Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Araminta

Sivuja: 1 2 [3] 4 5
41
Ubuntu tietokoneissa / näppishämmästelyä [ratkaistu]
« : 03.04.14 - klo:23.18 »
Onko kellään selitystä, mitä oikein tapahtui, kun kesken kirjoittelua Gedit-ruutuun alkoi kirjainnäppäimistä tulla numeroita. Tsekkasin näppylät ja näytti siltä kuin näppiksen keskiosa olisi muuttunut "numeric pad"iksi. Luultavasti olin painanut jotain, mitä ei olisi pitänyt, mutten tietenkään tiedä, mitä. Kokeilin Writeä ja siellä oli sama ilmiö. Tein ensin softbootin (käynnistä uudestaan) ja sitten hardbootin, mutta ilmiö ei poistunut. Ajattelin, että ehkä kyseessä on pikku läppärini ominaisuus, mutta kun vaihdoin samassa koneessa olevaan XP:hen, kaikki kirjaimet tulivat ihan OK. Takaisin Ubuntuun, joka edelleen kirjoitteli numeroita. Eli onko kyseessä joku Ubuntun (tai Unityn) ominaisuus?  

Sain numeronäppiksen pois räpläämällä järjestelmän näppäimistöasetuksia, kun disablesin Caps Lockin. Tämän ominaisuuden löytymisestä olin tosi ilahtunut, olen joskus yrittänyt disableta sitä jopa sinitarralla, kun aina painan sitä vahingossa ja kirjoittelen pitkät jutut isoilla kirjaimilla, enkä ole löytänyt täältä enkä Windowsista kunnollista editoria, jolla olisi esim. helppo vaihtaa kirjainkokoa. Mutta vieläkin olen ymmälläni, mitä tapahtui ja miksi tuo temppu auttoi.      

Iso kiitos, jos joku osaa valaista asiaa!

42
Kiitos nm, oot kyllä lännen nopein!

Yritin kyllä polttaa kuvaa useita kertoja eri levyille, ja molempien ohjelmien käyttäytyminen oli niin järjestelmällistä, etten oikein usko kahden eri ohjelman kahdessa eri käyttiksessä törmänneen samanlaisiin selittämättömiin ongelmiin. Alkuaan epäilin, ettei Brasero tykännyt usb-potissa roikkuvasta romppuasemastani, mutta kun se kirjoitti sujuvasti pienemmän levykuvan CD:lle ja Nero oireili täysin samoin, ei sekään käynyt selitykseksi.  Pikemminkin alan uskoa, että levykuvassa oli alunperin jotain häikkää, joka esti sitä kirjoittumasta DVD:lle. En muista, mistä latasin jälkimmäisen, hyvinkäyttäytyvän levykuvan, mutta ainakin nyt on sama alkuperäisellä lataussivulla (voi olla, että latasinkin sen sieltä, kun viimein pääsin sinne). Tässä mitä mun lataushakemistossa on:

 741343232 2014-01-31 10:02 ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso
 766509056 2014-02-07 23:15 ubuntu-12.04.4-desktop-i386.iso

Eli jälkimmäinen on vielä isompi kuin edellinen, mutta ei se mitään, kun se suostuu menemään DVD:lle. Yhä kaipaan järkevää selitystä tapahtuneelle, olisko niin, että kun oli todettu lataussivulla ollut versio ei-toimivaksi, siirrettiin sinne parempi versio? Ja sen aikaa oli sivu tavoittamattomissa (josta tuo 404)? 





43
Asennus-DVD luotu ja toimii, tai siis ainakin käynnistyy ja kysyy oikeita kysymyksiä. Raportoin tähän kummiskin kokeiluni toivossa, että joku osaavampi osaisi kertoa, mitä tapahtui ja miksi.

Nerolla polttaminen WinXP:ltä ei onnistunut.
- yritys polttaa CD:lle kertoi, että kohdemedialla on 702 Mb, tarvitaan 705 Mb.
- yritys polttaa DVD:lle ei hyväksynyt levyä, vaan kehoitti vaihtamaan sen kelvolliseen. (Samalle DVD:lle onnistui uuden version polttaminen)

(kertauksena yritys polttaa Braserolla:
- CD:lle, kertoi suoraan, ettei mahdu, ei kertonut kokotietoja
- DVD:lle: ei antanut valita käytössä ollutta asemaa)

Päätin ladata ISO-tiedoston uudestaan, vaikken uskonut, että ryppyily voisi johtua siitä. En kuitenkaan 
päässyt lataussivulle, joka tarjosi vain 404-koodia.
Ajattelin, että ehkä enkkuversio olisi vähän pienempi, mutta löysin sitä etsiskellesssäni  suomi-version joka näytti olevan uudempi, versionumero 12.04.4 (edellinen lataamani 12.04.3). Se antoi ladata ja polttaa itsensä DVD:lle ongelmitta ja DVD näyttää toimivan.       

Mitä siis tapahtui näiden versioiden välillä ???  Ja voiko CD-levykuvan oikeasti polttaa DVD:lle? Mulla ei ole niistä juurikaan kokemusta, kun en käytä koneitani viihdelaitteina, mutta ainoa keksimäni looginen selitys on, että ei voi ja että .3 on CD-levykuva ja .4 DVD-levykuva. Löytyisikö parempia/oikeampia selityksiä?

44
Iso kiitos hyvistä vastauksista! Jospa huomenna ehtisi taas harjoittelemaan.

45
Jatkan kuitenkin tähän uusien kysymysten kanssa. Löysin vanhan (10.jotain) Ubunturompun, jonka asensin läppäriin, kaipa sen voi päivittää verkosta. Desktoppiin olen pannut vasta XP:n jaettuani levyn kahtia, ja ajattelin asentaa Ubuntun siihen vasta saatuani tuoreen asennusmedian.   

Levykuva ei kirjoitu CD:lle, ilmoittaa suoraan, ettei mahdu. DVD:lle en näköjään osaa kirjoittaa levykuvaa, koska se jää aina kohtaan "Valitse levy, jolle kirjoitetaan". Näyttää oikeaa laitetta, mutta ei anna valita sitä eli rivi häviää heti, kun yritän siirtää kursoria sen päälle. Tapahtuu samoin, aloitan millä tapaa hyvänsä, Brasero näyttää käynnistävän saman prosessin kuin romppuaseman tai levykuvan klikkaaminen.  Buuttaavan CD:n luonti pienemmästä levykuvasta onnistuu hyvin (joo, kokeilin), samoin datan kirjoitus DVD:lle Ubuntusta.

Levykuva purkautui tikulle OK, mutta antoi viime vaiheessa ilmoituksen, jota en ymmärtänyt enkä tullut ottaneeksi muistiin. Tässä kuitenkin, mitä tikulle tuli:

README.diskdefines
wubi.exe
md5sum.txt
autorun.inf
preseed (3)
pool (2)
pics (10)
isolinux (144)
install (3)
dists (1)
casper (6)
boot (1 = grup)

ja autorun.inf pitää sisällään tällaista:

[autorun]
open=wubi.exe
icon=wubi.exe,0
label=Install Ubuntu
[Content]
MusicFiles=false
PictureFiles=false
VideoFiles=false

Desktopin käynnistyslaitelistalla on "removable", jonka asetin ekaksi, buuttasi silti XP:n, eli joko tikulla ei ole buuttiloaderia tai kone ei muuten tunnista muistitikkua buuttaavaksi laitteeksi.

Jäljelle jää kysymykset:

- onko tikun sisältö oikea, riittävä ja käynnistyvä?

- miksi wubi.exe? Mitä se tekee? En halua Ubuntua Windowsiin, vaan omalle puolikkaalleen levystä.

- voisiko levykuvan ladata DVD:lle Windowsista vaikka Nerolla, jos onnistuu paremmin, vai pitäiskö se jostain syystä tehdä Linuxista?
   
Kiitos taas, jos joku osaava ihminen jaksaa lukea tään!

46
Kiitos, taas on viisastuttu! Nää tiedot vois tosin olla jo niillä sivuilla, joilta uusi käyttäjä lähtee kokeilemaan uuden käyttiksen asennusta. 

Optisista levyistä - tykkään pitää rompuilla  a) sellaisten tiedostojen backupit, joiden pitää oikeasti säilyä (omat valokuvat) ja b) käyttikset ja ohjelmistot/ajurit. Muistitikut on ainakin mulla "temporary storage", tikut väliin häviää tai tulee ylikirjoitetuiksi. Tosin juuri nyt on käyttisromppumappi hukassa, mutta eiköhän se joku päivä pullahda esiin ylitulvivan työhuoneeni uumenista.

Merkkaan tään ratkaistuksi, jos tulee uusia ongelmia, ne on sitten eri juttu. Kiitos kaikille!

47
Kiitos pikavastauksesta! En silti vieläkään tiedä, kumpi tää on. Latasin tältä sivulta, joka ei kerro asiaa.
http://www.ubuntu.com/download/desktop
Seuraava sivu asennuksesta, on juuri se, joka kehoittaa polttamaan DVD:lle ja asentamaan CD:ltä. Mistä näen, millainen image on kyseessä? Tekisin mieluummin asennuslevyn, jos se onnistuu. Jollei, niin täytyy laittaa tikulle - pitääkö silloin tietää, kumpi image on kyseessä?   

48
Kun en löydä käyttislevykkeitäni, joudun kokeilemaan asennusta näin. Räppäsin alas tällaisen ISO-imagen:
ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso  741.3 Mt

Jatko-ohjeistus puhuu DVD:n polttamisesta ja asennuksesta CD:ltä. Siis kummalle tää pitää polttaa? Vai onko sillä väliä? Mahtuuko tuo edes CD:lle (koko Lataukset-kansiosta, downloadin ilmoitus oli pienempi)?
Toinen asennettavista koneista desktoppini, jonka C-levy potkaisi tyhjää, toinen aiemmin tyhjennetty ThinkPad - sopiiko asennusimage myös läppärille, vai onko sille eri -laptop-xxx.iso? Jos on, niin missä?

Kiitos!    

49
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli kysymys kopioinnista
« : 11.06.13 - klo:13.10 »
Ctrl-C - Ctrl-V toimii hienosti, kiitos! Merkkaan tään ratkaistuksi.

50
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Simppeli kysymys kopioinnista
« : 11.06.13 - klo:12.26 »
Kiitos hyvästä vastauksesta! Molemmat hakemistot ovat ulkoisella kovalevyllä ja hakemisto, johon halusin kopioida hakemistoja, oli alkuaan tyhjä (juuri luotu). Kokeilen ohjeitasi saadakseni kehiteltyä toimivan proseduurin. Olen aiemmin siirrellyt tiedostoja kopioimalla ne työpöydälle (joka on toimivana vaihtoehtona "Kopioi kohteeseen"-toiminnossa) ja siirtämällä ne sieltä haluamaani paikkaan, mutta työlästyin tuohon tuplasiirtoon ja ajattelin, että joku järjellinen tapa täytyy olla olemassa.

51
Kun vedän hakemiston hiirellä panelista toiseen, tapahtuu Siirto-toiminto kysymättä haluanko siirtää vai kopioda. Kun vedän hakemiston takaisin alkuperäiseen paikkaansa, ei sitä löydy enää kummastakaan.
Tarkistin tuhoamalla tällä tavoin toisen ei-niin-tärkeän hakemiston. Kun klikkaan hakemistoa hiiren oikealla näppylällä ja klikkaan valikon "Siirrä kohteeseen", on vaihtoehto "Siirrä toiseen paneliin" "greyed out". Onnistuinkohan tuhoamaan parin päivän hommat tällä tavoin ja mikä on oikea tapa kopioida tiedosto toiseen hakemistoon?    

52
Kiitos pojat (tytöt?), asia ratkesi!

 Jekun eka komento alkoi purkaa ruudulle koko levyn miljoonaa tiedostoa, jouduin keskeyttämään, mutta leikittyäni vähän komennon kanssa, saan nyt tehtyä kaiken tarvitsemani. Olen kyllä käyttänyt FINDia ja nytkin luin man-sivun, mutta koska ongelmani oli se, etten tiennyt miten kerron komennolle haluavani päästä tietylle  ulkoiselle levylle, ei siitä ollut apua.

Levy on yleensä kiinni buutatessa, mutta täytyy vielä tutkia tuota locate-komentoa, voi tulla joskus tarpeeseen.

 

53
Etsiessäni tiedostoa ulkoiselta levyasemalta kansion Etsi-toiminnolla löydän tiedoston, mutta en tietoa siitä, missä se on. "Ominaisuudet" tosin tulostaa mm. tiedon "Tiedoston sijainti", mutta vain näin:
 media/IOMEGA_HDD/kuva...
eli polku loppuu alkuunsa. Koska kuvahakemistossa on noin 100 alihakemistoa ja 30 000 kuvaa, ei tiedosta ole mitään hyötyä. Sivulla olisi hyvin tilaa koko polulle (10 merkkiä lisää riittäisi hyvin), mutta edes Ominaisuudet-ruudun kasvattaminen ei jatka polun näkyvää osuutta. MIKSI?

Eli voisiko joku kertoa syntaksin, jolla FIND löytäisi ulkoiselta levyltä tiedoston polkuinensa? Tai muun tavan sijaintitiedon saamiseksi?

KIITOS!

54
Laitealue / Vs: hiirellä vetäminen jumittaa koneen
« : 29.01.13 - klo:17.12 »
Kiitos, eiköhän näillä selvitä!

55
Laitealue / Vs: hiirellä vetäminen jumittaa koneen
« : 29.01.13 - klo:13.11 »
Kiitos hyvästä linkistä, kokeilen, saisko näppäimistöltä menemään jotain, tuntuu olevan ihan jumissa.

Voisitko vielä vähän valaista lausuntoasi, ymmärtääkseni Xubuntu on Linux-distro, eli kokonainen käyttis, kun taas Unity on työpöydän käyttöliittymä (?). Mitä siis tarkoittaa Xubuntun asentaminen Unityn päälle ja miten se tapahtuu?

56
Kellään ehdotuksia, mistä voisi vikaa etsiä? Siirtäessäni kuvaa hiirellä vetämällä, joskus hiiri yhtäkkiä jumittuu, jonka jälkeen myöskään näppiksen painallukset eivät tunnistu, eli ainoa vaihtoehto on vetää virrat pois ja käynnistää kone uudestaan. Tätä tapahtuu satunnaisesti useita kertoja päivässä. Samassa koneessa on XP, jossa oiretta ei ole ilmennyt, tosin käytän useimmiten Linuxia (12.04) - tai ainakin mielelläni käyttäisin. Olen kokeillut kahden muun koneeni hiirtä, samalla tuloksella. Kaikki ihan perushiiriä, erimerkkisiä (Logitech, IBM, ..). Näyttö BenQ 19-tuumainen, pystyasennossa, näyttökortti NVIDIA GeForce 6200SE. Anyone?  

57
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kuvankatselin
« : 12.06.12 - klo:09.20 »
Kiitos, katsotaan toimisivatko paremmin.

58
Ubuntu tietokoneissa / Kuvankatselin
« : 11.06.12 - klo:20.26 »
Onko vika softassa vai raudassa, kun kuvanlataus tuottaa vain mustan ruudun. Tapahtuu lähes aina"oikeille" värikuville (koko 3,6 - 4,0 megaa), harvakseltaan "arkistokuville" eli kuvatuille vanhojen asiakirjojen sivuille, joissa väriä on niukasti, koko 2,4 - 2,8 megaa. Jälkimmäisille yleensä auttaa kuvan vaihto edestakaisin tai muu operaatio, edellisille ei. Kävin juuri useampaan kertaan läpi parikymmentä värillistä kuvaa, kolme niistä sain kerran näkymään, joten jouduin buuttaamaan XP:lle saadakseni ne katsottua.

Ubuntu 11.10, näyttö BenQ 19-tuumainen pystyasennossa, joku NVIDIA-kortti (en äkkiä keksinyt, miten Ububtun sais kertomaan, mikä), tuntematon ajuri.

Onko joku toimiva softa ladattavissa kuvien katseluun (siis ei editointiin)?   

59
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Jaunty to Lucid
« : 26.04.12 - klo:15.04 »
Huomasin, että pitäisi tää kysely kuitata pois. Päädyin lataamaan 10.04:n ja asentamaan rompulta.
Voin kuvitella, mitä iäkäs käyttäjä olisi ajatellut "now-you-see-it - now-you-don't" -käyttöliittymästä, jota itsekin siedän huonosti. Eilen onnistuin käynnistämään Office Writen vahingossa neljä kertaa - eikä sen ikoni ollut kertaakaan edes näkyvissä räpätessäni sen päällä ollutta Firefoxin back-nuolta.

60
Kyseessä pöytäkone, jossa vain Ubuntu (9.04?) ja jota käytetään vain verkkopankkiasiointiin ja joskus harvoin guuglailuun. Kun se on kuulemma alkanut hälytellä vanhentuneesta versiosta, lupasin katsoa, saanko siihen uudempaa. Polku: Järjestelmä->Päivitysten hallinta tarjosikin versiota 10.jotain (LTS), joten klikkasin Päivitä-näppylää ja annoin tunnarin. Kohta sain kuitenkin ilmoituksen:
Jaunty cannot be updated to Lucid with this tool.
Ei mitään ehdotusta, millä toolilla sitten homman voisi hoitaa. Kävin Synapticissa, mutta niinkuin arvelinkin, ei listalla näkynyt järjestelmäversioita. Itselläni on Live-11.10, mutta en haluaisi järkyttää käyttäjäparkaa Unityllä. Miten saisin Lucidin koneeseen käyttämättä koko iltaa latailuun ja levyjen poltteluun? Mitään ohjelmia selaimen lisäksi ei koneessa tarvita ja sikäli on sama tuleeko siihen päivitys vai uusi asennus.  

Sivuja: 1 2 [3] 4 5