Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: [1] 2 3 ... 62
1
20.04.2 LTS Finnish Remix löytyy https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Laittakaahan lataukseen ja jakoon! Ei testausta erikseen, 20.04-päivitysversiot ovat menneet tutuksi ja hyvällä havaitulla kaavalla, ja UEFI-asennustestaaminenkin onnistuu mukavasti qemulla nykyään mikä aiemmin oli hankalampaa. Oikealla koneella testaan vain työpöydälle asti.

2
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 11.11.20 - klo:08.17 »
Lisäksi gedit-tuki (gspell) rikki, mutta jos se saadaan korjatuksi niin korjaus ehtii julkaisun jälkeenkin. Olen raportoinut bugin jos joku haluaa C-koodia tuijotella. Ongelma tuskin koskee mitään muuta kuin yhdistelmää gspell - Enchant 2 - Voikko, ja gspelliä käyttävistä ohjelmista gedit lienee yleisimmin käytössä.

Tämä on rikki julkaistussakin versiossa. Vaikuttaa geditin lisäksi Gnoteen. Toivottavasti tämä saadaan korjattua.

Nyt on korjaus vihdoin proposed-päivityksissä, viikon-parin sisään tulee kaikille.

https://launchpad.net/ubuntu/+source/enchant-2/

3
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 14.08.20 - klo:15.11 »
Keskustelualueiden yläreunassa on linkki vielä 18.04 LTS:ään. Voisiko sen vaihtaa 20.04 LTS:ään ja linkki https://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-20-04-lts-julkaistu/ -sivulle?

Korjauksen pitäisi onnistua sivulla https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?action=news jos on moderaattori.

4
20.04.1 LTS Finnish Remix nyt ladattavissa ja jaettavissa: https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Korjattu aiempaan nähden ärsyttävä ongelma jossa asennusvaiheessa oletusnäppäimistö suomen kielellä on English, eli Finnish piti hoksata aiemmin valita itse. Tähän liittyy kompromissi eli nyt livesession näppäimistö on tavallisen asennusmedian tavoin oletus (eli englanti), vaikka itse käyttöliittymä onkin kokonaan suomeksi. Mielestäni parempi kuitenkin näin päin kuin että varsinaiseen asennukseen lipsahtaisi helposti väärä näppäimistö.

Samaten lisätty pari suomennosta asennusmedian UEFI-boottivalikkoon, jotka tulivat uusina 20.04:ään.

5
Suurin ongelma on lopulta markkinoinnin ja liiketoiminnan puute. Ja "vastapuolen" hurjat panostukset niihin - Office 365:ta ja Windowsia kutsutaan parasta aikaa hyväntekeväisyyslahjoituksiksi koululaisille, jotta uusi sukupolvi kasvaisi maksaviksi asiakkaiksi. Jos mikä tahansa kunta tai liittouma harkitsee jotain muuta, löytyy kymmeniä palkattuja ihmisiä tekemään vahvaa työtä vastaan. Ja vaikka Dellin läppäreitä saakin Ubuntulla, niidenkin saatavuus Suomessa on rajoittunutta ja piilossa - vain huippumallia löytyy helposti, ja se on useimpien ulottumattomissa.

Parasta mitä pystyy itse tekemään on auttaa esim käytettyjen kannettavien Ubuntu-asennuksissa, kuten monien käytettyjen läppäreiden myyjät tekevätkin. Kunnissa voi yrittää edistää esim Opinsysin palveluiden käyttöä, heillä on merkittävä markkinaosuus ja toimivat tuotteet, sekä lukiolaisille näitä kannettavia.

Myös yksinkertaisesti tiedon levittäminen hyvistä kokemuksista olisi erittäin tärkeää. Oikeasti Suomessa on kaikenlaista upeata Linux/Ubuntu-saralla, mutta niistä ei kerrota niin paljon kuin voitaisiin. Otsikkokin tässä ketjussa on vähän väärin, Suomessa on edelleen melko varmasti _satoja tuhansia_ Ubuntu/Linux-käyttäjiä (muitakin kuin Chromebookkien ja Androidin käyttäjiä), koska jos ihmiset vain saavat sen koneelleen, he ovat melko tai erittäin tyytyväisiä. Ruohonjuurityö etenkin vuosia sitten oli aika näkyvää, ja edelleenkin sitä voi tehdä kukin omalla sarallaan. Ubuntu Suomea voisi myös aktivoida jos jotkut aktiivit joilla on enemmän aikaa kuin esim minulla ja Jussilla nykyään alkaisivat organisoida toimintaa isommin.

Toisaalta Chromebookitkaan ei ole pahitteeksi, kaikki mitä niiden myynti tekee sen eteen että palvelut toimivat Chromebookilla, tarkoittaa automaattisesti myös sitä että palvelut toimivat myös Ubuntulla. Unohtamatta että niissä on sama Linux-ydin, samat Mesa-OpenGL-ajurit, sama Pulseaudio jne kuten Ubuntussakin :)

Esim maksullista mainontaakin voisi harjoittaa, Ubuntu Suomella on FLUG:lta edelleen ikivanhaa palkintorahaa muutama satanen, mutta en tiedä onko esim mainosten ostaminen parasta käyttöä rahalle, budjetti on varsin pieni verrattuna kaupallisiin toimijoihin ja mikä mainostuksen kohteena oikeastaan olisi. Esim sivu https://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-20-04-lts-julkaistu/ ?

6
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Asennusopas
« : 24.04.20 - klo:08.57 »
Asennusopas https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/ on aika heikossa hapessa (kuvatkin osin rikki, kaikki 14.04:sta), haluaisiko joku korjailla sitä?

Tarvitset WordPress-muokkausoikeudet, ja varmaankin yhteisön tuen että sinulle voidaan ne myöntää Launchpadissa.

7
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 24.04.20 - klo:08.54 »
Minusta tosiaan teillä LTS versiota ajavilla saattaa mennä kuukausi pari, joloin uskotaan uuden julkaisun isompien lastentautien kadonneen

Kyllä, vasta heinä- tai elokuussa alkaa automaattiset LTS -> LTS -päivitysten tarjoamiset.

Aikaisemmin päivityksen voi aloittaa komennolla update-manager -cd

Siinä on tietty aina pieni jännitysmomentti että tiedät tekeväsi jotain mitä ei ole vielä tässä vaiheessa kovin moni muu testannut, joten omalla riskillä. Yhden läppärin päivitin jo itse tuolla täysin ongelmitta joten mitään showstopperia perusasennuksen päivityksessä ei pitäisi olla tiedossa. Kannattaa joka tapauksessa odottaa ainakin muutama päivä jo ruuhkienkin takia.

Known issues kannattaa myös tarkistaa https://wiki.ubuntu.com/FocalFossa/ReleaseNotes#Known_issues

8
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 24.04.20 - klo:08.18 »
Ilmeisesti periaate on se, että LTS versioiden välisissä päivitysehdotuksissa odotellaan se kuukausi pari, että 20.04-001 julkaistaan, mutta meillä 19.10 käyttäjillä ilmoitus pitäisi tulla käyttöliittymään "ensi tilassa". Itsellä ei ole iso kiire, joten odottelen rauhassa viikonloppun, josko sieltä alkaisi ehdotusta pukata.

Joo jos 19.10 on käytössä niin ilmoitus pitäisi tulla piakkoin. Siinä yleensä odotellaan kuitenkin päivä tai muutama jotteivät latauspalvelimet mene tukkoon.

9
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 24.04.20 - klo:07.44 »
Päivittelen etusivua/lataussivua 20.04 LTS -aikaan kuten näkyy, ja Finnish Remixin ja lehdistötiedotteen tein valmiiksi jo eilen illalla. Saa liittyä mukaan jos on korjattavaa (sivulla https://launchpad.net/%7Eubuntu-fi tietoa Wordpress-editointiin tarvittavista ryhmäjäsenyyksistä). Hyvää julkaisupäivää!

10
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa
« : 06.03.20 - klo:20.35 »
20.04 LTS:ssa on joulu-tammikuusta lähtien ollut melko myöhäinen siirtyminen Enchant 2:een. Olen yrittänyt saada suomen kielen oikolukutuen senkin kautta mukaan oletusasennukseen toimivana.

Monta pientä juttua, kuten libenchant-2-voikko language-selectoriin päivityksenä, seediin lisääminen jotta saa main-repositoryyn (muuten ei asennuksen aikana vielä muutu mikään) yms.

Lisäksi gedit-tuki (gspell) rikki, mutta jos se saadaan korjatuksi niin korjaus ehtii julkaisun jälkeenkin. Olen raportoinut bugin jos joku haluaa C-koodia tuijotella. Ongelma tuskin koskee mitään muuta kuin yhdistelmää gspell - Enchant 2 - Voikko, ja gspelliä käyttävistä ohjelmista gedit lienee yleisimmin käytössä. Vastaavat gtkspell, KDE:n Sonnet yms toimivat oikein.

11
Taas on uutta .4-remxiä tehty, ja olen jo testannut median eheyden boottivalikosta, asennuksen qemussa (legacy BIOS) sekä boottauksen UEFIlla + secure bootilla oikealla koneella.

Koodia: [Valitse]
magnet:?xt=urn:btih:7e993d07b5502b8658c5449de6cc57de6687441e&dn=ubuntu-18.04.4-desktop-amd64-finnishremix.iso&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.opentrackr.org%3A1337%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.opentrackr.org%3A1337%2Fannounce&tr=http%3A%2F%2Ftracker.coppersurfer.tk%3A6969%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.coppersurfer.tk%3A6969%2Fannounce&tr=http%3A%2F%2Fcoppersurfer.tk%3A6969%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.dler.org%3A6969%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Fexplodie.org%3A6969%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.opentrackr.org%3A1337%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2F9.rarbg.com%3A2730%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Fopen.stealth.si%3A80%2Fannounce&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.tiny-vps.com%3A6969%2Fannounce
https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ ja https://www.ubuntu-fi.org/ päivitetty ajan tasalle.

12
näyttäs työpöydän kuvakkeet olla muutkin englanniksi, mistähän nuo vaihdettiin, normi asennuksessa noi tulee suomeksi ainakin sillä virallisella asennus medialla

Nyt .2-remixiä tehdessäni testasin asennuksen myös viralliselta 18.04.2-medialta - sama "Trash"-kuvake on siltäkin asennuksen jälkeen. Asennettaessa samat asetukset eli kieli suomi, muuten oletuksilla ja sitten buutti. Eli ei vaikuttaisi bugilta Finnish Remixissä, vaan bugilta itse Ubuntussa että ne jäävät kääntämättä. Lähinnä harmi koska tuo Trash on oletusasennuksessa heti näkyvillä.

Jossain vaiheessa noita metsästin myös Launchpadissa, eli jos jossain olisi kääntämistä vailla "Trash", mutta nähdäkseni kaikki pitäisi olla käännetty.

13
Finnish Remix 18.04.2 LTS ladattavissa, linkki Lataa Ubuntu -sivulla.

14
Tampereen teknillisen yliopiston peilipalvelin on näemmä lopettanut toimintansa pari viikkoa sitten http://trumpetti.atm.tut.fi/ :
" 2018-10-12: Trumpetti.atm.tut.fi software mirror has been closed, please follow the links above for other mirrors. Thanks for all these years! "

Ainoa vaan että se oli meidän ainoa peilipalvelin. Toistaiseksi käyttäkää siis sitä magnet-linkkiä, yritetään miettiä ottaisiko esim. sitten funet remiximme jakoon. Päivitän lataussivulle tietoa.

15
Ei tullut tarvetta pyytää täällä testausta, mutta kerrottakoon täälläkin että Finnish Remix 18.04.1 LTS tuli tehtyä, testattua ja jakeluun viikonloppuna. Asennusohjelmassahan on jonkin verran bugikorjauksia joten kannattaa päivittää USB-tikut jos on sellaisia joilta tutuille esim. Ubuntua laittelee..

Mukavasti nykyään ilmestyy torrent-jakajiakin kourallinen ihan vain esille laitolla ja pyynnöllä IRCissä.

https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

16
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Kuinka pääsen Wikiin?
« : 26.06.18 - klo:15.12 »
Aiempaa vastausta kirjoittaessani olin jo unohtanut mistä varmaan kiikasti, vaikka joitain mainittuja ongelmiakin voi joidenkin sivujen kanssa olla... liittykää https://launchpad.net/~ubuntu-fi/ -ryhmään jos haluatte wiki-muokkausoikeuksia.

17
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Kuinka pääsen Wikiin?
« : 30.04.18 - klo:09.26 »
Hmm, wikiä toki on käytetty viime vuosina vähän mutta tuntuu että oikeudet ovat menneet jotenkin hassusti päin nyt kun Canonical viimeksi siirsi/päivitti wikiä viime vuonna ja lisättiin https-tuki. Vain sivuilla joille on laitettu "#acl Known:read,write" luultavasti toimii muokkaaminen LP-tunnuksilla, ja ei siinä mitään mutta näemmä nyt minäkään en voi sellaisia lisätä sivujen alkuun koska vaikka voinkin näemmä muokata kaikkia sivuja periaatteessa niin oikeuslistojen muuttamiseen ei ole oikeuksia. Huoh..

Nuo 7.0:t kuitenkin nyt muutettu.

19
Nyt on julkaistu, päivittäkää ainakin foorumin uutisten linkkejä tms... en nyt muista keillä aktiiveilla on Wordpress-oikeuksia jo.

20
Tänään taitaa olla turhaa valvoa Suomen aikaa virallista julkaisua, tiukille menee ja viimehetken bugikorjaus aiheutti vielä uudet imaget.

Mikrobitti mainostaa jo bugin sisältävää asennusmediaa "käytännössä valmiina"  :o Media ei koskaan opi (tai halua oppia) että valmista on sitten kun sähköpostilistalla https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/ kilahtaa, ei aiemmin.

Edit: Mikrobitti oikaisi pyynnöstä uutisensa ja tarjoaa nyt vain virallista latauslinkkiä, kiitos heille!

Sivuja: [1] 2 3 ... 62