Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Araminta

Sivuja: 1 [2] 3 4 5
21
OK, kiitos! Luultavasti kirjoitin myös korvattavan osan, enkä maalannut (en nyt muista eikä tullut mieleen, että sillä olisi väliä).

22
Yrittäessäni korvata merkkijonon xxx merkkijonolla x. (piste lopussa) häviää blanko korvaavan merkkijonon ja seuraavan sanan välistä. En löydä ohjeistosta vinkkiä, miten asia korjataan tai edes mistä se johtuu. Kannattaako teksti siirtää Gedit'iin, toimiiko siellä oikein?  Vai miten pitäisi menetellä?   

23
Kiitos, toimi! Operaation jälkeen Win-partitio 70,30 Gt, varaamatonta 41,39 GT. Tää saattaakin riittää Ubuntulle, ainakin pikku läppärissäni se on toiminut vuosikausia 20 gigassa kitisemättä. Aamulla jatketaan.


24
Kiitos hyvästä ehdotuksesta, tuota pitää vielä kokeilla! Toisaalta kakkoslevy koneeseen ei sekään olisi huono ajatus, 120 gigaa ei ole nykyisin paljon, vaikka olen yleensä selvinnyt aika vähällä levytilalla, kun pidän omat jutut ulkoisilla levyillä. En edes tiedä, mahtuisiko litteään Lenovoon toista levyä, kun en oo vielä edes avannut sitä. Mielelläni splittaisin C:-levyn joka tapauksessa, eli tilanne on yhä auki. 

25
No niin, viime yönä ehdin taas kokeilemaan.
Tsekkasin löytämäni defraggaus- ja analyysiohjelmat ja totesin, ettei lemppariani MyDefrag ole päivitetty pariin vuoteen eikä win8:a ole mainittu sen järjestelmissä, joten ainoaksi jäi Defraggler (Windowshan kieltäytyi tekemästä mulle analyysiä). Latasin WinStatDir:in ja Defragglerin, mutta kumpikaan ei näyttänyt tarvitsemaani tietoa niin, että olisin osannut  varmasti tulkita sen. Varmistin, että .sys tiedostot ovat minimiasennossa, ajoin CCleanerin, rebuuttasin, laukaisin Defragglerin ja annoin sen jauhaa puoli tuntia levyäni (jonka elinikä vähenee jokaisessa kirjoitusoperaatiossa). Tulos näytti aloitustilannetta huonommalta. Yritys kutistaa Windowsilla C:-osiota kertoi, että käyttämätöntä tilaa levyllä on 89 Gt, kutistamisvaraa 472 Mt!! Viimeiset käytetyt blokit olivat Windowsin Mft-taulua, johon kaikki tuntemani defraggerit kieltäytyvät koskemasta, ja tämä alue vielä kasvoi defraggauksessa levyn loppuun päin - ilmeisesti ohjelma pyrki optimoimaan lukunopeutta levyn siivoamisen sijaan. Kaipaamani Mydefrag antoi ekaksi optiolistan, josta saattoi valita, mihin operaatiolla pyrittiin (tiedostot alkuun/loppuun, ...)     

Jollei joku kerro, että GPartedilta ja DVD:ltä kannattaa vielä yrittää lopputilan tyhjentämistä (periaatteessahan se kyllä on tehtävissä, mutta vaatii Windowsin tietojen sörkkimistä), en juuri nyt ehdi tekemään asialle enää mitään. Heitän ongelman alitajunnan prosessattavaksi ja teen hommia Windowsilla, josta kaiken tämän guuglauksen jälkeen oon oppinut paljon. Se, mikä jäi rassaamaan, on se, teinkö jotain tyhmää, joka ennestään pahensi tilannetta, kun olen nähnyt saman ongelman aiemminkin. So is it me?
Vaihtoehtoja Linuxin asennukseen taitaa enää olla vain kaksi: kakkoslevy koneeseen tai asennus tikulle/ulkoiseen levyyn. Täytyy miettiä, mitä pitää tarkistaa ja mitä mistäkin seuraa.

Se mitä olisi pitänyt tietää uuden käyttiksen ja levytyypin kanssa:
- Win 8:ssa on fastboot oletuksena ja se täytyy poistaa, jos haluaa valita käyttiksen käynnistyksessä. SSD-levyllä oleskelevasta Winistä kannattaa poistaa koko hibernointioptio ja hiberfil.sys, jollei oikeasti tartte sitä, säästyy sekä levytilaa että kirjoitusoperaatioita.
- C:-levyllä olevan datan tyyppi ja sijoittuminen pitäisi todella saada selvitettyä heti alussa. Windowsin oma levyanalyysi olisi ihan hyvä tarkoitukseen, voisikohan sitä käynnistää komentoriviltä? Muun keinon puuttuessa voi kokeilla Windowsin osion kutistamista, se kertoo ainakin, paljonko se mielestään saa osiosta irti.

Kiitos kaikille osallistujille. Jos joku haluaa kertoa, mitä tekisi tilanteessani, kuulisin mielelläni.

26
Voi ladata ja asentaa, mutta ei pitäisi olla tarvetta. Ntfs-3g on valmiiksi asennettuna live-dvd:llä.
Voisit kokeilla liittää osion manuaalisesti mount-komennolla, niin saat ehkä tarkemman virheilmoituksen. GParted näyttää tuon saman virheen mm. silloin, kun Windows on horrostilassa (hibernated) ja osiota ei siksi voida liittää turvallisesti.

Siis voinko oikeasti Live-levyä käyttäessäni ladata ja asentaa ohjelmia ja mihin? Jollekin ulkoiselle laitteelle?
Ja niinkuin edellä näkyy, totesin fastbootin asettaneen Windowsin talviunille ja poistin sen. Kaikki muu oireilu hävisi, mutta tää on yhä jäljellä. Nyt en osaa enää arvata, mistä voisi olla kyse. 

Kokeilitko jo osion pienentämistä Windowsin omalla levynhallinnalla. Se on kuitenkin yleisesti suositeltavin vaihtoehto.

En halua kokeilla mitään tapaa sörkkiä järjestelmälevyä, jollen tiedä tarkkaan, mitä olen tekemässä. Windowsin ohjeistus ei sano selvästi, ettei osion pienentäminen jyrää sieltä mitään, siinä näyttäisi olevan muitakin rajoituksia ja ohjeistus jopa epäsuorasti ehdottaa ulkoisen osiointityökalun käyttöä.
Olen ehkä ylivarovainen, mutta en halua seuraavaksi aloittaa Windowsin asennusta ja päivitystä alusta (mulla on vain Win 8 -levyt) ja mun olis jo pitänyt päästä käyttämään tätä.

27
Anteeksi hidas reagointi, mulla ei ole kovin paljon aikaa tällaisiin harrastuksiin. Kokeilin kuvan liittämistä tähän, mutta ei ainakaan tullut näkyviin. Kun palasin jatkamaan, kertoo se mun liittäneen tähän kuvan, jonka nimi oikea, polku puuttuu. Saa nyt nähdä pulahtaako viestiin kuva ja mihin kohtaan. Ohje-kohdasta ei löytynyt kuvanliittämisohjetta, saisikohan sen jonnekin?

Hyvät ohjeet fastbootin poistoon löytyivät täältä
http://winaero.com/blog/how-to-disable-or-enable-fast-startup-in-windows-8-1/
En ihmettelisi, vaikka asia hämmentäisi muitakin dualboot-käyttäjiä, siitä ei oo varoitettu missään. Ohjeet toimivat hyvin ja buutin käyttäytyminen muuttui odotetulla tavalla. Se ei kuitenkaan vaikuttanut GPartediin, joka ei edelleenkään osaa lukea C-levyn sisältöä. Levyn rivin klikkaus tuottaa tiedot, jotka näkyvät kuvaliitteestä, jos se nyt ilmaantuu viestiin. Ei ainakaan näy esikatselussa. Varoitus kertoo, ettei ntfs-tiedostojärjestelmää kyetä lukemaan, koska ohjelmistopaketit ntfsprogs / ntfs-3g puuttuvat. Ei kai niitä voi ruveta lataamaan tässä vaiheessa? Lisäksi sivu kertoo sektorien määrän sekä ekan ja vikan sektorin osoitteen, toivottavasti ei tarkoita käytettyjä sektoreita?

Eli mitä keinoja on jäljellä? Jonkun hyvin toimivan osiontiohjelman lataus ulkoiselle laitteelle tai mieluiten buuttaavalle DVD:lle ja osiointi siltä käsin? Toisen fyysisen levyn asennus (jos mahtuu pieneen koneeseen)? Linuxin asennus tikulle tai ulkoiseen levyyn (onko mahdollista)? En tee sitä mielelläni, koska Linux on kuitenkin pääkäyttikseni ja tää ratkaisu vaikuttaisi suorituskykyyn? Jotain, mitä en ole tullut ajatelleksi?   

Kiitos taas ajatuksistanne!

28
Olen käynnistänyt koneen live-levyllä, sieltä sitten gparted, ja sillä yksinkertaisesti pienentäny windows osiota jolloin sinne kiintolevylle tulee varaamaton alue, tämän jälkeen se hyväksyy sen asennuksen winkun rinnalle.

Kokeilin tätä, näyttää osion punaisella huutomerkillä varustettuna, eikä tiedä paljonko siellä on tyhjää tilaa. Kaikki osionronkkimisoptiot pois käytöstä. Otin kuvakaappauksen, mutta en äkkiä keksi, miten liittää tähän. Anyways, pälähti päähäni, että ehkä Winissä on asetettu käyttöön joku fastboot, joka tallettaa levyyn pikakäynnistykseen tarvittavat tiedot ennen kuin sammuttaa koneen. Tämmöinen siksi, että:
- Windows sekä sulkeutuu että käynnistyy epäilyttävän nopeasti, ei kai SSD-levy sitä selitä?
- Käynnistys DVD:ltä onnistuu vain "Käynnistä uudelleen" -lopetusvalinnalla. Käytettäessä "Sammuta"-valintaa ja käynnistystä virtanäppylästä, käynnistyy Windows, vaikka BIOS:issa on DVD ekana boottisekvenssissä.
Jos näin on, täytyy palata Win-forumeille opiskelemaan, miten option voi poistaa. Ei varmaan kannata yrittää osiointia ennen kuin saa sen kokonaan pois. Todennäköisesti aiheuttaisi muitakin ongelmia Linuxia käytettäessä, ainakin levyosioiden yhteiskäytössä.   

29
Tämä johtuu van siitä että SSD-levyä ei yleensä kannata defragata, koska se kuluu siitä. Yksittäistapauksessa defragin voi toki tehdä, ja veikkaan että Win8.1 antaa jonkun mahdollisuuden asetuksen yliajoon. Ja jos analyysi riittää sitä yhtäkään defraggia ei tarvita. Itsellä on win7, joten en tiedä miten se asetuksen yliajo tehdään win8.1:ssä.

Joo, arvelinkin, että se on päätellyt, etten mä mitään analysointia tartte. Wintoosathan on tunnettuja siitä, ettei ne luota siihen, että käyttäjä tietää, mitä haluaa tehdä, siksi(kin) välttelen niitä parhaani mukaan. Jospa kysäisen joltain Win-forumilta, onko analyysi mahdollista käynnistää vaikka komentoriviltä. Ja niinhän se tietysti on, että yleensä analyysi riittää. Kerran mulla on kummiskin löytynyt 160 Gt -levyn loppupuolelta järjestelmätiedostoja, jotka olivat tosi sitkeitä siirrettäviä.     

30
Itse asiassa ensimmäinen ruutu pyytää mua varmistamaan, että kovalevylläni on vapaata tilaa joku määrä, jota en nyt muista. Valinnat "peruuta" ja "jatka". Oletan, että valinta "jatka", kertoo asennusohjelmalle, että näin on.  Ei ole, Win on tapansa mukaan haukannut kaiken. Olisin odottanut sen kysyvän ekaksi haluanko asentaa Ubuntun (14.04) Windowsin rinnalle ja haluanko osioida levyn. Luulisin, että Gparted piileksii jossakin asennuslevyllä, voisiko sen käynnistää sieltä? Vai voinko jatkaa vakuuttamalla asennusohjelmalle, että vapaata tilaa löytyy ja päästä vielä sieltä normaaliin päiväjärjestykseen? Vai olisko parempi hakea joku muu "non-destructive" osiointiohjelma ja osioida levy sillä ensin? Ymmärtääkseni GParted selviytyy myös tarvittavasta tiedostojen siirrosta osiota pienennettäessä.         

31
Kyselin tovi sitten Windowsin valinnasta kakkoskäyttikseksi. Nyt on hankittuna kone+Win 8.1. Täynnä kaikenlaista roinaa ja hankalaa löytää tarvitsemiaan juttuja, mutta enköhän saa sen siivottua ja opi elämään sen kanssa. Seuraavaksi oli tarkoitus analysoida levy (SSD 120 Gt), siirtää mahdolliset levyn loppupuolella roikkuvat Win-järjestelmätiedostot jollain defraggerilla tieltä pois ja lohkaista 60-70 gigaa Ubuntulle asennuksessa, mutta analysointi onkin "greyed out". Se varmaan tykkää, ettei levy tartte defraggausta eikä siis analysointiakaan. Siinä taas nähdään, ettei järjestelmän pitäis yrittää ajatella käyttäjän puolesta. Elikkä, jos nyt laukaisen Ubuntun asennuksen DVD:ltä, käsken sen pienentämään Win-osiota ja ottamaan loput levystä omaan käyttöönsä, siirtääkö se mahdolliset tiedostot alta pois eikä jyrää niitä? Vai onko jotain parempaa keinoa varmistella, etten seuraavaksi joudu asentamaan Windowsia?   
 

32
Iso kiitos kaikille hyvästä keskustelusta! Taidanpa päätyä tuohon kasiin, jos sen voi kerta ladata uudelleen tarvittaessa. Yritän aina pelkistää kaikki systeemini oleelliseen, niin että jokaisella koneella on oma käyttötarkoituksensa ja siihen sopivat kamat, mutta vaikeaa se on, jopa Linuxilla, sekin haluaa ladata kaikkea kaikille, niin että asennuksen jälkeen joutuu etsiskelemään, mitä kaikkea siellä nyt onkaan. Eikä uudempi todellakaan aina ole parempi. Kännyni on yhä Nokian "indestructible", vaihdan sen, jos se hajoo tai alan mielestäni tarvita jotain älyominaisuuksia. Ja muistan miten otti päähän joskus yli 20 vuotta sitten, kun olin todennut, ettei uuden koneeni keycapseja todellakaan voi napsia irti tiskattaviksi. Aikoinaan OS/2:ta oli ilo asentaa, itse saattoi partitioda levyt ja asentaa mitä käyttiksiä halusi, joko ennen tai jälkeen, kunhan kertoi bootloaderille, mitä oli missäkin. Bootmanager ei ottanut kantaa siihen, mitä siellä oli vaan siirsi kontrollin valittuun paikkaan. Muut OS/2-palikat listattiin jossain asennuksen vaiheessa ja kysyttiin, mitä näistä halutaan asentaa samalla kertaa; kaikkia palikoita saattoi asentaa myöhemminkin samalta medialta. Windows taas halusi pitkään asettua eka levyn alkuun ja haukkasi koko levyn itselleen yhtenä osiona, jollei ollut osioinut sitä etukäteen ulkoisella työkalulla. Linux on jotain siltä välitä, mutta pahasti siirtymässä Windowsin suuntaan.     

Tosi hyvä responssi täällä! Kysyttävää jäi vielä, jatkan, kunhan olen päässyt sinne asti.

33
Tarttisin pikaista apua valintaan, koska Ubuntu-koneestani hajosi eilen kovalevy ja samantien sain muistutuksen, että tartten myös Windowsin ainakin johonkin koneeseeni (nyt himoitsemani ohjelmapalikka tulee multiplatformille ehkä ensi vuoden puolivälissä). Hajonneessa koneessa oli pääkäyttiksenä Ubuntu ja "just-in-case"-käyttiksenä XP. Sama kooste myös tässä läppärissäni, mutta XP:n osio alkaa olla sille liian pieni eli en voi tähän latailla Windows-kamaa. Uutta levyä en enää vaihda entiseen, tää oli kolmas pimahtanut  levy siinä vähän yli vuoden aikana ja alan epäille koneen osuutta siihen. Toisessa desktopissani itselle viritelty Warp-ympäristo + XP-osio, mutta laite on off-line (ja pysyy). Kaikki liikkuvaa kuvaa ja/tai ääntä vaativan käytön olen pyrkinyt siirtämään tabletille (Lenovo Yoga Pro 2). 

Eli nyt on tiedossa uuden työkoneen hankinta ja sen virittely kahdelle käyttikselle. Ongelmana se, etten tiedä mitään Windowsin post-XP elämästä. Käyttö ihan sitä, mihin tietokone on keksitty eli datan pyörittelyä. Näyttää siltä, että Windowsin kehitys on karkaamassa yhä kauemmas omista tarpeistani - en tartte ääntä tai liikkuvaa kuvaa ja haluan käyttää konetta hiirellä ja näppiksellä, en sormin. Voisiko joku teistä asiantuntijoista tarjota näkökohtia päätöksentekoon? Kumman itse valitsisit tällaiseen tarkoitukseen (Win 7 vai 8.1) ja miksi? KIITOS!         

34
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Dash hajoaa 14.04:ssa
« : 07.11.14 - klo:18.28 »
Isot kiitokset hyvästä vastauksesta, kyllä te ootte ihania! Neuvot toimivat ja kaikki muukin näyttäisi nyt toimivan. Ehdin jo suunnitella peruuttamista edelliseen versioon. Jokunen ongelma on vielä sovellusten löytymisen kanssa, mutta palaan niihin, kun/jos mulla on aikaa pähkäilä niitä.

Hetken piti miettiä, mitä tarkoitit code-tageilla tuossa yhteydessä, mutta ilmeisesti kysymyksen muotoilua - onkohan tuo #-tagi se, jota pitäis käyttää syöttö- ja tulostusstringien yhteydessä?   

35
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Dash hajoaa 14.04:ssa
« : 07.11.14 - klo:14.50 »
Mainitsenpa vielä, että ajoin päivitykset ihan äsken, ei muutosta.

36
Ubuntu tietokoneissa / Dash hajoaa 14.04:ssa [ratkaistu]
« : 07.11.14 - klo:14.48 »
Koneeni kovalevy (XP ja Ubuntu 12.04) hajosi, joten jouduin vaihtamaan sen ja asentamaan käyttikset eli latasin ja asensin 14.04:n. Kaikki muuten hyvin paitsi:
-  Ylin ikoni (joka aiemmassa asennuksessani kertoi hämmentävästi olevansa Dash ilman mitään selityksiä, mutta on sittemmin saanut vähän kuvaavampia nimiä) käynnistyy, mutta kuva hajoaa (vilkkuvia raitoja ja laatikoita). Jollei sitä pysäytä pikaisesti naputtelemalla oikeaa yläkulmaa, jumittuu kone kohta kokonaan. En tiedä, mistä muualta voisi käynnistää tai hakea käynnistimeen ohjelman, joka on sovellusvalikoiman mukaan asennettu, mutta ei sovellusvalikossa - paitsi poistamalla sen ja asentamalla uudestaan.

Olisko tällä tekemistä ilmoituksen kanssa, joka tulee komentorivin promptiin, siis jokaiseen:

Koodia: [Valitse]
usr@user-A8NE-Invalid-entry-length-0-DMI-table-is broken-Stop
Komennot toimivat silti normaalisti, enkä ymmärrä, mitä se yrittää kertoa.

Tietoja näytöstä - just in case:

Koodia: [Valitse]
*-display
       description: VGA compatible controller
       product: NV44 [GeForce 6200 SE TurboCache]
       vendor: NVIDIA Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: a1
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=nouveau latency=0
       resources: irq:44 memory:d0000000-d0ffffff memory:c0000000-cfffffff memory:d1000000-d1ffffff memory:d2000000-d201ffff

Code-tagit lisätty. Käytä niitä vastaisuudessa itse. -- Timo
     


       

37
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Laskinkysymys
« : 06.06.14 - klo:02.12 »
Kiitos pikaisesta ja perusteellisesta vastauksesta  :)

38
Ubuntu tietokoneissa / Laskinkysymys [ratkaistu]
« : 06.06.14 - klo:01.27 »
Tuli eteen pikku laskutehtävä: paljonko on 2 potenssiin 60. Suuruusluokka eli numeroiden määrä riittäisi vastaukseksi. Etsin Unity-valikosta (kiitos uudelleennimeämisestä, Dash oli ihan toimimaton ehdotus uudelle Linux-käyttäjälle!) ensin haulla Calculator (ei tuloksia) ja sitten Laskin (löytyi peruslaskin ilman potenssiinkorotusfunktiota). Haulla tältä keskustelualueelta löytyi bc, joka näyttäisi toimivan OK, mutta vaatii operaatiomerkkiä, jota en onnistu ainakaan tällä läppärillä syöttämään, enkä liioin kopioimaan komentoruudulle (siinä ei taida muutenkaan kopiointi muualta toimia?) Löytyykö laskuria, jolla onnistuisi? En mielelläni käyttäisi koko iltaa tällaisten simppeleiden kertatehtävien ratkomiseen, niin hauskaa kuin se saattaisikin olla.  

39
Ubuntu tietokoneissa / Vs: näppishämmästelyä
« : 05.04.14 - klo:19.50 »
Kiitos, nyt tää kuulostaa loogiselta, helpotus. Mua aina hämmentää, jollen ymmärrä koneen käyttäytymistä. Ehkä Windowsissa on omat määrityksensä asiasta, eikä se kunnioita Linuxissa annettuja näppäinkomentoja.  Näppiksessä todella löytyi pikkuiset numerot juuri oikeissa paikoissa. Touchpadin olen saanut aikanaan pois käytöstä - se on ihan kynnyskysymys mulle, kun kirjoitusasentoni näyttää olevan sellainen, että vähän väliä hipaisen sitä tarkoittamattani - mutta siihen, kuten muutamiin muihinkin toimintoihin on F-näppäimissä symboliset viitteet, tähän ei ollut.

40
Ubuntu tietokoneissa / Vs: näppishämmästelyä
« : 04.04.14 - klo:22.27 »
Kiitos vastauksestasi! Eli kyseessä on laiteominaisuus? Juuri sitä yritin tarkistaa vaihtamalla käyttistä. Miksi asetus sitten vaihtui käyttiksen mukaan? Jollei sillä voi testata, onko kyse softasta vai kovosta, en tiedä millä voi.

Yksi sellainen näppäin löytyy, jossa lukee NumLk, se ei kuitenkaan saa aikaan numerotilaa. Joudun kyllä tunnustamaan, etten tiedä varmaan läheskään kaikkia läppärin ominaisuuksia, kun mitään dokumentaatiota ollut mukana ostaessani sen ainakin kuusi vuotta sitten, eikä ole verkossakaan (enää?). Ehkäpä joku näppiskombinaatio todella saa aikaan tämmöisen ilmiön.
 

Sivuja: 1 [2] 3 4 5