Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Timo Jyrinki

Sivuja: 1 ... 61 62 [63]
1241
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu ja ati ajurit
« : 30.07.05 - klo:16.40 »
ei auttanut fglrx-moduulin nostaminenkaan /etc/modules-listassa. Ja mulla on sama emolevy kuin ranella (eli toi ASRock K7S8X, ja kortti on Ati Radeon 9600).

Moi. Lokin mukaan ajurissa tökkii AGP-väylän käyttö. Emolevylläsi on SIS 746 FX -piirisarja, jolla ATI:n ajurin toimimaan saamiseksi tarvitaan rivi:
Koodia: [Valitse]
Option "UseInternalAGPGART" "no" tiedostoon /etc/X11/xorg.conf. Siellä tuo laitetaan tähän 'Section "Device"'-osioon, jossa siis ATI:n ajuria (fglrx) koskevia määrityksiä.

Toivottavasti tuo riittäisi korjaamaan ongelmat...

-Timo

1242
Onko olemassa organisoitua Ubuntu-Suomi ryhmää?
(vastuuhenkilöä, alaryhmiä, vetäjiä, jäseniä jne)
Vai onko se tämä keskusteluryhmä?

Ubuntu Suomi on yksi Ubuntun "Local Community"-tiimeistä (LoCoTeamList). Perustin sen joskus alkukeväästä lähinnä käännöstöiden sivussa. IRC-kanava oli tosin olemassa jo sitä ennen. Jossain vaiheessa ehdin myös pyytää käyttöoikeudet tähän domainiin, ja laitoin pystyn nämä pari alkuun auttavaa informatiivista sivua sekä keskustelualueet.

Itse olen ihan tyytyväinen jo siihen että nämä keskustelualueet ovat olemassa - kysyntää tuntuu olleen. Muitten asioiden suhteen kyse on tietysti ihmisten aktiivisuudesta, ja kannattaa myös miettiä mille on tarvetta ja mille ei.

LoCoTeamien tarkoituksesta voi lukea LoCoTeams-sivulta - käytännössä noista on jo suuri osa tavalla tai toisella toteutettu (wiki, postituslista, irc, keskustelualueet, www-sivut, käännöstiimi...). Tekemistä voisi olla käyttäjätapaamisissa, Ubuntun käytön edistämisessä (advocacy) sekä mahdollisesti puhdasta käännöstyötä laajemmassa "kotoistamisessa" (seuraava kohta listalla). Viimeisen suhteen odottaisin kyllä esimerkkejä siitä mitä jotkut muut tiimit tekevät.

Esim. käyttäjätapaamisista kiinnostuneet voivat toki alkaa organisoida sellaista vaikka tällä keskustelualueella. Myös keskustelu Ubuntun levittämisestä on tervetullutta, etenkin jos puhutaan joistain laajamittaisemmista projekteista kuin vain lähipiirille mainostaminen (esim. koulut) - näihin asioihin esim. postituslistamme tai yhteistyö eri organisaatioiden kanssa (kuten COSS) voi olla hyvä tapa ajaa asiaa.

(lisäys) Varsinaisesti siis mitään jäsenyyttä tai muuta vastaava Ubuntu Suomessa ei ole, jokainen voi ihan itse valita kokeeko jotenkin olevansa osa tätä :) Löyhästi laskien jokainen Ubuntu Linuxin käyttäjä on Ubuntun yhteisön jäsen, ja samoin jokainen suomalainen Ubuntu-käyttäjä tämän Suomen LoCoTeamin jäsen. Tarkoitus ei ole olla mikään varsinainen käyttäjäyhdistys, tai ei ainakaan minun tarkoitukseni eikä käsittääkseni yleensäkään LoCoTeamien tarkoitus. Se ei toki estä sitä etteikö vapaaehtoista ja -muotoista organisointia voisi tosiaan tapahtua.

1243
Ubuntu tietokoneissa / Re: umask ja gnome
« : 12.07.05 - klo:23.23 »
ajoin komennon
sudo find /etc | xargs grep umask
ja johan löytyi liikaakin tiedostoja missä tämä määritellään. Mitäköhän näistä uskaltaa kokeilla...

Ilmeisesti ainakin tiedostoon /etc/gdm/Xsession rivin "# initialize variables for use by all session scripts" alle voisi kokeilla laittaa... jotenkin tuntuisi että jokin "parempikin" paikka varmaan olisi, tietäisi vain mikä. Eli juuri jokin /etc/profile, /etc/login.defs -tyyppinen tiedosto joka olisi nimenomaan tarkoitettu kustomointiin.

1244
Oppaiden kehittäminen / Ohjetoiveet
« : 12.07.05 - klo:09.58 »
Tähän ketjuun voi esittää toiveita tarpeellisista ohjeista.

1245
Oppaat ("HOWTO"-ohjeet) ovat Linuxissa perinteisesti olleet kattavia ohjeita jonkun tietyn asian tekemiseksi.

Ubuntu Suomen wiki on nyt käytettävissä oppaiden tekoa varten. Kaikki oppaat olisi jatkossa hyvä saada sinne.

Nykyisten oppaiden tekijöiltä voisi kysyä, sallivatko he tuotoksensa siirtämisen vapaan GFDL-lisenssin alaisuuteen, wikiin. Jos siirto tapahtuu, laittakaa oppaan viestiketjuun maininta aiheesta, jotta varsinainen alkuperäinen opas voidaan muuttaa linkiksi jatkokehitettyyn wiki-oppaaseen.

immoT:n tekemä pikaohje uuden oppaan kirjoittamiseen:
0. Rekisteröidy / kirjaudu sisään Ubuntu Suomen wikin etusivulla
1. Syötä selaimeesi osoite http://wiki.ubuntu-fi.org/kirjoita_oppaasi_nimi_tahan
2. Klikkaa Create new empty page
3. Editori avautuu, voit tehdä ohjeesi joko tekstipohjaisella editorilla joka avautuu oletuksena tai graafisella klikkaamalla GUI Mode
4. Katso tulosta klikkaamalla Esikatsele
5. Klikkaa Tallenna muutokset
6. Lisää ohjeeseesi linkki oikealle osastolle: http://wiki.ubuntu-fi.org/
7. Lisää halutessasi Oppaita-alueelle viestiketju oppaastasi, kuten esim. tässä on tehty.

1246
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Re: HoW-To -osio sivuille
« : 11.07.05 - klo:21.28 »
Moderaattoreille pyyntö: Avaisitteko uuden osion,  johon voisi laittaa how-to -tyyppisiä aiheita, eli ei mitään kysymyspohjaista hommaa, vaan jos joku haluaa jakaa muiden kanssa infoa siitä miten joku homma hoidetaan, niin sinne voisi laittaa. Tietysti siellä voisi olla joku ketju johon saisi ehdottaa haluamaansa aihetta...

Tehty, ei tullut oikein ideoita paremmasta nimityksestä kuin HOWTO-ohjeita, joten olkoon nyt sellainen.

Lainaus
Esim. Digikuvat ja musiikkikokoelma olisi kiva olla kaikkien perheenjäsenten käytössä, eikä vain sen, joka kuvat tai musan on koneelle ladannut.
Kuitenkin jokaisen kotikansio olisi kiva silti säilyttää yksityisenä, niin että muilla ei ole sinne _mitään_ asiaa.
Tein juuri äsken tällaisen operaation, eikä se niin vaikeaa ole, vaikkakin monta asiaa piti hoitaa.  :)

Joo ole hyvä vain. Tuo on varmasti aika yleinen tarve, ja itsellänikin on vastaava järjestely.

1247
käytössä on integroitu audio. alan pikkuhiljaa uskomaan, että vika olisi jossakin äänenvoimakkuuden säädössä, sillä volumemeterinkin palkit heiluvat, mutta silti ei mitään ääntä tule ulos.

No mites jos katsot alsamixerin säätimet läpi, jos siellä on esim. "MM" (mute/off) joidenkin kohdalla, niin 'm':llä laitat päälle ym. On se kyllä jos volumemeterkin vilkkuu niin luulisi tosiaan ettei ole isosta asiasta kiinni. Johdotkin voisi tietty tarkistaa :)

1248
mulla on semmoinen ongelma Ubuntun kanssa, että XMMS kyllä alkaa (kai?) soittamaan tiedostoa, mutta ääntä ei kuulu ollenkaan. biisin aika juoksee eteenpäin, mutta mitään en saa kuulumaan. missähän voisi olla vika? XMMS:ään ei kait tarvitse ladata mitään laajennuksia, jotta mp3:t saa toimimaan?

Joo xmms:ssä pitäisi mp3:n toimia. Veikkaisin että ongelma olisi xmms:n äänen ulostuloasetuksissa. Mulla on nyt vain Debian tässä kun en ole kotona, mutta hiiren oikea näppäin -> valinnat -> asetukset (tai ctrl-p) pitäisi tuoda xmms:n asetukset esiin. Siinä on sellainen kohta kuin "tulostesovelma" (tai vastaava englanniksi).. kokeile eri vaihtoehtoja. Esim. esd:n voisi kuvitella toimivan, mutta jos ei niin sitten ensin alsa tai viimeisenä vaihtoehtona oss.

Lainaus käyttäjältä: mestari
alsamixerin kanssa yritin volyymeja lisäillä, mutta siltikään XMMS ei päästänyt ääntäkään. muutenkin Ubuntu tuntuu olevan kovin hiljainen.

Oletuksena Ubuntussa pitäisi kuulua kaikenlaisia pieniä ääniä kun esim. valitsee valikoista jotain tms. Voi sitten kokeilla vielä vaihtaa "Multimediajärjestelmien valitsimet"-kohdasta (Järjestelmä/Asetukset muistaakseni) asetuksia - samat ESD/ALSA/jne. löytyy sieltäkin, ja niiden asetuksien pitäisi vaikuttaa ainakin kaikkiin Gnome-ohjelmiin. Onko sulla käytössä äänikortti vai joku integroitu audio? Näyttääkö alsamixer oletuksena kortin nimenä sen mitä pitääkin (lähinnä että jos äänikortti niin siellä lukee sen nimi eikä esim. integroitu audio)?

Integroidulla audiolla ainakin yleisin ongelman syy on se, että se ei yleensä tue hardware-miksausta. Tästä johtuen oletuksena käynnissä oleva esd-äänipalvelin varaa koko äänilaitteen, jolloin myös kaikkien ohjelmien tulee käyttää tätä esd:tä tai ääntä ei pääse kuuluviin. Toki tossa olisi vielä parantamisen varaa, että kaikilla toimisi oletuksena oikein - Ubuntu 5.04:ssa kuitenkin paljon paremmin toimii jo kuin Ubuntu 4.10:ssä jossa mullakin oli ongelmia yhdistelmällä tvkortti + äänikortti + integroitu audio.

Toivottavasti tästä on jotain apua.

1249
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ohjelmien asennus
« : 29.06.05 - klo:11.47 »
olen ensimmäistä päivää linuxin kanssa ja vaikuttaa hyvin monipuoliselta (ehkä liiankin) ja monimutkaiselta. Ongelmani nyt on, hain Operan linux version, miten puran/asennan/avaan sen. Olen selaillut koko päivän mutta kunnon ubuntu ohjeita ei löydä kuin englanniksi, ja englannin taitoni eivät vielä riitä täysin niiden ymmärtämiseen (ikä 14). Joten jos joku ihminen olisi niin mukava että viitsisi laittaa minulle ohjeet jotka minäkin ymmärtäisin. Kaiken maailman sude apt-get install opera sun muita käskyjä olen laitellut mutta mikään ei kelpaa, olen yrittänyt purkaa sen tiedoston, mutta en tiedä onnistuiko sekään.

Useimmiten ohjelmat Ubuntussa asennetaan suoraan Ubuntu omista ohjelmavarastoista. Helpommin kuin noilla apt-get-komennoilla homma onnistuu graafisella "Synaptic Package Manager"-ohjelmalla joka löytyy suoraan Ubuntun valikoista. Siitä löytyy mm. search-työkalu pakettien etsimiseen, mutta ikävä kyllä tuota ohjelmaa ei ole (vielä) kukaan suomentanut.

Opera ei kuitenkaan ole avoimen lähdekoodin ohjelma, eikä Ubuntu siten voi suoraan sitä tukea/levittää. Jos valitsit Operaa-ladatessasi Ubuntun "distribution vendor"-kohdasta, pitäisi sulta löytyä tiedosto 'opera-static_8.01-20050615.1-qt_en_i386.deb'. Tällaisen erillisen ohjelmapaketin voi asentaa komentoriviltä komennolla sudo dpkg -i tiedosto.deb. Tuossa komennossa sudo antaa komennolle pääkäyttäjän oikeudet (jotta ohjelmia voi asentaa koko järjestelmään eikä vain omaan kotihakemistoosi), ja dpkg -i asentaa annetun .deb-paketin.

1250
ps. repository == pakettilähde?

Repository on suomennettu varastoksi aika monessa paikkaa jo, joten käytettäneen sitä. Eipä muuten löydy näemmä noista Gnomen ja Lokalisointi.org:n sanakirjoistakaan tuota.

1251
Ubuntun kehitysversio / Gnomen kääntäminen
« : 08.06.05 - klo:10.52 »
Gnomen suomentajaryhmän sivut (ja etenkin ohjeet) löytyvät nykyään sourceforgesta. www.gnome.fi toivottavasti jossain vaiheessa osoittaa tuonne vähän selvemminkin, kun tuolla on hyvät ohjeet Gnomen (ja siten suuren osan Ubuntusta) kääntämiseen.

1252
Ubuntu tietokoneissa / Re: hakusessa mp3 soitin ubuntuun
« : 08.06.05 - klo:10.45 »
iAudio M3 ja Rio Karma ovat Linux-käyttäjälle siitä hyviä valintoja, että molemmat tukevat Ogg Vorbis / FLAC -tiedostomuotoja, joten pidemmällä aikavälillä voi luopua kokonaan patenttiongelmaisesta mp3-formaatista. Molempia saa ainakin Akibasta (www.akiba.fi). M3:ta saa 20 ja 40Gt:n versiona, Karmaa vain 20Gt:nä. Näistä iAudio M3 toimii suoraan "ulkoisena kovalevynä", joka on siis todella suuri etu.

Jos kyse on jostain 1-5 gigan luokasta, niin kannattaa vain tsekata että laite löytyy seur. listalta: Vorbis-soittimet. En tiedä sitten noista että mihin noista voi suoraan siirtää tavaraa ja missä on hankaloitettu käyttäjän elämää jollain extraohjelmilla jotka yleensä toimivat vain Windowsissa.

1253
Ubuntu tietokoneissa / Re: ??(invalid encoding)??
« : 08.06.05 - klo:10.36 »
Aja terminaalissa "sudo dpkg-reconfigure locales" ja valitse oletukseksi fi_FI ISO-8859-1 tai fi_FI@euro ISO-8859-15 niin pitäisi toimia.

Tuossa on kyllä se huono puoli, että pidemmällä aikavälillä UTF:ään (Unicode) siirrytään joka tapauksessa. Sitten taas jos on vaikkapa ääkkösiä tiedostojen nimissä, näkyvät ne väärin.. parempi olisi siis pysyttäytyä oletuksessa (fi_FI.UTF-8) ja keksiä kiertokeinot ongelmallisia tapauksia (Windowsin tiedostot, ssh-yhteydet vanhoille palvelinkoneille?) varten. Jos ihan Linuxin puolella / hakemistoissa näkyy "invalid encoding", niin se lienee peruja Wartyssä vielä käytetystä 8859-1-merkistöstä, ja tiedoston nimen voi ihan uudelleennimetä oikeaksi.

1254
Minkälaista sitoutumista käännöstyöt vaativat? Jos haluaisi liittyä projektiin mukaan, niin kuinka isoja käännöskakkuja sitä saisi käytännössä harteilleen?

No aika pientä sitoutumista, voi toimittaa vaikka vain osakäännöksen jostain ohjelmasta. Tiimin vetäjältä kannattaa kysyä, mikäli itseä kiinnostava paketti on jo jonkun toisen käännettävänä parhaillaan jottei tule turhaa työtä, mutta noin muuten voi vapaasti valita käännettävänsä. Kuten lokalisointi.org:n ohjeista löytyy, Gnomen suomennostiimin laatulista on kaikkien käytettävissä. Eli sitten kun on varma että käännös on niin hyvä kuin esmes. käytettävien sanakirjojen ja oman ymmärryksen/testauksen mukaan voi olla, niin voi lähettää sähköpostitse käännöksen muiden luettavaksi tuonne laatulistalle. Jos joku (toivottavasti) jaksaa vastata, niin tekee korjaukset / juttelee ja lopulta lähettää käännöksen oikeaan paikkaan, Gnomen tapauksessa tiiminvetäjälle (joka laittaa käännöksen nettiin).

Suurin kynnys tuossa lähinnä on sen käännöksen ottamiseen ja testaamiseen liittyvät ohjelmat/komennot. Gnome.fi:llä oli hyvät ohjeet, mutta noilta muutama päivä sitten uusituilta sivuilta en kyllä niitä samoja ohjeita enää. Lokalisointi.org:n ohjeilla pääsee varmaan kuitenkin pitkälle, ja loput voi kysyä vaikka #lokalisointi-kanavalta (IRCnet) tai täällä.

1255
Ymmärrän, että Ubuntu Suomi on vielä "nuori siilenpoikanen" (ei mikään Hoary Hedgehod! :) ), mutta toivoisin, että Ubuntu Suomen kotisivuille tulisi nopeasti tietoa siitä, mitä kaikkea Ubuntussa on JO NYT Suomeksi. Eilen oli hämmästykseni suuri, kun löysin man-ohjeet suomeksi apt-getistä! Manpages-fi tosin ei taida olla ihan vielä täydellinen.

Moi. Joo kääntämisestä voisi lisätä tietoa enemmänkin. Sinänsä tiedot "Ubuntun" suomennoksista löytyy käännössivun linkkien kautta hajallaan, mutta jotenkin voisi yrittää koostaa tilannetta. Suurin osa perus-Ubuntun käännöksistähän liittyy Gnomeen, ja Gnomen käännöstilanne löytyy tältä sivulta - perusasiat on aika hyvin käännetty mutta HEAD:ssa on paljon käännettävää vielä. Toki siellä jotkut ohjelmat eivät niin tärkeitä olekaan. Lokalisointi.org:n kautta löytyy nämä kaikki yleiset/yhteiset Linuxin käännösprojektit, jotka omalta osaltaan vaikuttavat Ubuntuunkin.

Erityisesti Ubuntun kannalta tärkeää on kuitenkin kääntää niitä ohjelmia/osioita, jotka ovat Ubuntu-kohtaisia - toivottovasti Breezy Badgeriin (5.10) saadaan taas paremmat suomennokset tältä osin. Nyt Hoaryn yhteydessä oli melkoinen hässäkkä sen suhteen että mistä näitä käännettäviä löytyy, ja taisin olla suurinpiirtein ainoa joka jotain näille teki (jonkin verran). Näitä Ubuntu-kohtaisia käännettäviä ovat esim. update-manager/notifier (jotka käänsin Hoaryyn), asennusohjelma, "tietoja ubuntusta" ja sitten vielä mahdolliset pienet viilaukset jotka erottavat Ubuntun Gnome-version virallisesta (esim. valikkovalintojen siirtelyt, lisäohjelmat tms.). Luultavasti lähempänä julkaisua löytyy kunnolla tietoa näistä, ja sillä aikaa voi keskittyä vaikkapa Gnome-ohjelmien kääntämiseen (Gimp, Gnumeric, Seahorse tulevat ainakin mieleen joiden käännöksissä puutteita) tai KDE:n jos käyttää sitä.

1256
Asensin viime viikonloppuna Ubuntun koneelleni wintoosan rinnalle, tarkoituksena on pikku hiljaa luopua kokonaan Microsoftin tuotteiden käytöstä. Tällä hetkellä näyttää, että Ubuntun avulla se tapahtuu nopeammin mitä uskalsin ikinä uneksiakaan. Ubuntu on aivan loistava distro Linux-aloittelijalle, jollaiseksi itsekin tunnustaudun.  Viime yönä surffailin ympäriinsä Ubuntu-aiheisilla sivuilla ja yllätykseni oli suuri, kun löytyi tämä Ubuntu Suomi jostakin internetin "viimeiseltä sivulta". Hienoa!

Tietty Ubuntu Suomen olemassaolosta tulee toitottaa laajemmin. Hyvä paikka olisi saada tieto Ubuntu Suomesta Distrowatchin Ubuntu sivuille. Kuinka se onnistuisi? Tuossa linkki:

Joo onnittelut Microsoftin taakse jättämisen aloittamisesta. Itselläni tämä prosessi tuli päätökseen n. 2 vuotta sitten, mutta nykyään mm. Ubuntun ansiosta se on toki taas helpompaa :)

Laitoin sähköpostia Distrowatchin ylläpitäjälle, toivottavasti linkki Ubuntu Suomen sivuille ilmestyy distrowatchiin pian. Ubuntu Suomen sivuthan aukesivat vasta pari päivää sitten, joten tosiaan vielä ei näkyvyyttä varmaan kauheasti ole.

1257
Aloittelevana ubuntun ( ja muitakaan linuxja vähän käyttäneenä) kysyisin miten saan mp3, flac ja shn
toimimaan parhaiten ubuntussa? Ja mikä olisi hyvä ohjelma näitä varten? ???

Moi. FLAC on avoin tiedostomuoto, joten sille tuki on suoraan Ubuntussa esim. Rhythmbox / Music Player -ohjelmassa. SHN on lisenssiehdoiltaan vähän rajoitetumpi, ja yleensäkin SHN on vähemmän suosittu joten tukea ei taida suoraan löytyä. Google varmaan auttaa. Tämän sivun mukaan FLAC on yleisesti ottaen parempi vaihtoehto joka tapauksessa.

MP3:n patentit ovat tiukasti saksalaisen instituutin hallussa, mikä tarkoittaa ettei täysin vapaasti jaeltavia ohjelmia voida tehdä laillisesti niiden soittamiseksi oikeudenkäyntien uhan takia (esmes. Windowsin ilmaisista ohjelmistakin niiden valmistaja joutuu maksamaan maksuja). Sen takia Ogg (Vorbis) -tiedostoja taas suositellan niiden sijaan. Ubuntun "universe"-ohjelmakirjastosta taitaa löytyä kuitenkin ainakin esim. xmms-ohjelma joka mp3:ia soittaa.

RestrictedFormats-sivulta saa aika hyvin tietoja erilaisten ongelmallisten tiedostomuotojen käyttämiseksi (sekä siellä tietty kovasti kehoitetana käyttämään näitä "parempia" tiedostomuotoja)

1258
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Sivut avattu
« : 24.05.05 - klo:11.44 »
Tervetuloa kaikki Ubuntusta kiinnostuneet, keskustelu voi alkaa.

1259
Ubuntun kehitysversio / Ubuntu Linux saameksi
« : 19.05.05 - klo:09.54 »
Linux-jakelujen yhteisiä osia on käännetty jonkin verran pohjoissaameksi, joten Ubuntu Linuxiakin voi saamen kielellä käyttää. Ubuntu Linuxia asennettaessa voit valita kieleksi "Northern Sami", kielikoodi se_NO. Koodissa "se" on ISO 639-1 -standardin lyhenne pohjoissaamelle, ja "NO" tarkoittaa maata eli Norjaa. Ikävä kyllä kielikoodia se_FI ei ole ainakaan vielä olemassa; se pitäisi välittää oikeille tahoille Linuxissa (glibc, X, Debian/Ubuntu) jotta joskus tulevaisuudessa suomalaiset pohjoissaamen puhujat voisivat valita ns. oikean kielivalinnan.

Inarin- ja koltansaameksi ei Linuxia tietääkseni ole käännetty, mutta tämäkin on siis mahdollista jos kiinnostuneita kääntäjiä löytyy. Kielikoodit näille löytyvät vasta uudemmasta kolmekirjaimisesta ISO 639-2 -standardista, jota ei ole vielä laajalti käytössä. Inarinsaamen koodi on "smn" ja koltansaamen "sms".

Sivuja: 1 ... 61 62 [63]