Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - RistoR

Sivuja: 1 2 3 [4]
61
Kelvanneeko tälle palstalle (voi toki siirtää johonkin oleellisempaan paikkaan) pieni mainostus LTSP-käytön raportistani:

Sivulta
http://www.peda.net/veraja/jyvaskyla/kortepohjankoulu/tukitoiminnot/linux
löytyy pdfnä kirjoittamani raportti Jyväskylän Kortepohjan, Kilpisen ja Viitaniemen koulujen linux-päätejärjestelmän käytöstä. Käyttö aloitetiuin Kortepohjan alakoulussa 2006 Opinsys Oy:n toimittajamana ja laajenneettiin Kilpisen ja Viitabniemen yläkouluihin, molemmissa vain yksi luokalliinen.

Raportista löytyy kuvauksset käytöstä, ylläpidosta ja kustannuksista. Päädyin samantapaisiin lukuihin kuin on todettu esim. Lappeenrannan Lauritsalan koulussa ja Kauniaisten suomenkielisessä opetuksessa. Linux-päätejärjestelmä tulee 30-50% halvemmaksi kuin windows-järjestelmä ja ohjelmistotarjonta on usein monipuolisempi. Ja koneiden kierrätys ja käyttöiän huomattava piteneminen ei näinä kertakäytön kulta-aikoina ole myöskään huono asia!

Raporttia voi vapaasti käyttää ja levittää tätä tietoa haluamilleen tahoille. (Itse en ole millään asiaan liittyvillä palstoilla ihan ajanpuutteen vuoksi (työt ja muut velvollisuudet) ...

62
Olen huomannut että w-lan toimii yhdistelmässäni ubuntu 9.10 ja uusi Compaq Presario CQ71 erittäin häilyvästi.

1. Joskus käynnistettäessä ei verkkoyhteyksien kuvaketta tule palkkiin ollenkaan. Sen voi sieltä kyllä löytää kun varovasti klikkaillee siitä kohdasta missä olettaa sen olevan. (Onko jokin asetus millä sen voi pakottaa näkyviin.)

2. w-lan yhteys "pätkii" joskus sillä tavoin, että selaaminen hidastelee ja taas joskus se on koko illan aivan tyydyttävän nopeaa. Joskus yhteys putoaa vähän väliä pois. Asiaan auttaa yleensä koneen käynnistäminen uudestaan. Tämä tukiasemalla Linksys WRT54GX. Vieraillessa toisissa verkoissa, esim. hotellit, yhteys joskus pätkii tosi pahasti.

3. Nyt vaihdoin kotiini Elisan viihde-paketin, jossa on kaapelitv:n kanavan kautta 100 Mbps yhteys langallisena ja 54 Mbps w-lanina. Langan päässä toimii huikean nopeasti - ilmoittaa nopeudeksi 100Mbps - , mutta w-lan toimii/ei toimi/hidastelee pahemmin kuin Linksysin kanssa. Tuntuu että jos sivuja selaa tiuhaan niin yhteys ikäänkuin pysyy päällä, mutta kun jonkun aikaa pysähtyy jotain lukemaan niin klikkauksen jälkeen seuraavaa saa taas odotella jopa minuuttikaupalla. Yhteyden nopeudeksi ilmoittaa yleensä "tuntematon".  Vanhassa läppärissä HP omnibook xe4500 ja Ubuntun 9.04:llä w-lan toimii erittäin hyvin. Samoin pöytäkoneella Acer jossa Ubuntu 9.04. Yhteyden nopeudeksi ilmoittaa väliltä 11Mbps - 48 Mbps.

Tässä uuden Presarion tiedot yhteydestä
Verkkolaite:  802.11 WiFi (wlan1)
Laiteosoite:
Ajuri:  ath9k
Nopeus: Tuntematon
Tietoturva: WPA/WPA2
.... Ja ip-osoitteet yms.

Sekä vanhan Omnibookin tiedot:
Verkkolaite:  802.11 WiFi (ath0)
Laiteosoite:
Ajuri:  ath5k_pci
Nopeus:  48 Mbps
Tietoturva: WPA/WPA2

Mistä yhteensopivuudesta voisi aloittaa vian etsiskelyn?

63
Multimedia ja grafiikka / DVD:n toisto pätkii 8.10:ssä
« : 15.02.09 - klo:18.58 »
Kirjoitin jo ongelman keskustelussa "8.10 DVD toisto onnistui vain roottina". Kun ongelma on nähtävästi eri niin aloitan uuden.

Minulla päivityksen jälkeen - Ubuntu 8.10 - sekä Totemilla (xine) että VLC:llä kopiosuojatut DVD:t pätkivät (ääni ja kuva). Kun saman elokuvan aloittaa uudstaan niin toisto toimii moitteettomasti pätkimättä siihen asti mihin äsken olin ensimmäisellä pätkivällä toistokerralla katsonut.

Läppäri HP Omnibook xe4500, toistava DVD-asema, muistia 512+256. Suoritin ?. Kaikki neuvotut lisäkoodekit olen asentanut ja tarkastanut vielä synapticista että ovat asennettuina.

Tuossa ym keskustelussa ratkaisu oli .dvdcss -tieodston poistaminen. Se ei tuonut ratkaisua pulmaani. Roottina en osannut käynnistää - voisiko siitä saada lisätietoa ongelmaan?

Onko vika vain vanhassa koneessa - toisaalta ennen päivitystä DVD:t näkyivät ihan hyvin VLC-media playerillä. MPlayer on myös asennettuna, mutta siitä ei näy valikkoja (hiiren oikealla saa valikot mutta ei löydä ladattua dvd:tä).

64
Ongelmani: Gimp jumiutuu ja kaataa koko koneen isompia 7Megan jpeg-kuvatiedostoja muokattaessa. Ja nyt kaatuu myös vaikka muokkasin pienempiäkin kuvia.

Kokeiltu kahdella koneella:
Hyvinpalvellut vanha läppäri HP xe4500, muistia 500+256.
Ubuntu 8.10.  Gimp 2.6

Acer Aspire E-300, muistia 1024+512.
Ubuntu 8.04.  Gimp 2.4.6

Olen poistanut ja ladannut Gimpin uudestaan läppärille. Sama juttu: kone jumiutuu niin että se on joko suljettava tai sitten se menee uudelleen kirjautumistilaan. Kerran pelkästään Gimp kaatui.

Kolmannella koneella en ole saanut jumiin vaikka yritin:
Vielä vanhempi läppäri HP Compaq nx 9010. Muistia 256+128.
Ubuntu 8.04.  Gimp 2.4.5.

Samalla Acer Aspirella windowsissa (xp) työskennellessä Gimp toimi moitteettomasti.

Olisi kyllä kiva saada toimimaan kunnolla noissa työkoneissani Acerissa ja HP:n läppärissä. Helppiä?


65
Kuntani koululaitoksessa poistetaan Win2000 koneet AD:stä eikä niitä enää saa käyttää verkossa (useimmat vanhat koneet muutenkin jo tökkivät käytössä windowsilla). Markkinoin (tietohallinnon suostumuksella) kouluille mahdollisuutta kokeilla koneisiin Ubuntua.  Se pyörii niissä ihan mukavasti jo 256Megan muistilla. Asennuksen pitää tietysti tehdä koulun atk-tukihenkilö, jos on kiinnostusta ja viitseliäisyyttä.

Koulujen verkon proxy vaatii normaalin asennuscd:n jälkeen komentotilassa yksinkertaisen proxyasetuksen, jotta päivitysten hallinta toimii. (En itse olisi osannut mutta sain suorat komennot ja puhelinvarmistuksen niin copypeistasin ja asia ok).  Kuitenkin kynnys asentamiseen (ja pelko työmäärästä) voi helposti olla suuri ja homma jää.

Jos työmäärä ei ole kovin suuri kannattaisi tehdä asennusversio, jossa olisi proxyt valmiina.
Kannattaako tehdä
a) cd
b) usd-tikku
c) voisiko samaan asennusopakettiin panna suljettujen tiedostomuotojen (DVD, Ylen areena jne.) ohjelmapaketit (jakelu olisi täysin koulujemme sisäinen).

JA SITTEN tärkein: haluaako joku ilmoittautua tekijäksi! EN pysty tähän hätään järjestämään palkkiota (tämä on omaa yksityisyrteliäisyyttäni levittää ubuntua) mutta jotain voin kyllä yrittää keksiä ...

t. Risto Rönnberg, risto.ronnberg@jkl.fi

PS. Älkää mainostako että tällaista meillä tehdään. En vielä osaa yhtään sanoa kuinka moni edes innostuu kokeilemaan.
PPS. Omassa koulussani tehdään hommat Opinsys Oy:n toimittamalla ja ylläpitämällä LTSP-järjestelmällä. Tässä hieman päivittämätön linkki asiaan.
http://www.peda.net/veraja/jyvaskyla/kortepohja/tukitoiminnot/linux

66
Ajattelin ostaa  jälkikasvulle ratin tietokoneeseen. Tarkoituksena on pelata esim Torcs'ia.  Yleensäkään minulla ei ole peleistä kokemusta.
Mikä ratti toimisi ubuntussa? Esim. aika edullinen Logitech Formula Force EX (69e)?   En löytänyt keskusteluista tuohon malliin liittyviä ohjeita.
Sen sijaan keskusteluista kävi ilmi, että Logitech Momo Racing Force ratin (129e) saa toimimaan linuxissa. Ratti on puolta kalliimpi ja siinä on ohjauksen palautumisominaisuus, jota ei kuitenkaan saa nähtävästi toimimaan.


67
Ongelmana verkkoyhteys joka on kehnompi Ubuntussa kuin xp:ssä.

Langaton verkkoyhteys samalla koneella xp:llä on 100% 54 Mbps ja ubuntulla jää noin 60%.
Pöytäkone Acer Aspire E300, AMD 64. Ubuntu on myös 64 bittinen. Verkkokortti  TP-LINK 108M WIRELESS PCI ADAPTER.
Tukiasema on SMCWBR14-GM.
Salauksena käytän WPA-personal.

Sama ongelma kannettavassa: HP Omnibook xe 4500. Ubuntu 32 bittinen. Verkkokortti  TP-LINK WIRELESS CARDBUS ADAPTER.
Kannettavssa yhteys on tukiaseman vieressäkin vain 60%. Muualla sitten alempi. Joskus haittaa sivujen latautumista.

Onko kysessä vain näiden verkkokorttien ominaisuus vai onko samaa havaintoa  myös muilla korteilla.
Pitäisikö - voiko ? - tukiasemaa jotenkin päivittää?

68
Laitealue / Windows-ajurit ja ndiswrapper ongelma
« : 10.07.07 - klo:13.41 »
Olen selailemalla aiempia keskusteluja päässyt langattoman verkkokortin (RaLink, ajuri rt61) WPA-salausten hakemisessa seuraavaan:

Perusongelma: Ralinkissä ei onnistu WPA-salaus. WPA:n saisi toimimaan kun asentaa windows-ajurit Ndiswrapperin avulla.
Ndiswrapperin sain toimimaan ystävän avulla. Ylläpitovalikkoon ilmestyi "Windows wireless drivers"-valinta. Kokeilemalla "Windows wireless drivers" kysyi minkä .inf -tiedoston haluan asentaa. En sis asentanut kun ei ollut vielä aennettavaa.

Olen imuroinut oikean win-ajurin pakettina. Saan sen puretuksi XP-puolella, mutta sen purkupaikkaa ei pysty win-asentajalla määräämään vaan se menee suoraan ajuritiedostoihin. Sieltä löytyy Ralink -kansio jossa on myös ajuri-kansio.

Ongelma nro 1:  nyt jostain syystä valittaessa "Windows wireless drivers"-komento ylläpidosta avautuu kyseinen ikkuna hetkeksi ruutuun mutta häviää saman tien. Olen kokeillut uudelleenasennusta  synapticilla mutta virhe ei poistu. (Ja ON KAI tuo ndiswrapperin komentovalinta ?)
Ongelma nro 2: Jos saan tuon edellisen ratkaistua niin mitä ajureita/paketti windows-ajureista pitää saada asennettua ja millä tavalla ? Löytyykö em. windowsin ajurit-kansiosta kaikki tarpeellinen ?

Järjestelmä: Ubuntu 7.04, ver 64AMD.

69
Yritin asentaa Ubuntun XP:n rinnalle CD:ltä, versio 7.04, amd 64. Ongelma tuli vastaan asennussivulla 5/7. Valitsin xp:stä siirrettävät profiilit ja kun painaa "eteenpäin"-komentoa, niin pyörylä näyttää kolme neljä sekuntia että ohjelma tekee pyydettyä käskyä, vaan sitten katoaa ja asennussivu 5/7 pysyy esillä. Komentoa voi yrittää kerta toisensa jälkeen mutta asennus ei mene eteenpäin.

Käynnistyslevyllä on XP omassa osiossaan. Levyllä on 100 gigaa varaamatonta tilaa.  Valitsin ubuntun asennuksessa "osioi itse", ja varasin juurihakemistolle 20 gigaa ja swapille 2 gigaa.

Tätä ennen tapahtui: ensimmäisen asennusyritykseni tein epähuomiossa us-näppäimistöllä. Pääsin asennuksessa lähes loppuun sivulle 7/7, mutta peruin sen sinä vaiheessa kun huomasin että olen valinnut us-keybordin. Toisella kertaa suomenkielisen asennuksen ja näppäimistön valittuani ilmeni em. ongelma. Samalla myös ilmestyi virheilmoitus: Application problem: Sorry, the program "ubiquity" closed unexpectedly. Lisäksi  tuli sitten tarkempi tekstilitania mitä en mihinkään kopioinut.
Sama ilmoitus tuli aina uudestaan vaikka käynnistin koneen ja asennuksen uudelleen. Myös silloin kun uudelleenkäynnistyksen jälkeen tein asennuksen englanniksi ja us-näppäimistöllä.

Vielä tein windowsissa sen, että formatoin koko vapaan levytilan 100 gigaa ja sitten käynnistin taas Ubuntun cd:ltä. Asennusohjelma päästää taas sivulle 5/7, mitään virheilmoitusta ei tule mutta asennus jää samaan kohtaan kuin edellä. Kone on Acer Aspire E300-JATM, AMD 64 Athlon.

Onko täältä ladattu asennusohjelmisto toiminut muilla oikein? Pitäisikö vain polttaa uusi cd? Vai missä voisi olla vika?
En ole mikään kokenut asentaja vaan kaikki osioinnit yms. asiat olen opetellut viime viikkoina hyvien neuvojien opastuksella. Nyt tuli heillekin puhelimessa tenkkapoo.

Sivuja: 1 2 3 [4]