Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Araminta

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pitääkö vaihtaa?
« : 10.07.22 - klo:10.54 »
Hei mniem

jos sulla on vielä 16.04, voisitko katsoa, toimiiko sulla Gedit ja Ubuntun sovellusvalikoima. Haluaisin saada ongelmalle syyn, ennen kuin rupean isompaan remppaan.
   

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pitääkö vaihtaa?
« : 09.07.22 - klo:17.49 »
Palauttaa tyhjää, siis vaikka annan tekstitiedoston näytettäväksi/editoitavaksi.
 

3
Ubuntu tietokoneissa / Pitääkö vaihtaa?
« : 09.07.22 - klo:14.43 »
Eilen lakkasi Gedit toimimasta, siis ei reagoi mitenkään tekstitiedoston klikkaukseen tai "Avaa sovelluksella Gedit". Olen haarukoinut ongelmaa, eikä kyse näytä olevan mistään laite- tms. ongelmasta, mutta kävi ilmi, että myös Ubuntun sovellusvalikoima on toimimaton niin etten voi kokeilla toimisiko joku muu tekstieditori. Libre Office Writer osaa lukea samaa dataa. En aio haarukoida tämän enempää ennen kuin tiedän, saattaisiko olla kyse Ubuntun vanhasta versiosta 16.04 LTS, joka on saanut kaikki päivitykset, viimeksi pari päivää sitten.. Onko siis todennäköistä, että version nostosta on enemmän hyötyä kuin harmia? Käytän tätä konetta vain tutkimusdatan pyörittelyyn, enkä tarvitse ääntä tai liikkuvaa kuvaa, mutta kylläkin Libre Officea.     

4
Yleistä keskustelua / Vs: IBM OS/2
« : 24.10.21 - klo:19.27 »
Kautta koko 1969 alkaneen ja 2005 päättyneen IT-sekatyöläisurani ajan on OS/2 ollut lempparikäyttikseni - monoliitti-Windowsiin en ole vieläkään saanut makua, vaikka mulla on yhdessä huoneessa Windows-kone - just in case. Ekan oman PC:n ostin 1984. Työkoneessa on nyt Ubuntu (teen eläkeläisharrastuksena sukututkimusta ja geneettistä geneologiaa ja olen administraattorina eräässä FTDNA:n sukunimiprojektissa). Warp.4 oli ihan jees, paitsi, ettei siihen koskaan tullut USB-tukea, joka on nykyisin aika "must". Jouduin siis etsimään korvaavaa käyttistä. IBM kehitti tuolloin Warp 4.5:ta, jopa suomalaisversiota, jota olin tekemässä, mutta se ei koskaan tullut markkinoille, koska IBM luopui siitä. Softan ostanut yhtiö, jonka nimeä en muista (tilasin sen kuitenkin Hollannista Mensys-nimiseltä firmalta) mokasi oikein kunnolla kehitystyön kanssa. Tiputtivat pois juuri niitä osia, jotka tekivät Warpista sen mitä se oli ja lisäsivät toimintoja, joista ei ollut kuin haittaa. Jo asennus, joka Warpissa oli sujuva ja joustava ja salli käyttäjän valita, mitä osia asennetaan, oli tosi takkuista. Esim. kun sen yritti lisätä toimivaan Linux- tai Win-koneeseen, ilmoitti se 'file system corrupted'. Onneksi silloin vielä oli OS/2-faneja niin että toimivaa apua löytyi netistä. Käyttiksen asentamiseksi muuhun kuin tyhjään koneeseen täytyi tilata maailmalta erään bittinikkarin CD, jossa oli mainioita palikoita tiedostojärjestelmien sörkkimiseen, mm. yhteensovitus EComStationin kanssa. Seuraava kynnys oli salasanojen syöttäminen, jotka tulivat paperilipukkeella asennusmedian mukana, mutta eivät kelvanneet sellaisenaan. Nettiapu osasi onneksi kertoa, että tunnarin ja salasanojen eteen piti kirjoittaa 'USERID' ja 'PASSWORD' tms. Tätä ei kerrottu missään, eikä asennusohjeita ollut. Tätä voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta käynee jo selville, ettei käyttiksellä ollut tulevaisuutta.  Kun en löytänyt parempaakaan nilkutin kuitenkin sen kanssa 2-3 vuotta, vaikkeivat kaikki kirjoittamani palikat toimineetkaan sinällään, kunnes kone hajosi, enkä halunnut ruveta taistelemaan asennuksen kanssa. Googlasin juuri 'EComStation' ja yhä sieltä tulee houkuttelevia vaihtoehtoja, pitäisi katsoa, jos ehtisi. Liian paljon menee aikaa ympäristön rassaamiseen, kun tekemistäkin olisi.
                 

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Siirtokokeilua: grep
« : 02.04.19 - klo:10.29 »
Kiitos pikaisista vastauksista! Ensi ajatus oli tietenkin klikata tiedosto heksaksi, että näen, poikkeavatko nuo tiedostot, jotka on listattu binääreiksi, jotenkin niistä, joita se ainakin yrittää käsitellä, mutta en keksinyt, miten se tapahtuu (X2  editorilla yksi klikkaus Ctrl-H). Kiitos tarjouksesta katsoa tiedostoa, saatan vielä tarttua siihen, mutta yritän ensin haravoida, onko grepin toiminnassa jotain logiikkaa.

Tätä olen kysynyt ennenkin; onko Ubuntussa jotain toimivaa editoria merkkitiedostoille. Tämä olisi ihan kriittinen juttu ja helpottaisi kokeilua.   

6
Ubuntu tietokoneissa / Siirtokokeilua: grep
« : 01.04.19 - klo:14.34 »
Tarkoituksena on kokeilla, saanko vuosien varrella virittelemäni datanpyörittely-ympäristön toimimaan Ubuntussa. Alkuperäinen platform OS/2, nykyisin EComStation (OS/2 4.50), joka sekään ei ole enää tuettu. Palikoina X2-editori (profiloitava, makrotettava, ...), FMOS2 (tiedostojenhallinta), REXX (skriptit, makrot) ja muutamia Unixin shell-funktioitten (GREP, AWK, ...) porttauksia OS/:een. Käyttötarve sujuva tutkimusdatan pyörittely ja analysointi, vaatimuksena se, että kaikki data tallennetaan ja toimii perustekstimuodossa ja on luettavissa kaikilla alustoila DOSistä Mac'iin. Kysymyksiä syntyy varmaan lisää, jos kokeilu näyttää lupaavalta. Kovin paljon aikaa ei testaukseen kuitenkaan ole käytettävissäni. Ensimmäinen ongelma:

Grep
Tätä kokeilin ensin, kun ajattelin, että se toimisi siltään. Näyttäis toimivan normaalisti, mutta palautti vain osan tuloksista ja tuloksia, jotka eivät sisältyneet hakumalliin. Tulosrivien väleihin tulostuu rivejä:

  Binääritiedosto filename täsmää hakuun

Useat näistä tiedostoista sisältävät haettuja rivejä, jotka eivät näy tulosteessa. Binääritiedosto? Isot ja pienet kirjaimet olen huomioinut hakulausekkeessa. Hakujonon ABCD.1234 sisältävien rivien lisäksi tulostukseen tuli myös pelkän alkuosan ABCD sisältäviä rivejä. Eihän sen näin pitäisi toimia. Ja vaikka tulostus menisi oikein, on tämä erittäin hidas tapa työskennellä. Onko olemassa jotain kätevämpää hakumekanistia, joka tuottaisi määritetyt merkkijonot outputiin?  Tykkään kyllä Grepin pattern-hausta, enkä haluaisi sitä menettää. Kaikki data on ulkoisilla lecyasemilla, jos sillä on väliä.

Kiitos ajatuksistanne!     

   

7
Ubuntu tietokoneissa / calc-taulukon muotoilu
« : 13.09.18 - klo:13.45 »
Onkohan tää liian yksinkertainen kysymys, kun en löydä vinkkiä ohjeista tai dokuista. Haluan erotella taulukon sarakkeet ryhmiin paksummalla väliviivalla - ihan visuaalisesti, taulukon käsittely säilyy samanlaisena. Pitäisi olla helppo nakki. 

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli zip-kysymys
« : 21.05.18 - klo:21.52 »
Hyvin toimi, paitsi että valittava toiminto on listalla Tiivistä, vaikkakin esiin tuleva paneli on nimeltään Pakkaa. Kuittaan ratkaistuksi.
 

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli zip-kysymys
« : 21.05.18 - klo:21.09 »
Joo, epäselvästi muotoiltu taisi kysymys olla. Jotenkin en osaa myöskään hakea ohjeista, kyllähän tällainen perusjuttu pitäisi jostain löytyä. Kiitos perusteellisesta vastauksesta!

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli zip-kysymys
« : 21.05.18 - klo:20.23 »
Eli pakkaat Ubuntussa, avaat Windowsissa? Käytä zip:piä, luulisi aukeavan kaikilla alustoilla.

Yes, näin ajattelin tehdä - tosin mulla ei oo Windowsia (paitsi XP verkottamattomassa koneessa), joten en voi testata. Tarkoitus oli lähettää tiedostoja kaverille, mutta Chromium valitti, että lähetyksen koko saa olla korkeintaan 25 Mb. Kun näitä olis menossa lisää, tarttee keksiä jotain. Yritin asentaa Dropboxia, jota kaveri käyttää, asennus sujui hyvin, kunnes ilmoitti ettei ympäristömuuttujaa OLDPWD ole asetettu. No ei ole, ei ainakaan näkynyt env:ssä enkä tiedä, mihin sitä tarvitaan ja mitä sen pitäisi sisältää. Helpointa olisi varmaan pakata tiedostot, mutta en halua käyttää palikoita, jotka aiheuttavat ongelmia vastaanottopäässä. Yritin etsiä haulla zip eri paikoista ja myös kirjoittamalla komentoriville zip, josta tuloksena tyhjä lista ja toimintoja tarjolla vain "pura". What next? Kiitos!   

11
Ubuntu tietokoneissa / Simppeli zip-kysymys [Ratkaistu]
« : 21.05.18 - klo:19.16 »
Mikä Ubuntun zippausohjelma purkaa tiedostot Winissä nikottelematta? (olisiko vastaus pitänyt löytää haulla?)

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: XML editor?
« : 16.09.17 - klo:22.49 »
Kiitos pikaisista vastauksista!

13
Ubuntu tietokoneissa / XML editor?
« : 16.09.17 - klo:22.04 »
Löytyykö palikkaa, jolla voi lukea XML-koodattua tiedostoa?

14
Peruuta kyselyn. Noin pari tuntia myöhemmin järjestelmä alkoi lähettää ilmoituksia "yhteys katkaistu", "yhteys muodostettu", ... ja ainakin nyt on yhteys taas päällä. Jos joku osaa kertoa, mitä tapahtui, kuulisin mielelläni. Mitään muutoksia tai häiriöitä ei tietääkseni tähän ajankohtaan osunut.

15
Jouduin keskeyttämään sisäänkirjautumisen normipäivitykseen. Palattuani ei se suostunut jatkamaan, mutta
antoi peruuttaa ja jatkaa käyttöä normaalisti. Linjayhteys oli kuitenkin kadonnut, käynnistää sen pyydettäessä, mutta katkaisee samantien. Miten tästä eteenpäin?

16
Kiitos taas vastauksesta. Ymmärrän kyllä nuo absoluutiset ja suhteelliset viitaukset konseptitasolla, mutta ajattelin saada työkalupakkiini ympäristöriippumattoman funktion, joka ei tarttisi mitään ankkuripistettä, vaan jota voi käyttää sellaisenaan mihin hyvänsä havaintosarjaan. Ihan oikeasti kuvittelin, että käytössä olisi joku parametri "current column" ja "current line".  Tuo tekstiksi muunto toimii varmaan ihan OK - mutta siihenkin voisi olla olemassa määritys, joka sanoo, ettei tiettyä taulukon aluetta koskaan käsitellä numeerisena tietona.

Pannaan mietintämyssyyn ja testaillaan. En näköjään oikein vielä hahmota Excel-logiikkaa, mutta eiköhän se tästä. Kiitos supportista!

17
Iso kiitos selkeästä vastauksesta! Enpä olisi arvannut, että ratkaisu on noin kimurantti. Oletin, että solun rivi- ja sarakearvoille on joku oma merkki.

Nyt on juttu valmis, kunhan vielä keksin, miten voin määrittää taulukon, osan siitä, rivin tai sarakkeen käsiteltäväksi merkkimuodossa. Tarve syntyy siitä, että taulukon havainnot ovat lukuja, lukupareja tai lukutriploja, jne, esim. 20, 11-12, 14-15-15. Löysin miten alue määritetään tekstiksi, mutta tämä lause kuulostaa pahaenteiseltä:
"Jos käyttäjä on jo syöttänyt tavallisia lukuja soluihin, joiden muotoilu muutetaan myöhemmin "Teksti"-luokkaan, nuo luvut säilyvät tavallisina lukuina. Niitä ei muunneta. Vain myöhemmin syötettävät tai muokattavat luvut muuttuvat tekstiksi."
Isot havaintotaulukot ovat ennalta annettuja ja tässä halutaan vain määritellä, että tätä dataa käsitellään merkkeinä. Auttaako asiaa, jos määritellään tyhjä taulukko tai osa siitä tekstiksi ja kopioidaan data tuolle alueelle? Jos alueen sisälle lisätään rivi tai sarake, koskeeko määritys myös uutta riviä/saraketta? Vai miten pitäisi menetellä?


18
Palaan vielä tähän, vaikka kaava toimii, kiitos avusta! Haluaisin kuitenkin muotoilla kaavan sillä tavoin yleiseksi, ettei se ota kantaa siihen, millä rivillä tai sarakkeella solu on, käyttäen ilmausta "tämä rivi" tai "tämä sarake". En ole löytänyt ohjeista, miten se kirjoitetaan, enkä nyt ymmärrä jotain itsestään selvää juttua, vai? Siis jotenkin näin:
COUNTIF([tämä sarake]5:1000;C[tämä rivi]
jossa [tämä sarake] tarkoittaa saraketta, jolla solu sijaitsee, ja [tämä rivi] riviä, jolla solu sijaitsee.   


19
Näillä luvuilla ei koskaan lasketa mitään - ne ovat DNA-testien markkeriarvoja, jotka kertovat, montako kertaa tietty "monistumismutaatio" on esiintynyt tietyssä paikassa. Arvoilla on merkitystä vain verrattaessa eri testattujen markkereita ja sikäli voisivat yhtä hyvin olla merkkitietoa. Jakaumatieto kuitenkin antaa ymmärrystä k.o. markkerin käyttäytymisestä ja siitä, vaihteleeko se esim. eri populaatioiden tai haploryhmien välillä.

Kiitos vastauksesta! LASKE ei todellakaan tullut mieleeni, jos mun pitäisi kääntää se enkuksi, sanoisin CALCULATE. Nyt pääsee kokeilemaan, miten sillä voi operoida. Vai onko sulla valmista jippoa, miten tehtävää pitäisi lähestyä? Jos on vaikka 2000 x 100 taulukko, jossa rivit ovat testattuja ja sarakkeet tuloksia, näin:
               Marker   DYS327  DYS413  DYS522
Test-ID   
12345                   14             10-12       12
23456                   15             10-13       14
56789                   13             10-12       12
89123                   15             10-12       14
   (pysyyköhän nää nyt siinä ojennuksessa, mihin ne panin?)
voisi tulos esim. tällaisessa muodossa:

                            DYS327  DYS413  DYS522 
12                          0               0               2
13                          1               0               0                             
14                          1               0               2 
15                          2               0               0
10-12                    0               3               0
10-13                    0               1               0

Tässä on varmaan paljonkin mahdollisuuksia viilata lauseketta tiiviiseen muotoon, ainakin APL:llä ja jopa *IX:n shell funktioilla olisi, mutta tämän palikan syntaksista tai taidoista en tiedä mitään. No, täytyy opiskella, kunhan ehtisi...   

20
Vastaan vanhaan ketjuun, kun kyse on samasta aiheesta eli funktionimien kääntämisestä. En ole käyttänyt Exceliä tai Calc'ia aiemmin, mutta nyt tuli tarve saada taulukon sarakkeiden arvoille jakauma ja viimeisestä postaus reflektoi huokailuani "voi kun olis APL!". Olispa nopeaa ja helppoa! Yritykseni lukea ohjeita ja testailla tukehtui siihen, etten keksinyt miten funktio COUNT on suomennettu. Suomenkielisestä funktiolistasta en löytänyt sopivaa, en myöskään löytänyt suomenkielistä ohjeistusta. Yritys käyttää COUNTia palauttaa virheilmoituksen.

Täytynee noudattaa edelläolevaa hyvää ohjetta ja vaihtaa funktionimet takaisin englanniksi, mutta voisiko joku kertoa tämän tiedon, että pääsen jatkamaan. Kysyn samalla, koska osa sarakkeista sisältää lukuja, osa lukupareja merkittynä esim. 10-12, pitäisikö jälkimmäisiä käsitellä merkkeinä ja miten?

KIITOS!

Sivuja: [1] 2 3 ... 5