Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Eesaurus

Sivuja: [1] 2 3 ... 173
1
Yleistä keskustelua / Vs: VIM
« : 24.11.24 - klo:10.20 »
Yritin joskus tehdä aliaksen 'nano=micro', että kaikki netissä olevat miljaardit "sudo nano xyz..." -ohjeet avautuisivat päätteessä automaattisesti Microon, mutta ei toiminut jostain syystä.

Tuo ei toimi sen takia, että vain komentorivin ensimmäinen sana lavennetaan aliaksena.

Tähän on kuitenkin ratkaisu. Tee alias:

Koodia: [Valitse]
alias sudo='sudo '
Huomaa välilyönti lainausmerkkien lopussa! Tämän määritelmän kanssa alkuperäisen yritelmäsi pitäisi toimia.

Kiitos, tämä toimii.

2
Yleistä keskustelua / Vs: VIM
« : 24.11.24 - klo:10.03 »
Juu, Vim ja Emacs ovat ylilyöntejä omiin tekstieditoritarpeisiin, joten ei ole ollut motivaatiota niitä opetella.

Micro on hyvä, löysin sen joku vuosi sitten. On ikäänkuin järkeistetty versio Nanosta, näppäinyhdistelmissä on tolkkua, kustomointikin lienee monipuolisempaa, kuin Nanossa, mutta olin siinä vaiheessa jo ehtinyt tottua Nanoon, joten käyttö on jäänyt kuitenkin vähälle.

Yritin joskus tehdä aliaksen 'nano=micro', että kaikki netissä olevat miljaardit "sudo nano xyz..." -ohjeet avautuisivat päätteessä automaattisesti Microon, mutta ei toiminut jostain syystä. 

4
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 09.11.24 - klo:15.17 »
4. Kuten edellä ohjeessa, niin kaikki kuvankäsittelyohjelmat ilmeisesti muuttavat PNG:n jpg-muotoon käskyllä "Tallenna nimellä... "

Ainakaan Gimpissä ei kannata käyttää Tallenna nimellä, vaan vie nimellä, jolloin oletusarvoisesti Gimp-tallentaa haluttuun tiedostomuotoon tiedoston päätteen perusteella.

HannuK kommentoi ilmeisesti minun viestiäni, missä puhuin kuvankatseluohjelmista, en kuvankäsittelyohjelmista. Gimpissä tulee toimia juuri noin, kuin sanoit.

5
Operaattoreilla ei ole 5G laitteita joissa olisi 4 LAN -porttia.
Siksipä verkkokauppa on ainoa vaihtoehto, vähissä on niissäkin, mutta jotain löytyy.
Tilasin hirmuhintaan (yli 500€) Friz!Box 5G:n.

No, tuo ei ole muistaakseni myöskään kiinalainen, joka lienee positiivinen asia. Toivottavasti siinä saa rahoilleen vastinetta, ettei mene samalla lailla kuin 100-200€ purkkien kanssa, että toimii max. muutaman vuoden.

6
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 08.11.24 - klo:17.34 »
Aika monet (elleivät kaikki) kuvankatseluohjelmat antavat tallentaa kuvan uudelleen ("Tallenna nimellä..."), jolloin voi valita itse muodon.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Fastfetch...
« : 06.11.24 - klo:10.18 »
Fastfetch on tosiaan nimensä veroinen, ainakin reippaasti nopeampi kuin esim. Neofetch.

FF näyttää oletuksena hirmuisen listan asioita, mutta jos sitä haluaa muokata, niin täältä löytyy läjäpäin config-tiedostoja ladattavaksi. https://github.com/topics/fastfetch

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Palautus 24.04-22.04
« : 01.11.24 - klo:11.48 »
Taitaa puhdas asennus olla ainoa vaihtoehto, alaspäin päivittäminen ei tietääkseni ole ainakaan virallisesti tuettu.

24.04:n ongelmien ratkominen vaikka täällä on tietysti myös vaihtoehto.

9
Asennetut toimii ainakin toistaiseksi, uutta ei pysyty asentamaan. Mikähän ero tuossa Lite:ssä on että se saa olla. Ainakin yahoo-postista se blokkii mainokset kokonaan pois? Kummallista. :)

Kyllä minusta molemmat voi edelleen asentaa Braveen.

MUOK: Ei liity pelkästään Braveen, koska toimii myös muissa Chromium-pohjaisissa selaimissa, mutta skrollauksen saa sulavaksi laittamalla päälle brave://flags/ -asetussivulla kuvassa näkyvät kaksi kohtaa.

10
Tästä on kyse, toivottavasti tekijä parantaa tapansa:
https://support.google.com/chrome_webstore/answer/2664769?hl=fi#unsupported_extensions

Laajennos-kaupassa lukee
Tätä laajennusta ei pian ehkä enää tueta, koska se ei noudata Chrome-laajennusten parhaita käytäntöjä.
https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm?hl=fi&pli=1

Nyt se sitten on poistettu mutta mutta uBlock Origin Lite on jäljellä ja tiukimmilla säädöillä blokkii minusta ihan hyvin:
https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin-lite/ddkjiahejlhfcafbddmgiahcphecmpfh?hl=fi-FI

Brave ei taida vaatia tommosia hömpsötysiä?

Joo, ainakin toistaiseksi uBlock Origin toimii entiseen tapaan Bravessa. Ja onhan siinä se sisäänrakennettukin, joka muistaakseni blokkaa aika hyvin mainokset sekin.

11
No perhana, minä uskoin kyllä koko jutun. Ja olen muutenkin tullut siihen tulokseen, että on valkoinen heteromies ajettu nurkkaan nyt. Töitäkään ei kannata edes hakea, ei ole mitään mahdollisuutta tulla valituksi.

Ja käyttöjärjestelmäkin on itse koodattava, kun kaikki wokettavat. 

12
Erittäin epätieteellisesti artikkeleihin tai mihinkään muuhunkaan syventymättä kokeilin uteliaisuuttani 11v ThinkPad T440p:hen, joka ei taatusti ole tuettu, aivan mukisematta asentui W11 siihen. Tikun tein uusimmalla Rufuksella Windowsissa täysin oletusasetuksilla, joissa siis ohitetaan laitteistovaatimukset. Jokin harmittoman oloinen ilmoitus näkyi asennuksen alkuvaiheessa, mutta sormi oli liian nopea, enkä nähnyt tarkasti, mitä siinä sanottiin, mutta ei ollut varsinaisesti virheilmoitus, eikä estänyt millään lailla asennusta.

Puhdas asennus toki, ei päivitys.

13
Pari-kolme kertaa olen Rufuksella tehdyllä tikulla onnistuneesti asentanut W11:n koneeseen, joka ei ole tuettu, edellinen joskus aiemmin tänä vuonna.

Ei mitään ongelmia, mukisematta asentui, mutta ei varmaan voi ihan varma olla, miten Microsoft asiaan pitkässä juoksussa suhtautuu. Taisin nähdä artikkelin, missä sanottiin tai ainakin spekuloitiin, että Microsoft ei saata tarjoilla kuin tietoturvapäivityksiä ko. koneisiin. Mikä tietysti ei välttämättä haittaa.

14
Puhutko siis periaatetasolla vai onko ihan konkreettista näyttöä, missä ollaan oletetusti liian valveutuneesti palkattu epäpäteviä työntekijöitä, josta on seurannut tuotteen laadun huononeminen?

Ei tarvi mennä kaupunkiliikennefirmoja pidemmälle. Maahanmuuttajataustalla pääsee lyhyellä pikakurssilla bussin rattiin*, suomalainen tarvii vuoden koulutuksen. Sitten saadaan semmoisia "vuori tuli vastaan" tason osaajia. "Vuori tuli vastaan" oli ihan oikea esimerkki, eräs autoalan huippuosaaja Turussa vetäisi t-risteyksestä ulos suoraan kallionseinään. Selitys onnettomuudelle oli "Vuori tuli vastaan". Onneksi sattui olemaan siirtoajo eikä matkustajia kyydissä, mutta no sillä selityksellä tyypin ajot loppuivat siinä firmassa. Huonossa lykyssä sama tyyppi sompailee edelleen raskaan auton ratissa suomalaisessa kaupunkiliikenteessä, jonkun toisen palveluksessa.

*Toki tuo antaa rajallisemman pätevyyden ei saa ajaa esim pitkän matkan linjoja.

Eikö heillä voi olla mitään muita syitä palkata maahanmuuttajia, kuin se oletettu liiallinen wokettaminen?

15
Lähtökohtaisesti toimii niin, että jos hakijat ovat kutakuinkin tasavahvoja, niin saatetaan valita vähemmistön edustaja. Vaikea uskoa, että esim. Debianilla oltaisiin niin tyhmiä, että palkataan niin epäpätevää väkeä, että oman tuotteen laatu kärsii.

Heikosti valveutuneissa moninaisuusohjelmissa noin. Kunnolla valveutuneissa sen "moninaisuuden" ja "inkluusion" painoarvo on melkoisesti merkittävämpi. Tuotteen laatu on sivuseikka ja kolonialistis valkosupremasistinen odotus.

Puhutko siis periaatetasolla vai onko ihan konkreettista näyttöä, missä ollaan oletetusti liian valveutuneesti palkattu epäpäteviä työntekijöitä, josta on seurannut tuotteen laadun huononeminen?

16
Lähtökohtaisesti toimii niin, että jos hakijat ovat kutakuinkin tasavahvoja, niin saatetaan valita vähemmistön edustaja. Vaikea uskoa, että esim. Debianilla oltaisiin niin tyhmiä, että palkataan niin epäpätevää väkeä, että oman tuotteen laatu kärsii.

17
Plasma on kehittynyt parin vuoden aikana paljon käyttökelpoisuuden suhteen. Paljon bugeja on korjattu. Plasman kehitys tuntuu olevan nyt hyvässä vauhdissa. Siitä voi tulla Liinux-distrojen yhdistävä tekijä. Ja tämä olisi sitten hyvä Windows-maailman vaihtoehto. Sen jälkeen kun busineksen tarpeisiin on vastattu kehitetyillä Linux-ohjelmilla.

Jossain määrin erimieltä. KDE on loistava, mutta hiukan liiankin ominaisuusrikas käyttöliittymä.

Ja Plasma vaikuttaa olevan resursseihin nähden liian monipuolinen/monimutkainen ylläpidettäväksi, ainakin oma kokemus on, että bugeja aina vaan riittää. On tosin hyvä vastakohta Gnomelle, joka on melkeinpä minimalistisuudessaan toinen ääripää. 

18
Luulenpa, että Linuxin nousu kotitietokoneissa vaatii sen, että joku tosi iso firma sen toteuttaa, esim. Google.   

Ja jos joku iso kaupallinen toimija tekisi Linuxista ison kotitietokoneissa, niin eihän se meille mulkvisteille nykyisille Linuxin käyttäjille kelpaisi, koska väärin tehty. :P


No kyllähän minusta Android on väärin tehty  8)

Se on tämä "propierity", jota kaikki kaupalliset yritykset ymmärrettävästi sotkevat asiaan. GMail, Play-kauppa, Google Drive korvattavissa Androidin käytössä, mutta ei kyllä ihan triviaalia, vaikka asiasta jotain kuvittelisi ymmärtävänsä. Talutusnuoraan, liekaan lypsylehmiksi yrittävät asiakkaat ja käyttäjät tehdä.

Juu, en ole eri mieltä. Taidan vaan nähdä asian suunnilleen niin, ettei Linux voi yleistyä ilman sitä kaupallista kulmaa. Nykyistä yhteisöllistä tekemistä on ollut 90-luvulta asti, joten kaipa se olisi tapahtunut, jos olisi tapahtuakseen.

19
Luulenpa, että Linuxin nousu kotitietokoneissa vaatii sen, että joku tosi iso firma sen toteuttaa, esim. Google. Tokihan se sitten on sellainen kuin on, ei ole pakko käyttää, mutta sopii luultavasti massoille. Nykyinen yhteisöpohjainen meininki ei ehkä siihen pysty, eikä kaikki siihen edes pyri. Itselle asialla ei ole paljoa merkitystä, tulee suositummaksi tai sitten ei tule. Tietysti softan laatu ja määrä paranee, joten ihan kiva. 

Kaikkialla muuallahan Linux on jo kauan ollut täysin ylivoimainen, palvelimet, älypuhelimet (Android), telkkarit ja kaikenmaailman laitteet, joissa on yhtään älyä yms. Kaikkien noiden takana on yrityksiä, siis kaupallisia pyrkimyksiä. Onhan niitä Linux-maailmassakin, vaikkapa Canonical, mutta aika vähillä pelimerkeillä siellä ymmärtääkseni pelataan, eikä paukut kunnolla riitä työpöytä-Ubuntuun.

Ja jos joku iso kaupallinen toimija tekisi Linuxista ison kotitietokoneissa, niin eihän se meille mulkvisteille nykyisille Linuxin käyttäjille kelpaisi, koska väärin tehty. :P

MUOK: Niin, en usko, että esim. Microsoftin linja Windows 11:n laitevaatimusten kanssa tuo merkittävästi ihmisiä Linuxin käyttäjiksi. Tyypillinen tietokoneen käyttäjä ei osaa asentaa mitään käyttöjärjestelmää, eikä välttämättä edes ajattele koko asiaa.

MUOK2: Nykyinen systeemi Linuxin puolella, missä on joukko yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä, jotka käyttöjärjestelmiä tekevät, on oikeastaan mahdoton yhtälö päästä kunnolla työpöytämarkkinoille. Syitä on monia, rahan puute, ja hajanaisuus, joka on vääjäämätön seuraus avoimesta koodista, jonka kuka vaan voi ottaa ja tehdä sillä mitä vaan, joten tietenkin hirveän moni on juuri niin tehnyt, josta seurauksena meillä on tuhansia distroja, joissa asioita tehdään monilla eri tavoilla ilman mitään kunnollista yhteistä standardia. Koodaa siinä sitten ohjelmia Linuxille, kun pitäisi tehdä monia erilaisia versioita erilaisille Linuxeille. Tuohon ongelmaan kehiteltiin aikanaan universaalit paketit, jotka toimii kaikissa, mutta niitäkin tuli, kuinka ollakaan,  kolme erilaista. :P En siis ole yhtään avoimen koodin vastainen, mutta se nyt vaan menee sen kanssa noin. Paitsi sen ison firman kohdalla, joka tuotteistaa sen isolla rahalla sopimaan liki kaikille, ja samaan rahaan vielä varastaa dat...eikun antaa ilmaisen pilvipalvelun ja vaikka mitä.

20
poistaa tuo kansio, tai sitten .config -kansio. Niinkin näyttää toimivan.

Koko .config-kansiota ei pidä missään tapauksessa poistaa, se sisältää monen muunkin ohjelman asetustiedostot, jotka nollautuvat siinä samalla. Järjestelmä luo kyllä sen kansion sisältöineen sinne uudelleen, ja jos käyttäjä ei ole moniin ohjelmiin tehnyt omia asetuksiaan, niin eipä se katastrofi ole.

MUOK: Joku muukin oli törmännyt Osmon kanssa samaan ongelmaan 24.04:ssä, ratkaisua en nähnyt. https://github.com/johannesjo/super-productivity/issues/3193#issuecomment-2131214789

Sivuja: [1] 2 3 ... 173