Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Eesaurus

Sivuja: [1] 2 3 ... 174
1
Kokeilitko ensin ilman mitään ajuriasennusta? Jotenkin olettaisin, että nuo toimisivat ihan suoraan kaikissa käyttöjärjestelmissä.

2
Asenna ensin varmuuden vuoksi kaikki päivitykset:
Koodia: [Valitse]
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
Sitten:
Koodia: [Valitse]
sudo apt install ubuntu-mate-desktop
Asennuksen aikana on valittava, että käyttääkö kirjautumiseen GDM:ää vai LightDM:ää. GDM on ehkä varmempi vaihtoehto. 

3
Tarvitsen navigaattorikortin päivitykseen Windowsia, ja se vie laihennettuna melko pienen tilan kiintolevyltä, joten olen välttynyt Winen säätämiseltä.

Ei sitä käytössä huomaa, kun kerran automaattisesti käynnistyy Ubuntuun.

Minulla on tuontyyppisiä juttuja varten Windows Virtualboxissa, hyvin toimii USB:t ja kaikki, kun laittaa asetukset kohdilleen. Aiemmin pidin Windowsia yhdellä kiintolevyistä, mutta se tuntui ylimitoitetulta yhden-kahden pikkujutun takia, kun mitään muuta käyttöä ei ollut.

4
Ohjelmistot ja päivitykset-ohjelma tukee jatkuvaa päivittämistä ja juuri siitä minä haluaisin eroon.

Kyllähän ne tietysti apt:in asetuksia komentorivillä ronkkimalla saa estetyksi, mutta enpä oikein tiedä, onko se kauhean suositeltavaa. Jotain tähän tapaan: https://www.makeuseof.com/disable-automatic-updates-in-ubuntu/

Minusta Debian on ihan hyvä vaihtoehto, jos tykkää siitä, että systeemi ei juuri päivity. Siihen tulee päivityksiä noin joka toinen joulu tms. :P

5
Ohjelmistot ja päivitykset-ohjelmalla (Päivitykset-välilehti) saa säädettyä päivitysasetuksia. Ei ole nyt Ubuntua käsillä, enkä muista, että saako siellä aivan kaikki automaattiset päivitykset pois päältä, mutta aika paljon voi tehdä.

6
Edellä suositeltiin uuden SSD:n ostamista, sille voimakas ääni. Parillakympillä lähtee joku 128Gt, joka riittää ihan hyvin normaaliin käyttöön.

Toki sen Windows-levyn osioiminenkin onnistuu, ko. toiminto on käytännössä kaikissa Linux-asennusohjelmissa sisäänrakennettuna. Rasti ruutuun "Asenna Windowsin rinnalle" tjs. ja hiirellä raahataan nuolesta osio halutun kokoiseksi. Levyn palauttaminenkin onnistuu, mutta näissä on aina omat riskinsä, joten erillinen SSD on turvallisempi vaihtoehto.

Kaikkein turvallisin vaihtoehto on kokeilla Linuxia vaikkapa Virtualboxissa. https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

7
Nopealla guuglauksella Ableton Live ja Neural eivät toimi Linuxissa, joten jos ne ovat kynnyskysymyksiä, eikä kärsivällisyyttä mahdollisesti runsaaseen säätämiseen Winen ( https://www.linux.fi/wiki/Wine ) kanssa ole, niin pysyisin Windowsissa.

Tietysti koneeseen voi laittaa toisen levyn Linuxia varten, eikä käytä Windowsia mihinkään muuhun kuin noihin musahommiin. Tai kokonaan kaksi eri konetta.

8
Ubuntussa on ihan graafinen ohjelma nimeltä Firmware Updater tjs. En ole kokeillut, mutta muistelen siellä valikossa nähneeni ehkä 24.04 Ubuntusta alkaen.

9
En tiedä, ymmärsinkö postauksen pointtia, mutta sanotaan nyt varmuuden vuoksi, että palomuuri ei ole yleensä oletuksena päällä Linux-jakeluissa.

Päälle:
Koodia: [Valitse]
sudo ufw enable

10
Foxclone on graafinen käyttöliittymä Partclone-komentoriviohjelmalle. Se ei tee levystä tai osiosta 1:1-kopiota, vaan kopioi ainostaan tiedostojärjestelmän käyttämät blokit. Tällöin ohjelman täytyy ymmärtää tiedostojärjestelmän rakenne, ja tiedostojärjestelmän pitää olla ehjä, jotta kaikki data saadaan talteen. Dd puolestaan ei ymmärrä rakenteesta mitään, vaan kopioi koko levyn tai osion sisällöön sellaisenaan. Tämä voi olla järkevää mm. kopioitaessa vioittuneelta levyltä tai muulla tavoin hajonnut tiedostojärjestelmä palautusyrityksiä varten.

Arvelinkin noissa olevan eroja, mutten oikein tiennyt, että mitä.

Hyvää infoa, kiitos.

11
Joo, Foxclone vaikuttaa parin kokeilun perusteella helpolta ja toimivalta. Ja tosiaan jostakin syystä nopeammalta, kuin vaikkapa Clonezilla tai dd.

Pääsee minun Ventoy-tikulle Clonezillan, Rescuezillan ja parinkymmenen Linux-levykuvan seuraan. 


12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: PGP/GPG -salaus
« : 01.02.25 - klo:09.42 »
Kyseessä oli varmaan seahorse-nautilus -lisäosa, jota ei ole ylläpidetty vähään aikaan, joten se on poistettu käytöstä.

On tietysti muitakin tiedostonhallintaohjelmia, Thunar, Nemo yms, joihin voi löytyä vastaava lisäosa. En tosin yhtään tiedä, missä jamassa niidenkään ylläpito on.

MUOK: Sen voi asentaa vielä 22.04:ään (ei 24.04:ään enää), mutta käyttäminen sitten omalla vastuulla.

13
Oletuksena Nanossa pitää painaa CTRL+HOME ja CTRL+END.

14
Mites kun nemo tiedostoselaimen päivitys ei onnistu, mistä repoista nuo maten lisukkeet nemo ja maten silmä (kuvakatselin) pitäisi päivittää, muita Maten osia ei ole :/

Antaako
Koodia: [Valitse]
sudo apt update siis jonkin virheilmoituksen?

15
Itse en ole välittänyt yle-dl:n tekstityksiin liittyvistä "virheilmoituksista", koska kaikki ladatut videot kuitenkin toimivat hyvin.

16
Sovelluskaupasta asennettu Steam taitaa olla snap-versio, joka saattaa aiheuttaa ongelman. Kokeile poistaa se
Koodia: [Valitse]
sudo snap remove steamja käy lataamasta Steamin sivuilta deb-tiedosto. https://store.steampowered.com/about/

Pitäisi asentua tuplaklikkauksella.

17
Asunder lienee yksi vaihtoehto, sitä joskus aikoja sitten käytin, kun oli niin helppo ja mukava ohjelma. Löytyy varmaan repoista, mutta jos ei, niin https://flathub.org/apps/ca.littlesvr.asunder

18
Tässä voisin muistuttaa, että löytyy myös helppokäyttöinen graafinen ytDownloader, joka osaa ladata videoita sadoilta sivustoilta muutamalla klikkauksella.

https://github.com/aandrew-me/ytDownloader

Tämä on ihan näppärä ohjelma, mutta ei taida osata Areenasta ladata. Ei ainakaan minulla Arch Linuxissa.

Tuo vaikuttaa olevan graafinen vaihtoehto komentoriviltä käytettävälle yt-dlp:lle.

19
Ainoastaan sovellus katosi sovellusvalikoimasta mutta kaikki tiedostot jäivät.

Jos haluat nekin poistaa, niin se on tehtävä manuaalisesti. Jos se vaatii pääkäyttäjän oikeuksia, niin avaa pääte kansioon, jossa poistettava kansio sijaitsee ja aja komento
Koodia: [Valitse]
sudo rm -r poistettavan_kansion_nimi
Varovasti sitten, ettei poistele vääriä asioita.

20
myös tiedoston nimeltä uninstall-albiononline.sh

Ymmärtääkseni tuo skripti nimenomaan poistaa ohjelman. Avaa pääte ko. kansioon ja aja komento
Koodia: [Valitse]
./uninstall-albiononline.sh
Saattaa kysyä salasanaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 174