Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: [1] 2 3 ... 63
1
Nyt kun Ubuntu 24.04:ssä on uusi asennusohjelma, niin oli aika päivittää myös asennusopasta. Vapaaehtoisia sivuston päivittämiseen ei ole kauheasti ollut, niin laittelin nyt huhtikuussa ottamani kuvakaappaukset paikoilleen pienine tekstimuutoksineen:

Tuosta saa jatkaa (jos olet sopivien Launchpad-ryhmien jäsen) tai laittaa palautetta tähän ketjuun. Tuttuun tyyliin parannuksia tehdään ihan heti lähivuosina ;)

https://ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

2
Suositus täältäkin 16GB:lle. Selaimet yms alkavat olla melko raskaita, ja jos moniajoa tekee niin kyllä 16GB:een kannattaa satsata. Mieluummin säästäisin suorittimesta, esim jos varsinaisten ytimien määrä on sama niin missään tapauksessa ei juuri kannata maksaa lisää pienistä kellotaajuuslisistä. Esim. Intel i5-1240P, i5-1235U (mieluummin P-sarja jos mahdollista, mutta molemmat ok), AMD Ryzen 5 5600U/5625U, Ryzen 5 6600U ovat niin riittäviä ettei useimmiten kannata maksaa kalliimmasta.

Muistin lisäksi ehkä jos mahdollista niin katsoo että näytön kirkkaus on vähintään 300 nit, ja jos kohtuuhinnalla saa 400 nit kirkkauden niin ainakin itse arvostan kovasti. Yleensä kirkkaampi / vähän kalliimpi on myös värintoistoltaan parempi.

3
Mielestäni olisit voinut rohkeasti aloittaa uuden viestiketjun.

Joo, olisi pitänyt kehdata. Katselin kuitenkin että heti toinen viesti mainitsi sertifioidut läppärit -sivun, mikä on ihan hyvä kohta alkuun. Sitten jos lukija jaksaa skrollata loppuun (ei ole kuitenkaan useampaa sivua viestejä) niin löytyy tuoreinta tietoa.

juyli:n kanssa samaa mieltä käytetyistä. Jos on tarve tehokkaalle raudalle, niin kannattanee ostaa uusinta tekniikkaa uutena, mutta näitä vanhoja yrityskoneita diilaavat putiikit, niin niistä voi joskus tehdä hyviä löytöjä, eli parilla satkulla hyväkuntoisen jokusen vuoden vanhan hyvän ns. ammattimallin, joka on uutena voinut olla yli tuhannen euron kone. Varsinkin Lenovon T- ja X-sarja on pääsääntöisesti sellaista hyvää Linux rautaa. Toki onhan niitä Dellillä ja kait HP:lla kans. Samoin joskus vilkaisin, että io-tech foormilla näyttää olevan aktiivista kaupankäyntiä, kun kohderyhmä varmaan pääsääntöisesti toimii aika hyvällä raudalla siellä. Toki hiukan varpaillaan kannattaa olla kun yksityiseltä ostaa jos näkemättä ostaa.

Käytetyt Thinkpadit ovat tosiaan erinomainen valinta. Jos ajatellaan samaa kohderyhmää kuitenkin kuin esiasennetut uudet Ubuntu-läppärit, pitäisi myös käytetyn olla valmisteltu OEM-Ubuntu-asennuksella niin että buutatessa se kysyy käyttäjän tiedot, kielen jne. eli voi suoraan ottaa käyttöön säätämättä.

Itseäni kiinnostaisi jonkin verran että miten on järjestetty tuolla kannettavatietokone.fi:ssä (linkki käytettyihin Ubuntu-läppäreihin), he kun ovat Suomen ainoa tietämäni yritys joka myy myös verkossa sekä uusia että käytettyjä Ubuntu-koneita.

Tuosta valikoimasta omana vinkkinä ThinkPad L380, se on osoittautunut parin kappaleen voimin päivittäisessä käytössä erinomaisesti aikaa kestäväksi malliksi.

4
Etsiskelin sopivaa ketjua, tämä vaikuttaa vanhuudestaan huolimatta parhaimmalta. Olisi mukava kuulla muidenkin kokemuksia ostamistaan esiasennetuista Ubuntu-läppäreistä, mutta blogin puolella on nyt esimerkkejä parista uudemmasta Ubuntu-läppäristä, Lenovo Thinkpad L13 Gen 3:sta ja Dell XPS 13 (9310):stä. Etenkin Lenovon kanssa tilanne on oikein hyvä koska monista malleista on helppo tehdä tilaus suoraan Lenovon verkkokaupassa, ja tässä useamman vuoden kokemuksella kun olen "välittänyt" näitä läppäreitä niin hyvin ovat myös käyttäjiään palvelleet. Sama oli tilanne myös Dellin kanssa aikoinaan kun niitä sai helpommin vielä Suomessa, saa niitä nytkin ihan hyvin mutta pitää jaksaa joko marssia jälleenmyyjäliikkeeseen, soittaa, tai laittaa sähköpostia.

"Ongelma" taitaa olla ettei noiden kanssa suuremmin ole mitään ongelmia, joten foorumille rekisteröityminen yms moisen hankkineelle ole välttämätöntä :D

5
Mä virittelin muutama kuukausi sitten stable-diffusion / Invoke AI:ta konttiin erityisesti AMD-Radeon-kokoonpanoja ajatellen:

https://github.com/tjyrinki/sd-rocm

En ole kovin paljon sillä leikkinyt, mutta koska siellä on tarkka git-commit niin toivon mukaan make build toimii edelleen.

6
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 18.09.22 - klo:08.34 »
On se Firefox nyt merkittävästi parantunut kesäkuun jälkeen, sen verran ettei ole tullut mietittyä asiaa ainakaan viimeisen kuukauden aikana. Warm start tuntuu ihan moitteettomalta, eikä ole buutinkaan jälkeen tarvinnut alkaa ajastaa ekaa käynnistystä.

Tulikohan juuri jossain kohtaa elokuuta se isoin boosti. Vielä voisi toki tehdä vertailua mutta nyt on tässä normikäytössä unohtunut ongelmat. 👍

7
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 29.06.22 - klo:18.53 »
Tuolta voi seurata mitä Firefoxin optimoinnin kanssa tapahtuu:

https://ubuntu.com/blog/how-are-we-improving-firefox-snap-performance-part-2

tl; dr; Ei jättiloikkia mutta pikkuhiljaa paranee. Nuo jo löydetyt ongelmat jos saavat ratkaistuksi lähikuukausina niin cold start lienee jo aika paljon parempi.

8
Nyt oli muutettu myös se otsikko siellä.

9
Korjaus oli siis vastata johonkin viestiketjuun Laitealueella. Hyvää viikonloppua!  8)

10
Tällä hetkellä 5000-sarjan (tai 6000-sarjan jos alkaa olla saatavilla) Ryzen-suorittimet lienevät paras vaihtoehto tuohon käyttötarkoitukseen. Uusimmat 12. sukupolven Intelit ovat myös hyviä (iX-12*) mutta ehdoton ei aiempien sukupolvien (iX-10*, ix-11*) suorittimille koska monisäikeinen suorituskyky ei ole ollenkaan Ryzenin tasolla ihan vain ytimien määrän takia.

11
Hahaa. Saatoin keksiä syyn, kohta selviää  ;D ;D

12
Jahas no niin tässäkin ketjussa siis oli tosiaan tästä. Jos palvelimelle on SSH-pääsy niin /var/log/apt/history.log voisi katsoa onko Install/Upgrade-rivejä noilla main kun ongelma alkoi (varmuutta varmaan tarkasta alkamisajankohdasta ei ole muuten kuin että viimeistään 11.6.). Ja uptimella tietty voi katsoa onko kone buutattu niillä main, jos buuttauksen jälkeen tyyliin SMF on käynnistynyt uudelleen ja jokin muutos tullut voimaan tällöin.

PHP-versiot ovat aina yksi mahdollinen tekijä.

Ja sitten jos kuka tahansa moderaattoreista muistaa vielä viikko sitten tehneensä esim ihan minkä tahansa asetusmuutoksen, tämäkin kannattaa kertoa nyt kun sen vielä ehkä muistaa. Syy voi olla yllättäväkin.

Curl:lla jos katsoo niin kaikki näyttää samalta paitsi tyhjällä sivulla vastaanotetaan toiseksi viimeisenä rivinä ennen yhteyden päättymistä "Content-Length: 0", kun taas toimivalla sivulla ko riviä ei ole ja tulee suoraan "Content-Type: text/html; charset=UTF-8" ja sen jälkeen HTML:ää.

13
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Foorumin varmuuskopiointi
« : 17.06.22 - klo:08.23 »
Koodia: [Valitse]
PHP Warning:  readfile(): Peer certificate CN=`forum.ubuntu-fi.org' did not match expected CN=`185.179.236.196' in /home/www/domain/forum.ubuntu-fi.org/html/Sources/Load.php(2272) : eval()'d code on line 183
PHP Warning:  readfile(): Failed to enable crypto in /home/www/domain/forum.ubuntu-fi.org/html/Sources/Load.php(2272) : eval()'d code on line 183
PHP Warning:  readfile(https://185.179.236.196/Themes/ubuntu-fi-theme/html/nav.html): failed to open stream: operation failed in /home/www/domain/forum.ubuntu-fi.org/html/Sources/Load.php(2272) : eval()'d code on line 183
Mutta mistähän tuo ip-osoite tuohon pomppaa. ???

Mulla ei ole pääsyä teemaan täällä, mutta katsoen vanhaa koodiversiota https://bazaar.launchpad.net/~ubuntu-fi/ubuntu-fi-www/forum-ubuntu-fi.org-theme-2/view/head:/index.template.php se käyttää ehkä "theme_url"-parametriä, olisiko sellainen asetettu IP:ksi jossain SMF:n konffeissa koodin sijaan (var smf_theme_url = "', $settings['theme_url'])? Tosin samasta haettaisiin myös css:t. Toinen vaihtoehto että koodissa on kohdassa "readfile($settings['theme_url'] . '/html/nav.html');" jostain syystä kertaluontoisesti vaihdettu IP tilalle.

14
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Foorumin varmuuskopiointi
« : 16.06.22 - klo:13.55 »
Joo eli pistetään yhteisesti mieleen että jos foorumit piiputtaa pahasti niin yhteys Tentacle networksiin :D Kiitos kovasti Artolle, laitoin juuri sähköpostia vanhentuneeseen sähköpostiosoitteeseen koska foorumit vaikuttivat alhaalla olevilta minun näkökulmastani ja muistin että oltiin FLUG:n kanssa noita laskuja joskus puljattu! Oikein hyviä eläkepäiviä, ja kaikkeenhan ei voi silloinkaan ehtiä.

Vähän ikäänkuin varmuuskopiointiin liittyen, mulla forum.ubuntu-fi.org etusivu (/index.php) on näyttänyt pääasiassa täysin tyhjää viime päivinä? Nyt kun tulin googlen kautta yhteen viestiketjuun niin näkyikin taas. Kuitenkin jos yritän tälläkin hetkellä private modessa mennä etusivulle niin on täysin tyhjä sivu. Onko jotain rikki?

15
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 12.05.22 - klo:13.12 »
On se aika hidas omassa 8-ytimisessä Ryzen 7 pöytäkoneessa (Ubuntu 22.04), kylmästartti n. 8sek. Deb-versio ponkaisee liki samantien pystyyn.

Siinä on jotain kummallista kuinka jollain juuri asennetulla tuoreella 22.04-koneella mielestäni kellotin 4 sekuntia buutin jälkeen pariinkin otteeseen, mutta sitten kuitenkin tässä mun työ-SUSE-läppärissä (joka on tuore) se on myös tuo 8 sekuntia jos buuttaan.

Tuo 8 sekuntia on tuskaa, 4 sekuntia vielä ok, ja perustan "ok"-väitteeni 22.04:n käytölle tuoreelle NVMe-SSD + TigerLake/Zen3/AlderLake-CPU -koneelle tuohon sekä oletettuun ajan kanssa tapahtuviin parannuksiin. Vähän rajoilla kuitenkin mennään jos tuo 8 sekuntia on toinen puoli normia.

Aika selvästi on ainakin nopeutunut warm start, eli jos ei buuttaa - esim buuttaan työläppäriäni varsin harvoin, ja käytän siis snap-Firefoxia kakkosselaimenani ja se käynnistyy aina n. sekunnissa eli ihan moitteetta.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 09.05.22 - klo:09.38 »
Kunhan nyt saavat isoimmat jutut (hitaus yms.) korjatuksi, niin en henkkoht. kehtaa valittaa kovin paljoa snapeista ja niiden ongelmista, koska yleisellä tasolla universaalit paketit ovat vain hyvä asia, josta hyötyvät suunnilleen kaikki. Ja hitauskaan ei varsinaisesti haittaa, ellei ohjelmaa käytä joka päivä paljon. Tuossa mielessä Canonicalin päätös tarjota oletusselain (Firefox) snap:ina on kyllä aika huono ja hämmentää varmasti monia.

Virallinen stoori taitaa olla että Mozilla halusi Ubuntun Firefoxin snapiksi, ja firefox-snapin julkaisija on myös Mozilla, ei Canonical. Ja Canonical lähettää bugirapsoja upstreamiin eli Mozillalle sikäli kun kyse on bugeista snap-versiossa. Mutta kyllähän sitten se että Canonical kehittää snapia merkkaa että snapin ongelmat ovat myös heidän ongelmia.

Itse olen tuossa sen verran testaillut että todennut että uusille käyttäjille hankittaville koneille (Tiger Lake -koneita) 22.04 + Firefox snap on ok, vanhemmat koneet pysyvät siinä mitä jo käyttävät, eli 20.04 LTS. Firefox-snap taisi jo jonkin verran myös nopeutua, jotenkin se tuntuu jo siedettävältä (nopealla/tuoreella koneella), vai onko kyse sitten tottumisesta... kylmiltään käynnistyminen on silti tuplasti verrattuna Chromium-snapiin, joten kyse ei ole pelkästään snapista vaan myös Firefoxista itsestään.

Historia toistaa kyllä itseään, aina keksitään uutta mikä hidastaa.
  • Ubuntu 12.04 LTS:n ilmestyessä Unity 7 oli vielä varsin hidas, nopeutta arvostavat vanhempien koneiden käyttäjät pysyivät 10.04 LTS:ssä
  • Ubuntu 18.04 LTS:n ilmestyessä GNOME 3 oli vielä varsin hidas ja buginen, nopeutta arvostavat vanhempien koneiden käyttäjät pysyivät tässä vaiheessa hyvin optimoidussa, bugittomassa ja nopeassa Ubuntu 16.04 LTS:ssä
  • Ubuntu 22.04 LTS:n ilmestyessä Firefox-snap oli vielä varsin hidas ja buginen, nopeutta arvostavat...

Ja varmaan tuota voi jatkaa DOS-aikaan asti.

17
22.04 LTS vaati vähän enemmän muutoksia, mutta mielestäni tuolla sovelletulla xorriso-säädöllä vaikuttaa nyt täysin toimivalta sekä oikealla raudalla että virtuaalikoneessa. Vähän epäilyttää etteikö voisi luoda ilmankin ihan noin manuaalista MBR/EFI-säätöä, mutta kun nyt joku oli saanut tuollaisen toimimaan ja itsekin validoin tavan, niin olkoon sitten. Lähinnä mietin että saattaa olla toisaalta toimivampikin kuin isohybrid-komennon käyttäminen. MBR:n kopioiminen on sinänsä triviaali asia, eikä tuo EFI-osiokaan nyt sinänsä mitenkään riskialtis toiminto ole.

Muutokset: https://bazaar.launchpad.net/~timo-jyrinki/ubuntu-fi-remix/main/revision/45

Lataus: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ Finnish Remix -linkki

18
Niin kuin toisaalla mainittu niin uusia Lenovo Thinkpadeja löytyy nyt valmistajan tukemalla Ubuntu-asennuksella monesta eri hintaluokasta suoraan Lenovo Suomen verkkokaupasta. Nuo on nyt tosi hyvä ja helppo valinta jos uusi läppäri kiinnostaa.

https://ubuntu-fi.org/kaupalliset-palvelut/tietokoneet-ja-laitteet/

19
Jos käy niin että youtube-dl:kin on liian vanha, niin siitä forkattua yt-dlp:tä voi myös kokeilla:

Koodia: [Valitse]
sudo snap install yt-dlp

20
Onko uusin versio https://www.openshot.org/fi/download/ ? En siis itse ole käyttänyt hetkeen (viimeksi käytin Kdenliveä), mutta kaikenlaisia pulmia noissa välillä on.

Voi kokeille eri videokoodekkia, jos helpottaisi - jos ei muuten, niin jotain hyvin yksinkertaista kuten MPEG-4 (ei VP9 tai H.264) - jos laittaa siitä laatuasetukset riittävän tappiin, pystyy sen laittamaan vielä "oikeaan"/pienempään muotoon esim Handbrake-sovelluksella.

Sivuja: [1] 2 3 ... 63