Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63
21
Mikäli vielä ajankohtaista, kannattaa vilkaista meidän oma sivumme johon on kerätty mahdollisimman hyvin paikkoja:

https://ubuntu-fi.org/kaupalliset-palvelut/tietokoneet-ja-laitteet/

Tuxedo voisi olla uusista läppäreistä se joka on kaikkein lähinnä pyydettyä, koska heiltä saa molemmat käyttöjärjestelmät kerralla. Lenovon ja Dellin Ubuntu-läppärit ovat sekä huomattavasti kalliimpia (X1 Carbon, P15 Gen 2, XPS 13) että saatavilla "joko tai" eli joko Windows tai Ubuntu.

22
Käytän työläppärilläni openSUSE Tumbleweediä ja enimmäkseen toimii mukavasti. Laadunvalvonta on kohtuullisen hyvällä tasolla kiitos openQA:n. Toisaalta vaikka aloitin Linux-käyttöni yli 20v sitten SUSElla, en kyllä monesta SUSEmaisuudesta perusta nykyään ja aika moni valinta on saanut vaikutteita Ubuntusta:
  • En käytä btrfs:ää enkä snapshotteja vaan ihan ext4:ta
  • Yastia en käytä ellei ole pakko, en muista käyttäneeni mihinkään muuhun kuin GRUB:n asetusten päivittämiseen
  • Käytän Dash to dockia eli tuota Ubuntusta tuttua GNOMEn vasemman reunan pikakuvakepalkkia
  • Parikymmentä snap-sovellusta on asennettuna

Mutta kaikenkaikkiaan toimii, pysyy mukavasti ajan tasalla, työt tulee tehtyä ja välillä saa hieman metsästellä pienempiä bugeja ;)

23
Aika jännä, koska olevinaan kuitenkin pitäisi olla. Kuulut tiedottajien ryhmään ja uutisten muokkaukseen pitäisi ko. ryhmän jäsenillä olla oikeus. Aukeaako tämä sivu?

Tämähän perustui täysin muistikuvaan, ja muistikuva oli ilmeisesti väärä :) Toimii siis edelleen.

24
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon ääni kovemmaksi
« : 30.08.21 - klo:10.05 »
Sellainen vielä että mene (jos on käytössä) Gnomen asetuksiin ja valitse sieltä Ääni-kohdasta "Ylivahvistus", jolloin äänenvoimakkuutta voidaan vahvistaa n. 150%:een eli ääntä käsitellään. Nähdäkseni Ubuntu 20.04 LTS:ssä tuo löytyy tuolta, joissain versioissa voi vaatia myös gnome-tweaks-paketin joka löytyy sitten käynnistettäväksi sovelluksen nimellä "Lisäasetukset", jossa Yleinen-välilehdellä tuollaien valinta.

Lisäksi vielä on pavucontrol PulseAudion äänenvoimakkuuden hallinta -sovellus, jossa voi tuon yleisen ylivahvistuksen lisäksi tehdä sovelluksen soittaessa ääntä sovellukselle oman ylivahvistusasetuksen, joka toimii toiseen kertaan ylivahvistuksena ja käsittääkseni sovelluskohtaiset asetukset myös tallentuvat. Olen itse tarvinnut kaksinkertaista ylivahvistusta Huawei CM33 USB-C-kuulokkeiden kanssa mikrofonipuolelle, sillä jostain syystä ainakin minun yksilössäni on todella hiljainen mikrofoniääni, mutta laatu on ok kunhan saa vahvistuksen tuohon 150%*150%-tasolle...

25
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon ääni kovemmaksi
« : 29.08.21 - klo:09.57 »
Voisin kuvitella että equalizer ja gain control vaativat erikseen niiden asetusten säätöä ennen kuin vaikuttavat äänenvoimakkuuteen. Tuo Dynamic range compressor kyllä varmaan heti oletuksenakin voimistaa ääntä tai siis sitä miltä ääni kuulostaa. Se tekee samaa kuin mitä radiokanavat tekevät musiikille eli voimistavat hiljaisempiä ääniä jotta kaikki kuuluu tasaisempana äänimassana hälynkin yli.

26
Olisiko jokin PPA käytössä? Lisäksi olen huomannut 16.04:ssa että esim ubuntu-advantage-pakettien päivityksiä on tullut huhtikuun jälkeenkin muutamia, ei kuitenkaan koko ajan. Eli päivityksiä joilla ylläpidetään sitä että ESM:n käyttöönotto varmasti onnistuu vaikka olisikin jäänyt asennus joksikin aikaa tuuliajolle tietoturvapäivitysten suhteen.

Henkilökohtaiseen käyttöön saa muuten ESM-päivitykset ilmaiseksi, tarvitsee vain Launchpad-tunnuksen: https://ubuntu.com/advantage "Register for your free subscription"

27
Kopioidaan hyväksi havaittua  8)

20.04.3 LTS Finnish Remix löytyy https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Laittakaahan lataukseen ja jakoon! Ei testausta erikseen, 20.04-päivitysversiot ovat menneet tutuksi ja hyvällä havaitulla kaavalla, ja UEFI-asennustestaaminenkin onnistuu mukavasti qemulla nykyään mikä aiemmin oli hankalampaa. Oikealla koneella testaan vain työpöydälle asti.

28
Sanoisin 1:100 lähemmäksi todellisuutta, mutta fiilistä on kuitenkin mukana kun on näitä ns tuttuja kohtia eri teiltä.

Samaa komppaan että tuo ja lisäosat ovat usein aika hyvässä alennuksessa Steamissa, viimeksi näemmä heinäkuun keskivaiheilla ja varmaan piakkoin taas: https://isthereanydeal.com/#/page:game/price?plain=eurotrucksimulatorii

Steamista kannattaa ostaa koska toimii tosiaan "SteamOS":lla eli Linuxilla ja muista paikoista ei välttämättä saa automaattisesti sitä Linux-versiota joka toimii suoraan.

29
Pelit / Vs: Flight Simulator linuksille !?
« : 27.08.21 - klo:10.28 »
FSX:n sivu taas on https://www.protondb.com/app/314160 jota voi seurata - toimii heikommin kuin FS jota voi pelata, mutta voihan tuo lähetä jossain vaiheessa toimimaankin.

Itse olen lentänyt ihan Flight Gearia välillä, se on kehittynyt vuosien saatossa aika hienosti vaikkei yhtä näyttävä olekaan (rendereriä vaihtamalla asetuksissa paranee kuitenkin näkymät)

30
Onko sattumoisin tietoa onko tuota tulossa lisää tai uudempaa mallia joskus, nyt näyttää olevan loppu varastosta? Mulla on tasan yksi tabletti ajoittaisena medialaitteena mutta taitaa olla hajoamassa, ja se olisi kyllä helppo korvata UBportsia ajavalla tabletilla kun riittää mediatoisto + selain. Tuossa on mukavasti myös tallennustilaa jo tuossa.

31
Ubuntu mobiililaitteissa / Vs: Ubuntu kännykkään
« : 27.08.21 - klo:10.22 »
Huaweinkin HarmonyOS (ja sen avoimempi kehitteillä oleva AllScenariOS) on ihan hyviä kehitysaskeleita siihen ettei olisi niin pelkkää duopolia.

Mulla on vielä yksi Meizu Pro 5 Ubuntu Edition edelleen UBportsin ansiosta hengissä ja käytössä kakkos/kolmospuhelimena. Ykköspuhelimena oli vuoteen 2018 asti. Android-puhelimista Pixel-sarjan puhelimet ovat sittemmin olleet käytössä, tosin menen aika pitkälle "degooglauksessa" eli käytän vain Firefoxia, en käytä Googlen varmuuskopioita mihinkään, suurin osa sovelluksista F-Droid-kaupasta jne. Osoitekirja, todo-listat ja kalenteri synkkaantuvat DavX5:lla muiden puhelimien kanssa (myös Ubuntu-Meizu), ja synkkaantuvat automaattisesti aina kotiverkossa. Androidissa olen ottanut Googlen omilta sovelluksilta pois oikeudet esim mikkiin, sijaintiin jne, silloinkin kun varoitetaan järjestelmäsovelluksen rajoittamiesta ja tämä on toiminut ihan jees. Google Mapsia en käytä, vaan OsmAndia.

Tämä on kuitenkin kompromissi ajanpuutteen vuoksi, olisi hauska edelleen tunkata Ubuntu-puhelinta viimeisen päälle ja laittaa esim OsmAnd toimimaan Anboxin kautta, tai tutustua PinePhoneen ja Librem 5:een mutta ehkä taas jonain päivänä. Mobian ja PostmarketOS kiinnostaisivat myös.

Toisekseen vaikka olen degooglannut niin toki kyse on edelleen Google-puhelimesta, ja jälleen ajan salliessa Android-puolella kyseeseen tulisi esim https://lineage.microg.org/ (Lineage-variantti mutta jossa Googlen palveluita korvattu microG:llä) tai jos yrittää päästä vielä aidommin Googlesta eroon niin https://grapheneos.org/. Päivittäisessä tietyssä käytössä mulla kuitenkin /e/ (https://e.foundation/) lähinnä koska se tuli valittua ennen kuin tiesin Graphene OS:stä - käytän sitä "epäluotettaville Android-sovelluksille jotka haluavat sijainnin mutta joita haluan kuitenkin käyttää", koska tuossa voin helposti feikata sijainnin ja käyttää sitten esim surkealaatuisia kodinlaitteita joita on tullut hankittua.

32
Jos ei tartte päivittyvää linkkiä niin Firefoxissa usean taulukon sisältö onnistuu kopioida Ctrl-nappi pohjassa. Esim https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/palkan-el%C3%A4kkeen-ja-etuuden-veroprosentit/ alat Ctrl pohjassa valita taulukon vasemmasta yläreunassa niin Firefox näyttää kuinka solut tulevat valituiksi. LibreOffice Calcissa ainakin tuo esimerkki (eka hakutulos googlella) sitten menee ihan liittämällä ja Automaattinen-valinnalla oikein.

33
Hienoja ratkaisuja! Tuo seahorse-nautilus on varmaan se jota muistellaan, vaikka en minäkään tiedä onko se koskaan ollut oletuksena (ei ainakaan 18.04, 20.04).

- lisäksi kovalevyjen sekä ulkoisten levyjen sekä tikkujen alustaminen koneen Levyt' - ohjelmalla niin, että niissä on LUKS salaus + hyvä salasana on myös varteenotettava vaihtoehto. Boottavan levyn alustaminen tällaiseksi tehtävä jo Ubuntun asennnuksen alussa; muistakseni tällainen alustaminen ei sovi Ubu-/Win- kaksoiskäyttökoneisein, kun Ubu asennetaan Win:n ohelle.   

LUKS on mahdollista myös tehdä niin että se on tiedosto jonka sisällä on tiedostojärjestelmä jonne voi kopioida tiedostoja jotka ovat sitten salattuja (silloin kun laite ei ole avattu).

Koodia: [Valitse]
## Ensimmäisellä kerralla, tämä esimerkki luo 1 gigatavun tilan
dd if=/dev/zero of=tiedostot.img bs=1048576 count=1024
cryptsetup luksFormat tiedostot.img
# "Tämä korvaa tiedot kohteella tiedostot.img peruuttamattomasti." pitää vastata YES
# "Kirjoita salasanalause kohteelle tiedostot.img: " - kirjoittamaasi ei näytetä, mutta se kysytään kahteen kertaan
sudo cryptsetup open tiedostot.img muntiedostot # syötä salasanasi
sudo mkfs.ext4 /dev/mapper/muntiedostot
sudo cryptsetup close muntiedostot
## Käyttö
sudo cryptsetup open tiedostot.img muntiedostot # syötä salasanasi
sudo mount /dev/mapper/muntiedostot /mnt
# Nyt kaikki minkä laittaa /mnt:iin on todellisuudessa LUKS-salattu tuossa tiedostot.img sisällä
cp -a *.txt /mnt/ # esim
# Kun valmista
sudo umount /mnt
sudo cryptsetup close muntiedostot

34
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 27.08.21 - klo:09.49 »
Ubuntun kehitysversio -aihealueeseen voisi heittää 21.10 ("Impish Idri").

35
Ajan tasalla oli ollut pitkään Tominin toimesta muuten, mutta minulla ei ole nykyään noita uutisten muokkausoikeuksia.

Tuo Paikallistoiminta-sivu on hyvä pointti, jo pitkän aikaa on ollut tarkoitus että kaikki oleellinen tieto joka ei ole wiki/ohjemuotoista olisi pääsivuston puolella (joka on nykyään Wordpress, aiemmin wiki oli ainoa minne tehdä tuollaisia sivuja) muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tuo wiki on vähän hankala kun sen konffaus ei enää onnistu meidän puolesta vaan pitäisi toimittaa tikettiä aiheesta. Sen valikkorakenne vie myös osittain vielä wikin sivuille jotka on korvattu wordpress-artikkeleilla, monissa on kuitenkin jo suora ohjaus uudemmalle sivulle.

Korjailen / lisään huomautuksia ja linkkejä vähän lisää tuonne wikin puolelle.

36
ubuntu-fi.org on Canonicalin ylläpitämällä palvelimella, ja nämä foorumit taas Tentacle Networksin lahjoittamalla virtuaalipalvelimella jota kiitettävästi ylläpitävät ajaaskel ja Tomin.

37
20.04.2 LTS Finnish Remix löytyy https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Laittakaahan lataukseen ja jakoon! Ei testausta erikseen, 20.04-päivitysversiot ovat menneet tutuksi ja hyvällä havaitulla kaavalla, ja UEFI-asennustestaaminenkin onnistuu mukavasti qemulla nykyään mikä aiemmin oli hankalampaa. Oikealla koneella testaan vain työpöydälle asti.

38
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 11.11.20 - klo:08.17 »
Lisäksi gedit-tuki (gspell) rikki, mutta jos se saadaan korjatuksi niin korjaus ehtii julkaisun jälkeenkin. Olen raportoinut bugin jos joku haluaa C-koodia tuijotella. Ongelma tuskin koskee mitään muuta kuin yhdistelmää gspell - Enchant 2 - Voikko, ja gspelliä käyttävistä ohjelmista gedit lienee yleisimmin käytössä.

Tämä on rikki julkaistussakin versiossa. Vaikuttaa geditin lisäksi Gnoteen. Toivottavasti tämä saadaan korjattua.

Nyt on korjaus vihdoin proposed-päivityksissä, viikon-parin sisään tulee kaikille.

https://launchpad.net/ubuntu/+source/enchant-2/

39
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 14.08.20 - klo:15.11 »
Keskustelualueiden yläreunassa on linkki vielä 18.04 LTS:ään. Voisiko sen vaihtaa 20.04 LTS:ään ja linkki https://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-20-04-lts-julkaistu/ -sivulle?

Korjauksen pitäisi onnistua sivulla https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?action=news jos on moderaattori.

40
20.04.1 LTS Finnish Remix nyt ladattavissa ja jaettavissa: https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Korjattu aiempaan nähden ärsyttävä ongelma jossa asennusvaiheessa oletusnäppäimistö suomen kielellä on English, eli Finnish piti hoksata aiemmin valita itse. Tähän liittyy kompromissi eli nyt livesession näppäimistö on tavallisen asennusmedian tavoin oletus (eli englanti), vaikka itse käyttöliittymä onkin kokonaan suomeksi. Mielestäni parempi kuitenkin näin päin kuin että varsinaiseen asennukseen lipsahtaisi helposti väärä näppäimistö.

Samaten lisätty pari suomennosta asennusmedian UEFI-boottivalikkoon, jotka tulivat uusina 20.04:ään.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 63