Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - slux

Sivuja: [1] 2 3
1
Pelit / Vs: Wow:n grafiikka ei toimi kunnolla
« : 26.02.08 - klo:10.43 »
Tuota laittesito listaa katsellessa on todettava että vaikka tuo kone pyörittäisi hyvin windows puolella (Direct 3D) niin voi OpenGL suorituskyky(puutuvia kiihdytys toimintoja) olla niin heikko että se selittää nuo ongelmat.

Ei OpenGLstä puutu mitään mitä DX:ssä olisi. Toki pelin GL-tuki voi olla huonoa, mutta se ei ole OpenGL:n vika.

Yksi mahdollinen ongelmien syy on, että tuossa Intelin ajurin kiihdytyksessä Linuxin puolella on vain ongelmia. Uudempien ohjainmallien ajurien tilasta en tosin osaa paljon sanoa... joskus olen ongelmiin vanhemmilla Intelin integroiduilla törmännyt.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Blogit ja "Mashupit"
« : 12.07.07 - klo:10.10 »
Itse en varsinaisesti ole kokeillut kuin Firefox-laajennuksina saatavia RSS-lukijoita, mutta Brief on miellyttänyt noista eniten.  Sageakin tuli joskus käytettyä enemmänkin, mutta siitä en koskaan alkanut täysin pitämään.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Hidas kotiverkko
« : 18.06.07 - klo:10.03 »
NAT varmastikin auttaisi, itsellä on myös tuolla tavalla käyttäytyvä boksi ja olen vain konffannut toiset yksityisverkon tuon lisäksi lähiverkossa tapahtuvaan liikenteeseen. Linuxin kanssa yhdelle verkkokortille saa useamman osoitteen, Windowsissa tuota varten pitää olla useampi verkkokortti jos sinulla ei ole tarpeeksi kallista (johon tuokin ominaisuus on pistetty päälle) Windows-versiota koneessa. NAT voi sitten olla kuitenkin se helpompi vaihtoehto vaikka sen kanssa joidenkin ohjelmien toimimaan saaminen voi tosiaan vaatia vähän säätämistä.

5
Yleistä keskustelua / Fonttien renderöinti
« : 15.06.07 - klo:11.43 »
Mielenkiintoinen artikkeli aiheesta vertaa Windowsin ja OS X:n lähestymistapoja:
http://www.joelonsoftware.com/items/2007/06/12.html

Minua kiinnostaisi miten vielä GNU/Linuxissa käytettävä menetelmä sitten suhtautuu näihin, kellään mitään näkemystä tai artikkeleita linkittää?

Itse en kyllä koskaan ole mitenkään hirveän tarkka siitä ollut millaista se teksti omalla ruudulla on, en kovin paljon ihan pehmentämättömistäkään fonteista häiriinny.

6
Yleistä keskustelua / Re: Hans Reiser
« : 10.10.06 - klo:00.15 »
Noh, hankalasta ihmisestä nyt on vielä kuitenkin aika pitkä matka murhaajaan...

Hansia ei aikaisemmin pidetty epäiltynä asiassaja liitto on ilmeisesti kariutunut jo pari vuotta sitten.

Tässä uusimpia tapahtumia:
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2006/09/30/BAGJNLFTII1.DTL&hw=reiser&sn=005&sc=563

Aika erikoista että "ei ole epäilty" mutta DNA-näytteitä otellaan... Reiserin olisi ehkä tietysti ollut parasta tuossa auttaa poliisia parhaansa mukaan vaikka onkin ikävää että joutuu tuollaisesta asiasta epäillyksi niin asiat sujuisivat hänen kannaltaan edes vähän mukavammin. Mitään syytä päillä rikostahan tässä ei tuonkaan uutisen mukaan ole syytä epäillä. Nina Reiser on sitten ollut jo n. kuukauden kateissa ilman mitään varsinaista edistystä etsinnöissä...

7
GDM:n konfiguraatiohakemistossa on jotain tyyliin /etc/X11/gdm/PostSession/Default joka sisältää heti session loppumisen jälkeen ajettavan skriptin. Tuonne on hyvä laittaa tämän tyyppinen toiminto.

8
Tuolta saa näköjään ladattua valmiin skriptinkin jolla tän pakanaversion saa muutettua Ubuntu Christian Editioniksi  :)
http://www.whatwouldjesusdownload.com/christianubuntu/2006/07/convert-to-latest-version-of-ubuntu.html

Tässä tapauksessa oikea termi lienee "käännytettyä"  ;)

9
Ubuntu tietokoneissa / Re: Grafiikka ongelma
« : 07.09.06 - klo:10.08 »
Ajuriongelmahan tuo melko varmasti on, sitä voisi ratkoa kokeilemalla poistaa Xorg.confissa jotain kiihdytysominaisuuksia ja vaikka ensimmäisenä koittaa ottaa kokonaan ne pois päältä ja katsoa ovatko syypäänä. (Option "noaccel" ajurin osiossa muistaakseni, mutta man-sivu kertoo varmuudella ja kertoo ne kaikki pienemmät osa-alueet joita voi sitten poistaa käytöstä)

Kannattanee koittaa etsiskellä googlella jos jollakin olisi ollut samanlaisia ongelmia niin saattaa saada valmiinkin ratkaisun...

10
Kertokaapas kokeneemmat miten tuon kuuluisan rpm-helvetin saa aikaan toimimalla järkevästi, s.o. käyttämällä vain pakettivarastoista haettavia paketteja? Siis muutoin kuin että käyttää rpmfind.net -sivun avulla löydettyjä väärien jakeluiden paketteja? Kyllähän Mandrake/Mandriva (urpmi) ja SUSE (yast) hoitavat ihan hyvin riippuvuuksien hakemisen.

Eiköhän rpm hell viittaa aika lailla aikaan jolloin apt-get oli suurin piirtein ainoa automaattisesti paketit ja niiden riippuvuudet ladata osaava järjestelmä. Itse en tosin rpmstä käytössä silti tykkää ihan niin paljon kuin dpkgsta. Se kun tuntuu olevan huomattavasti hitaampi ja ehkä sillä aptilla silti edelleen pientä etumatkaa kilpailijoihinsa dpkgn kanssa on.

<edit>
Lisäksi minulle on jäänyt erittäin paha maku suuhun Red Hat 8.0:n rpm:stä joka aikanaan hajoili ja jäi erinäisten pakettien asennuksessa jumiin aikanaan yhtä mittaa. Toki tämä taitaa olla ollut ainoa RPM-pohjainen jakelu jonka kanssa minulla mitään ihmeempiä ongelmia on tullut, muissa se on sitten ollut vain se hitaus. dist-upgrade ei tosin taida vieläkään oikein rpm-jakeluissa onnistua tosin, vai?
</edit>

11
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 02.09.06 - klo:14.07 »
Pakko takertua tähän. Jos OS X:n käytettävyys on huippuluokkaa niin mitä ne värikkäät pallot siellä ikkunan yläkulmassa tekevät? Ne eivät ole käytettävyydestä kuulleetkaan...

Värikkäät pallot (ainakin värikkyys) on kyllä ihan käytettävyydellä perusteltavaa. Värit erottavat toiminnot selkeästi toisistaan ja niiden pitäisi olla jotenkin yhteydessä noiden värien perinteiseen käyttöön. No, se onkin sitten vaikeampaa perustella että mikä se yhteys on lukuunottamatta punaista joka sopii minusta aika luontevasti merkitsemään sulkemispainiketta jolla voi olla vakavia seurauksia. Toinen asia on sitten se, että tuollainen väri-iloittelu ainakin minulla alkaa vähitellen rasittaa silmiä.

Tosiaan ei ole tuossa linkatussa Ubuntun teemassa esteettisesti paljon kehumista, vaikka ilmeisesti tekijä onkin käytettävyyttä tai ainakin saatavuutta ajatellut sitä tehdessään. Minusta kyllä Ubuntun Dapperia edeltävä teema oli ihan kohtuullinen, Dapperissa se alkoi näyttää toffeenväriseltä versiolta Vistan standarditeemasta (otsikkopalkit) ja vielä aika suoralta kopiolta.

Erityisesti positiivisesti mieleen teemoista minulla on jäänyt Red Hatin/Garrett LeSagen BlueCurve/FreeCurve/Wonderland jonka ansiosta käytin aikanaan Red Hat kasia niin pitkään kuin käytin. Se on minusta miellyttävä silmille eikä ala rasittaa pitemmän päällekään käytössä kuten monet muut.

12
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 29.08.06 - klo:00.37 »
Lainaus
eli pitäisikö tässä tapauksessa dialogin asettaa kaikki järjestelmän äänet (puhdas ALSA, jack, oss, gstreamer, eri äänipalvelimet, ym.) käyttämään kerralla samaa laitetta kysymättä asiasta erikseen käyttäjältä? tietysti ne joilla on tarkoituksella useampi äänikortti ovat vähemmistönä ja koska jotkut eivät osaa, pitää tätä vähemmistöä potkia nivusille?

Niin en ole sanonut. Lähes aina riittäisi, että asetettaisiin vain alsan oletuslaite sen sijaan jolloin myös gstreamer ilman eri käskyä käyttäisi sitä. Siksi toisekseen mikään ei pakota "potkimaan nivusille" ketään.

Lainaus
linuxin puolella ääneen liittyy paljon muutakin kuin ALSA. jos järjestelmässä saisi olla vain yski pelkistetty systeemi jonka mukaan olisi pakko toimia, niin säätötyökalu olisi verraten helppo toteuttaa.

Niin, nykyaikaisten tietokoneohjelmien teko on usein vaikeaa. Se on kuitenkin melko lailla kelvoton "perustelu" tässä. Ihailtavan hyvin esimerkiksi GNOMEn mixeri silti selviytyy sekä ALSA että OSS:n kanssa. (ja OSShan on oikeastaan se ainoa samalla tasolla toiminnallisuutta tarjoava vaihtoehto alsalle vaikka toki alsalla on päällekkäisyyksiä joidenkin muidenkin ääneen liittyvien järjestelmien kanssa)


Lainaus
ei, mutta (symbolisen)konekielen osaaminen tietty auttaa käyttäjää ymmrtämään mitä koneen sisällä tapahtuu. oletus oli olkiukoksikin melkoisen heikko.

Sanoo joku joka on koko keskustelun ajan pistänyt sanoja suuhuni. Tässäkin viestissä johon vastaan. Pata kattilaa soimaa.

Jos katsot kirjoittamaani tarkemmin niin huomaat ettei se ollut oletus vaan kysymys jonka tavoite (myöhemmin suoraan esitetty kysymys) oli saada sinulta vastaus siihen millaiset taidot käyttäjällä pitää mielestäsi olla, jotta hänen voi sanoa olevan käyttötaitoinen.

Lainaus
raja riippuu täysin koneen käyttäjästä. kyse on siitä pystyyko koneen käyttäjä suoritumaan kunnialla niistä tehtävistä joita hänen kuuluu koneella suorittaa ja ymärtääkö hän mitä on tekemässä.

Kysymykseni kuului: "Miten paljon käyttäjän täytyy tietokoneesta ymmärtää, jotta hänen voidaan sanoa osaavan käyttää tietokonetta?"
Vastauksesi on tiivistettynä  "jos käyttäjä saa tehtyä sen mikä hänen tavoitteensa on ja ymmärtää mitä tekee, hän osaa käyttää tietokonetta". Et siis vastannut kysymykseeni.


Lainaus
tuo on sattumoisin se malli johon minun nähdäkseni tällä "vaikka tietokoneet ovat monimutkaisia laitteita jotka tekevät monimutkaisia asioita käyttäen monimutkaisia algoritmeja, protokollia ja tiedostomuotoja, pitäisi kenen tahansa kouluttamattoman moukan pystyä käyttämään koneita täysivaltaisesti ilman mitään opettelua" -tyyppisellä ollaan pyrkimässä. varasinkin kun kaikki ratkaisuehdotukset ovat "kyllä sen varmaan voisi helpomminkin tehdä".

Yhden valmistajan (joka on tunnettu joustamattomista ratkaisuistaan) yhden sähköpostiohjelman kanssa eteen tulevat ongelmat eivät todista yhtään mitään eikä niistä ole millään muotoa yleistettävissä, että kaikki käyttöä helpottava tekisi edistyneempien elämän vaikeammaksi. Asiaa on jo käsitelty paljon läheisemmin Ubuntuun liittyen aiemmin etkä kyennyt ilmaisemaan mitään tapaa jolla kuvailemani toimintamalli tekisi edistyneemmän käyttäjän elämää vaikeammaksi kun puhutaan uuden konfigurointityökalun tekemisestä asialle jota ei tällä hetkellä ole lainkaan mahdollista tehdä kuin käsin asetustiedostoja muokkaamalla.

Lainaus
koska auton käytön voi laskea monen tasoisiin tehtäviin (aivan kuten tietokoneenkin kanssa) pitäisikö kenen tahansa saada yrittää ajaa mitä tahansa autoa, johon on sattunut rahansa sijoittamaan, millä tahansa tiellä vai pitäisikö auton käyttöä ensin opetella?

Auton käytön rajoitteet perustuvat ensisijaisesti ihan yleisen turvallisuuden varmistamiselle. Ethän sinäkään ole  sitä mieltä, että tietokoneella on läheskään niin helppoa aiheuttaa ihmishenkien menetyksiä kuin autolla? Itse en pidä myöskään ajokortin saamiseen tarvittavaa opetusta mitenkään rinnastettavana komentorivin hallitsemiseen, mutta analogioita - varsinkaan autoanalogioita - ei kannata viedä liian pitkälle koska ne eivät todellakaan täsmällisesti vastaa keskustelun alla olevaa asiaa.

Lainaus
ei osaa. hän osaa mahdollisesti tehdä sillä jotain toimenpiteitä, joskin yleensä aika heikosti ja hyvin tehottomasti. käyttäessä toki on mahdotonta välttyä uusien asioiden oppimiselta, vaikka sitä kovasti vastustetaankin, ja käyttäjä paranee ajan kanssa.

Uudemman kerran katsottuani, aiemmassa postauksessasi määrittelit itsevaltaisesti mitä peruskäyttäjän tarvitsee tehdä (ei mitään taustakuvan vaihtoa vaikeampaa, mitä se sitten tarkemmin ottaen mahtaakin olla). Tästä johdit ettei käyttäjän tarvitse osata käyttää komentoriviä ja siis hän ei myöskään osaa tietokonetta käyttää. Tosin tämä on ristiriidassa uudemmassa viestissä käytön osaamiselle (kysymyksen ohi) antamasi määritelmän kanssa.

Lainaus
minusta taas kuulostaa hyvältä idealta rohkaista ihmisiä opettelemaan niitä juttuja joita he haluavat tehdä sen sijaan, että he syyttäisivät muita osaamattomuudestaan.

Eli kaiken taustakuvan vaihtamista vaikeamman pitäisi jostain tarkemmin vielä määrittelemättä jättämästäsi syystä olla peruskäyttäjien ulottumattomissa ja heitä pitäisi rohkaista opettelemaan käyttämään tietokonetta (miten syvällisesti, sitä et kertonut vaan annoit vain varsin ristiriitaisen määritelmän) jos haluavat tehdä mitään tätä pitemmälle menevää.

Lainaus
juu, niissäkin videoissa joiden parissa minä olen joutunut viimevuosina toimimaan, ohjelmointi vaatii prog-nappulan painamista kaukosäätimessä jonka jälkeen kirjoitetaan showview-koodi tai valitaan manuaalisesti alkamisaika, päättymisaika, kanava ja päivämäärä. jos on tosi asiantuntija, niin voi siinä laittaa pdc:nkin päälle, vaikka nykyään tv-kanavat lähettävät niitä kyllä miten sattuu :(

Niin, on kätevää kun voi määritellä mitä pitää tehdä ilman, että tarvitsee puhua lainkaan mistään tietystä käyttöliittymästä mitään. No, hyvä on - mainitsit PROG-nappulan joka tietysti suorastaan huutaa tuolla nelikirjaimisella lyhenteellään, että tästä saa videot nauhoittamaan ajastetusti. Täysin intuitiivista, eikö totta.

Lainaus
tämäkö sitten on synonyymi "Useimmat käyttäjät eivät osanneet tehdä sillä juuri mitään". selvä juttu.

Ei, sitä se ei ollut. Se oli kuvaus vielä kaukaisemmasta ajasta kuin johon aiemmin viittasin. Sellaisesta joka näytti sopivan sinun näkemyksiisi hyvästä tilanteesta. Lähinnä pyrin kuvauksella näyttämään, että minulla on kyllä käsitystä siitä mitä on ollut pidemmältäkin ajalta.

Lainaus
kuka kuvittelee?
minusta tietokoneen käyttötaito on edelleenkin sitä, että osaa suorittaa tarvitsemansa tehtävät (taidon, ei ulkoa opettelun vuoksi) valitsemassaan käyttöympäristössä. jos tarvittavat toimenpiteet vaativat ohjelmien konffaamista niin silloin se on osa niitä vaadittuja taitoja. sattumoisin komentorivi on linux-järjestelmissä varmasti tehokkain tapa ylläpitää konetta ja veikkaan, että siihen suuntaan ollaan menemässä visatankin kanssa. se, että ymmärtää mitä käytetty ympäristö toimii on oikeasti hyvä asia ja sen opetteluun pitäisi rohkaista sen sijaan, että keskitytään levittämään disinformaatiota käytetyistä metodeista.

Odotan mielenkiinnolla sitä, että täydennät määritelmääsi vastaamalla aiemmin esittämääni kysymykseen siitä mikä riittää ymmärrykseksi. Komentorivinkin käyttöhän on muuten monelta osin ulkoa opettelua.

Lainaus
minkälaisia joustavampia malleja? miten ne saa palvelemaan kaikkia ja kuinka tuhannet eri mahdollisuudet saadaan yksinkertaisesti esitetty GUI:ssa verraten pienessä tilassa vielä siten, että termejä ymmärtämätönkin osaa säätää asioita, joista ei tiedä mitään, toimimaan haluamallaan tavalla?

Se on täysin epärelevanttia. Oman kantasi mukaan kaikenlaiset graafiset konfigurointityökalut ovat pahasta joten sinulle pitäisi riittää tuo aiemmin mainittu yksinkertainen malli mainiosti. Vaikka näin ei olisikaan, yksinkertainen malli ainakin mahdollistaa sekä graafisen, että käsin konfiguroinnin vaikka molemmissa vaihtoehdoissa.

13
No HP:n sivuilta löytyy kyllä tiedot siitä voiko se jossain mallissa vaihdella vai ei ja taisi olla joidenkin osalta paremminkin ilmoitettu. Halvimmassa nx6310-versiossa ainakin muistaakseni oli broadcomia. Itse päätin olla hankkimatta sitä jo senkin takia, että malli oli uusi eikä netissä ollut juurikaan tietoa siitä miten sen ACPI-ominaisuudet toimivat tai yleensäkään käyttökokemuksia.

14
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 28.08.06 - klo:15.07 »
juu, vähän tyhmä raudan tunnistaminen kun tunnistaa sellaisiakin kortteja joita ei kaivata, eikä edes osaa automaattisesti sijoittaa niitä toissijaisiksi :(
Niin, ehkä en ilmaissut tarpeeksi selvästi. Toivomus oli, että olisi jokin graafinen tapa joko asettaa kumpi on ensisijainen tai ottaa toinen kokonaan pois käytöstä.

Lainaus
en usko hetkeäkään, että se asettaisi kortin ensisijaiseksi. se ainoastaan asettaa kortin jota joko esd tai gstreamer käyttää, ei enempää eikä vähempää. alsa on oikeasti aika monipuolinen systeemi ja sitä voi säätää hyvin monella tapaa järjestelmäkohtaisesti ja käyttäjäkohtaisesti, joku simppeli dialogi tarkoittaisi jälleen kerran toiminnallisuuden pelkistämistä pariin hassuun valintaan.

No sehän se oli se pointti siinä mitä sanoin. Käyttöliittymästä tavallinen käyttäjä kyllä olisi voinut ymmärtää, että tästä nyt asettuu kaikki äänet menemään tuon kautta, mutta selittämättömästi sitten käyttäjämme huomaakin etteivät äänet kuulukaan monissa tapauksissa. (se on gstreamerille)

Onneksi muuten simppelit dialogit eivät estä monimutkaistenkin konfigurointitapojen käyttöä. LFS on sen halajamasi kontrollin huippu, siinä ei yhtään mitään piiloteta edes asennuksessa parin hassun valinnan taakse. (No ok, tietokoneohjelmien käyttö sinänsä tietysti jo vaikka komentoriviltäkin rajoittaa aina sitä mitä voi tehdä joten kyllä siinäkin vähän sidotut kädet on)

Lainaus
tietty ratkaisu säätötyökaluihin olisi se, että kernelin päällä saisi ajaa vain yhtä ainutta käyttöliittymää ja tehdä säätöjä vain yhdellä ainoalla työkalulla, yhdellä ainoalla tavalla. linuxissa ei kuitenkaan ole kyse siitä.

Ei, ei ole. Mutta miten tämä liittyy siihen, että joitain asioita alsan toiminnasta voisi tehdä mahdolliseksi säätää graafisillä työkaluilla?

Lainaus
tämä jaksaa kieltämättä hieman hymyilyttää kerrasta toiseen. ensimmäisenä silmään pistää tietty kuvitelma siitä, että on elitismiä olettaa, että tietokoneen käyttäjä osaisi käyttää tietokonetta ja seuraavana täysin perustelematon komentorivin pelko.

Tietokoneet ymmärtävät ihan viimekädessä pelkkiä konekäskyjä binäärikoodina syötettynä (tämäkin on tietysti jo melko korkealla abstraktiotasolla määritelty). Onko suoraan konekielellä (ilman mitään assemblyä) ohjelmointikin sinusta edellytys tietokoneen käyttötaidolle? Jos ei, niin mihin kohtaan rajan asetat ja miksi?

Lainaus
niin hämmästyttävää kun se onkin, minä oletan myös, että auton kuljettajat osaavat ajaa autoa tai että leipurit osaavat käyttää uunia. kovasti elitismin puolelle menee varmasti oletukseni, että videot ostaneet ihmiset osaisivat ajastaa videonsa nauhoittamaan ohjelmia, mutta näinhän se ei suinkaan aina ole.

Tähän evil terrorist vastasikin jo hyvin. Auton käytön osaamiseenkin voidaan laskea aika paljon enemmän kuin pelkkä ajaminen. (tankkaaminen nyt on ensimmäinen mitä toivoisi ja se on vielä ihan perusasioita).

Lainaus
peruskäyttäjän ei tarvitse mielestäni osata käyttää komentoriviä, mutta toisaalta peruskäyttäjän ei tarvitse minusta myöskään konffata koneelle nfs/www/ssh/ftp/ntp/imap-palvelimia tai tehdä mitään muutakaan hankalampaa kuin työpöydän taustakuvan vaihtaminen.

Eli peruskäyttäjä ei osaa määritelmäsi mukaan käyttää tietokonetta? (vaikka onkin "käyttäjä"). Minusta tuon kuvailun mukaan kuulostaa ihan hyvältä idealta pyrkiä säilyttämään koneen käytettävyys graafisen ympäristön kautta mikäli peruskäyttäjä on kuvailemasi kaltainen.

Lainaus
siksipä videoissa onkin verraten helppokäyttöisen play, stop ja kelauspainikkeet joilla vihjeetön videonkäyttäjä osaa käyttää edes osaa videon toiminnallisuudesta.

Videot ovat muuten esimerkki laitteista joissa on ihan käsittämättömän huono käytettävyys ja näin on ollut aina. Voisi jopa väittää, että huonompi kuin tietokoneissa.

Lainaus
sinulla ei taida olla mitään käsitystä siitä, mitä kauan sitten oli. silloin koneita käyttivät ainoastaan ne jotka niitä oikeasti osasivat käyttää. jokaisen lukutaidottaman ei tarvinnut päästä "galtsuun" katselemaan kuvia tai habbohotelliin notkumaan ja valittamaan kuinka he eivät osaa tehdä tietokoneilla juttuja joita eivät ole viitsineet opetella tekemään.

Minulla on varsin hyvä käsitys siitä mitä kauan sitten oli. Oikein todella kauan sitten tietokoneohjelmat kirjoitettiin käsin paperille jonka jälkeen ne käsin rei'itettiin reikäkortille tai nauhalle. Silloin käyttäjät todella osasivat käyttää tietokoneita - osasivat sentään kirjoittaa suoraan koneen konekielellä ohjelmia ilman minkään käyttöjärjestelmän apua (tai ainakin kääntää käsin niitä sille vaikka olisivatkin ensin käyttäneet jotain korkeamman tason kieltä) toisin kuin nykyaikana jolloin jotkut kuvittelevat, että komentorivin käyttötaito ja ohjelmistojen konfigurointi on "tietokoneen käytön osaamista".

Lainaus
juu, on yksinkertainen malli joka on minusta harmillisen huono (sikäli kun malli oikeasti olisi tuo, en ole edelleenkään tarkastanut mutta ei tuo kovin kätevältä kuulosta). sikäli kun homma oikeasti hoidetaan juuri noin, niin se tarkoittaa, että kyseessä tosiaan on joko/tai tilanne. joko teet ne pari säätöä, jotka GUI mahdollistaa, GUIn avulla tai et enää koskaan voi käyttää tuota käyttöliittymää säätöjen tekemiseen.

Toki se on hieman kankea, mutta tuolla se ainakin yksinkertaisimmillaan on mahdollista. Joustavampiakin malleja toki tosiaan voi kehittää.

Lainaus
syystä, että ainakaan minä en halua missään nimessä tuollaisen tilanteen sössivän määrittelemääni panelien ikonien järjestystä, applettien sijaintia, avoinna olevia sovelluksia ja niiden sijaintia/kokoa vain siksi, että olin vahingossa tehnyt jotain vääränlaisia muutoksi X:n konfiguraatioon.

tietty jos ei ole tottunut siihen, että sisään logatessa käytetyt sovellukset avautuvat oletus paikoilleen oletustyöpöydillään, tuota ei varmaan osaa arvostaa.

Joo, tämä on totta. Tosin tuon ominaisuuden ei ehkä sinänsä siitä tarvitsisi niin välittää koska GDM ja kumppanit sisältävät failsafe-sessionsa joita voi käyttää. Toki se olisi helpompaa jos sen valintaa ei erikseen tarvitsisi muistaa...

15
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 27.08.06 - klo:22.15 »
mahdollisesti. mitkä niitä sinun mielestäsi ovat?

X on ehkäpä se suurin yksittäinen ongelmakohta tätä nykyä, ennen asiat olivat huonommin. Kyllä sitä silti muutakin aina löytyy jota ei itse välttämättä keksi miettimällä. En tiedä miten tällä hetkellä asennuksessa on, mutta joskus useamman äänikortin omistaminen aiheutti heti alkuun komentoriviä vaativia ongelmia jos asennus sattumoisin valitsi väärän kortin ensisijaiseksi (usein sitä toista ei edes kaivattaisi kun on huono integroitu). GNOMEsta löytyi kyllä asetus jolla sen oikean kortin sai ensisijaiseksi, mutta sepä päti sitten vaan GNOME-ohjelmiin.

Lainaus
aina ei viansietotilakaan toimi, mitäs sitten? no tietty recovery console johon pitää bootata cd:ltä. tosin kun tuon kyseisen recovery consolen käyttö ei ole mitään mitä oppisi tavallisessa käytössä, niin aika harva tulee sitä opetelleeksi → aika harva osaa siinä neuvoa. tosin onhan se muutenkin aika rajoittunut ympäristö.

mitäs linux tarjoaa... no, komentoriviä tietty. entä jos kone ei boottaa? silti päästään komentoriville josta, kuten jo taisin mainita, aivan kaikki on mahdollista. mutta joo, myönnän kyllä, että siinä on vaarana joutua opettelemaan jotain ympäristöstä jossa toimii.

Ahaa, sinulla on siis jonkinlainen elitistinen käsitys jonka mukaan *jokaisen* pitäisi osata käyttää komentoriviä että "osaisi jotain ympäristöstä jossa toimii". Täysin epärealistista. Useimmat käyttäjät eivät osanneet tehdä sillä juuri mitään silloinkaan kun se joskus kauan, kauan sitten oli ainoa vaihtoehto.

Lainaus
eikös niitä hoideta luomalla kokonaan uusin configuraatio ja kirjoittamalla suruttan vanhojen yli?

Ei, vaan suhteellisen yksinkertaisella mallilla, asetustiedostoissa on rivi/rivit jotka merkitsevät sen olevan automaattisen järjestelmän hallitsema. Jos nämä rivit puuttuvat niin tiedostot jätetään rauhaan. Tämä on minusta ihan toimiva ja yksinkertainen malli jonka ei luulisi käsinsäätäjää kovin suuresti harmittavan.

Lainaus
eli kun X:ää ei saada käyntiin, unohdetaan X:n konfiguraatio ja käytetään jotain kovakoodattua konfiguraatiota jonka uskotaan toimivan kaikilla koneilla? saattaisi tuo tietty toimiakin, joskin silloin kaikkien työpöytäympäristöjen session tallennus (joka ti taas mitenkään riipu X:stä) pitäisi varmaan myös ottaa automaattisesti pois päältä kunnes toimiva konfiguraatiotiedosto löytyisi.

Syystä että?

16
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 27.08.06 - klo:16.21 »
missä järjestelmässä kaikki asetukset ovat hallittavissa graafisilla työkaluilla?

Ei kaikkien tarvitse olla hallittavissa eikä kaikkea ikinä voikaan tehdä mahdolliseksi. Ubuntussa nyt kuitenkin on vielä monia asioita jotka helposti voitaisiin.

Lainaus
niin, eipä tämä kai aloittelijaa lohduta mutta, että ihan tyytyä komentoriviin? linuxissa saa komentorivin jossa on mahdolista tehdä mitä tahansa, monissa järjestelmissä vastaavassa tilanteessa ei tarjota mitään, jolloin ei ole myöskään mahdollista tehdä asialle mitään.

Mitäs järjestelmiä sellaiset ovat? Windowsissa on vikasietotila. Toki siitä ei löydy hyvää komentotulkkia eikä asioille voi kovin paljon shellistä tehdä, mutta vikasietotilan tarjoaminen on kyllä paljon ystävällisempää keskivertokäyttäjälle kuin se että ruutuun ilmautuu konsolin login jota useimmat eivät luultavasti ole koskaan nähneetkään. Parasta olisi kun löytyisi molemmat.

Lainaus
minä en näe tuota oikeastaan heikkoutena. työkalut joita mm. SUSE tarjoaa (tarjosi?) tappavat aika tehokkaasti mahdollisuuden editoida säätöjä millään muulla tavalla kuin käyttäen sitä graafista palikkaa. tämä on varsin ikävää ja minusta se on useassa tapauksessa nimenomaan noiden graafisten säätötyökalujen heikkous.

Onneksi asiat voi koodata niinkin, että käsin muokkaamisen mahdollisuus säilyy. Samalla tavalla kuin Debianissa ja Ubuntussa hoidetaan nuo automaagiset konfiguroinnit. Samaa periaatetta voitaisiin täysin hyvin käyttää vaikka YasTissa.

Lainaus
mitenkäs tämä sitten korjattaisiin fiksusti?

Turvautumalla yksinkertaiseen ja kaikilla koneilla toimivaan konfiguraatioon silloin kun Xorg.confissa on vikaa. VESA/VGA löytyy kaikista mahdollisista x86-koneista. Jos tämäkään ei jostain ihmeellisestä syystä onnistuisi niin vasta sitten voitaisiin luovuttaa.

17
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 27.08.06 - klo:15.07 »
Pistää miettimään, että miksi alunperinkään aloin asentaa Ubuntua? Mitä siinä on mitä Windowsissa ei ole?
Windowsin asentaminen ja näyttiksen toimintakuntoon laittaminen vie vajaan tunnin. Ubuntussa sama vaatii useita kymmeniä tunteja, eikä se siltikään toimi.

Suurin osa ongelmistasi johtui huonosti tuetuista laitteista. ATIn binääriajurituki on huono (mutta eipä sitä onneksi läheskään kaikki käyttäjät tarvitsekaan). Erikoisempi näyttö saattaa aiheuttaa ongelmia. Toki laitetuki on ongelma Linuxille tietyssä mielessä, mutta sen välttää käyttämällä sellaisia laitteita joita valmistaja suvaitsee paremmin tukea muuallakin kuin Windowsissa. Jos ihmiset hankkivat tuettuja laitteita niin valmistajillekin tulee syy antaa sitä tukea... Näyttö tosin olisi varmaan suht kivuttomasti lähtenyt toimimaan sopivilla modelineillä.

Tietysti Linuxiin siirtymisiä helpottaisi kun kaikkea mahdollista rautaa tuettaisiin ja aika paljonhan niitä (vaihtelevan laatuisia) ajureita tuleekin muiden tekemänä kuin laitevalmistajan. Ongelma on kuitenkin laadultaan sellainen, ettei sitä ratkaista kokonaan varmastikaan ikinä ja uutta laitetta tulee kokoajan. Windows-käyttäjät ovat vain tottuneet siihen että kaikki toimii kuin vettä vaan ja aina,  toisin kuin vaikkapa Macistit (ainoastaan lisälaitteiden osalta kylläkin).

Varsinaiset Ubuntun ongelmat jotka sinulla tulivat vastaan olivat ilmeisesti:
1. monien asetusten muuttaminen asennuksen jälkeen ei ole mahdollista graafisilla hallintatyökaluilla
2. Jos X:n konfiguraatio on pielessä niin se ei yksinkertaisesti käynnisty ja käyttäjä saa tyytyä komentoriviin
3. Dual bootin asentaminen ei ilmeisesti ole uudelle käyttäjälle riittävän helppoa / ei välttämättä toimi

Kohta 1 on oikeastaan yksi harvoista Ubuntun heikkouksista verrattuna mm. SuSeen ja Mandrivaan joilla on laajemmat graafiset konfigurointityökalut. Itse olen käsittänyt, että Ubuntun tavoite oli kehittää GNOMEn omaa järjestelmäasetustyökalujen valikoimaa kattavammaksi sen sijaan, että lähtisivät tekemään omaa jakeluspesifistä ohjelmistoa jota kukaan muu ei sitten tulisi käyttämään. Se on ainakin minusta tavoitteena erittäin hyvä, tosin en ole ihan varma onko tämä nyt enää toteutumassa ja se ei tietenkään nykyistä käyttäjää auta tippaakaan. Mitä joihinkin asetusmuutoksiin tulee niin Ubuntu vaatii tosiaan yhä turvautumista komentoriviin, onneksi niitä ei useimpien käyttäjien pitäisi joutua tekemäänkään.

Kohta 2 varmaan korjautuu vielä joskus, ainakin siitä oli taas vähän aikaa sitten keskustelua ja Launchpadissa on siitä bugi. Sinänsä anteeksiantamatonta, että käyttäjälle voi tulla suuria ongelmia näin helposti, mutta taaskin tilanne on onneksi hyvin poikkeuksellinen sen jälkeen kun kone on toimivaksi asennettu eikä keskivertokäyttäjä joudu sen kanssa tekemisiin oikeastaan kuin silloin jos jotain on todella mennyt rikki.

Kolmannesta kohdasta en osaa sanoa kun en ole dapperin asennusohjelmalla koittanut dual-boottia saada aikaan. Dual boot aiheuttaa kuitenkin aika helposti monimutkaisuudellaan ongelmia enkä välttämättä suosittelisi sitä ihan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi aloittelijalle (taidoista riippuen). Toimiessaan dual boot on tietysti erittäin hyvä tapa päästä alkuun GNU/Linuxin kanssa...

Linux paranee kokoajan ja on tehnyt melkoisia harppauksia koko sinä aikana kun sitä olen käyttänyt . Vaikka Ubuntu onkin vähän perässä joissain asioissa (ihan hyvistä syistä minusta) eikä tee kaikkea ihan kuten toivoisin, niin se on silti minusta helppokäyttöisin ja toimivin jakelu tällä hetkellä. Linux on jo saavuttanut sellaisen tason jossa se on minusta ihan tavalliselle käyttäjälle hyvä ja tietyissä suhteissa paljon parempikin kuin kilpailijansa. Ongelmakohdat vaatisivat jonkin asteen harrastajan apua muillakin alustoilla eikä niihin kovin helposti törmää jos lähtökohta on hyvä.

Muutaman vuoden päästä jotkut ongelmat varmasti roikkuvat edelleen sitkeästi mukana, mutta valituksen aihetta on kokoajan vähemmän ja vähemmän. Olisin yllättynyt jos Ubuntu ei tässäkin viestissä mainittuja vikoja kitkisi melko pian pois. Varsin käyttökelpoinen ja mainio alusta se on jo nyt. Windowsiin nähden esimerkiksi pakettienhallinta, toiminnan nopeus ja käytettävyys ovat  jo minusta parempia.

18
Kannattaa varoa, ainakin noissa HP:nkin koneissa tarkka malli saattaa vaikuttaa mm. siihen onko WLAN intelin vai Broadcomin ja muutenkin nykymeininki on se, että valmistajat kertovat että mitä ominaisuuksia on (tasolla 802.11b/g, modeemi...) ja tarkka laitevalinta voikin sitten vaihdella. Sitä tarkkaa tietoa voi tietysti muutenkin olla vaikea saada.

Itse samanlaisessa tilanteessa päädyin todella pitkän tutkinnan jälkeen HP:n nx6110aan jota saattaa joku jostain saada ilmeisesti peräti Ubuntun kera, suomessa tosin ei ole toivoakaan. Multitronicista sain tiedon, että heillä oleva P-M kone sisälsi todella Intelin WLANin (useimmat kauppiaat eivät pystyneet ottamaan kantaa asiaan ollenkaan tai heittivät hyödyttömiä arvauksia).Tuon tarkka tyyppi oli PT603AA#AK8 ja olettaisin että kaikki sillä varustetut ovat kuitenkin edes identtisellä kokoonpanolla.

Ihan hyvin on toiminut, mutta Xorgin bugzillan mukaan Xvideon käyttö saattaa aiheuttaa suht. harvinaisia ongelmia koneen nukkumaan laiton kanssa, itse en pienellä kokeilulla ole tuohon törmännyt eikä se niin haitannut kun videoiden katselusta ei ollut odotettavissa erityisen suosittu käyttötapa.

Nuo valmistajien sertifikaatit (Novellin YES!, LinuxCare) ovat muuten läppärien kohdalla aika turhia. Asennuksen toiminnan ja työpöydälle pääsyn niillä tietysti varmistaa, mutta WLANia, uniominaisuuksia tai paljon mitään muutakaan kannettavalle olennaista niissä ei ole testattu lainkaan. Toimivat nukkumistoiminnot ovat muutenkin se suurin kompastuskivi jota kannattaa tutkia etukäteen kunnolla jos tietää käyttävänsä sellaisia.

19
Yleistä keskustelua / Re: Ubuntu VS Vista
« : 24.08.06 - klo:10.31 »
Se että 90% jengistä on joku winukka niin ei auta enää billiä....ne on jo sen ostanu ja maksanu....mutta nyt pitäisi niille saada taottua päähän että pitää se vanha XP heittää roskiin ja ostaa kallis Vista tilalle..... oiskohan taas live-CD:paikka :)

Se on kato markkonointi se millä tuote myydään tai ollaan myymättä :) :) :)

Se on ihan totta että Vista tuskin valtaa markkinoita ihan samanlaisella ryntäyksellä kuin XP koska XP on joten kuten käyttökelpoinen toisin kuin 98 jonka se käytännössä korvasi.

Ei se silti varmaan kovin suuria ongelmia MS:lle aiheuta Vistaa myydä. Ihmiset päivittävät laitteistoaan yleensä ostamalla uuden koneen. Jos ei erikseen yritä niin uutta konetta on vaikea saada ilman Redmondin suurinta ja uusinta ja eihän niitä OEM-lisenssejä saa koneesta toiseen siirrettyäkään.

Toinen iso porkkana on se, että DirectX 10 on kai tarjolla vain Vistalle joten monet uudet pelit tulevat vaatimaan Vistaa.

20
Yleistä keskustelua / Re: Yleisin Näytönohjain & Linux
« : 21.08.06 - klo:10.24 »
Nvidia tosiaan jos pelit/3d-suorituskyky on ensisijaista. ATIn korteille taas sitten voi löytyä ajurit jopa jo valmiiksi distrosta kun ovat vapaita ja ei varmastikaan ainakaan käy niin kuin joidenkin vanhempien nvidia-korttien kanssa joiden tukeminen on lopetettu "vanhentuneina" tuossa nvidian binääriajurissa.

Tosin eipä se että ATIlle on vapaita ajureita tarjolla ATIn omaa ansiota ole ja heilläkin on oma näkemyksensä suljetusta binääriajurista joka ei ole läheskään yhtä hyvä kuin Nvidian. Intel on sitten ehkä se paras vaihtoehto jos 3D-ominaisuuksien tarve on melko vähäistä (vaikka saa nyt nähdä mihin se X3000 taas pystyy).

Sivuja: [1] 2 3