Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11
21
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 01.01.22 - klo:14.48 »
Palvelut (ainakin toivottavasti) tallettavat salasanat sellaisessa muodossa, josta niiden sisältöä ei voida selvittää kokeilematta kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Tätä muotoa kutsutaan tiivisteeksi. Jos palveluun murtaudutaan, sieltä voidaan mahdollisesti hakea käyttäjien salasanojen tiivisteitä. Jos salasana on helppo, se voidaan selvittää vertailemalla tiivisteitä erilaisista salasanoista palvelusta saatuihin tiivisteisiin. Näin voidaan selvittää käyttäjätunnuksien tai sähköpostien ja salasanojen yhdistelmiä, joita voidaan sitten käyttää muiden palvelujen käyttäjätileille murtautumiseen, mikäli niissä käytetään samoja salasanoja.

Tiiviste on siis tehty niin, että pelkästään sitä tutkailemalla ei voi saada selville, mikä on salasana tiivistämättömänä? Entä jos hyökkääjä valmistelee tekosensa niin, että tekee ison joukon käyttäjätunnuksia ja liittää niihin eri salasanat? Voiko hän näiden tiivisteiden avulla päästä selville tiivistysmenetelmästä? (Jos siis murto onnistuu niin, että hän näkee sekä käyttäjätunnukset että niihin liittyvät salasanojen tiivisteet?)

22
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:19.42 »
Millä testasit ???
Verkkoselaimella (Firefox).

23
Yleistä keskustelua / Turvattomat salasanat
« : 30.12.21 - klo:18.18 »
Aina silloin tällöin silmiin osuu kehotus käyttää salasanoja, jotka ovat mahdollisimman pitkiä ja mahdollisimman satunnaisia ja sisältävät sekä isoja että pieniä kirjaimia kuin myös ainakin yhden numeron ja ainakin yhden erikoismerkin.

Kokeilin nyt (https://www.security.org/how-secure-is-my-password/) muutamia ehdokkaita. Esimerkiksi salasanan eRp5,9F murtamiseen menisi 9 minuuttia. Se katsotaan huonoksi, koska se on vain 7-merkkinen. Mutta lisätään perään huutomerkki (eRp5,9F!) niin päästäänkin jo 2 vuorokauteen. Vau.

Mutta hei. Joskus on kuitenkin niin, että jos annan kirjautuessani väärän salasanan, niin joudun odottamaan esimerkiksi 5 tai 10 minuuttia, ennenkuin saan yrittää uudestaan. Eikö tällainen viive pitäisi olla kaikissa salasanan tarkastusrutiineissa? Vai onko se jo? En tiedä, koska yleensä olen onnistunut syöttämään oikean salasanan.

Oletan, että 9 minuuttia, jonka arvioitiin menevän 7-merkkisen salasanan murtamiseen, ei sisällä juuri kuvattua viivettä. Mutta jos sisältäisi, niin mitenkähän kauan murtaminen sitten kestäisi?



24
Kokeilitko jo poistaa LibreOfficen asetustiedostot? Sen jälkeen ohjelma siis käynnistyy puhtaalta pöydältä, saattaa korjata ongelmat.

Kotikansio-->.config-->libreoffice -kansio (poista).
Hyvä, kiitos. Asetusten poisto auttoi - tosin siinäkin oli joku välivaihe, jossa LibreOffice sinänsä availi taas ikkunoita, mutta vain yhden pikselin levyisinä ruudun vasempaan yläkulmaan.

Mutta nyt näyttää jo paremmalta. Huh-huh. Kylläpäs säikähdin.

25
Ensin LibreOffice ilmoitti aivan yllättäen, että nyt on joku virhe tapahtunut, mutta että hän kyllä pelastaa tilanteen tallentamalla tiedostot (joita silloin oli auki 2 kappaletta). Samalla alkoi LibreOfficen splashscreen välkkyä keskellä ruutua.

Siinä näkyy joku palkki, jonka kai pitäisi kuvata virheen korjauksen edistymistä. Mutta ei tuo näytä edistyvän. Vaikka käynnistän LibreOfficen uudestaan jonkun toisen tiedoston tutkimiseksi, tilanne ei muutu: oosplash vain välkkyy ja välkkyy.

Kirjauduin välillä ulos, mutta ei auttanut. Sitten hävitin koko LibreOfficen ja asensin uudestaan, mutta ei auttanut.

Mitähän tässä tekisi? Nyt en siis pysty käyttämään LibreOfficea ollenkaan..

26
Multimedia ja grafiikka / Filmien skannaus: naarmut
« : 20.03.21 - klo:15.12 »
Filmejä skannatessa tulee joskus eteen ruutu, jossa on häiritseviä naarmuja. Osaisiko/viitsisikö joku suositella Linux-Ubuntu-ohjelmaa, jolla niitä voisi jotenkin – mieluimmin tietysti helposti – häivyttää? Kiitos jo etukäteen!


27
Löytyi! Löytyi! Options -> LibreOffice Writer -> View -> Images and objects EI ollut – jostain syystä – rastittu.

28
Perheenjäsen haluaisi liittää kuvia LibreOfficeWriter-tekstitiedostoon, mutta siinä käy niin, että tekstiin ilmestyy vain (tyhjä) suorakaide ja sen vasempaan ylänurkkaan teksti "Image1", ja jonkunlainen thumbnail-merkki, ei siis kuvaa. Jos minä yritän – eri käyttäjänä – tehdä samalla koneella ja samalla ohjelmalla tätä samaa asiaa, kuva tulee näkyviin ilman ongelmaa.

Oletan, että kyseessä on joku perheenjäseneni henkilökohtainen asetus. Mutta mikä? Hän ei muista mitään muuttaneensa, emmekä kumpikaan ole keksineet, mikä asetus tässä voisi olla takana.

Keksisikö täällä joku? Kiitos jo etukäteen!

(LibreOffice versio 5.1.6.2)

29
.........................................
Okei, tuo voi olla hankalampi ongelma selviteltäväksi, ellei netistä löydy neuvoja. Uudempaa Wineä voisi tietty kokeilla, tai uudempaa/vanhempaa PowerShell-versiota, riippuen siitä minkä nyt asensit.
.........................................
No asensitko winbindin, kuten virheilmoituksessa kehotetaan?
........................................
Onhan siellä asennussivulla selkeästi ohjeistettu, miten otat käyttöön Microsoftin apt-repositorion ja asennat PowerShellin sieltä. Asennusohjeessa on myös suora linkki deb-pakettiin, joka varmaankin lisää repositorion automaattisesti järjestelmään päivityksiä varten.
........................................
Juu, "vanha" PowerShell 1.0 - 5.1 on sidottu Windowsiin, ja sitä tuetaan samalla periaattella kuin vaikkapa IE 11:ta, eli se tulee toistaiseksi roikkumaan mukana painolastina, vaikka varsinainen kehitys tapahtuu uudemmissa versioissa.

Nykyinen PowerShell Core (versiot 6 ja 7) on teknisesti hieman eri tavalla toteutettu, jotta se on saatu toimimaan muillakin käyttöjärjestelmillä ja julkaistua avoimena koodina. Itse suosittelisin käyttämään sitä, ellei ole jotain välttämätöntä syytä pitäytyä Windowsiin integroidussa 5.1:ssä.
Kiitos neuvoista, mutta ratkaisen tämän ongelman niin, että annan PowerShell/Wine-yhdistelmän olla. Minulta menisi päiväkausia tämän koko tsydeemin opiskeluun, eikä juttu ole minulle niin tärkeä.

(winbind-esimerkkini oli tosiaan vain yksi pätkä siitä virheilmoitusvyörystä, jonka näin.)

30
Jos haluat laillisen tavan käyttää Windowsia, niin yksi vaihtoehto on rekisteröityä insider ohjelmaan osoitteessa insider.windows.com
Tuolloin saat ilmaisen lisenssin ja periaatteessa Windowsin betaversion käyttöön (muitakin voi valita taidoita riippuen), josta voi antaa palautetta yms. Toki luonnollisesti telemetriatiedot on käytännössä pakotettu päälle, kun käyttäjien kokemusta tuolla nimenomaan haetaan.
Tuota pitää harkita. Nyt on kuitenkin käytössä vanhahko kone 3Gt:n muistilla, eikä virtuaalikoneen ajaminen innosta. Paljon mieluummin yrittäisin selvitä Winellä. En vain tiennyt tätä aihetta aloittaessani, että tämä PowerShell-juttu on näin monimutkainen. Että siis on PowerShell Linuxillekin (paitsi että apt-pakettia ei ole, mutta snap- on), ja että Microsoftilla on kaksikin PowerShelliä.

31
Tietääkseni Winen mukana ei tule ole oikeasti toimivaa PowerShelliä. Se on asennettava erikseen.
Yritin uudestaan lähteen https://forum.winehq.org/viewtopic.php?t=33963 neuvojen ("fool the installer") mukaan. Asennus tosiaan käynnistyy ja tuloksena on oikealta näyttävä pwsh.exe. Se kyllä  synnyttää oman ikkunan ja ottaa periaatteessa komentoja vastaan. Mutta tulostus (vastaukset komentoihin) on täyttä sotkua. Ja koko ajan alkuperäiseen ikkunaan (wine start pwsh.exe) tulee rivikaupalla virheilmoituksia, esim. tällaisia:
Lainaus
002c:err:combase:RoGetActivationFactory Failed to find library for L"Windows.Foundation.Diagnostics.AsyncCausalityTracer"
0034:err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.

32
Siinä Film Negative -otsikon vasemmalla puolella on On/Off-nappi  ;D
Kun saat negan kääntymään positiiviksi, kokeile värinpomintatyökalua. Sillä pitää valita KAKSI eritummuista neutraalia kohtaa kuvasta. Toinen voi olla värinegan valottamattomalla reuna-alueella, toinen jokin neutraali sävy kuvassa. Sen jälkeen värien hienosäätö Värit- välilehdellä.
Kiitos; nyt edistyin jo pitemmälle. Mutta en kovin paljon pitemmälle. Tässä on työn alla yli 40-vuotias auringonlaskunegatiivi, jota olen tarjonnut jo aika monelle kuvankäsittelysoftalle. Mutta ei ainakaan kaltaiseni aloittelija saa siitä aikaan kunnollista positiivia – siis nättiä. No, ehkä se kelpaisi jonkun heavy metal-älppärin kanteen.

33

PowerShellin versiosta 6 lähtien se on pwsh.exe

Onkohan sinulla nyt joku vanhempi PowerShell asennettuna?

En osaa sanoa, se tuli winen mukana. winen asensin noin viikko sitten; sen versio on 5.0.

(Lubuntuni on 20.04.1)

34
Lataa tästä: https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10ISO

Jos ei ole koodia, niin ei voi aktivoida, mutta ei sillä ole juuri mitään merkitystä toimintaan.
Ähmm... En ymmärrä, mitä tarkoittaa aktivointi. Mitä voi tehdä Windowsilla, jota ei ole aktivoitu?

35
Eikös tuolla neuvota käynnistämään komennolla:

Koodia: [Valitse]
wine start pwsh.exe
Niin neuvotaan, mutta siitä tulee ihan näkymään jäävä virheilmoitus:
Lainaus
:~$ wine start pwsh.exe
Application could not be started, or no application associated with the specified file.
ShellExecuteEx failed: File not found.

pwsh.exe ei löydy, powershell.exe löytyy.

36
Windowsia voisi ajella myös Virtualboxissa tms.
Tähän tarvitsisin käsittääkseni "irrallisen" Windowsin, ja sellaista minulla ei ole.

37
Täällä näyttäisi olevan vinkkejä: https://forum.winehq.org/viewtopic.php?t=33963
Joo, ja niidenkin mukaan sen oman yritelmäni wine start powershell pitäisi toimia. Ja hei – niinhän se oikeastaan toimiikin, ainakin jotenkin. En sitä ensin huomannutkaan, mutta kun syöttää tämän käskyn komentorivillä ja saman tien kohdistaa katseensa ruudun vasempaan yläkulmaan, niin jotain siellä vilahtaa. Mutta mitä? Tulostuisikoko siellä joku virheilmoitus, joka saman tien häviää?

38
Silloin tälllöin tulee poikettua Windowsin puolelle, ja kun tykkään komentorivistä, yritän aina tilaisuuden tullen käyttää PowerShelliä. Nyt ajattelin harjoitella sitä Winen alla, mutta enhän minä osaa sitä käynnistää. Yritin tällaisia – ehkä hiukan lapsellisia – juttuja kuin wine start powershell tai wine .wine/drive_c/windows/system32/WindowsPowerShell/v1.0/powershell.exe. Mutta mitään ei tapahdu. Ei tule kyllä mitään virheilmoitustakaan.

Viitsisikö joku auttaa? Kiitos jo etukäteen!

39
RawTherapeessa on työkalu värinegan käsittelyyn ns. kameraskannatuissa kuvissa. Ohje täällä: http://rawpedia.rawtherapee.com/Film_Negative Tuo toimii vain raakakuville.
Edistyin tässä niin pitkälle, että sain esiin Film Negative-työkalun, mutta sitten menikin sormi suuhun. Tarjolla on kolme lukua (reference exponent, red ratio ja blue ratio), joita voi muuttaa. mutta muuttamisella ei näytä olevan mitään vaikutusta näkyvään negatiivikuvaan. Valita voi myös pisteitä ("pick neutral spots"), mutta ei  silläkään ole mitään vaikutusta.

Mitähän tässä pitäisi tehdä, että negatiivi kääntyisi, niinkuin tarkoitus on?

Herjan mukaan tuo xv kaipaa vanhaa libtiff4-kirjastoa, sinullakin lienee koneellasi libtiff5.
Joo, xv piti kääntää uudestaan. Mutta ei siinä mitään negatiivinkääntöä ole. Hämärä muistikuvani ei pitänyt paikkaansa.

40
En ole oikein ymmärtänyt VueScanin hyvää mainetta, ja siksi päätin kokeilla myös Windows-demoa (en yleensä käytä Windowsia). Ja todella: kyllä minusta tuntuu, että Windows-versio on aika hyvä, ehkä jopa tarpeeksi hyvä. Olisiko mahdollista, että Linux-versiota ei oikein kunnolla ylläpidetä?

No, kun kerran poikkesin Windows-puolelle, latasin myös Photoshop Elementsin 30:n päivän demon. Senkin kanssa tulin jotenkin juttuun, eivätkä tulokset olleet suinkaan huonoja. Mutta kauhistuin, kun melkein samantien tuli täyteen levypartitio C:\. Jotkut "scratch disk"it vievät ihan pelottavia määriä levytilaa.

Sekä VueScan että Photoshop Elements taitavat muuten nykyään maksaa 59 euroa...

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11