän tässä nyt mättää?

39
Ajattelin uteliaisuudesta kokeilla puhelimen Android-ohjelmointia, mutta Android Studio ei suostu toimimaan:
Lainaus
Unsupported Java Version: Cannot start under Java 1.7.0_121-b00: Java 1.8 or later is required
Mutta Synaptic-paketinhallinnan mukaan tämä 1.7.0 on uusin saatavilla oleva versio. Mikähän nyt neuvoksi?

40
Laitealue / Mac ja virtuaaliterminaalit
« : 03.02.17 - klo:09.32 »
Yritin asentaa Ubuntu 16.10:ä vanhahkoon iBookiin. Asennus katkesi johonkin minulle outoon ramfs-virheilmoitukseen (kun ensin oli tuhottu entinen Mint11-asennus). Ongelmasta ilmoitettiin löytyvän lisätietoa VT4:sta - mutta valitettavasti en keksinyt, miten VT4 saataisiin näkyviin. iBookin näppäimistö kun on erilainen kuin PC:n, eikä ainakaan Ctrl+Alt+F4 toiminut.

Osaisiko kukaan neuvoa, miten iBookissa tai siis Mac-Linuxissa yleensä vaihdetaan virtuaaliterminaalia?

Sivuja: 1 [2] 3 4