Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - RistoR

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Versio Ubuntu 22.04
Käynnistettäessä näytössä tulee näkyviin Ubuntun logo jossain 640x480 resoluutiossa. Sen jälkeen mustalle ruudulle jää kursori vilkkumaan eikä enää mitään tapahdu.
Sain sivun
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=56023.msg429936#msg429936
ohjeen mukaisesti Grubin esiin. (Sama homma ollut joskus aiemminkin  :) ) Grub antaa kernelin vaihtoehdot 6.5.0-15-generic ja 5.15.0-92-generic. Vanhemmallakaan näyttö ei lähde pelittämään.
Tein yo sivun ohjeiden mukaan rootissa komennot
-  sudo apt purge nvidia*
-  sudo ubuntu-drivers autoinstall
-  sudo apt install nvidia-driver-390
Tässä yhteydessä tuli lopussa ilmoitus: 
"Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä.
    nvidia-dkms-390
    nvidia-driver-390
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"

Mikä avuksi? Jos tarvitsee jotain koneen tietoja niin mielellään myös komento millä ne saa esille. ;)
Ja vielä kuva jos siitä on jotain apua.

2
Viimeisen puolen vuoden(?) aikana Chrome-selain on herjannut jatkuvasti "päivitä".  Jos yrittää päivittää se ei onnistu, vaan ensin pitää poistaa ja asentaa uudestaan. Sama päivitä-vaatimus ilmaantuu jonkin ajan kuluttua.
Ubuntu 22.04.

3
Näyttää siltä että Kdenlivessä ei ole enää kaappaustoimintoa vanhoille VHS ja Hi8 -nauhoille. Myöskään OpenShotista en sellaista löytänyt. Nyt tarvisisin Ubuntuun ohjelman jolla kaapata videota. Mieluummin graafinen editori koska joudun selittämään homman kaverille joka ei päätteellä osaa niitä tehdä.  Windowspuolella Live Movie Makerillä kuulemma onnistuu. Olisi kuitenkin helpompi Ubuntulla kun on vanha kone jossa olisi valmiiksi firewire-liitäntä - kuten Hi8-kamerassakin.

Tai löydänkö jostain ladattavaksi vanhemman version Kdenlivestä jossa olisi vielä kaappaustoiminto?

4
Olen tehnyt Ubuntu 20.04 koneella asennustikun "käynnistyslevyn luonti"-ohjelmalla. Tein puhtaan asennuksen, 22.04 asentuu koneelle lopuun asti. Pyytää pouistamaan asennustikun ja käynnistämään koneen uudelleen. Kone ilmoittaa ettei löydä kovalevyltä käyttöjärjestelmää.
Kone on HP Probook vuosimallia 2014.

Minulla on työpaikalla useampi tällainen (käytöstä poistettu) kone. Muutamiin olen aiemmin asentanut Ubuntu 20.04. Päivitys onnistuu versioon 22.04, mutta puhtaassa asennuksessa yllä oleva ongelma. Kokeilin useammalla tikulla ja useammalla koneella. Aina sama: kone ei löydä käyttöjärjestelmää.

5
Multimedia ja grafiikka / Yle-dl asentaminen (RATKAISTU)
« : 31.10.21 - klo:22.14 »
Pitäisi asentaa yle-dl uudelle koneelle Unbuntun asentamisen jälkeen. Taitaa olla muille niin selvää juttua ettei ohjeita löydy kuin vuosien takaa eikä niistä ole hyötyä meikäläislle, kun komentojen muokkaamista olen niin harvoin tehnyt, ettei näillä taidoilla uskalla omaa logiikkaa käyttää!  ;D

Siis: voisiko joku kirjoitata tai linkata aivan selväḱieliset komennot joilla saan yle-dl: koneelle. Ubuntu 20.04.

6
Pöytäkone, johon olen joskus vaihtanut näytönohjaimen (en muista mallia). Näytöstä hävisivät resoluution vaihtoehdot. Antaa valita ainoastaan 640x480. Olen käyttänyt näyttöä HDMI-kaapelilla sekä DisplayPort-muuntokaapelilla (lähinnä kun olen halunnut työläppäriin ison näytön).

Nyt ei anna kummallakaan kaapelilla kuin ainoastaan em. resoluution. Läppärillä näyttö toimii moitteettomasti.

Olisiko kyse näytönohjaimen vikaantumisesta vai ajureista?

7
Päivitysten hallinta ilmoittaa että versio 20.04 on saatavilla. Vaikka valitsen "päivitä", päivitys ei kuitenkaan lähde käyntiin? Millä komennoilla sen voi päivittää päätteessä?

Läppäri HP Probook 430G. Äsken päivitin päivitysten hallinnan kautta version 18.04 ensin 19.04:ään (KORJAUS: 19.10), kun ymmärsin ohjeista ettei voinut suoraan päivittää 20.04:ään.

Tavallisesti olen aina tehnyt puhtaan asennuksen tikulta, mutta nyt kyseessä sukulaiseni kone jota olen aina välillä tarkistanut ja ylläpitänyt. Ja mukana ei ole asennustikkua ei edes tikkua mistä olisin voinut asennustikun tehdä. (Ja aikaa on vain iltapäivään.)  ;D

EDIT: Otsikkoa muutettu. JA SORRY: Versio on 19.10.

8
Puhelin (edesmennyt) oli suojannut sd-muistikortilla olevat tiedostot. En saa formatoitua korttia enkä poistetua tiedostoja. GPartedilla ei onnistu ja kokeilin vanhalla PuppyLinuxillakin, joka joskus osasi tuhota ainakin windowsin suojautut tiedostot. Päätteellä en oikein uskalla sudolla yrittää kun en saa selvää mistä päätteellä löydän koko kortin ja kortinlukijan. Joskus deletellä onistui kun painoi samlla shiftiä, nyt ei enää näytä toimivan.  Olisiko joku helppo neuvo graafisesti tai sitten päätteessä selkeästi mistä tuon kortin hakemisto löytyy jotta siten uskaltaa tuhota kortilta hakemistot ja tiedostot.

9
Tarve olisi saada tallenettua ohjelmia muualta kuin Ylen Areenasta. Selailin täältä vanhempia ja uudempia keskusteluja vaan ei osunut tällaisen sunnuntaikäyttäjän silmiin oikeanlaista. Nyt koronapandemian vuoksi ovat mm useat kulttuurilaitokset  avanneet esityksiään julkiseen jakoon, usein kuitenkin vain lyhyeksi ajaksi.

Löytyisikö scriptiä tai pakettia siihen, että esim. voisi tallentaa Metropolitanin esityksiä, jotka ovat jaossa vain 20h esitysillan jälkeen.
https://players.brightcove.net/102076671001/ShNTDWXQ_default/index.html?videoId=6142654345001


10
Käytössä kaksi Foscamin valvontakameraa. Molemmat tallentavat liiketunnistimella kamerassa olevalle muistikortille. En haluasi maksaa Foscamille kuukausimaksuja kun muutenkaan ei aina tuohon Foscamin palvelimeen tunnu saavan kunnon yhteyttä. Foscamin android-puhelimelle oleva ohjelma kyllä näyttää kuvan ja liikutettavaa kameraa voi siitä myös säätää. Ongelma siis siinä että hälytysdata jää vain muistikortille eikä siirry parempaan talteen.

Voisin panna vanhan koneen palvelimeksi samaan verkkoon. Olisiko ohjelmaa/scriptiä jolla saisi palvelimen tallentamaan kameran muistikortille tulevan datan? Voisin palvelimelta sitten siirtää Dropboxin tai Googleen ajantasaisen tiedostonsiirron.

Shinobia asentelin ja kokeilin pari vuotta sitten mutta en saanut tallennetun kuvan laatua kunnolliseksi.

11
Asensin Ubuntun 18.04 läppäriin HP ProBook 430 G1. Koneessa on jonkinlainen näytön sunnan tunnistin koska ruutu kääntyy pystyyn, kun konetta kääntää. Yhdellä tunnuksella  ruutu kääntyy pystyyn väärinpäin, vaakatasoon käännettäessä taas takaisin oikeinpäin. Toisella tunnnuksella se kääntyy pystyyn oikeinpäin ja palattaessa vaakatasoon se jää ylösalaisin, eikä korjaudu muuten kuin käynnistämällä kone uudelleen!

Haluaisin koko kääntymistoiminnon pois mutta en löydä sitä biosista enkä myöskään Ubuntusta. Samalla koneella myös windows käänsi ruudun ja siitä sain toiminnon pois windowsin puolella - en muista miten kun siitä on monta vuotta.

12
Rytmilaatikko käynnistyy mutta sulkeutuu saman tien. Sama käynnistääkö ohjelmasta vai tiedostosta. Poistin ja asensin uudestaan mutta tilanne ei parantunut. Ubuntu 18.04, Asus K53SK läppäri.

13
Koneeni (ubuntu 16.04)  ilmoittaa että Dropboxin synkronointi päättyy. Tivistä löysin jutun
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/dropboxilta-on-tulossa-huonoja-uutisia-turvallisuuttaan-arvostaville-linux-kayttajille-6736463

"Dropbox aikoo vastaisuudessa tukea vain yleisimpiä levyjärjestelmiä. Linuxin osalta tämä tarkoittaa ext4:ää. Sen sijaan turvallisemman salatun ext4-levyjärjestelmän valinneille on tarjolla ei-oota.
Dropboxin päätöksen seurauksena ext2-, ext3-, jfs-, Btrfs-, OrangeFS- sekä Reiser4-levyjärjestelmiä käyttävät käyttäjät eivät voi enää synkronoida tiedostojaan pilveen. Sama koskee myös encrypted ext4 -järjestelmää käyttäviä."

Järjestelmäni on siis käsittääkseni encrypted ext4 -levyjärjestelmä(?) ja siksi tuo ilmoitus. Miten voin asentaa ubuntun ei-salatulla ext4:llä ja onko se järkevää?

14
Ubuntu 16.04 näkee kyllä WDelements-ulkoisen kovalevyn (ntfs-formatoitu) mutta ei lue. Ilmoittaa että "Kohteen Elements käyttö ei onnistunut". Gparted ilmoittaa etteä levyä ei ole liitetty ja herjaa ehkä puuttuvia ohjelmia. Ongelma tuli kun sammutin koneen eilen ja käynnistin tänään. Ulkoinen levy oli koko ajan kiinni ja siinä oli virta (erillinen virtalähde). Virheilmoituksen teksti:
"Error mounting /dev/sdh1 at /media/ronnberg/Elements: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000" "/dev/sdh1" "/media/ronnberg/Elements"' exited with non-zero exit status 13: The disk contains an unclean file system (0, 0).
The file system wasn't safely closed on Windows. Fixing.
ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: I/O-virhe
Failed to calculate free MFT records: I/O-virhe
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details."

Levy on varmuuskopiolevy videotiedostoista, jotta minulla on toisella levyllä, joten nou hätä. Jos kuitenkin on jokin yksinkertainen tapa saada levyn tiedostot näkyviin niin vastaisuuden varalle se olisi hyvä opetella.  :)  Gparted on tuttu mutta en sillä uskalla ruveta mitään kokeilemaan ilman neuvoja. Samoin pääte.

15
Palasin editoimaan videoita Kdenlivellä muutaman kuukauden tauon jälkeen. Aiemmin kdenlive kaatuili aika ajoin kun teki useampia häivytyksiä yms. Nyt se kaatuu heti kun lisää uuden clipin tai vaikka vain ajaa esikatselua. Poistin ja asensin uudestaan. Ei apuja. Voiko olla ettei ohjelma osaa käyttää koneen kaikkia resursseja vai ohjelmaan tullut bugeja ...

Raakavideona nyt Huawein kännykällä kuvattua mp4-videota, 34.1Mbps, 1920x1080, 60fpr, (16:9). Saman tekee nyt myös Canonilla kuvatussa MTS-videossa, 18.7Mbps, 1920x1080, 29.97fps.

Koneessa 8 gigaa muistia ja 1.sukupolven i7-prosessori.

16
Olisi tarve ylläpitää etänä sukulaiseni Ubuntu-konetta. Ymmärtääkseni se ei ole mitenkään vaikeata mutta kun ei tiedä mistä aloittaa. Löytyisikö ohjeita mitän asetuksia asia vaatii ylläpidettävältä koneelta ja muita mahdollisia edellytyksiä?

Toinen mahdollisuus: pystyisikö etänä toimimaan tuolla sukulaisen koneella jotta voisi samalla opastaa tietokoneen käyttöä kyseiselle henkilölle (joka ei konetta ole paljoakaan elämässään edes käyttänyt).

17
Kiinostaisi kovasti tietää voisiko ubuntulla tehdä helpohkosti (lue: edullisesti) kulunvalvontaa mökille tai asuntoon. Yritin selata keskusteluja mutta löysin vain melkoisen vanhoja ketjuja. Ainoa uudempi oli ProFTPD:stä, josta keskustelusta en saanut irti mitään itse laitteistoista tai ohjelmastakaan. Jos joku osaisi kertoa perusasiat tai ohjata hyvälle sivulle jossa olisi ohjeet asiaan:
- ubuntu kamera"serverinä": käykö normaali käyttäjäversio?
- löytyykö ohjelmaa?
- yksi tai useampi kamera w-lanilla: miten yhdistetään/asennetaan
- tallennus koneelle tai pilveen, josta pystyisi katsomaan etänä tallenteita

En ole itse ohjelmoinut tai tehnyt mitään enempiä ubuntulla, lähinnä korjaillut oman koneen asennuksia täältä saamieni ohjeiden mukaan yleensä kopioimalla!  :D


18
Siirsin pöytäkoneen (Ubuntu 16.04) toiseen huoneeseen useamman tiiliseinän taakse kotiverkon tukiasemasta (Elisa Viihde). Signaali on tosi heikko ja katkeilee. Speedtestillä antaa vain 4 Mbps latausnopeudeksi.  Sen sijaan vanhemmassa Macbookissa (Ubuntu 16.04 MATE) ja 4 vuotta vanhassa Windows-läppärissä HP Probook yhteys samassa huoneessa kotiverkkooni on aivan kelvollinen. Speedtest antaa 50-70 Mbps.

Pöytäkoneen w-lan ei ole koskaan ollut niitä nopeimpia. (Käytin aiemmassa sijainnissa yleensä kaapelia.) Kortti on integroitu emolevyyn. Voisiko kysymyksessä olla, että
1) verkkokortti tukee sen verran vanhaa 801.11 standardia -> uudemmalla 801.11ac voisi yhteys toimia paremmin?
2) tietyn merkkiset verkkokortit eivät ole parhaimmillaan linuxin kanssa (epämääräinen muistikuva)

Kone on kasattu liikkeessä hyvistä aineksista vuonna 2011.

Onko komentoja joilla saa jotain järkevää verkkokortista esille?
Saisiko Elisa Viihteen Ciscon tukiasemasta jollain konstilla parempia tehoja?

19
Voiko ubuntun asentaa Chromebookiin? Niitäkin on eri valmistajilla erinäköisiä, onko kuitenkin järjestelmä sama?

Entä Lenovon läppäri-tabletti, 2-in-1. Myydään windows10:llä. Miten kosketusnäyttö suhtautuu Ubuntuun?

20
Tarvitsi taas siirtää MiniDV-formaatin tallennuksia tietokoneelle. Ongelmaksi tuli, kun latasin äsken Kdenliven (15.12.3 versio) Ubuntu 16.04:ään, niin en saa Kdenliveä tunnistamaan firewireä. Tai näin päättelisin. Ubuntu 14.04:ssä vanhemmalla Kdenliven versiolla ei ollut firewiren kanssa ongelmaa. Kokeilin myös että firewireportti tunnistaa ainakin ulkoiset levyt.

Kdenlive antaa asetuksissa  Capture -valikossa valita firewiren. Config wizardissa se löytää vain Webcamin mutta ei Firewirestä mitään laitetta. Minulla on ollut firewiressä kiinni kaksikin eri vanhaa MiniDV-kameraa, ja nauhan toisto on ollut päällä.

Myöskään kaappaus Webcamilta ei sujunut ihan kelvollisesti: Kdenkliveä tallensi videon mutta jos sen yritti tallentaa niin kaatui ja tuli virheilmoitus.

Tarve siis saada firewiren kautta nuo nauhoitukset koneelle. Joko niin että Kdenlive hoitaa asian tai jollain muulla ohjelmalla jolla voi kaapata nauhoitukset. Kokeilin Openshottia ja Pitiviä, mutta niistä ei löydy kaappaus-toimintoa.

Sivuja: [1] 2 3 4