Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ville Pöntinen

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 104
21
Hei!

Jokin aika sitten läppärini lakkasi sammumasta normaalisti, aina kun sammutan koneen normaalisti gnomen valikoiden kautta, sammuu se, mutta käynnistyy parin sekunnin kuluttua uudelleen. Ihan tavalliseen tapaan grubin valikoihin. Sama tapahtuu sudo shutdown / halt -komentojen jälkeen.

Koneessa on biosissa päällä asetus käynnistykseen kun kansi avataan, mutta muita käynnistykseen vaikuttavia muutoksia en ole tietääkseni tehnyt.

Mikä ihmeellistä, Windowsin (7) sammutus toimii kuten pitääkin eli kone sammuu ja pysyy hiljaa. Löytämäni linkit kaikki viittasivat johonkin laitetason juttuun, mutta tämä win-näkökulma vie motivaation lukea/kokeilla niitä.

Osaisko joku auttaa?

T: Ville

Ubuntu on siis 16.04, kone HP Elitebook 820 , Gnome 1:3.14+3ubuntu1

22
http://mooc.aalto.fi/ohjelmointi/index2016.html

Avoin kaikille. Voin suositella, jonkin verran oppilaitani on käynyt tuon ja itsekin huiskin sen puolihuolimattomasti reippaasti yli puolivälin tietääkseni mitä he tekevät. (En ohjelmoi työkseni, pieniä omia projekteja aina välillä.)

Kun oppii jonkin kielen hyvin/kohtuullisesti, on uusien kielien opettelu aika suoraviivaista.

Itseopiskelumateriaaleilla pääsee toki halutessaan vielä nopeammin eteenpäin :)

23
Tarttumatta lakitieteeseen tai avoimen koodin filosofiaan, ovat käyttöehdot 95% sellaisia, että niiden tietoinen rikkominen rikkoisi samalla joitain Suomen lakejakin. (Laiton levitys, tekijänoikeudet muutenkin, rikosten tekeminen ohjelman avulla...)

Siis niiltä osin, kuin niissä annetaan velvoitteita käyttäjälle. Firmojen itselleen varaamat oikeudet ovat toinen asia.

24
Yleistä keskustelua / Vs: Tuettu asuminen
« : 12.06.16 - klo:23.39 »
Älä hosu, äläkä lue liikaa internettiä.

Edunvalvojas, ja sossu, tietää miten asiat menee ja miten niiden pitää mennä. Kysy niiltä ennemmin kuin täällä.

25
Lainaus
If you want to include GeoGebra in your custom Linux distribution with GeoGebra included, the best way is to add the official GeoGebra repository (http://www.geogebra.net/linux/) to your package management system. The GPG key of the repository is at https://static.geogebra.org/linux/office@geogebra.org.gpg.key - the name of the package is geogebra5. This will conflict with the earlier versions (4.0, 4.2 and 4.4), which are named geogebra (and geogebra44 for 4.4) and should be deleted first.

26
Geogebra 5:ssä on cas-laskenta mukana.

27
Lukiossa on toki aineita joissa kirjoja tarvitaan. Tai luulisin...

Kyllä 90% lukion kursseista vaatii oppikirjan. Aika paljon on mahdollista ostaa sähköisenä. Se on hieman paperikirjaa edullisempi, mutta sitäpä ei voi myydä eteenpäin. Lisäksi joillain kustantajilla on 3 kk / 4 v lisenssivaihtoehtoja.

Noin yleisesti, edullisen koneen hinta on melko pieni kustannus lukiolaisperheelle verrattuna noihin oppikirjoihin. Toki lisäkulu silti, harva meistä kylpee seteleissä.

28
Katsoin ja winen avulla tuo Canonin Classpadmanager toimii siinä Abitissa. Mutta ilmeisesti jotenkin muokattu versio, sillä netistä ei siis kyllä löydy sille mitään toimivaa wineohjetta. Tai siis en ole löytänyt. TI:n Inspirelle löysin yhden, mutta sekin on niin hankalan oloinen (eikä meidän ykkösvalinta), etten tutkinut pidemmälle...

29
Mikäli jatkossa aiotaan tolla debianiin perustuvalla systeemillä tutkintoja toteuttaa, niin kai ne matemaattisten aineiden softatkin pitää saada linuxiin yhteensopiviksi?  ::)

No sepä se. Nyt äskettäin julkaistulla digabios:llä on ilmeisesti tuo canonin classpad manager, ja ti inspiren kanssa sopimus kai on.

En tiedä miten manager on tuolle livelevylle toteutettu tai miten inspire tullaan toteuttamaan. Kumpaakaan ei kaikkitietävän internetin mukaan oikein saa toimimaan linuxilla. Ei ainakaan niin, että voisin sanoa oppilaille, että asenna vaan linux ainoaksi käyttikseksi... Liekö valmistajat tehneet jonkin oman käännöksen tuohon digabiossään.  Sen pohjalla tosiaan debian jessie.

http://www.abitti.fi/blogi/2016/05/uutta-abitissa-matemaattisia-merkintoja-koetehtaviin-ja-casio-classpad-manager/: "Tällä hetkellä Abitissa toimii kolme CAS-laskentaan kykenevää ohjelmaa: Geogebra, wxMaxima ja tässä versiossa uutena myös Casion ClassPad Manager. Myös Texas Instrumentsin TI-Nspire-ohjelmistosta on tehty Abitti-käytön mahdollistava lisenssisopimus, mutta ohjelma ei vielä ennättänyt tähän Abitti-versioon."

30
En kyllä voi suositella lukiolaiselle linuxia läppärinsä käyttöjärjestelmäksi.

Laskinohjelmistot (TI-inspire +/ Casio classpad manager) toimivat natiivisti vain windowsilla ja mäkillä. Niiden saaminen toimimaan linuxissa on ainakin nyt vaikeata tai mahdotonta. Vaikkei matikkaa kirjoittaisikaan, tarvitaan näitä kurssien opiskelussa ja niiden kokeissa. Opinnoissa ne voi tietysti korvata ~200 euron oikealla laskimella. Kun kemiassa käytettävät ohjelmat päätetään, voi olla, että nekin toimivat vain windowsilla.

Sähköiset ylppärit kehittyvät ja mm. sitä kemian ohjelmistoa ei ole vielä löydetty/päätetty. Onkin erinomaisen harmillista, kun syksyllä pitäisi alkaa opettaa matemaattiset aineet sähköisesti kirjoittavia vaikka ei vielä tiedä millä. Laitevaatimukset kokelaan laitteen osalta tuskin kuitenkaan muuttuvat ihan lähiaikoina.

Meillä toi vastaava kirje on muotoilematta, mutta jo edellisvuotisilta edellytimme kannettavaa tietokonetta (pc tai mac), nyt mukaan tulee tuo laskinohjelma.

Ville, Raisio, MA+TVT

31
"Mahtuu reppuun, käsilaukkuun...". Kuinka hyvin ohjeissa mainittu maksimissaan 17" näyttö (tätä kokoa suuremmat näytöt vain erityisjärjestelynä) täyttää nämä kriteerit vai onko tarkoituksena armeijatyylisten kantolaitteiden käyttö?

17'' on ytl:n ohje. Koskee ylioppilaskirjoituksia.

Mahtuu reppuun on koulun ohje. Koskee jokapäiväistä opiskelua laitteen kanssa.

Muoks: Itse asiassa win/ios kriteeri voi olla osittain tarpeen. Itse en ainakaan vielä ole saanut Casion laskinohjelmaa toimimaan linuxilla. Texasin saa netin mukaan kyllä pelaamaan ja ilmeisesti casionkin, koska se on uudella abitti-tikulla. Ainakaan tavisopettajilta ei kyllä löydy taitoa neuvoa niiden asennusta ja käyttöä linuxilla, kun pelkkä käytön opettelu vie aikaa matikan oppimiselta. Tohon päälle vielä kemian ohjelmisto(t), joita ei ole vielä edes päätetty.

33
Kait pitää jotakin säätää?

Toki :) Ja oli mulla tietysti Kapsinkin ohjeet siinä samalla esillä.

Jos taas WP:tä tarkoitat, on se sata kertaa Joomlaa helpompi säätää ja ylläpitää.

34
Mäkin asensin owncloudin kapsi-tililleni ihan owncloudin omilla ohjeilla, kylläkin jo jokin aikaa sitten. Meni ilman ongelmia.

Joomla oli tällaisen maallikon mielestä hankala ja kankea. Vaihdoin Wordpressiin, joka sopii blogialustaksi oikeinkin hyvin. Imho.

35
Moi

Huomasin päivityksen jälkeen (etsiessäni tietoa apt-get update:n ilmoituksesta "Signature by key XXX uses weak digest algorithm (SHA1)") että on olemassa komento apt, jota voipi käyttää apt-get sijasta...

Nopealla googlauksella näyttää vähän kiillotetulta versiolta apt-getistä, mielipiteitä?

(Voi olla että tätä on puitu, mutta oon totaalisokea jos en ole huomannu sitä täällä, seuraan kuitenkin aika aktiivisesti ;) )

36
Moi

Vaikken aktiivisesti enää yritä ketään kääntää linuxin käyttäjäksi, olen sattunut käymään taas pitkästä aikaa usemapiakin keskusteluja kavereiden tms kanssa asiasta viime aikoina. Usein esiin tulevia juttuja ovat "kun siihen pitää asentaa sitä/tätä installin jälkeen" tai pitää "kikkailla temppu x ja y" tai "mun tykkäämät pelit tai ohjelmat ei toimi".

Viimeinen on luultavasti totta näiden kohdalla 90 prosenttisesti, noi joiden kanssa oon jutellu on varmaan kaikki joskus kokeillu jotain ubuntua, ja useimmat tekevät kaiken työnsä titeokoneella joten tietävät mistä ohjelmista puhuvat. Mutta heidän(kin) keskuudessaan on laajalla ajatus, että pelkästään norminettikoneen toimimaan saaminen edellyttää paljon "sitä tai tätä säätämistä". Eivätkä sen takia viitsi asentaa Ubuntua edes windowsin rinnalle edes tietoturvasyistä.

Noista, joiden kanssa oon jutellu, ainoastaan ohjelmointia työkseen tekevät eivät valittaneet näistä jutuista, peleistä kyllä... :)

Heitä haastaakseen kysyn, mitkä asiat eivät toimi, tavallisen *buntun asentamisen jälkeen vaan vaativat käyttäjän "säätävän"? Ja toisekseen miksi linux ei yleisty työpöytäkäytössä? (Tästäkin väännettiin, lähinnä filosofisessa mielessä... Vielä 5-10 vuotta sitten tälläkin foorumilla toivottiin/uskotiin Ubuntun tai jonkin muun joskus syrjäyttävän Windowsin.)

 Toimimiseen liittyen: olettaen, että restricted-extrat asennettu, ei mietitä ohjelmien asennuksia, jotka on tietenkin asennettava myös windowsiin tai mihin tahansa systeemiin vaan Ubuntun toiminnan puutteita "tavallisessa" koti+nettikätössä. Ja kaikki(han) tietävät, että ohejlmien asennus on helpompaa ja turvallisempaa linuxissa kuin windowsissa, aina ja useimmiten.

Aloitan omilla mielipiteillä:

* "System program problem detected" -ohjelma ja sen poistaminen.
* Flashin toimiminen, (vaikka apt-get update), areenan ja joskus muidenki sivujen videot vaativat refrehsin tai eivät ehkä toimi lainkaan.
* Jos omistaa laitteen, jolle linux-ajureita ei ole (tai ne ovat eri linuxille tai bittisyydelle) voi laitetta olla mahdotonta saada toimimaan.
* UEFI- tai  win8/10 -koneiden saaminen edes käynnistymään asennustikulta on/voi olla pirun vaikeaa, aloittelevalle menee pupu pöksyyn helposti.

Kaksi alinta eivät liity Ubuntuun, mutta vaikuttavat monen päätökseen vaihtaa tai edes kokeilla. Itse asiassa jotkin uudet biosit ovat hyvinkin hankalia conffata oikein tikku- tai dual-boottia varten.

Laittakaas vastauksia tähän parin päivän sisään jos haluatte/ehditte, lupasin maanantaina "raporttia" asiasta.

Jos on jotain muuta uutta sanottavaa linuxin puolesta, niin mielellään vastaanotan!
(Siis uutta siksi, että tietoturvasta, ilmaisuudesta, vapaudesta, "yleisesti ottaen" paremmista ohjelmista tiedän jo sen minkä aion heille puhuakin.. :) )

37
Ei mitään mikä mun silmiin pistäis ellei punaisella olevat rivit
Koodia: [Valitse]
[    2.433348] sd 6:0:0:0: [sdd] Asking for cache data failed
[    2.433408] sd 6:0:0:0: [sdd] Assuming drive cache: write through

sitten ole sellaisia.


38
Moi

Bootin jälkeen nautiluksen käynnistyminen ottaa monta kymmentä sekuntia, myöhemmin se aukeaa normaalisti? Htop ei näytä mitään normista poikkeavaa, mutta kiintolevyledi palaa bootin jälkeen piiitkään.

Mitäköhän indeksointia tms kone/nautilus/gnome oikein tekee ja ennen kaikkea miten sen saisi loppumaan...

Pääte, Firefox tms. aukeavat normaalilla nopeudella, ja päätteen tiedostotoiminnot (esim. ls, cp) kyllä toimivat heti bootin jälkeen ihan niinkuin pitääkin.

Koodia: [Valitse]
4.2.0-35-generic #40-Ubuntu SMP Tue Mar 15 22:15:45 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 15.10
Release: 15.10
Codename: wily

Työpöytänä Gnome3, levyt:
sda1 500GB windows
sdb1 1TB /home
sdc1 8GB swap
sdc2 220GB /
(sdc on ssd-levy)

Kiitos!

Edit: Käynnistin uudelleen ja tällä kertaa ongelmaa ei ollut. Näköjään joka bootin jälkeen noin ei käy... mutta liian usein kuitenkin.

39
Auttaako, os käynnistät koneen "Kokeile ubuntu" -livetilaan, kirjaudut wlaniin ja käynnistät asennuksen vasta sitten?

Tai sitten johdolla modeemiin asennuksen ajaksi.

40
Kun oot luonu lapsiteeman, voinee senkin css-tiedostoja muokata: Ulkoasu -> Muokkain. Sitten oikealla alimpana lienee sun lapsiteemasi css.

Mutta tosiaan se firebug tai chromessa hiiren oikea+tarkista niin pääset etsimään mikä asetus vaikuttaa haluamaasi ominaisuuksiin.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 104