Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - slux

Sivuja: 1 [2] 3
21
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 21.08.06 - klo:10.19 »
Noista fonteista vielä sanoisin, että en tiedä onko sietokykyni suuri vai mistä on kyse, mutta ei GNU/Linuxin fonttitilanne enää viimeaikoina ole minua haitannut eikä se nyt niin hirveästi haitannut silloinkaan kun reunojen pehmennystäkään ei ollut tarjolla mutta toki sen huomasi.

En huomaa ihastelevani fontteja muissa järjestelmissä eikä tosiaan suuremmin nuo Linuxin puolella olevat häiritse. On meillä sentään ainakin pari laadukasta truetype-fonttiakin, Vera ja Luxi. Siihen en ainakaan usko että tuo olisi mikään suurinta osaa käyttäjistä Linuxissa häiritsevä kynnyskysymys ja muutenkin Scoblen juttu oli paikoitellen lähinnä huvittava. :P

22
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 18.08.06 - klo:11.05 »
Tjooh.. vaikuttaa vanhoilta, eikä noita kovin kummoisesti ole. Toki hyviä pelejä
noistakin löytyy, mutta selvää kuitenkin on, ettei Linuxista ole oikeaksi pelialustaksi.
Vielä kun ottaa huomioon Linuxin surkean ja hankalan ajuritilanteen, niin menee
vielä mutkikkaammaksi.

Totta, ainoat ihan oikeasti uudet (ei vain linuxilla uudet) julkaisut tulevat Linuxia tukevilta/Ryan Gordonin porttauksen sallivilta pelifirmoilta ja niitä ei ihan hirveästi ole. Toisaalta se onko pelialustaksi riippuu pelaajan tarpeistakin kovasti. Hyvin satunnaiseen pelailuun jossa elintärkeää ei ole että peli julkaistiin viimeisen kuukauden aikana tuokin tarjonta voi hyvinkin riittää.

Ryan "Icculus" Gordonilta on muuten LinuxWorld 2004:ltä aika hyvä esitys Linuxin pelitilanteesta:
http://icculus.org/~icculus/slides/linuxworld-sf-2004/slideformats/

Lainaus
Onko antaa mitään linkkiä tilastoihin miten paljon Macien suosio on kasvanut?
En oikein luota Steve Jobin antamiin lukuihin ;)
Käsitin kyllä, että uudet Mac Pro koneet olisivat hyvin hinnoiteltuja. Saa nähdä
auttaako asiaa.

No kyllähän se jokatapauksessa vielä sen verran pientä on ettei mitään valtavia vaikutuksia tuolla ole, mutta luin tuossa taannoin kuitenkin myynnin suomessakin moninkertaistuneen. Ehkä paljon suurempi vaikutus itseasiassa on sillä, että taitavat sekä Wii että Playstation 3 olla OpenGL:n kelkassa ja konsolit ovat viime vuosina alkaneet muodostaa yhä suuremman ja suuremman osan pelimarkkinoista. Tietysti OpenGL on vahvoilla ollut jo aiemminkin konsolipuolella, eiköhän Nintendon ja Sonyn aiempikin sukupolvi sitä käytä.

23
Bitstream Vera on muuten Truetype-fontti. Itse en windowsin fontteja viitsi koneeseen tunkea koska se vie vähän taas sitä Linuxiin siirtymisen ideaa vaikka ne core fontit nyt ovatkin ilmaiseksi ladattavissa...

24
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 09.08.06 - klo:10.40 »
Noh, tuo listahan on vain sellaisista peleistä joille sattumoisin ei alunperin ole asennusohjelmaa ja liflg on sen väsännyt.

Tuosta listaa kaupallisista julkaisuista:
http://icculus.org/lgfaq/gamelist.php?license=commercial

Toisaalta Macin kasvava suosio osaltaan voi auttaa OpenGLn asemaa ja eikös sitä kovasti mobiililaitteisiinkin puuhata...

25
Ubuntu tietokoneissa / Re: Quake 3 arena ja xmms
« : 31.07.06 - klo:15.48 »
Tietääkseni ei läheskään kaikki. Ioq3 käyttää SDL:ää äänille ja sen saa pukkaamaan niitä vaikka esoundiin päin jos on ihan pakko... LGP:n ja Lokin pelit aika suurelta osin myöskin tekevät samoin...

26
Yleistä keskustelua / Re: Assembly 2006
« : 31.07.06 - klo:15.29 »
Kyllähän siellä ainakin vuosi vai pari sitten oli Linux-koneita Helsingin Yliopistolta yleisökäytössä, taisivat jopa pyöritellä KDE:tä :)

No joo, kyllähän Linuxia siellä siis voi nähdä, mutta kävelemällä konerivien ohitse ei montaa GNU/Linuxia käytössä bongaa. :)

Demoja Linuxille:
http://linuxdemos.org/

(tosin näissä näkyy mitä tapahtuu kun Linuxilla käännellään levitettäväksi binäärejä ilman että nähdään hirveästi vaivaa niiden yhteensopivuuden varmistamiseksi)

27
Yleistä keskustelua / Re: Assembly 2006
« : 31.07.06 - klo:09.44 »
Tulossa ollaan. :) Asmissa ei vuosien saatossa ole kovin paljon Winkkarin ylivallassa horjumista näkynyt, saa nähdä mikä on tuorein tilanne... Suurin osa konettaan siellä esittelevistä taitaa kyllä olla sitä kaikkein vaikeinta käyttäjäkuntaa vaihtajiksi. :P

Pelkkiä päivälippuja ei ilmeisesti ole muuta kuin "suhteilla" järjestäjien puolelta saatavilla eikä niillä kyllä pääse edes osallistumaan varsinaisiin tapahtumiin kun ovat voimassa vain klo 21 asti. Tämmöstä tiesi kertoa kontaktini org-puolella. :P

28
Ubuntu tietokoneissa / Re: Quake 3 arena ja xmms
« : 26.07.06 - klo:10.26 »
Q3:n OSS-toteutus on sellainen, että se muistaakseni estää alsan oss-emuloinnin miksaamisen muihin alsa-ääniin. En nyt muista sainko tuota jotenkin itse joskus toimimaan, mutta tosiaan ainakin jos äänikortti tukee rautamiksausta missään muodossa niin homma onnistuu kuten myös useammalla äänikortilla tietysti. Itse soittelin joskus aikanaan ainakin OSS:n ja Q3:n kanssa SB PCI 128:llani musiikkia kun se osasi rautamiksata hulppeat kaksi kanavaa joka tuohon riitti.

Jos PunkBuster ei ole tärkeä niin kannattaa varmaan latailla Icculus.orgin Quake 3 -versio jossa taitaa nuo ääniasiatkin olla korjailtu.
http://icculus.org/quake3/

Tuossa toisessa threadissa mainittu hiiren saaminen irti Q3:sta kun se on ikkunassa muuten mietitytti itseäkin joskus... Sen saa irti kun avaa vaan konsolin. :P

29
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 24.07.06 - klo:21.50 »
Eikös XGL:lle DRI-ajurilliset kortit riitä sitten?

30
Ainakin Oddcast taitaa jackin ja pistämällä xmms soittamaan sinne päin on mahdollista tehdä tuollainen soittimeen kytköksissä oleva ratkaisu. Tietysti jos ideana oli saada vain mahdollisimman yksinkertainen ja helppo systeemi niin käyttöön saamisen vaatima säätö voi vähän vesittää ideaa. :P

Kaistattomille muuten Peercast ja Freecast saattavat olla kiinnostavia.

31
Veikkaan, että kyse on shellin aliaksista. Nuo pitäisi suorittaa aina shellin käynnistyessä joten bashin tapauksessa riittänee kun heittää ne .bash_profileen

32
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 11.07.06 - klo:10.09 »
Kyse on siitä, että minä voin aina käyttää ko. hetkellä parasta ilmaista ohjelmaa. Jos softan tukeminen lopetetaan, minä voin joko käyttää vanhaa, jo asennettua versiota, tai siirtyä toiseen tekeleeseen, mahdollisesti avoimen lähdekoodin vaihtoehtoon. Minun ei ole mikään pakko käyttää ko. valmistajan softaa tai siirtyä sen maksulliseen tuotteeseen. Niin kauan kun se on minulle edullista, käytän ohjelmaa, sitten kun siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, vaihdan ohjelmaa. Ja koska Linux-maailmassa lähes jokaisen asian suorittamiseen on useita vaihtoehtoja, minulla on täysi valinnanvapaus. Suljetut mutta ilmaiset softat ovat lisävaihtoehtoja. Jokaisen ohjelman hyötyjä ja haittoja pitää tietysti pohtia tapauskohtaisesti, mutta suljettu koodi ei ole automaattinen ohjelman pilaaja.

Totta, sinulla on vapaus käyttää jotain muuta. Sinulla ei kuitenkaan ole vapautta kaikissa tilanteissa jatkaa vanhan käyttämistä. Viimeistään raudan riittävä muuttuminen saa sen toimimattomaksi tuoreissa laitteissa ilman jotain vaivalloista temppua kuten emulointia. Todennäköisesti jo kauan, kauan aikaisemmin käyttöjärjestelmäsi, varsinkin kun se ilmeisesti on vapaata koodia oleva ja nopeasti muuttuva GNU/Linux, muuttuu sen verran, että ohjelman ammoin käännetty versio lakkaa toimimasta. Ohjelmassa voi myöskin olla jokin paha bugi tai parhaimmillaan ihan tahallaan asetettu käytön lopettamisen aikaraja jonka voisi korjata mitättömällä koodimuutoksella, mutta kun se ei ole mahdollista niin sinulla on vapaus vaihtaa pois ja lopettaa mahdollisesti vuosikausia käyttämäsi ohjelman käyttäminen. Jos olet käyttänyt ohjelmaa jonkin tiedon tallentamiseen niin kaiken tuottamiesi dokumenttien saaminen siihen uuteen ohjelmaan saattaa tosin olla hankalampi homma.

Silloin kun Ubuntuun aletaan sisällyttää omisteista koodia niin ne Ubuntu-käyttäjät jotka eivät sitä haluaisi syystä tai toisesta (yksi voi olla periaatteellinen, toinen voi olla välittömästi nyt käytännöllinen jos he sattuvat olemaan vaikka Ubuntu PPC:llä) menettävät Ubuntun. Jos Ubuntun linja alkaa nyt enenevässä määrin suosimaan suljettuja ohjelmia niin niistä tulee vähitellen yhä suurempi ja suurempi osa Ubuntua. Ja ilmaisesta suljetusta koodista ei muuten ole kovin pitkä matka siihen, että Linuxista saadaan sitten vain mukava avoin pohja kaikenlaisille maksullisille (siis per käyttäjä maksullisille, kaiken koodin olemassaolon on joku tavalla tai toisella maksanut, jos ei muuten niin vain vapaa-ajastaan ja elinkustannuksistaan) ohjelmistoille ja aiemman puhujan ilmaiset vaihtoehdot alkavatkin olla vähissä.

Tässä äärimmäisen mielenkiintoinen Greg Kroah-Hartman haastattelu.

Tässä mielipidettä/kritiikkiä haastattelusta.

Mielenkiintoisinta oli tuo GKH:n täsmennys siitä mikä tarkalleen ottaen on laillista. Tuo "kritiikki" taas ei ollut niinkään, kaverin argumentti oli tyyppiä "kun kaikki kerran tekee sitä niin ei se voi olla laitonta". Näinhän asia ei ole ja kaikki tekevät oman tulkintansa omalla vastuullaan / ottavat riskin omalla vastuullaan.


33
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 29.06.06 - klo:17.19 »
No noista kumpikaan ei tule toteutumaan. ATI/NVidia näytönohjainten ajurien avaamisesta on käyty lukuisia keskusteluja Xorg:n postituslistalla ja LKML:ssä.

Ongelma pitää siis sysätä distroille. Tavallaan se on Ubuntussa toiminutkin ihan kiitettävästi, paitsi tällä hetkellä tilanne on se, ettei kumpikaan ajuri toimi. ATi korjaa omansa sitten kun pystyvät ja open source ajurien tekijät tekevät parhaansa korjatakseen bugit niillä tiedoilla mitkä ovat saatavilla.

Yksinkertaisesti paras vaihtoehto on ostaa avoin kortti.
The Open Graphics Project

Niin, joskus jotkut väittivät ettei vapaata käyttöjärjestelmää tule koskaan olemaankaan ja ettei vapaiden ohjelmistojen kehittämistä kukaan ala harrastaa eikä varsinkaan tee koskaan työkseen.

Toisaalta ennen kuin koko omisteinen softabisnes lähti käyntiin niin tilanne oli niin päin että suljettuja ohjelmistoja ei ollut olemassakaan.

Kannattaa varoa mitä ennustelee. Kyllä meillä voi hyvinkin vielä joskus olla avoimet ja huipputasoiset näytönohjainajurit, mutta sillä niitä ei saada että Linux alkaa kumartelemaan näytönohjainvalmistajiin päin ja järjestelmään niille kivaa kompromissirajapintaa jolla varmistetaan että binääriajuri pelittää ikuisesti. Kummasti on palvelinraudan valmistajilta löytynyt halua kehittää vapaita ajureita omasta "aineettomasta pääomasta" riippumatta kun Linuxista on tullut merkittävä tekijä markkinoilla.

Ja Linux + iso kasa binääriajureita alkaa nopeasti lakata olemasta suuresti parempi vaihtoehto kuin Windows. Kernelin osalta laaduntarkkailu menetetään ja ajuriongelmat jotka Windowsiakin kiusaavat pääsevät valloilleen. Suljetulla koodilla ei myöskään yleensä ole läheskään GPL:n mukaisen ystävällisiä käyttöehtoja vaikka et olisi koodiin koskemassakaan. Jos tarpeeksi aletaan avata ovea sille, että sekä kerneliin että ohjelmistovalikoimaan valuu binääritavaraa niin huomataan pian, että joku tai jotkut kontrolloivatkin koko Linuxin levittämistä eikä harrastelijalla ole mitään asiaa kasaamaan omia jakeluitaan. Saadaan Linuxista uusi Mac OS X.

34
Yleistä keskustelua / Re: Kritiikki
« : 28.06.06 - klo:11.58 »
Juu, Linux ei binääriajureita varsinaisesti tue - tarkoituksella.

Toisaalta ei luulisi Nexentan porukoilla olevan kovin paljon varaa kuittailla kun omalle ytimelle ei niin näitä eniten himottuja binääriajureita kuten ATI/Nvidia ole olemassakaan...

35

Voisin vaikka vannoa että itsellänikin toimi aluksi OpenGL "ati"-ajurin kanssa. Mutta kun asensin "fglrx"-ajurin, joka ei kovin hyvin pelannutkaan, niin nyt en saa enää "ati":lla toimimaan. Täytynee säätää vielä hieman...
Minulla siis Radeon 9600 Pro.

Mikko

Vapaat DRI-ajurit löytyvät suoraan Xorgista, mutta eivät tue varsinkaan uudempia ATIn kortteja eikä niiden suorituskyky ole samaa tasoa, mutta toki sopivat peruskäyttöön. Raskaammat/uudemmat pelit eivät sitten tule kyseeseen. Joillekin ATI:n korteille DRI on ainoa vaihtoehto kun fglrx ei tue niin "vanhoja".

Kuinka vanhoista peleistä alkuperäinen kirjoittaja puhuu? Kaikki Windows-aikakaudelta oleva on WINEn/Cedegan heiniä ja on erikseen tarkisteltava, voi vaatia lievää törkeämpää säätämistä tai olla toimimatta ollenkaan. Sen sijaan DOS-pelien kanssa homman pitäisi olla aika helppoa joko DOSEMUn tai Dosboxin avulla.

36
Laitealue / Re: Ubuntu Linux sekä monitoimilaitteet
« : 27.06.06 - klo:14.15 »
Mitään yleistähän tukea ei varsinkaan monitoimilaitteiden kanssa ole olemassakaan. Tulostimien puolella PostScript-tuki takaa ainakin jonkinlaisen tulostettavuuden, mutta PS-toteutuksissakin on vikoja ollut.

Edes HP ei välttämättä toimi täydellisesti tai hyvin, mutta se on toki yksi parhaista sen suhteen että lähes aina vähintään jonkinlaista tukea voi odottaa.

Linuxprinting.org on ystävä kun etsii toimivaa tulostinta. Tässä linkki jossa arvioidaan valmistajia:

http://www.freestandards.org/printing/public/vendors.html

Eli HP on aika hyvä tässä suhteessa, mutta pettymyksiä voi silti tulla jos ei tulostimensa toimivuutta vähän tarkemmin tutki.

Semmoinen tulostin joka on ihan toimiva XP:ssä olisi ihan kiva jos XP olisi yhtään toimiva. :P

37
Yleistä keskustelua / Re: IM protokollat
« : 26.06.06 - klo:09.17 »
Itselläni on Jabberin käyttäjänä suhteellisen onnekas asema kun aika lailla kaikki tutut löytyy sieltä eikä meseä tarvita. Jos Google Talk tuntuisi helpommalta mainostettavalta kun se on ison ja kaikille tutun (kaikkien pitämän?) Googlen niin sehän on myös pesunkestävä Jabber-palvelu.

Tämä sivu sisältää myös jotain mahdollisia mainosteluperusteita, mutta toki harvempi käyttäjä on niin "harrastaja" että välttämättä niistä innostuisi:
http://web.amessage.info/wiki/JabberAdvocacyEn

Kai se Jabber vähitellen kasvaa niinkuin nytkin on jo aika vakuuttaviin mittoihin tähän mennessä tehnyt ja vähitellen ihmisillä alkaa olla sitä käyttäviä tuttuja...

38
Ubuntu tietokoneissa / Re: Pelien pätkiminen
« : 22.06.06 - klo:15.56 »
Ubuntun kernelillä (2.6.13)  pelit toimivat sulavasti ilman noita pätkähdyksiä, mutta tällä 2.6.16-beyond4.1
 kernelillä taas pätkivät. Ongelma ei ole varmaan kernelissä, koska ensimmäinen käyttää nvidia-glx:ää ja toinen nVidian sivuilta ladattua pakettia. 2.6.16-beyond4.1 kerneli on itsekäännetty beyond patchilla.

Hetkinen... miten niin "ei ole varmaan kernelissä"? nvidia-glx ja sivuilta ladatun paketin nyt pitäisi olla käytännössä sama asia, mutta voit tietysti kokeilla käyttää ubuntun kernelinkin kanssa suoraan nvidialta haettua versiota binääriajureista.

Minä kyllä hyvin vahvasti veikkaisin, että ongelma on nimenomaan tuossa uber-virittelykernelissäsi. Tekijöillä ei välttämättä ole aina niin tyhjentävää käsitystä kaikista muutoksistaan noissa ja ne voivat olla luonteeltaan kokeilevia. Ubuntun kernelin ainakin olettaisin olevan vähän vähemmän poikkeava Linus & con hoidossa olevasta perusvaniljasta jossa on yleensä suhteellisen toimivia ratkaisuja.

39
Laitealue / Re: Acer Aspire 1362LMi:n WLAN asennusongelma
« : 22.06.06 - klo:09.55 »
Ainakin tämän linkin mukaan kortille ei ole ajuria. Tosin ndiswrapper-viritelmät Windows-ajurien kanssa saattavat toistaiseksi jotenkin toimia.

http://blog.felisberto.net/linux-on-the-targa-traveller-m32/

40
Ei varmaan ainakaan valmiiksi käännettyyn, mutta älä nyt vielä itse kääntämisen kanssa luovuta. Sehän voi juuri mennä pieleen kun unohtaa jotain tärkeää mutta ei muuten niin kovin paha rasti ole. Mikä siis epäonnistui tossa viimeisimmässä yrityksessä?

Ubuntusta löytyy ainakin /bootista kernelien asetustiedostot, voit käyttää vanhemman jakelun tarjoaman kernelin tiedostoa pohjana uudelle vaikkakin sitten saat tietysti ison kasan ajureita joita et tarvitse niiden lisäksi jotka tarvitset. Tuon config-<versio> -nimisen tiedoston voi kopioida kernelin lähdekoodihakemistoon nimelle .config ja suorittaa sitten loppu konffaus komennolla "make oldconfig".

Sivuja: 1 [2] 3