Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - USakari

Sivuja: [1] 2 3 ... 12
1
Laitealue / Vinyylit pois, mutta audiot talteen
« : 12.08.24 - klo:09.37 »
Levysoitin eli ns. grammari meni romuihin vuosia sitten, mutta vinyylejä jäi nurkkiin lojumaan. Niistäkin pitää nyt päästä eroon, mutta sisältö olisi kiva säilyttää. Olisiko jollakulla vihjettä, miten edetä?

2
Joo, tästä oli kysymys. "Lubuntun verkkoyhteysasetuksista" ei heti tullut oikein mitään mieleen, mutta kun oikein kaivelin Linux-verkko-ongelma-muistojani, niin sieltä löytyi tiedoston /etc/resolv.conf merkitys. Linux Mint 21.3:ssa sieltä löytyi esimerkiksi jännittävät ja salaperäiset rivit
Lainaus
   nameserver 10.13.210.1
   nameserver fde6:7a:7d20:9d2::1
Tämän kun muutti muotoon
Lainaus
   nameserver 1.1.1.1
   nameserver 10.13.210.1
   nameserver fde6:7a:7d20:9d2::1
niin ongelma hävisi ja pääsin taas käsiksi netin kiehtovaan sisältöön. Kiitos!

(Sitä en tiedä, mistä oudot rivit olivat tulleet /etc/resolv.confiin. No jaa, vahvasti kyllä epäilen erästä VPN-kokeilua.)

3
Minkä merkkinen ja mallinen se sinun koneesi on? Läppäri vai pönttökone?

Kone on toista kymmentä vuotta vanha Fujitsu; mallista en osaa sanoa mitään. Se seisoo lattialla.

4
Useita viikkoja sitten asensin Lubuntu 22.04:n, joka toimi ensin hyvin, mutta sitten tuli häikkää nettiyhteyden kanssa. No, asensin sitten Linux Mint 21.3:n, ja nettiongelma korjautui. Pari viikkoa. Mutta muutama päivä sitten sama vika ilmestyi taas.

Eilen palasin samalla koneella vielä olleeseen Lubuntu 20.04:ään, ja ongelmaa ei ole toistaiseksi esiintynyt.

Mikähän tässä on? Meillä on kotona sekä langallinen että langaton netti, mutta ongelma on kummassakin. Siis tässä koneessa, jolla tätä kirjoitan. Muissa nettiä käytävissä laitteissa ei ole mitään ongelmaa.

Ongelma on tällainen. Sekä langallinen (wired) että langaton (wireless) nettiyhteys on käyttöjärjestelmän puolesta kunnossa (connected). Mutta sitten kun tekee yksinkertaisen pingin, vaikkapa yle.fi, niin vastaus on
Lainaus
ping: yle.fi: Name or service not known

Firefoxin vastaus on puolestaan
Lainaus
Hmm. We're having trouble finding that site.

Nettiin ei siis pääse. Mutta käyttöjärjestelmä ei ilmoita mitään virhettä, tai en ole ainakaan sellaista löytänyt.

Olisiko kenelläkään ideaa, mitä kannattaisi tehdä? Kiitos jo etukäteen!

5
Jo helpotti. Lukuisten tuloksettomien kokeilujen jälkeen päivitin koko tsydeemin (do-release-upgrade) ja nyt on käytössä 22.04.4 LTS.

Työpöytä on LXQt Desktop. Pikanäppäin Ctrl-Alt-T saadaan aikaan navigoimalla Preferences | LXQt Settings | Shortcut Keys.

Siis siinä ei auta Preferences | Setup Hot Keys.

Ei myöskään Preferences | LXQt Settings | Keyboard and Mouse.

6
Näppäimistö ohjelmallahan tuon helpoiten tekee.

Kiitos vihjeestä, mutta en tunne tämmöistä ohjelmaa. Syy taitaa olla se, että työpöytäkieleni on englanti. Mutta ei minulla ole mitään Keyboard-ohjelmaakaan.

7
lxhotkey ei ollut asennettu. Asensin sen, mutta en pitkälle päässyt:
Lainaus
aaa@bbb:~$ lxhotkey

** (process:9194): WARNING **: 19:23:30.250: XDG_TEMPLATES_DIR is set to invalid path, ignoring it
aaa@bbb:~$ sudo lxhotkey
** Message: 19:23:42.010: x-terminal-emulator has very limited support, consider choose another terminal

** (process:9202): WARNING **: 19:23:42.012: The directory '~/Templates' doesn't exist, ignoring it
aaa@bbb:~$


8
Tapanani on (kai vuosia) ollut aloittaa istunto Ctrl-Alt-T:llä, kun sillä saa niin kätevästi terminaalin.

Paitsi että ei saa enää. Pari päivää sitten tämä kätevä juttu lakkasi toimimasta. Mikähän tässä mättää? Huomattakoon, että kyseessä ei ole mikään sellainen ominaisuus, jonka olisin itse kääntänyt päälle. Jollakin foorumilla tällaiseen ominaisuuteen vain viitattiin, ja huomasin kokeilemalla, että se toimi minunkin koneellani. Ja ihastuin.

(Lubuntu 20.04.6 LTS)

9
Koodia: [Valitse]
setxkbmap -option "compose:sclk"

Tosin kyseinen asetus on voimassa vain niin kauan kunnes asetusta muutetaan tai käynnistetään kone uudestaan.

Lisäsin tämän asetusrivin $HOME/.xinputrc:hen, ja kyllä se tuntuu pysyvän voimassa istunnosta toiseen. Kiitos!

(Taas tarkennus: käytössä on IBus.)

10
Mutta miten saa merkin 〃 eli ditto (sama kuin edelleä) merkki?

Kun googlaa unicode ditto, löytyy U3003. Siis näppäillään Ctrl+Shift+U ja sitten 3003: 〃.  Kokeillaan vielä boldaus: .

Tarkennus: minulla on siis käytössä IBus.

11
Yksi tapa näyttää olevan Unicode. Näppäillään ensin Ctrl+Shift+U ja sitten 4-heksanumeroinen koodi. Esimerkkejä: ∃ (U2203 – on olemassa) ja ∞ (U221E – ääretön). Siinä on vain se, että ensin pitää jostain hakea se koodi. Esimerkit löysin googlaamalla "unicode exists" ja "unicode infinite".

12
Hah! Löytyi! -9°C!

Menetelmä: AltGr+Shift+0!

 

13
Toiminnot-näkymä (Activities overview) avautuu GNOME-työpöydän vasemmasta yläkulmasta, painikkeesta "Toiminnot" (Activities). Kirjoita siellä hakuun sovelluksen nimi.

Kiitos taas kerran, nm, mutta kun minulla on Lubuntu 20.04.6 LTS enkä tiedä GNOMEsta mitään.

14
Piti kirjoittaa näppäimistöllä lämpötilan astemerkki. Osoitteesta https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/tips-specialchars.html.fi löytyi tällainen ohje:
Lainaus
Voit käynnistää Merkit-sovelluksen Toiminnot-yleisnäkymästä.

Mutta harmin paikka! En tiedä, mikä on Toiminnot-yleisnäkymä! Viitsisikö joku neuvoa?

15
Käytitkö primevideo.com palvelua, vaiko Amazonin saksan tai brittien videopalvelua? Nuo kaikki taitaa yhä olla erillisiä palveluita.

Käytin primevideo.com:ia, josta edelleen löytyy sama tarjous:

Lainaus
Katso elokuvia ja TV-sarjoja

Nauti yksinoikeudella Amazon Originaleista, sekä suosituista elokuvista ja sarjoista, hintaan 5,99 €/kk. Voit peruuttaa milloin vain.

(Tämä siis tulee suomeksi, kun oma osoite on suomalainen.)

16
(Olen ihmetellyt tätä aihetta jo keväästä lähtien, mutta en ole tainnut vielä postata tänne.)

Ostin keväällä Amazonista jotain, ja siinä yhteydessä sain tarjouksen ilmaisesta Prime-Video-kokeilukuukaudesta. Tutut ehdot: yksi kuukausi ilmaiseksi ja sen jälkeen maksullinen; lopettaa voisi "milloin vain". No, tartuin siihen ja katselin muutamia videoita. Maksoin yhden kuukaudenkin ihan kiltisti, mutta sitten kyllästyin. Ja halusin lopettaa.

Ei onnistunut.

Yritin lopetusta vaikka kuinka monta kertaa, ja kanavatilauksen lopetusdialogi tuli hyvinkin tutuksi. Mutta en voinut lopettaa mitään, koska Amazonin mukaan en ollut tilannut mitään – dialogiin piti tulla tilaamani kanavat, mutta ei vaan tullut.

Kun tililtä meni toinenkin kuukausimaksu, eikä lopetus vieläkään onnistunut, lopetin koko Amazon-tilini. Se auttoi. Mutta samalla taisi mennä ostamani Kindle-kirjakin (onneksi niitä oli vain yksi).

Tämä oli sellainen kokemus, jota kai nimitetään "kafkamaiseksi". Onko ongelma kenellekään muulle tuttu? Oliko kyse vain omasta tyhmyydestäni, kun en saanut sitä ratkaistuksi?

17
Ilmeisesti riittää lisätä käyttäjä netdev (ja ehkä bluetooth) -ryhmään:
https://askubuntu.com/a/1419668

Joo, riittää. Kiitos!

18
Päivitin puolisoni koneen Lubuntu 16.04:stä 20.04:ään. Muuten tämä tuntuu onnistuneen, mutta sisäänkirjautumiseen ilmestyi uutuus, Authentication Required-dialogi, jossa ilmoitetaan, että Setting RfKill State requires privileges. (Dialogiboksissa on Bluetooth-ikoni.)

Syy on kai se, että puolisollani ei ole root-oikeuksia, mutta minulla on – ja minä voinkin kirjautua ilman tätä dialogia.

Mitenkähän voisimme molemmat päästä eroon tästä dialogista? Kumpikaan meistä ei juuri koskaan tarvitse Bluetoothia. Se nyt vain sattuu olemaan koneessa sisäänrakennettuna.

19
Siihen riittää jopa Arduino Wemos, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin Raspberry Pi.

Eräs ratkaisuehdotus Arduinolle on Sulautetut-kirjassa (Suomeksi!). Siinä on ostettu halvat kauko-ohjattavat pistorasiat (Clash Ohlsonista), ja tuunattu vähän kauko-ohjainta.

Toki jos on rikas, ja/tai kolvi ei pysy kädessä, niin WLAN-pistorasiatkin on laiskan porhon työkalulistalla.

WiFi-pistorasiat näyttävät nykyään oikeastaan yhtä halvoilta tai jopa halvemmilta kuin Clas Ohlsonin (433MHz-ohjattavat) pistorasiat. Ja Clas Ohlsonin kauko-ohjain tarvitsee muistaakseni kallista patteria, jota ei löydy joka marketista. Niin, ja ainakin minulla oleva Clas Ohlson-härpäke sisältää vain 4 kanavaa.

WiFi-pistorasiat tuntuvat nyt siis mielenkiintoisemmilta. Mutta miten niitä säädetään ohjelmallisesti? Pitääkö käyttää jotakin IFTTT:tä tai vastaavaa? Kaupallista musta-laatikko-sovellusta?

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Isolated Web Content
« : 21.09.22 - klo:15.32 »
Ehdin jo merkitä tämän RATKAISTUksi, mutta ongelma tuli taas esiin. Katselin nimittäin Yle Areenasta videota, joka rupesi yllättäen pysähtelemään ja pysähtyi lopulta kokonaan. Listasin sitten prosesseja ps:llä ja huomasin siellä yhden Isolated Web Contentin, jonka tapoin kill:llä. Samantien Yle Areena hävisikin näkyvistä.

Ei Yle Areenan kanssa tämmöistä ole ennen tapahtunut. Onkohan tämä Isolated Web Content-juttu ihan kunnossa?

Sivuja: [1] 2 3 ... 12