Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: [1] 2 3 ... 61
1
näyttäs työpöydän kuvakkeet olla muutkin englanniksi, mistähän nuo vaihdettiin, normi asennuksessa noi tulee suomeksi ainakin sillä virallisella asennus medialla

Nyt .2-remixiä tehdessäni testasin asennuksen myös viralliselta 18.04.2-medialta - sama "Trash"-kuvake on siltäkin asennuksen jälkeen. Asennettaessa samat asetukset eli kieli suomi, muuten oletuksilla ja sitten buutti. Eli ei vaikuttaisi bugilta Finnish Remixissä, vaan bugilta itse Ubuntussa että ne jäävät kääntämättä. Lähinnä harmi koska tuo Trash on oletusasennuksessa heti näkyvillä.

Jossain vaiheessa noita metsästin myös Launchpadissa, eli jos jossain olisi kääntämistä vailla "Trash", mutta nähdäkseni kaikki pitäisi olla käännetty.

2
Finnish Remix 18.04.2 LTS ladattavissa, linkki Lataa Ubuntu -sivulla.

3
Tampereen teknillisen yliopiston peilipalvelin on näemmä lopettanut toimintansa pari viikkoa sitten http://trumpetti.atm.tut.fi/ :
" 2018-10-12: Trumpetti.atm.tut.fi software mirror has been closed, please follow the links above for other mirrors. Thanks for all these years! "

Ainoa vaan että se oli meidän ainoa peilipalvelin. Toistaiseksi käyttäkää siis sitä magnet-linkkiä, yritetään miettiä ottaisiko esim. sitten funet remiximme jakoon. Päivitän lataussivulle tietoa.

4
Ei tullut tarvetta pyytää täällä testausta, mutta kerrottakoon täälläkin että Finnish Remix 18.04.1 LTS tuli tehtyä, testattua ja jakeluun viikonloppuna. Asennusohjelmassahan on jonkin verran bugikorjauksia joten kannattaa päivittää USB-tikut jos on sellaisia joilta tutuille esim. Ubuntua laittelee..

Mukavasti nykyään ilmestyy torrent-jakajiakin kourallinen ihan vain esille laitolla ja pyynnöllä IRCissä.

https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

5
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Kuinka pääsen Wikiin?
« : 26.06.18 - klo:15.12 »
Aiempaa vastausta kirjoittaessani olin jo unohtanut mistä varmaan kiikasti, vaikka joitain mainittuja ongelmiakin voi joidenkin sivujen kanssa olla... liittykää https://launchpad.net/~ubuntu-fi/ -ryhmään jos haluatte wiki-muokkausoikeuksia.

6
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Kuinka pääsen Wikiin?
« : 30.04.18 - klo:09.26 »
Hmm, wikiä toki on käytetty viime vuosina vähän mutta tuntuu että oikeudet ovat menneet jotenkin hassusti päin nyt kun Canonical viimeksi siirsi/päivitti wikiä viime vuonna ja lisättiin https-tuki. Vain sivuilla joille on laitettu "#acl Known:read,write" luultavasti toimii muokkaaminen LP-tunnuksilla, ja ei siinä mitään mutta näemmä nyt minäkään en voi sellaisia lisätä sivujen alkuun koska vaikka voinkin näemmä muokata kaikkia sivuja periaatteessa niin oikeuslistojen muuttamiseen ei ole oikeuksia. Huoh..

Nuo 7.0:t kuitenkin nyt muutettu.

8
Nyt on julkaistu, päivittäkää ainakin foorumin uutisten linkkejä tms... en nyt muista keillä aktiiveilla on Wordpress-oikeuksia jo.

9
Tänään taitaa olla turhaa valvoa Suomen aikaa virallista julkaisua, tiukille menee ja viimehetken bugikorjaus aiheutti vielä uudet imaget.

Mikrobitti mainostaa jo bugin sisältävää asennusmediaa "käytännössä valmiina"  :o Media ei koskaan opi (tai halua oppia) että valmista on sitten kun sähköpostilistalla https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/ kilahtaa, ei aiemmin.

Edit: Mikrobitti oikaisi pyynnöstä uutisensa ja tarjoaa nyt vain virallista latauslinkkiä, kiitos heille!

10
Aakkosjärjestys pakettienhallinnan kannalta olisi ongelma vain jos tulisi uusi paketti jonka versionumerossa olisi esim sana "bionic" mutta joka oli muuten sama. Tämä ei ole mahdollista koska uudella paketilla ei voi olla "pienempi" versionumero kuin aiemmalla.

Jos tarkoitetaan ihmisten sattumanvaraisia skriptejä tms jotka tarkistavat versioita, ne käyttänevät DISTRIB_RELEASE:a joka on numero joka aina kasvaa.

11
Kerään tähän asioita joita ainakin pitää päivitellä Ubuntu Suomen sivustolla.

Ketjuun voi laittaa jos ottaa työn alleen jotain, tai huomaa jotain puutteita. Paljon tietoa vanhenee, osa vähemmän kiireistä (asennusopas toimii suurinpiirtein vaikkei heti päivittäisikään), osa enemmän (latauslinkit uuteen pitää löytyä, ja mielellään Finnish Remixikin nopeasti). Itse teen jos satun löytämään vapaa-aikaa, lupaan vain tuon Finnish Remixin jonka olen perinteisesti tehnyt, ellei sen tekemisessä löydy jotain uutta hankalaa jossa kestää.

  • Lataussivu pitää päivittää
  • [Timo] Ubuntu 18.04 LTS Finnish Remix
  • 18.04:n suomennoksia kannattaa tarkistaa asennuksissa edelleen, Jiri on tehnyt erinomaista työtä GNOMEn ja muiden Ubuntu-softien kanssa
  • Asennusopas
  • Esittely, vertailutaulukko
  • Kuvia ja videoita uudesta Ubuntusta
  • Päivittäminen - 16.04 LTS:stä päivittäminen tulee virallisesti tarjolle vasta elokuussa 18.04.1:n julkaisun tienoilla, aiemmin voi omalla vastuulla.

12
Ja siis itse itselleni vastaten joo dd:llä 16.04 LTS ja ihan hyvältä näyttää.

On voinut olla niinkin että noi nykyiset imaget ovat suoraan oikealla tavalla hybridejä ja sitten aiemmin näin ei ollut.

Tekstiä voisi korjata, mutta dd:tä ei edelleenkään kannata suositella tasan yhdestä syystä - jos tuhat käyttää dd:tä, pieni kourallinen kirjoittaa kuitenkin /dev/sda tai heillä on useampi kovalevy ja kirjoittavat /dev/sdb ...

13
Voitteko katsoa mikä on osiotaulu usb-tikulla pelkän dd:n jälkeen?

Oleellista on, että oikein tehdyn USB-tikun pitää pystyä käynnistymään kahdella tavalla - EFI-tilassa ja Legacy-tilassa. Esim. osa koneista käynnistyy vain EFI-tilassa nykyään.

Tuo dd-lainaus on minun kirjoittama, mutta en siis muista muuta kuin että todistetusti dd:llä kirjoitettu USB-tikku ei käynnisty kaikissa samoissa koneissa kuin käynnistyslevyn luonti -ohjelmalla tehdyt tikut.

Sitten vielä tuon ohjelman luotettavuudesta - sen kanssa oli paljon sekä bugeja, että yhteensopimattomuuksia esim. 14.04:n USB Creatorilla ei onnistunut 16.04:n tikun luonti, mikä oli hyvin valitettavaa mutta korjaukset eivät päässeet aivan niin pitkälle että 14.04:aan olisi saatu korjaukset tehtyä. Kuitenkin se nykyään (Ubuntu 16.04 LTS ->) on aika hyvässä kuosissa.

Toimivan USB-tikun merkkejä ovat mm seuraava:
Lainaus
$ sudo fdisk -l /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 59,5 GiB, 63864569856 bytes, 124735488 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x6b8b4567

Laite      Käynnistettävä Start   Loppu Sektorit  Size Id Tyyppi
/dev/sdb1  *                  0 3201023  3201024  1,5G  0 Tyhjä
/dev/sdb2                   704    5439     4736  2,3M ef EFI (FAT-12/16/32)

14
Dustinille tullut juuri myyntiin kaksi Ubuntu-mallia, tilausta joutuu tosin aluksi ainakin jonkin aikaa odottamaan:

https://www.dustinhome.fi/search/ubuntu

15
Nyt saa taas muutamaan kuukauden tauon jälkeen Ubuntu-läppäreitä Suomesta, kun uusin XPS 13 -malli on tullut myyntiin. Tällä hetkellä tilauksia voi tehdä lähinnä sähköpostitse Data Group -jälleenmyyjiltä, mutta retwiitatkaapa https://twitter.com/ubuntusuomi/status/973140779853139968 niin jos saataisiin takaisin myös verkkokauppoihin jotka ovat aikoinaan myyneet Dell-Ubuntu-läppäreitä. Mitä isompi menekki läppäreillä, sen todennäköisemmin saatavuus jatkuu tulevinakin vuosina.

Tietääkseni Suomessa ei tällä hetkellä ole muita Dellin Ubuntu-läppäreitä myynnissä, vaikka muualla Euroopassa ja maailmassa on valikoimaa ihan perusläppäreistä aina isoihin 15"/17"-työasemaläppäreihin. Osa ihmisistä kaipaisi halvempaa läppäriä, ja osa isompaa, mutta tämä on nyt ainoa mitä saa täällä korvessa.

Itse läppäristäkin voisi jutella :) Itse olen kahlannut lähinnä notebookcheckin arvostelut läpi, 4K ja FullHD -versiot. Vähän kiinnostaisi päivittää 3v vanha läppäri uudempaan, vaikka vielä vuoden pari ehkä pärjäisikin. Tärkeimpänä syynä on tuo Ultrabookeissa nähtävä harppaus dual-coresta quad-coreen samalla 15W TDP:llä, sekä lisätallennustila.

Viimeksi ostin FullHD:lla osittain sen takia että siinä oli mattapintainen näyttö, mutta nyt molempien tarkkuuksien näytössä on kiiltoa mukana. Eli jäljelle jää FullHD:n eduksi lähinnä akun kesto. Se on varsin tärkeä asia, mutta en ole varma enää ottaisiko valita saadesssaan paremman FullHD-malleista vai tuon 4K-mallin. Molemmat näytöt ovat aiempaa kirkkaampia notebookcheckin mukaan, joten kiillosta huolimatta ulkonakin varmaan kohtuullisesti käyttö onnistuu.

Kolme USB-C-liitäntää  houkuttelee myös, vaikka tarkoittaakin että lisälaitevalikoimaa pitää miettiä myös vähän uusiksi tai adaptereilla. Niitä voi käyttää sekä videoulostuloon että lataukseen. Noihin USB-C-liitäntöihin saa vaikka millaisia dockeja, mikä helpottaisi työpöydälle asettamista. Onnistuisi esim yhdellä johdolla kaikki: kannettavan lataaminen, USB-hubi, ja näyttöulostulo. Tällä hetkellä kiinnitän erikseen näytön, virtajohdon ja USB-hubin (jossa langattoman näppäimistön ja hiiren USB-plugi).

16
Nyt löytyy, lataussivulle päivitetty uudet linkit.

Tuttuna pyyntönä sopivien 24/7-koneiden omistajat voisivat laittaa Ubuntu 16.04.4 LTS Finnish Remixin torrent-version (magneetti-linkki) lataukseen ja pysyvään jakoon, jotta muut sitten voivat ladata sitäkin kautta.

17
Tein 16.04.4 LTS:n Finnish Remixin tuossa pari iltaa sitten, mainintana vain että yritän sen saada myös saataville tässä piakkoin :)

18
Nyt on tarjolla sitten Ubuntu 16.04.3 Finnish Remix, laittakaa jakoon entiseen tapaan.

Latauslinkki alempi magnet-kuvake sivulla http://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ tai http://pastebin.ubuntu.com/25245868/

Päivitän suoralatauslinkin kunhan saan jossain vaiheessa .3:n peilipalvelimelle saakka.

19
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 26.06.17 - klo:09.56 »
Laitettu wikin kirjastosivu ohjaamaan uudelle WP-sivustolle, ja lisätty maininta että itse voi kyllä tehdä niin tikun kuin DVD-levynkin sivuston ohjeilla.

Lataussivulle kopioitu muutamia Ubuntun sisarjulkaisujen linkkejä, koska kukaan ei ole alkanut vielä tehdä mitään hienompaa Wordpress-systeemiä.

20
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 26.05.17 - klo:10.28 »
Foorumin ylläpitäjät voivat löytää sen vielä osoitteesta http://www-old.ubuntu-fi.org/images/etusivu/1004/suomi-logo.png

Sivuja: [1] 2 3 ... 61