Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 64
21
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Foorumin varmuuskopiointi
« : 16.06.22 - klo:13.55 »
Joo eli pistetään yhteisesti mieleen että jos foorumit piiputtaa pahasti niin yhteys Tentacle networksiin :D Kiitos kovasti Artolle, laitoin juuri sähköpostia vanhentuneeseen sähköpostiosoitteeseen koska foorumit vaikuttivat alhaalla olevilta minun näkökulmastani ja muistin että oltiin FLUG:n kanssa noita laskuja joskus puljattu! Oikein hyviä eläkepäiviä, ja kaikkeenhan ei voi silloinkaan ehtiä.

Vähän ikäänkuin varmuuskopiointiin liittyen, mulla forum.ubuntu-fi.org etusivu (/index.php) on näyttänyt pääasiassa täysin tyhjää viime päivinä? Nyt kun tulin googlen kautta yhteen viestiketjuun niin näkyikin taas. Kuitenkin jos yritän tälläkin hetkellä private modessa mennä etusivulle niin on täysin tyhjä sivu. Onko jotain rikki?

22
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 12.05.22 - klo:13.12 »
On se aika hidas omassa 8-ytimisessä Ryzen 7 pöytäkoneessa (Ubuntu 22.04), kylmästartti n. 8sek. Deb-versio ponkaisee liki samantien pystyyn.

Siinä on jotain kummallista kuinka jollain juuri asennetulla tuoreella 22.04-koneella mielestäni kellotin 4 sekuntia buutin jälkeen pariinkin otteeseen, mutta sitten kuitenkin tässä mun työ-SUSE-läppärissä (joka on tuore) se on myös tuo 8 sekuntia jos buuttaan.

Tuo 8 sekuntia on tuskaa, 4 sekuntia vielä ok, ja perustan "ok"-väitteeni 22.04:n käytölle tuoreelle NVMe-SSD + TigerLake/Zen3/AlderLake-CPU -koneelle tuohon sekä oletettuun ajan kanssa tapahtuviin parannuksiin. Vähän rajoilla kuitenkin mennään jos tuo 8 sekuntia on toinen puoli normia.

Aika selvästi on ainakin nopeutunut warm start, eli jos ei buuttaa - esim buuttaan työläppäriäni varsin harvoin, ja käytän siis snap-Firefoxia kakkosselaimenani ja se käynnistyy aina n. sekunnissa eli ihan moitteetta.

23
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 09.05.22 - klo:09.38 »
Kunhan nyt saavat isoimmat jutut (hitaus yms.) korjatuksi, niin en henkkoht. kehtaa valittaa kovin paljoa snapeista ja niiden ongelmista, koska yleisellä tasolla universaalit paketit ovat vain hyvä asia, josta hyötyvät suunnilleen kaikki. Ja hitauskaan ei varsinaisesti haittaa, ellei ohjelmaa käytä joka päivä paljon. Tuossa mielessä Canonicalin päätös tarjota oletusselain (Firefox) snap:ina on kyllä aika huono ja hämmentää varmasti monia.

Virallinen stoori taitaa olla että Mozilla halusi Ubuntun Firefoxin snapiksi, ja firefox-snapin julkaisija on myös Mozilla, ei Canonical. Ja Canonical lähettää bugirapsoja upstreamiin eli Mozillalle sikäli kun kyse on bugeista snap-versiossa. Mutta kyllähän sitten se että Canonical kehittää snapia merkkaa että snapin ongelmat ovat myös heidän ongelmia.

Itse olen tuossa sen verran testaillut että todennut että uusille käyttäjille hankittaville koneille (Tiger Lake -koneita) 22.04 + Firefox snap on ok, vanhemmat koneet pysyvät siinä mitä jo käyttävät, eli 20.04 LTS. Firefox-snap taisi jo jonkin verran myös nopeutua, jotenkin se tuntuu jo siedettävältä (nopealla/tuoreella koneella), vai onko kyse sitten tottumisesta... kylmiltään käynnistyminen on silti tuplasti verrattuna Chromium-snapiin, joten kyse ei ole pelkästään snapista vaan myös Firefoxista itsestään.

Historia toistaa kyllä itseään, aina keksitään uutta mikä hidastaa.
  • Ubuntu 12.04 LTS:n ilmestyessä Unity 7 oli vielä varsin hidas, nopeutta arvostavat vanhempien koneiden käyttäjät pysyivät 10.04 LTS:ssä
  • Ubuntu 18.04 LTS:n ilmestyessä GNOME 3 oli vielä varsin hidas ja buginen, nopeutta arvostavat vanhempien koneiden käyttäjät pysyivät tässä vaiheessa hyvin optimoidussa, bugittomassa ja nopeassa Ubuntu 16.04 LTS:ssä
  • Ubuntu 22.04 LTS:n ilmestyessä Firefox-snap oli vielä varsin hidas ja buginen, nopeutta arvostavat...

Ja varmaan tuota voi jatkaa DOS-aikaan asti.

24
22.04 LTS vaati vähän enemmän muutoksia, mutta mielestäni tuolla sovelletulla xorriso-säädöllä vaikuttaa nyt täysin toimivalta sekä oikealla raudalla että virtuaalikoneessa. Vähän epäilyttää etteikö voisi luoda ilmankin ihan noin manuaalista MBR/EFI-säätöä, mutta kun nyt joku oli saanut tuollaisen toimimaan ja itsekin validoin tavan, niin olkoon sitten. Lähinnä mietin että saattaa olla toisaalta toimivampikin kuin isohybrid-komennon käyttäminen. MBR:n kopioiminen on sinänsä triviaali asia, eikä tuo EFI-osiokaan nyt sinänsä mitenkään riskialtis toiminto ole.

Muutokset: https://bazaar.launchpad.net/~timo-jyrinki/ubuntu-fi-remix/main/revision/45

Lataus: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ Finnish Remix -linkki

25
Niin kuin toisaalla mainittu niin uusia Lenovo Thinkpadeja löytyy nyt valmistajan tukemalla Ubuntu-asennuksella monesta eri hintaluokasta suoraan Lenovo Suomen verkkokaupasta. Nuo on nyt tosi hyvä ja helppo valinta jos uusi läppäri kiinnostaa.

https://ubuntu-fi.org/kaupalliset-palvelut/tietokoneet-ja-laitteet/

26
Jos käy niin että youtube-dl:kin on liian vanha, niin siitä forkattua yt-dlp:tä voi myös kokeilla:

Koodia: [Valitse]
sudo snap install yt-dlp

27
Onko uusin versio https://www.openshot.org/fi/download/ ? En siis itse ole käyttänyt hetkeen (viimeksi käytin Kdenliveä), mutta kaikenlaisia pulmia noissa välillä on.

Voi kokeille eri videokoodekkia, jos helpottaisi - jos ei muuten, niin jotain hyvin yksinkertaista kuten MPEG-4 (ei VP9 tai H.264) - jos laittaa siitä laatuasetukset riittävän tappiin, pystyy sen laittamaan vielä "oikeaan"/pienempään muotoon esim Handbrake-sovelluksella.

28
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 09.02.22 - klo:09.06 »
Olkoon tämä pinnattu ketju yleisketju kaikenlaiselle sivustoon liittyvälle :)

Laitoin foorumin yläreunan uutisiin (huomattuani että mulla on edelleen ne oikeudet tosiaan) maininnan uusimmista Ubuntu-läppärimalleista, meneekö tuo mainoksen puolelle? Lähinnä on mukava tiedottaa kuinka hyvin nyt on mahdollista ostaa uusia valmistajan tukemia ja Linux-työpöytäkäyttöä tukevia Ubuntu-läppäreitä Suomesta. Tuon voisi ehkä muotoilla paremmin kun nyt se vähän kuulostaa liikaa Lenovo-mainokselta? Dellejä tosiaan kyllä saa mutta vähän kankeasti sähköpostitarjouspyynnön kautta (eikä tällä hetkellä ainakaan minulla ole tietoa onko Suomeen toimitettavissa muuta kuin XPS 13:ta, eli huono näkyvyys valikoimaan), Tuxedot ovat hyvin tarjolla vaikkeikaan ehkä aivan niin "paikallisesti" mutta kuitenkin pohjoismaisella näppiksellä.

Levittäkää muuten sanaa jos sometatte:
https://twitter.com/ubuntusuomi/status/1490968015864688640 tai
https://www.facebook.com/ubuntusuomi/posts/10158482358236088

29
Mikäli vielä ajankohtaista, kannattaa vilkaista meidän oma sivumme johon on kerätty mahdollisimman hyvin paikkoja:

https://ubuntu-fi.org/kaupalliset-palvelut/tietokoneet-ja-laitteet/

Tuxedo voisi olla uusista läppäreistä se joka on kaikkein lähinnä pyydettyä, koska heiltä saa molemmat käyttöjärjestelmät kerralla. Lenovon ja Dellin Ubuntu-läppärit ovat sekä huomattavasti kalliimpia (X1 Carbon, P15 Gen 2, XPS 13) että saatavilla "joko tai" eli joko Windows tai Ubuntu.

30
Käytän työläppärilläni openSUSE Tumbleweediä ja enimmäkseen toimii mukavasti. Laadunvalvonta on kohtuullisen hyvällä tasolla kiitos openQA:n. Toisaalta vaikka aloitin Linux-käyttöni yli 20v sitten SUSElla, en kyllä monesta SUSEmaisuudesta perusta nykyään ja aika moni valinta on saanut vaikutteita Ubuntusta:
  • En käytä btrfs:ää enkä snapshotteja vaan ihan ext4:ta
  • Yastia en käytä ellei ole pakko, en muista käyttäneeni mihinkään muuhun kuin GRUB:n asetusten päivittämiseen
  • Käytän Dash to dockia eli tuota Ubuntusta tuttua GNOMEn vasemman reunan pikakuvakepalkkia
  • Parikymmentä snap-sovellusta on asennettuna

Mutta kaikenkaikkiaan toimii, pysyy mukavasti ajan tasalla, työt tulee tehtyä ja välillä saa hieman metsästellä pienempiä bugeja ;)

31
Aika jännä, koska olevinaan kuitenkin pitäisi olla. Kuulut tiedottajien ryhmään ja uutisten muokkaukseen pitäisi ko. ryhmän jäsenillä olla oikeus. Aukeaako tämä sivu?

Tämähän perustui täysin muistikuvaan, ja muistikuva oli ilmeisesti väärä :) Toimii siis edelleen.

32
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon ääni kovemmaksi
« : 30.08.21 - klo:10.05 »
Sellainen vielä että mene (jos on käytössä) Gnomen asetuksiin ja valitse sieltä Ääni-kohdasta "Ylivahvistus", jolloin äänenvoimakkuutta voidaan vahvistaa n. 150%:een eli ääntä käsitellään. Nähdäkseni Ubuntu 20.04 LTS:ssä tuo löytyy tuolta, joissain versioissa voi vaatia myös gnome-tweaks-paketin joka löytyy sitten käynnistettäväksi sovelluksen nimellä "Lisäasetukset", jossa Yleinen-välilehdellä tuollaien valinta.

Lisäksi vielä on pavucontrol PulseAudion äänenvoimakkuuden hallinta -sovellus, jossa voi tuon yleisen ylivahvistuksen lisäksi tehdä sovelluksen soittaessa ääntä sovellukselle oman ylivahvistusasetuksen, joka toimii toiseen kertaan ylivahvistuksena ja käsittääkseni sovelluskohtaiset asetukset myös tallentuvat. Olen itse tarvinnut kaksinkertaista ylivahvistusta Huawei CM33 USB-C-kuulokkeiden kanssa mikrofonipuolelle, sillä jostain syystä ainakin minun yksilössäni on todella hiljainen mikrofoniääni, mutta laatu on ok kunhan saa vahvistuksen tuohon 150%*150%-tasolle...

33
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon ääni kovemmaksi
« : 29.08.21 - klo:09.57 »
Voisin kuvitella että equalizer ja gain control vaativat erikseen niiden asetusten säätöä ennen kuin vaikuttavat äänenvoimakkuuteen. Tuo Dynamic range compressor kyllä varmaan heti oletuksenakin voimistaa ääntä tai siis sitä miltä ääni kuulostaa. Se tekee samaa kuin mitä radiokanavat tekevät musiikille eli voimistavat hiljaisempiä ääniä jotta kaikki kuuluu tasaisempana äänimassana hälynkin yli.

34
Olisiko jokin PPA käytössä? Lisäksi olen huomannut 16.04:ssa että esim ubuntu-advantage-pakettien päivityksiä on tullut huhtikuun jälkeenkin muutamia, ei kuitenkaan koko ajan. Eli päivityksiä joilla ylläpidetään sitä että ESM:n käyttöönotto varmasti onnistuu vaikka olisikin jäänyt asennus joksikin aikaa tuuliajolle tietoturvapäivitysten suhteen.

Henkilökohtaiseen käyttöön saa muuten ESM-päivitykset ilmaiseksi, tarvitsee vain Launchpad-tunnuksen: https://ubuntu.com/advantage "Register for your free subscription"

35
Kopioidaan hyväksi havaittua  8)

20.04.3 LTS Finnish Remix löytyy https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Laittakaahan lataukseen ja jakoon! Ei testausta erikseen, 20.04-päivitysversiot ovat menneet tutuksi ja hyvällä havaitulla kaavalla, ja UEFI-asennustestaaminenkin onnistuu mukavasti qemulla nykyään mikä aiemmin oli hankalampaa. Oikealla koneella testaan vain työpöydälle asti.

36
Sanoisin 1:100 lähemmäksi todellisuutta, mutta fiilistä on kuitenkin mukana kun on näitä ns tuttuja kohtia eri teiltä.

Samaa komppaan että tuo ja lisäosat ovat usein aika hyvässä alennuksessa Steamissa, viimeksi näemmä heinäkuun keskivaiheilla ja varmaan piakkoin taas: https://isthereanydeal.com/#/page:game/price?plain=eurotrucksimulatorii

Steamista kannattaa ostaa koska toimii tosiaan "SteamOS":lla eli Linuxilla ja muista paikoista ei välttämättä saa automaattisesti sitä Linux-versiota joka toimii suoraan.

37
Pelit / Vs: Flight Simulator linuksille !?
« : 27.08.21 - klo:10.28 »
FSX:n sivu taas on https://www.protondb.com/app/314160 jota voi seurata - toimii heikommin kuin FS jota voi pelata, mutta voihan tuo lähetä jossain vaiheessa toimimaankin.

Itse olen lentänyt ihan Flight Gearia välillä, se on kehittynyt vuosien saatossa aika hienosti vaikkei yhtä näyttävä olekaan (rendereriä vaihtamalla asetuksissa paranee kuitenkin näkymät)

38
Onko sattumoisin tietoa onko tuota tulossa lisää tai uudempaa mallia joskus, nyt näyttää olevan loppu varastosta? Mulla on tasan yksi tabletti ajoittaisena medialaitteena mutta taitaa olla hajoamassa, ja se olisi kyllä helppo korvata UBportsia ajavalla tabletilla kun riittää mediatoisto + selain. Tuossa on mukavasti myös tallennustilaa jo tuossa.

39
Ubuntu mobiililaitteissa / Vs: Ubuntu kännykkään
« : 27.08.21 - klo:10.22 »
Huaweinkin HarmonyOS (ja sen avoimempi kehitteillä oleva AllScenariOS) on ihan hyviä kehitysaskeleita siihen ettei olisi niin pelkkää duopolia.

Mulla on vielä yksi Meizu Pro 5 Ubuntu Edition edelleen UBportsin ansiosta hengissä ja käytössä kakkos/kolmospuhelimena. Ykköspuhelimena oli vuoteen 2018 asti. Android-puhelimista Pixel-sarjan puhelimet ovat sittemmin olleet käytössä, tosin menen aika pitkälle "degooglauksessa" eli käytän vain Firefoxia, en käytä Googlen varmuuskopioita mihinkään, suurin osa sovelluksista F-Droid-kaupasta jne. Osoitekirja, todo-listat ja kalenteri synkkaantuvat DavX5:lla muiden puhelimien kanssa (myös Ubuntu-Meizu), ja synkkaantuvat automaattisesti aina kotiverkossa. Androidissa olen ottanut Googlen omilta sovelluksilta pois oikeudet esim mikkiin, sijaintiin jne, silloinkin kun varoitetaan järjestelmäsovelluksen rajoittamiesta ja tämä on toiminut ihan jees. Google Mapsia en käytä, vaan OsmAndia.

Tämä on kuitenkin kompromissi ajanpuutteen vuoksi, olisi hauska edelleen tunkata Ubuntu-puhelinta viimeisen päälle ja laittaa esim OsmAnd toimimaan Anboxin kautta, tai tutustua PinePhoneen ja Librem 5:een mutta ehkä taas jonain päivänä. Mobian ja PostmarketOS kiinnostaisivat myös.

Toisekseen vaikka olen degooglannut niin toki kyse on edelleen Google-puhelimesta, ja jälleen ajan salliessa Android-puolella kyseeseen tulisi esim https://lineage.microg.org/ (Lineage-variantti mutta jossa Googlen palveluita korvattu microG:llä) tai jos yrittää päästä vielä aidommin Googlesta eroon niin https://grapheneos.org/. Päivittäisessä tietyssä käytössä mulla kuitenkin /e/ (https://e.foundation/) lähinnä koska se tuli valittua ennen kuin tiesin Graphene OS:stä - käytän sitä "epäluotettaville Android-sovelluksille jotka haluavat sijainnin mutta joita haluan kuitenkin käyttää", koska tuossa voin helposti feikata sijainnin ja käyttää sitten esim surkealaatuisia kodinlaitteita joita on tullut hankittua.

40
Jos ei tartte päivittyvää linkkiä niin Firefoxissa usean taulukon sisältö onnistuu kopioida Ctrl-nappi pohjassa. Esim https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/palkan-el%C3%A4kkeen-ja-etuuden-veroprosentit/ alat Ctrl pohjassa valita taulukon vasemmasta yläreunassa niin Firefox näyttää kuinka solut tulevat valituiksi. LibreOffice Calcissa ainakin tuo esimerkki (eka hakutulos googlella) sitten menee ihan liittämällä ja Automaattinen-valinnalla oikein.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 64