Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - USakari

Sivuja: 1 [2] 3
21
Asensin muutama päivä sitten 20.04:n kokonaan uudelleen. Jotkut alkujutut on nyt ratkaistu, mutta yllättäen tuli ongelmaa LibreOfficen kanssa. Tekstin tulostus ei näytä toimivan ollenkaan. (Vaihteeksi käynnistin 16.04:n, ja siinä ei ollut mitään ongelmaa.)

Jos tulostan tekstitiedoston Writellä, niin kirjaimia ei tule näkyviin yhtään; vain numeroita ja erikoismerkkeä sikin sokin (- & # , + jne.)

Jos tulostan Calcilla taulukon, jossa on sekä tekstiä että kuvia, niin paperille tulevat vain kuvat, ei tekstiä ollenkaan. Keksin mielestäni ovelan kikan ja exportoin taulukon PDF:ksi, mutta ei siihenkään mitään tekstiä tullut.

Tulisiko kellekään mitään mieleen?

22
Esimerkki ongelmasta:https://www.kaypahoito.fi/nix02310 Sivulla on useita videoita, jotka 18.04.4 toistaa ongelmitta, mutta 16.04.6 näyttää nettisivun näillä kohdilla pelkkää tyhjää. Ainakin siis, kun käytän Firefoxia.

Jotenkin minusta tuntuu siltä, että 16.04 näytti tällaisia (nettisivulle upotettuja) videoita vielä muutama viikko sitten ihan OK. Mutta eipäs nyt enää. Onko vika Ubuntussa, Firefoxissa, vimeossa vai missä?

(Juu, tiedän, että 16.04 on jo vanha. Mielelläni kuitenkin ymmärtäisin, mistä on kysymys.)


23
Nyt olisi sattuneesta syystä aikaa tehdä eräs kodin sisustukseen liittyvä, pientä askartelua vaativa hommantapainen. Oikeastaan ei tarvittaisi muuta kuin yhden puupalkin pari sekuntia vievä sahaus, mutta tähän vaaditaan 3D-geometriaa, ja minulla on vaikeuksia 2D:nkin kanssa.

Kyseessä on vinokattoinen (1:3) tila. Kattoon pitäisi kiinnittää suorakulmainen vanerilevy siten, että se on suorassa pysty- ja vaakasuunnassa. Tarkoitus on hoitaa kiinnitys puupalkilla, jonka poikkileikkaus on neliö. Palkki kiinni kattoon ja vanerilevy kiinni palkkiin - yksinkertainen juttu, paitsi että...

Kuvitellaan, että on olemassa akseli, joka kulkee kattoa pitkin 1:3-suunnassa. Jos levyn pitäisi olla tämän akselin suuntainen tai kohtisuorassa sitä vastaan, niin ongelma olisi kaksiulotteinen ja minunkin ratkaistavissani. Mutta kun levyn pitää olla vinossa tuohon kuviteltuun akseliin nähden, niin ongelma onkin kolmiulotteinen.

Käsittääkseni kiinnityspalkin voisi sahata kerralla niin, että syöttää sen pöytäsahaan kulmassa A niin, että sahan terä on kulmassa B. Vai voisiko? Löytyisikö Linux/Ubuntu-maailmasta (mahdollisimman yksinkertaista ja helppokäyttöistä) ohjelmaa, jonka avulla voisi nuo kulmat A ja B laskea?

24
Laitealue / mount, fuseblk ja ls-värit [RATKAISTU]
« : 16.12.19 - klo:12.55 »
Käytän mielelläni komentoriviä ja ls-komentoa. Senhän listausta voi värittää niin että eri tiedostotyypit näkyvät eri värisinä. Tästä en niin välitä, mutta eipä tuo ole häirinnytkään.

Siis tähän asti.

Nyt kun ostin ulkoisen USB3-kovalevyn, niin alkoi häiritä. Nimittäin levyn jokaikinen tiedosto näkyy vihreänä, joka on minusta hyvin vaikea lukea. Ilmiö ei esiinny USB2-muistitikuissa eikä ulkoisissa USB2-kovalevyissä. Eikä siis sisäisissä kovalevyissäkään.

Yritin säätää ls-komentoa, mutta en keksi oikeaa tapaa. Sitten tutkin edelleen näin:
Lainaus
palkki@rantsu:~$ mount
....................................................
/dev/sdh on /media/palkki/2483-529A type vfat (rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,showexec,utf8,flush,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)
/dev/sdc1 on /media/palkki/TOSHIBA EXT type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096,uhelper=udisks2)
palkki@rantsu:~$
Tässä on siis (automountattuina) USB2-muistitikku "2483-529A" ja USB3-kovalevy "TOSHIBA EXT". Molempien tyypit ovat ne, jotka ovat kaupasta tulleet. Muistaakseni kaikki ulkoiset USB2-levyt ja -tikut ovat olleet tyyppiä vfat, mutta tämä uutuuslevy onkin fuseblk.

Onko tässä tuon epämiellyttävän vihervärjäyksen syy? Olisikohan sille mitään tehtävissä?

25
Ubuntu tietokoneissa / cupsd ahmii resursseja [RATKAISTU]
« : 03.07.19 - klo:18.22 »
Olen muutaman viikon ihmetellyt, kun tietokone tahmaa ja kovalevy raksuttaa. Löytyipä top:lla syyllinen. Tulostusta cupsd:n käynnistyksen jälkeen:
Lainaus
30900 root      20   0  305452 287396   5768 S   5,3  9,3   0:41.34 cupsd     
Sitten puolitoista tuntia myöhemmin (välillä ei ole tulostettu mitään):
Lainaus
30900 root      20   0 2565692 2,125g   2240 R  79,0 71,9  93:01.45 cupsd       

%CPU on siis kasvanut 5,3 -> 79,0 ja %MEM 9,3 -> 71,9. Onko tässä mitään järkeä?

Käyttöjärjestelmä on 16.04.6 LTS (32-bit). Joo, se on vanha, mutta ei kai tämmöistä resurssien käyttöä silti saisi olla.

26
Katselin muutamaa digikuvaa sillä silmällä, että tulostaisin niitä paperille. Sitten rupesi harmittamaan, kun monessa kuvassa ei ole horisontti ihan suorassa. Sitä siis tekisi mieli kallistaa pikkuisen. Mutta kokeilemissani kuvankäsittelyohjelmissa näyttää olevan vain isoja kallistuksia, 90 asteen askelin. Tai sitten en vain löydä tätä pieni-kallistus-ominaisuutta – näissä ohjelmissa kun tuppaa olemaan enemmän fiitsöreitä kuin pystyn hahmottamaan. gimp esimerkiksi saa pääni aivan pyörälle.

Kiitos kaikista vihjeistä!

27
Kun 16.04:n tarina näytti olevan lopussa, asensin 18.10:n. Mutta nettitikku hävisi. Uusi systeemi näyttää osaavan käyttää vain Ethernettiä ja WiFi:tä, mutta ei Mobile Broadbandia. Mikähän tässä nyt mättää? Miten uusi network-manager ei osaa sitä, mitä vanha?

Kiitos kaikista vihjeistä!

28
Lubuntu 18.04.1-päivityksen jälkeen geditiä ei enää voi käyttää, koska sen ikkuna näkyy läpi. Ikkunaan ei siis tule halutunväristä taustaa, vaan se, mitä työpöydällä sattuu sen (ikkunan) kohdalla olemaan.

Olen käyttäänyt geditiä vuosikausia, ja mielelläni käyttäisin jatkossakin. Mutta nyt pitäisi jotain keksiä. Olisiko kellään neuvoa?

Nimen gedit g-kirjain kai tarkoittaa Gnomea, ja minulla ei sitä ole. Mutta ei ole ennenkään ollut, ja gedit on silti toiminut...

29
Yritin päivittää läppärin 17.10:n 18.04:ksi ajamalla do-release-upgraden. Se lopetti ilmoitukseen OK ja kehotti käynnistämään uudelleen. Seurasi piiitkä hiljaisuus ja pimeä ruutu, kunnes ihan huvikseni kokeilin jostain hämärästä muistin sopukasta löytyvää ctrl-alt-F1:tä eli virtuaaliterminaalia.

Se löytyikin yllättäen. Mutta oikeastaan haluaisin käyttöön graafisen käyttöliittymän. Tietäisikö kukaan, miten siihen pääsisi?

(Ruudun yläkulmaan tuli aluksi teksti "Gave up on waiting for suspend/resume..." tai jotain semmoista.)

(Niin, ja vielä tätäkin ennen näkyi "Booting in insecure mode". Jos sillä on mitään väliä.)

30
Ostin käytetyn Windows 10-koneen ja tarkoitus oli järjestää kovalevy (250Gt) uudelleen niin, että Win-osio pienennetään (->50Gt) ja vapautuvaan tilaan (200Gt) tehdään pari kolme Linux-osiota. 

Yritin tehdä pienennystä Windowsin omalla työkalulla, mutta se ei suostu kuin suunnilleen puolittamaan kovalevyn. Eli Windowsille pitää jättää vähintään 122Gt – vaikka siitä on nyt käytössä alle 30Gt. Tähän ei auta tilan optimointikaan, jonka ajoin defragmentointia tavoitellen.

Onkohan tähän mitään ratkaisua?

31
Haluaisin tehdä nettitikulla mökille WiFi-verkon, johon pääsisi puhelimella kiinni. Windows 10:llä tämä onnistuu ihan naurettavan helposti - mutta sitä en haluaisi käyttää. Mutta Lubuntu 17.10:llä taas en osaa.

Linkin https://askubuntu.com/questions/318973/how-do-i-create-a-wifi-hotspot-sharing-wireless-internet-connection-single-adap avulla sain aikaiseksi jonkunlaisen hotspotin, johon saa Android-puhelimella jonkunlaisen yhteyden. Mutta ei se ole mikään kunnollinen yhteys, koska puhelin pyörittää minuuttikaupalla ilmoitusta "Haetaan IP-osoitetta..." ja lopettaa sitten: "IP-kokoonpanovirhe".

Olisiko kellään neuvoa?

32
Asensin LibreOfficen, mutta se ei lähde käyntiin ollenkaan:
Lainaus
Due to an unexpected error, LibreOffice crashed. All the files you were working on...
,
ja niin edespäin. Ikkunassa, jossa pitäisi näkyä palautettavat tiedostot, ei näy mitään. Siis en ollut mitään tiedostoa käsittelemässäkään, koska jo pelkkä tiedoston avaamisen yritys katkeaa tähän virheilmoitukseen.

Mikähän tämä "odottamaton virhe" voisi olla?

33
Asentaminen ja käyttöönotto / Mac OSX, GUID ja Linux
« : 28.10.17 - klo:19.54 »
Asensin muutama vuosi sitten Mac miniin OS X 10.6.8:n lisäksi Lubuntun. Dualboot toimi (sinnikkään säätämisen jälkeen) ihan hyvin, apuneuvona rEFIt.

Nyt otin koneen taas pienen tauon jälkeen käyttöön ja ajattelin päivittää käyttöjärjestelmät. Lubuntussa ei ollut ongelmaa, mutta Mac OS X:ssä on, ja paljon. Parin päivän ihmettelyn jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että kovalevy pitänee panna kokonaan uusiksi, kun OS X:n seuraava versio, El Capitan, vaatii jotakin minulle toistaiseksi aivan outoa GUID-rakennetta.

Entäs sitten rEFIt? Sen päivitys on loppunut. Seuraaja on rEFInd - joka ei näytä yhtään helpommalta tapaukselta.

Viitsisikö kukaan neuvoa, mitä kannattaisi tehdä? Tai edes, mistä aloittaa? Levyn tyhjennyksestäkö? Mutta pitääkö senjälkeen saada rEFInd toimimaan? Vai pitääkö OS X asentaa ensin, ja sitten rEFInd? Milloin tulee Lubuntun vuoro? Tuleeko milloinkaan?

34
Asensin 14.04.4 LTS:n (32-bit) rinnalle otsikossa mainitun uuden version, mutta en ole tyytyväinen, kun USB-kirjoitin temppuilee. En löydä mistään mitään virheilmoitusta, ja tulostusta yritettäessä Samsung ML2165W:n valo vilkkuu ihan entiseen tyyliin. Paperi ei kuitenkaan lähde liikkeelle, eli mitään ei tulostu.

Kokeeksi siirryin vanhalle 32-bittiselle puolelle, ja johan rupesi Lyyli kirjoittamaan.

Mikähän tässä nyt mättää?

35
Ajattelin uteliaisuudesta kokeilla puhelimen Android-ohjelmointia, mutta Android Studio ei suostu toimimaan:
Lainaus
Unsupported Java Version: Cannot start under Java 1.7.0_121-b00: Java 1.8 or later is required
Mutta Synaptic-paketinhallinnan mukaan tämä 1.7.0 on uusin saatavilla oleva versio. Mikähän nyt neuvoksi?

36
Laitealue / Mac ja virtuaaliterminaalit
« : 03.02.17 - klo:09.32 »
Yritin asentaa Ubuntu 16.10:ä vanhahkoon iBookiin. Asennus katkesi johonkin minulle outoon ramfs-virheilmoitukseen (kun ensin oli tuhottu entinen Mint11-asennus). Ongelmasta ilmoitettiin löytyvän lisätietoa VT4:sta - mutta valitettavasti en keksinyt, miten VT4 saataisiin näkyviin. iBookin näppäimistö kun on erilainen kuin PC:n, eikä ainakaan Ctrl+Alt+F4 toiminut.

Osaisiko kukaan neuvoa, miten iBookissa tai siis Mac-Linuxissa yleensä vaihdetaan virtuaaliterminaalia?

37
Joku aika sitten alkoivat päivitykset (apt-get update ja apt-get upgrade) päättyä virheilmoituksiin, joissa esiintyy paketti extlinux. En ymmärtänyt paketista enkä ilmoituksista mitään, ja nyt tuli mieleen kokeilla Synaptic Package Manageria ja asentaa sen avulla extlinux uudestaan.

Nyt tulikin sitten aika selkeä ilmoitus
Koodia: [Valitse]
An error occurred

The following details are provided:

E: Internal Error, No file name for extlinux:i386

Mitähän tässä pitäisi tehdä?

38
Laitealue / Samsung mv-laser ML2165W tuplaantui
« : 21.04.16 - klo:11.22 »
Otsikossa mainittu tulostin on muutaman vuoden toiminut ihan kiltisti, mutta eilen lopetti. Piiitkän pähkäilyn jälkeen älysin, että se oli jotenkin Ubuntu 14.04:n mielestä tuplaantunut. Kirjoitindialogissa Printers - localhost se näkyy kaksinkertaisena:
  • Samsung-ML-2160-Series, Device URI usb:
  • ml2160, Device URI mfp:
Valittaessa ml2160 ei tulostu mitään. Valittaessa Samsung-ML-2160-Series tulostuu.

Mistähän tässä on kysymys? Itse en - ainakaan omasta mielestäni - ole pyrkinyt tähän tuplaukseen, ja mieluimmin haluaisin siitä eroon. Mutta en ole uskaltanut tehdä mitään, kun en edes oikein ymmärrä, mitä mfp tarkoittaa.

39
Asensin otsikossa mainitun Lubuntun vanhalle iBook-läppärille (alternate, koska desktop ei mahtunut CD:lle). Mitään ongelmaa ei siinä vaiheessa näkynyt, mutta uusi systeemi ei lähde käyntiin ollenkaan. Aloitusnäyttö on muuten musta, paitsi että hiiri (siis hiiren nuoli) näkyy ja sitä voi liikutella. Hiiren napilla ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta, ei myöskään näppäimistöllä. Mikähän tässä mättää?

(Vielä eilen tällä läppärillä pyöri MintPPC11 ihan siististi. Nyt vain ajattelin siirtyä hiukan ajanmukaisempaan järjestelmään.)

40
Viitsisiköhän joku auttaa seuraavanlaisessa taulukkolaskentaongelmassa?

Olkoon esimerkkinä yksinkertainen kaupallinen laskenta. Sarakkeessa A on tuotteen nimi, B:ssä on yksiköiden määrä (kpl/kg/...) ja C:ssä yksikköhinta. Hintasarakkeeseen D halutaan siis B*C, eli D1:een kirjoitetaan =B1*C1. Copy-pastella tätä voi sitten monistaa, niin että D15:een tulee kaava =B15*C15 ja niin edespäin - koska paste-toiminto kasvattaa automaattisesti rivinumeroa. Kätevää!

Laskentaan tarvitaan kuitenkin vielä valuuttakurssi, koska yksikköhinnat eivät ole euroissa, vaan vaikkapa Tsekin kruunuissa. Sijoitetaan vaihtokurssi E10:een, jolloin D1:een tarvitaan kaava =B1*C1/E10. Mutta nyt copy-paste ei enää riitäkään monistukseen, koska käytettäessä pelkästään sitä D15:n kaavaksi tulee =B15*C15/E24. Ei siis =B15*C15/E10, mitä haluttaisiin.

Kurssin voi tietysti kirjoittaa myös lukuna (=B1*C1/27.022), joka säilyy monistettaessa. Mutta silloin monistusruljanssi pitää tehdä uudestaan joka kerta, kun kurssi muuttuu - ja sehän muuttuu, jatkuvasti.

E10-valuuttakurssin voi myös monistaa, niin että E24:ään tulee kaava =E10. Mutta tuntuu aika hölmöltä monistaa yhtä ja samaa lukua vaikkapa satoja kertoja.

Mitenkä tämä pitäisi hoitaa? Jotenkin minusta tuntuu, että ratkaisun on pakko olla aivan totaalisen yksinkertainen. Mutta ei se vain minulle näytä valkenevan...

Sivuja: 1 [2] 3