Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Araminta

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
81
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjelmien asennus
« : 08.03.12 - klo:22.54 »
Eli Unity on tään version käyttöliittymä, selvisipä sekin. Gedit löytyi kyllä helposti ja on tuollainen pikkunäppärä väline järjestelmä- yms. tiedostojen muokkaukseen. Paria asiaa pitää kummiskin kysyä.

Komento sudo gedit .jotain tulostaa komentoruudulle tämmöiset ilmoitukset tiedoston avaus- ja sulkemisvaiheessa:

(gedit:3331): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Tiedoston ”/root/.local/share/recently-used.xbel.YCPVAW” luominen epäonnistui: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

(gedit:3331): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

Ei ne mitään näytä haittaavan, mutta saisikohan ne jotenkin pois?

Sen lisäksi komentoruutu, josta ohjelma on käynnistetty, ei palauta "command promptia" ennenkuin avattu tiedosto on taas suljettu, mutta huolii inputtia, ihan kun siinä olis stdin auki. Tähän syötetty tieto ei mennyt editorille - tai ainakaan avattuun tiedostoon, vaan komentotulkki otti rivit käsittelyyn heti tiedoston sulkemisen jälkeen. Kun suljin tiedoston antamalla komentoriviin ctrl-z, jäi se edelleen auki editorilla, ja piti forceta pois, vasemman nurkan kruksi ei toiminut. Tään logiikassa on nyt jotain, joka ei mulle aukene.

Se mikä kuitenkin eniten huolestutti, oli se, että yhden Pääte-ruudun ollessa auki, ei toista saanut avattua, ainakaan käynnistimestä. Mulla on aina Warpissa 5-6 komentoruutua auki yhtäaikaa. Saisikohan sillä kolmisormijipolla useampia päätteitä auki? 

Hyvää dokumentaatiota olen nyt löytänyt paikasta nimeltä Linux Documentation Project, ihan kunnollisia ihmisten kielellä tehtyjä manuskoja mm. Linuxin tiedostohierarkiasta, Tosin 2000-luvun alkupuolelta, mutta ilmeisesti yhä aika toimivia. Mistähän löytyis tuosta Unitysta dokuja, kun ei niitä Ohje-ruutujakaan löydy? Onkohan mulla jotain vikaa asennuksessa, kai ohjeruutujen helpit pitäis tulla asennuksen mukana automaattisesti, jollei suomeksi, niin sitten enkuksi. 
 

82
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjelmien asennus
« : 29.02.12 - klo:21.11 »
jos kone tuntuu jumittavan sammuta se ihmeessä seuraavasti. alt+sysrq pidä näitä pohjassa ja sitten r e i s u b peräjälkeen syötettynä. Käytä virtapiuhaa vain jos se on aivan totaalisen juntturassa eikä reagoi edes tähän.
Joo, kyllä se jämähti totaalisesti, ainakaan näppäimistöön tai hiireen ei reagoinut. Tää oli kuitenkin vinkki, jonka teippaan näytön laitaan ja kokeilen sitä aina ennenkuin alan irroitella piuhoja. Vaikka eipä Ubuntu tuosta näyttänyt panneen pahakseen.

Tänään en paljoa ehdi kokeilemaan, joten vain yksi kysymys. Olen taas Catch-22 -tilanteessa niinkuin silloin aiemmin, kun aioin kokeilla Gutsya. Kun se ei tunnistanut verkkokorttiani niin en päässyt hakemaan verkkokortille ajuria. En tunne ketään, joka käyttäis Linuxia eli oon ihan netin varassa. Nyt mun pitäis editoida .bashrc-tiedostoa, jotta saisin editorini toimimaan. Millä voisi turvallisesti editoida järjestelmätiedostoja?

Lisää huomenna  (Täällä pitäis varmaan olla Newbie-osio)


83
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjelmien asennus
« : 29.02.12 - klo:00.49 »
Kiitos taas hyvistä vastauksista! Komentorivi on tosi kiemuran takana, mutta "dash" oli avainsana. Laatikon "Lisää ohjelmia" takaa löytyy listaus, jossa on mm. osio "Asennetut ohjelmat" ja kun huomaa skrollata sitä loppuun asti, niin siellähän se Pääte piileksii. Tosin se kolmisormijujukin on kätevä. Olen nyt asentanut synapticin ja testannut, että REXX on asentunut. Vaikka sitä ei näy missään, palauttaa käsky REXX -v komentoriviltä annettuna ihan oikean versionumeron. man-komento toimii, sensijaan kaikki eri ruutujen Ohje-näppäimet palauttavat ilmoituksen, ettei sivua löydy. Näitä kyllä tarttis, GUI-logiikka tai ainakaan sen tekstitys ei ole mitenkään selkeä eikä esim. tällä sivustolla mainitut dokut tuo siihen valaistusta.

Jospa huomenna ehtisi asentaa X2:n ja viritellä näkymää. Ainakin puolet asennetuista ohjelmista pitäisi poistaa ja saada etusivulle ne mitä yleensä käytän. Mikä sen vasemman sivupalkin funktio on? Siihen asettui esim. Pääte, kun otin sen käyttöön, mutta hävisi sitten. Käytössä olevien ohjelmien luettelo se ei kuitenkaan ole, koska siinä kökkäävät mm. LibreOfficen ohjelmat, vaikka en ole niitä käyttänyt, minkä nyt Writeä vähän katsoin. Ja mikä on eri työpöytien idea? Voisiko niissä pitää auki eri ohjelmia, esim. sovellukset yhdessä ja systeemityökalut toisessa?

Ekassa viestissäni oli X2:n asennusohje, jota kukaan ei ole kommentoinut. Jospa laitan tähän vain oleellisen rivin:
Unpack the files with gunzip and tar: gunzip xlinux.tgz followed by tar -xvf xlinux. Tästä en ymmärrä mitään, toimisiko tässä ympäristössä? Lopusta luulen selviäväni. En usko, että X2:lla olisi mitään riippuvuuksia muusta kuin REXXistä, joka on sen makrokieli. Haluaisin todella X2;n arsenaaliini, paitsi että se on toiminnallisesti ihan ylivertainen muihin näkemiini editoreihin verrattuna (profiloitava, makrotettava, ottaa rinkiin varmaan satoja tiedostoja - tulis liian pitkä lista) olen kirjoittanut sille noin miljoona makroa, jotka haluan mukaan.   

Ja vielä yksi asia. Sekä eilen että tänään kaatui Ubuntu vuodattaen ruudun täydeltä virhelokia. En ymmärtänyt siitä mitään, mutta oleellisilta riveiltä näyttivät:
<IRQ> [<c10fedca>] ? handle_pte_fault+0x19a/0x220
.....
error_code+0x67/0x6c
panic occurred, switching back to text console


jonka jälkeen ei mikään toiminut eli laitteesta piti irroittaa virta (onneksi käytän sitä aina virtapiuhasta). Onko tää jotenkin tavallista? En muista mitä eilen olin silloin tekemässä, tänään se pahastui siitä, että suljin Pääte-ruudun.

Huomenna jatketaan (tai siis tänä iltana). Kiitos etukäteen avusta! Jos osaatte suositella jotain hyvää dokumentaatiota länsimaisilla kielillä, otan kyllä itsekin selvää asioista, mutta kokeilu ja arvailu vie enemmän aikaa kuin mulla on käytettävissä.

Niin ja se mun versionumero on 11.10 eli uusin mikä joku aikaa sitten oli saatavana.

84
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjelmien asennus
« : 28.02.12 - klo:20.32 »
Kiitos hyvistä ohjeista! Nyt ehtisin vähän testailemaan, kunhan vielä keksin, miten pääsen komentoriville. Niinkuin kerroin, löysin sen kahlailtuani tarjolla olevia ohjelmia, mutta en keksinyt, miten sen voi aktivoida / ottaa käyttöön. Ruudulla oli vain vaihtoehdot Poista ja Arvostele Eiks sen pitäis olla asennuksen jälkeen ekana tyrkyllä ilman etsintää?

Jatkan sitten kun oon saanut tämän oleellisen palikan toimimaan.

85
Asentaminen ja käyttöönotto / Ohjelmien asennus
« : 28.02.12 - klo:01.48 »
Jatkan nyt uudella otsikolla, kun ei tällä ole enää mitään tekemistä kolmen käyttiksen kanssa. Eli olen juuri onnistuneesti asentanut Ubuntun läppäriini XPn kaveriksi ja selvittelen, saisiko siitä työkalua.

Lähdin etsimään niitä ohjelmia, jotka ehdottomasti tartten ja jotka tiedän portatuksi Linuxiin. Osoitteesta Järjestelmäasetukset>Ohjelmalähteet ei löytynyt mitään. Kun klikkailin sen antamia vaihtoehtoja toivossa, että se olis kertonut mulle, mitä sovelluksia lähteistä löytyy, sain aina vastauksen:
Authentication to write a new APT configuration ...
Kun en tiedä, mikä APT configuration on, saati että olisin halunnut kirjoittaa uutta sellaista, peräännyin ja yritin reittiä Ubuntu sovellukset>Kaikki sovellukset, josta REXX löytyi haulla ja sain sen asennettua. Asennetuissa ohjelmissa se ei vieläkään näy, Sensijaan sieltä löytyi kaipaamani komentorivi, saahan sen jollain loitsulla työpöydälle, saahan?
X2 editoria ei löytynyt haullakaan, sensijaan Google  löysi sen täältä:
http://www.tangbu.com/x2main.shtml
Liitän tähän Linux-asennusohjeet manuskasta, näyttääkö toimivilta?

---------------------------------------------------- clip --------------------------------------------------------
To install the editor for Linux:

Copy xlinux.tgz to your Linux system in binary.
Unpack the files with gunzip and tar: gunzip xlinux.tgz followed by tar -xvf xlinux. This will generate the executable files x, xx, xprofile, and xutils.so, as well as xprofile.def and unx.xprofile, and some other utilities and help files.
Copy x and xx to a directory on your PATH
Set the X2PATH environment variable according to your shell.
Copy xutils.so to a directory on your LD_LIBRARY_PATH
If you wish to customise the editor, create a customisation file using xprofile.def as a guide.
Generate XUNIX.PRO by running xprofile xprofile.def unx.xprofile yourprof, where yourprof may be omitted if you want the default configuration. Creating The User Profile contains detailed profile customisation instructions.
Copy XUNIX.PRO to the X2PATH
Edit a file with x filename. If you wish to use the X-Windows version (recommended), use xx filename to edit a file.
The above installation may be simplified by use of the x2install utility that comes packaged with the rest of the files. If you decide to use x2install, make sure you read the code before running it so you understand what it will do.

-------------------------------------------------------- clip ----------------------------------------------------------------------

onko Linuxissa todella ympäristömuuttuja PATH, ihan kuin Windowsissa tai OS/2:ssa? Millä komennolla sitä voi katsoa tai muuttaa?

Tää jää nyt huomisen hommiksi, jatkan sitten kun tiedän lisää. Kiitos kärsivällisyydestänne!

 

86
Joo, juuripa siitä voisikin johtua, etten huomannut skrollata kohtaan S. vaan oletin enkkunäytöllä suomenkielen löytyvän kohdasta F. Kiitos, illalla yritetään uudestaan. 

Yes, suomi löytyi kohdasta S ja nyt asentuu iloisesti. Olen tosi impresseerattu uudesta ilmeestä, ehkä tästä tulee mun suosikkikäyttis. Riippuu vielä siitä saanko siihen X-editorin, ja Rexxin, jotka on kyllä tehty Linuxille.

87

Nyt en tiedä mitä tarkoitat tuolla CD:llä. Kyllä tuo normaali ubuntu.com :sta ladattu yleispätevä CD tarjoaa suomenkielen. Voiko sekaannus johtua siitä, että ekassa menussa tosiaankin on Suomi valintana (eikä Finnish). Eli siis tällöin on kyseessä täys-suomenkielinen versio suomenkielisine asennuksineen.

Enkun kielisessäkin voi toki valita suomenkielisen näppäimistön. Tässä on ehkä sellainen ongelma, että näppistä ei kai tässäkään versiossa voi valita "F" näppäimellä, koska asennusohjelmassa on joku bugi. Pitää hiirellä rullata ja valita eikä käyttää näppistä - asennus jymähtää jos käyttää näppistä.

Kielituki ohjelmissa, kuten Firefox, on sitten vielä erikseen, mutta ehkä näillä vinkeillä pärjää.

Varsinaisessa Suomi-Ubuntussa lienee suurin ero vain se, että latausmedia on DVD joka on mahdollistanut kaikkien päivitysten mukaanottamisen itse asennusmedialle. Ubuntu.com:in versiossa päivitykset pitää hakea verkosta. Joku muu osaa varmaan paremmin kertoa, jos muutakin on tehty, mutta kyllä tuo perus-Ubuntukin minkä voi ladata ubuntu.com:stä on haluttaessa täysin suomenkielinen ja toteuttaa nuo mitkä halusit.

Joo, juuripa siitä voisikin johtua, etten huomannut skrollata kohtaan S. vaan oletin enkkunäytöllä suomenkielen löytyvän kohdasta F. Kiitos, illalla yritetään uudestaan. 

88
Itse kopioisin ihan ensimmäiseksi MBR:n talteen muistitikulle varuiksi.

Sinun kannattaisi käynnistää koneesi DVD-asemalta, jolloin voit kokeilla Ubuntuaa ilman mitään asentamista. Eli Ubuntu-DVD asemaan ja käynnistät koneen. Kun Ubuntu on käynnissä, voisit käynnistää päätteen ja kirjoittaa tänne, mitä komento
# sudo fdisk -l /dev/sda

tulostaa. Näin voisimme neuvoa, mitä Ubuntun asennuksessa pitää sanoa, jotta se ei kirjoita noiden olemassa olevien XP:n ja Warpin päälle. Nyt tuo kuvaamasi "lokero" ei ole riittävä tieto siitä, mihin se Ubuntun Grub2 pitäisi pyytää asentamaan. Oletuksenahan se jyrää itsensä levyn ensimmäiselle osiolle ja suurella todennäköisyydellä estää Windowsin ja Warpin käynnistymisen.

Kiitos topiv - en ole käynyt täällä muutamaan päivään. Hyviä vinkkejä! Huomasin, että tässä koneessa, johon suunnittelin kolmea käyttistä, on jotenkin outo bios, sain sen asettamaan disketin ekaksi buuttijärjestykseen muutaman ruudun kautta kierrettyäni, mutta sitten se piippasi aina kun yritin käynnistää sitä niin että diskettiasema oli tyhjänä. Täytyy vielä miettiä, miten nää koneet jaetaan käyttiksille.

Semmoisen asian kummiskin opin eComStation forumilta, ettei grub "näe" BootManageria tai eCS:ää. Joku oli yrittänyt opettaa grubia käynnistämään eCS:n siinä onnistumatta. Tiedän, että ainakin XPn se tunnistaa, koska asensin Ubuntun XP:n rinnalle läppäriini ja grub tarjoaa molempia käynnistyessään ilman että mun tartti tehdä asialle mitään..

Kysynpä tähän liittyen sellaista, vaikkei otsikon aiheeseen kuulukaan: totesin, että Ubuntu 11.10 tunnistaa verkkokorttini päinvastoin kuin aiempi kokeilemani versio, joten sen voisi nyt siihen asentaa ihan oikeesti. Sensijaan CD-levy,joka mulla on, ei tarjoa lainkaan suomenkieltä, enkä saanut näppistä määritettyä oikein. Minkalainen vaiva on hankkia ja asentaa suomenkielen tuki asennettuun enkkuversioon? Olisko helpompi hankkia alunalkaen suomalainen CD? Siis ruudut voi mun puolesta olla enkkua, mutta kyllä sen pitää ymmärtää skandit.

89
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/3.6.26/releasenotes/

Jos jostain kumman syystä päivittäminen sinua niin pelottaa niin lataa ohjelma uusiksi suoraan Firefoxsin sivuilta. Olen lähetuslkoon täysin varma siitä, että mitään todellista uhkaa tuossa ei ole. Sinulla on tällä hetkellä epäturvallinen ja vanhentunut versio, jonka käyttöä ei voi suositella.

Kiitos vastauksesta ja linkistä! Mun primääriongelma oli se, että linkki, jolla piti löytyä lisätietoja, johti 404-virheeseen ja latautuva sivu kehotti ottamaan yhteyttä webmasteriin, joka näyttää vastaavan vain robottiviesteillä. Eiks ko linkki olisi pitänyt olla tuo antamasi? Eikä webmasterista olisi pitänyt puhua mitään, jollei se ota vastaan feedbackia. Ja olen kyllä oppinut epäilemään linkkejä, jotka vievät jonnekin muualle kuin pitäisi.

Niinkuin sanoin, en ole juuri käyttänyt Firefoxia Win-puolella, siellä on koko valikoima Chrome/Firefox/IE/Opera, joista normikäytössä Chrome, muita kokeilen, jos se tökkii. Nyt konetta siivotessani testailin ja poistelin niitä vuorotellen seuraten muistin käyttöä ja prosesseja ym. Kärähdin oikeesti Firefoxin käytöksestä, mulla olis ollut muutakin tekemistä kuin setviä tätä asiaa. Poistan FFn nyt kokonaan ja otan takaisin, kunhan saan Linuxin asennettua johonkin (kts. ketju "Ubuntu kolmanneksi käyttöjärjestelmäksi" asennuspuolella).   

90
Sorry, kun olen tällä sivustolla, mutta tää oli eka googlen tarjoama Firefox-keskustelu. Ongelma: Käynnistin Firefoxin (3.6.24), jota käytän Windowsissa tosi harvoin ja se tietty alkoi heti ehdotella päivitystä ja että lisätietoja päivityksestä löytyy klikkaamalla tätä. Klikkaaminen tuotti vain 404 Page not found-sivun tällaisella ohjeella:

We hate to say it, but we couldn’t find that page or file you’re looking for.

    * If you typed in the address, try double-checking the spelling.
    * If you followed a link from somewhere, please let us know at webmaster at mozilla dot com. Be sure to tell us where you came from and what you were looking for, and we’ll do our best to fix it.

Lähetin tiedon asiasta kyseiselle webmasterille (oon nyt vähän säikkynä, kun oon siivoomassa virusta tai jotain koneestani, enkä halua ladata mitään pimeesti). Viestini palautui välittömästi ilmeisesti jonkun robotin toimesta ja siinä ehdotettiin kääntymistä jonkun supporttiryhmän puoleen. Tsekkasin supporttiryhmät ja ne on kuin valikoita valikoitten yrittäen etsiä mulle sopivaa dokua. Tässä ei nyt dokut auta, kun sivulla selvästi pyydettiin saattamaan asia webmasterin tietoon. En todellakaan aio päivittää ennenkuin tiedän, mitä on tarjolla - ja nyt alkaa tuntua, etten sittenkään.   

91
Tällaisen .pdf-muotoisen kuvitetun asennusohjeen löysin tälle uusimmalle versiolle.
http://ubuntumanual.org/guides/435/how-to-install-ubuntu-11-10-oneric-ocelot-an-ubuntu-installation-guide

Sekä myöskin tällaisen ohjeen, jonka mukaan sen ei pitäisi koskea MBR:ään jos käynnistyslataajan asennuspaikaksi valitsee jonkin muun.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Oneiric_Installation#Installing_multiple_OS_on_a_single_computer

Se valinta löytyy tuon pdf:n sivulla 22 olevasta kohdasta, vaikkei sitä oikein mitenkään siinä ohjeessa käsitelläkään.

Toki olisi se MBR varmaankin hyvä varmuuskopioida kuitenkin, kaiken varalta.

Kiitos linkistä! Nyt mulla onkin aikaa tutustua tähän, kun näyttää siltä, että koneellani on virus/haittaohjelma/joku örkki, enkä halua rassata sitä enempää, ennenkuin saan sen pois.

92
Voit luottaa siihen, että jokainen käyttöjärjestelmä jonka asennat sörkkii MBR:ää ellei selväsanaisesti toisin määrää. Ubuntussa tämä toisin määrääminen tapahtuu kuten TOMIN kertoi.

Mutta mikset hanki uutta kovalevyä jolle asennat Ubuntun, kenties voit jopa siirtää toiset kovalevyt pois siksiaikaa kun asennat Ubuntun ettet edes vahingossa vahingoita olemassaolevaa ja jo toimivaa ?
- uusi kovalevy täytyy liittää toiseen liittimeen kuin entiset. Pistä muistiin mikä oli missäkin.
- saatat joutua taistelemaan BIOS-asetuksien kanssa mutta jokatapauksessa et tee mitään mikä tuhoaisi aikaisemmin tehtyä - tosin taas voit joutua taistelemaan BIOS:in kanssa uudestaan jos haluat saada koneen toimimaan kuten ennenkin. Pistä aina muistiin mikä oli alkuperäinen asetus.
- Ubuntun grub ei tunnista toisilla kovalevyillä olevia käyttöjärjestelmiä ennenkuin liität niiden kovalevyt uudestaan, boottaat Ubuntuun ja annat käskyn: sudo update-grub      . Tämä käsky ei sörki MBR:ää.

Ja ennenkaikkea: tietokonehommissa oppirahat ovat joskus kalliit; erehdyksessä väärintehdyt pikkuhommat aiheuttavat tällä tasolla usein peruuttamattomia ja salaman-nopeita katastrofeja eikä sellaisia ohjeita voi antaa joita toiset eivät voisi tulkita väärin. Mutta riskin siitä että oppirahat joutuu maksamaan kannattaa ottaa jos vain on aikaa taistella koneiden kanssa.

Joo. tokihan käynnistysosoite on MBRssä oltava, haluan vain varmistua siitä, että voin kieltää Ubuntu-asennusta laittamaan sinne omiansa, kun siellä jo on. Lainaan aiemmasta viestistäni vielä kuvion virityksestäni (kun tää ketju on virunut):

                                   | -> XP -------------------> XP-osio
boot => BootManager   | -> EComstation ----> EC-osio
                                   | -> Linux ---------------> Ubuntu-(/boot?)-osio (nyt tyhjä)

Tää kaikki on siis olemassa omalla dedikoidulla levyllään ja toimii ja koko viritys on kloonattu toiseen levyyn. Klooni on nyt hyllyssä odottamassa, että saan systeemin sekaisin, jolloin voin vaihtaa sen ykköslevyksi. Ubuntu-osio on määritelty käynnistyväksi BM:ssä, joka yleensä luottaa siihen, että käyttäjä tietää, mitä on tekemässä. Isompi datalevy on erikseen ja ulkoinen levy databackuppina. Yritin suunnitella tään niin hyvin, että oli puoliksi tehty, kun mulla ei ole näiden remppaamiseen paljoa aikaa, niin hauskaa kuin se oliskin.
Toivon, ettei fyysisiä levyjä tarttis vaihdella, se on musta tosi hankalaa (johtoja tiellä joka paikassa, ruuvit ei aukee eikä niille pääse - ergonomiasuunnittelussa olis vielä töitä). Voi kyllä olla ihan henkilökohtainen ongelma.  

Näillä tiedoin näyttää siltä, että helpoimmat vaihtoehdot olis:
- Backupata MBR, asentaa Ubuntu osioonsa, restorata MBR ja toivoa, että kaikki vielä toimii. Jollei, voi asian luultavasti helpoimmin korjata ronkkimalla BootManageria - edellyttäen, että Ubuntun käynnistys on sen osion alussa.
- Asentaa Ubuntu toiseen koneeseen XP:n rinnalle ja poistaa Linux-valinta ykköskoneen valikosta

Ongelmaksi jää tällöin se, että haluan valikoimaan myös Warp4:n, eli jos haluan selvitä kahdella koneella, on jompaankumpaan pantava kolme käyttistä tai sitten jätettävä toisesta XP pois. Ai. mitenniin haluan Warpin? Sitä taidetaan sanoa sijoituksen turvaamiseksi, olen niinpal kirjoittanut sen päälle koodia/skriptejä/makroja, joita tartten jatkuvasti. Valitettavasti 10 vuotta vanha Warp/Win koneeni kuoli tässä yhtenä päivänä, virtalähde tai emolevy, en oo tutkinut, kun ajattelin, että on aika vaihtaa.

Olen nähnyt jostakin Ubuntun versiosta asennusohjeet, jossa oli kuvat jokaisesta asennusruudusta vaihtoehtoineen, onkohan sellaista jostakin näistä uudemmista? Olis helpompi arvata mitä asennuksessa tapahtuu ja missä järjestykssä.
Ja onko siellä todella vaihtoehto "Älä päivitä MBR:ää" jossakin muodossa.  

--- Juuri kun olin lähettämässä, tuli suoturskan mielenkiintoinen ehdotus. En tiedä, voiko näin tehdä, tietääkö joku?
Todennäköisesti Ubuntu-asennus keskeytyisi kuitenkin virheeseen - jollei siellä ole tätä vaihtoehtoa tarjolla.

93
Siellä asennuksessa on ainakin aiemmin ollut lisävalinta Grubin asennuspaikasta. Eli sen voi sijoittaa myös osiolle itselleen. Valinta on ollut lisäasetukset-napin takana siinä kohti, kun viimeisen kerran vahvistetaan mitä osioita sorkitaan.
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen_10.04?action=AttachFile&do=get&target=7_tiedot.jpg

Tällainen vastaus tuli LinuxQuestions-forumilla
http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=4595820#post4595820
eli ainakin 11.10 sörkkii MBRää ja senpä takia kuulisin mielelläni, onko sellaista versiota tai distroa, joka ei taatusti sitä tee.
En oo tarkka versiosta, kun en pelaa pelejä enkä tartte ääntä tai liikkuvaa kuvaa, niin tuskin tulee ajuri- tms. ongelmia.
Kun en oo aiemmin käyttänyt Linuxia (ainoa kokemus *X-systeemeistä anno dazumal AIXista RISC-koneissa, jossa menettelyt ja ongelmat ihan erilaisia) en osaa ruveta sitä käsin värkkäämään, mutta opiskelen mielelläni, kunhan tietäisin, mitä ja miten pitää tehdä. En mielelläni kokeile, jos se tarkoittaa sitä, että toimiva viritykseni saattaa hajota ja joudun aloittamaan alusta. Se, että grubin voi asentaa Linux-partitioon ei mielestäni takaa sitä, ettei se laittais MBR:ää osoittamaan suoraan sinne ja jättäis BootManagerin välistä pois.     

Toinen vaihtoehto on, että luovun ajatuksesta saada kaikki kolme samaan koneeseen ja asennan Linuxin toiseen koneeseen XP:n rinnalle - tartten joka tapauksessa kaksi konetta työpöydälläni monestakin syystä.

94
Tuossa viime vuosikymmenellä pärjäsin pitkään koneella, jonka kaksi gigaa oli jaettu puoliksi W2000:n ja Warp4:n kesken...
Jeps. Mutta muuaaalima on muuttunut (lue: kehittynyt sitten 1900 -luvun). OS/2 Warp oli asennettavissa jopa fat-osiolle tai hyödynnettävissä ultra-modernilla HTFS-osiolla. OS/2:n Multibootmanager hallitsi myös Linux:in käynnistämisen ext/ext2 -osiolta. (Journaloiva ext3 oli vielä tuolloin märkä päiväuni Linux-käyttäjien pilkkeenä silmäkulmassa).
Kiintolevyilläni (en ole vanhoja testaillut) ei enää ole OS/2 -järjestelmää, mutta yhä luottaisin siihen, että OS/2:n käynnistyslataaja hanskaisi Linux-järjestelmien käynnistyksen, vaikka itse järjestelmä ei ymmärrä uusien tiedostojärjestelmien päälle - voin olla toki väärässä :(
Lilo toki on yhä tarjolla, jos syystä tai toisesta grub/grub2 ei sovellu käynnistyslataajaksi.

No nyt oon senverran viisaampi, että 11.10 menee kyllä sörkkimään MBRää lupaa kysymättä, ainakin GUI-asennus (LinuxQuestions). Ja uskon kyllä että BootManager (jonka EComStation on perinyt Warpilta) osaa kyllä käynnistää minkä hyvänsä käynnistyvän osion, kunhan sille on kerrottu, missä tää osio on. Senkin olen jo tehnyt, mutta tällä hetkellä Linux-valinta kopaisee tyhjää, kun osiossa ei oo vielä mitään. Senpä takia mun tarttiskin tietää, mitä siellä pitää olla ja miten ne saa sinne. BR kaiketi ainakin heti osion alkuun ja se sitten osoittamaan sellaiseen koodinpätkään, joka osaa herättää joko Linuxin tai grupin ja latailla, mitä se tarttee.

Jos filosofoidaan muuaaliman muuttumista, niin olen koko 1990-luvun urputtanut siitä, miten tietokoneitten kehitys eroaa mun tarpeista vuosi vuodelta lisää. Aikoinaan tulin silleen spoilatuksi, että ihminen sanoo, mitä koneen pitää tehdä eikä päinvastoin. Sen takia oonkin allerginen Windowsille, kun se tekee mitä tahtoo, usein kysymättä multa lupaa tai edes kertomatta. Kun se sitten alkaa ryppyillä, mulla on keinot vähissä päätellä, mikä sille nyt tuli. 

OS/2:sta tykkäsin ja oon asennellut kaikkia versioita monenlaisiin koneisiin. HPFS-tiedostojärjestelmä oli ihan rautaa, ei mitään defraggausta tai muuta huolenpitoa. Harmi, ettei mikään muu järjestelmä napannut (tai saanut) arkkitehtuuria käyttöönsä. 

- No tää tais nyt olla off-topic, ongelmani on yhä edelleen, miten saan Linux-asennuksen ymmärtämään, että sen pitää asettua kiltisti koloonsa eikä huolehtia boottisekvenssistä. Tai miten voin itse asetella sen sinne. 

95
Erillinen boot-osio ei liene tarpeen. Grub/Grub2 on mainio käynnistin, ja se löytää ja käynnistää muut järjestelmät, joita koneella on. MBR:n voi tallentaa dd:llä kaikenvaruiksi jo etukäteen. Jos käytössäsi on XP-asennuslevyt, niiltäkin saa Grub:in korvattua MBR:stä, jos tarpeen.
http://linux.fi/wiki/MBR
Linux:in voi myös rakentaa käynnistymään Windows:in käynnistysmenusta, mutta se tuskin on kovinkaan tarkoituksenmukaista.
En myöskään ole vakuuttunut siitä, että Ubuntu kannattaisi jakaa kahdelle levyosiolle, kun niiden yhteenlaskettu koko on niinkin pieni kuin 10 Gt. "Ohjearvo" (nyrkkisääntö :)  ) swap:in kooksi on 2xRAM, mutta todennäköisesti, kun kiintolevytilasi on kovin rajallinen, voisi 1xRAM riittää tai hivenen RAM-muistia suurempi kannettavista puhuttaessa. Swap:in koko on suhteellinen käsite, ja "optimikoko" riippuu kovasti siitä, miten konetta käytät. Swap-osionhan voi jopa jättää tekemättä, ja tarvittaessa käyttää swap-tiedostoa, jonka koon voi lähes lennossa määritellä. Yleisestiottaen toki kannattaa swap-osio tehdä - se on osa Linux/Unix -muistinkäyttöä.
Verkko-kortin piiri selvinnee mm. lshw -komennolla. Ja googlaamalla (tai foorumin haulla) selvinnee sen toimiminen, jos ei suoraa Live-CD:tä tunnu toimivan.


Kun tää koko idea oli olla koskematta hyvin toimivaan buuttilaturiini, joka on nyt tällainen:
                                                       | XP -------------------> XP-lokero 
boot => BM (what you wanna load?)   | EComstation ----> EC-lokero
                                                       | Ubuntu -------------> Ubuntu-lokero (nyt tyhjä)

Koko systeemi on paikoillaan ja toimii, vain Ubuntu puuttuu. En halua grubia BM:n tilalle, sen sijaan se voi halutessaan olla Ubuntu-lokeron alussa. En ole yhtään vakuuttunut siitä, että grub tunnistaa EComStationin ja osaa lisätä sen tablitsaansa - jollei joku tiedä toisin. Ymmärtääkseni Ubuntu-lokeron alkuun, johon loaderi siirtyy BM:stä, pitäisi saada Ubuntun käynnistyskoodi. En tiedä, mitä siellä on, kunnen tunne koko järjestelmää, mutta tehtävän ei pitäis olla mahdoton. Olen ihan valmis kokeilemaan ja harjoittelemaan, kunhan mun ei tartte joka välissä palauttaa MBRää. Niin ja sitä XP:n asennuslevykettäkään ei oo.
Ihan mielelläni otan vastaan valistuneita ehdotuksia Ubuntulle varatun tilan jakamisesta - tein sen näin, kun ajattelin, että ehkä pitää jakaa päivityksessä suojattavat tiedot omaan osioonsa. Muistaakseni levyä on vielä jäljellä joku 6-7 gigaa (unallocated) voin nyppäistä sieltä lisää ja koneessa on toinenkin kovis dataa varten ja ulkoinen kovis databackupeille. Tää nykyinen systeemiviritys on kloonattu erilliselle backup-levylle, kun ajattelin, että sössin kummiskin jossakin. vaiheessa. 
Mutta ihan oikeesti tartten tosi vähän levytilaa, kun en tartte ääntä enkä liikkuvaa kuvaa. Tuossa viime vuosikymmenellä pärjäsin pitkään koneella, jonka kaksi gigaa oli jaettu puoliksi W2000:n ja Warp4:n kesken - paitsi, että kaipasin kovasti greppiä ja awkia, vaikka mulla oli jonkunmoiset porttaukset.   

Eli, jos sanon Ubuntun asennuksessa, että haluan sen osioon X: , onko varma, ettei se käy smartiksi ja hujauta MBRää uusiksi kysymättä lupaani?  

96
Kiitti vastauksesta. Tartten kyllä sitä "vaihtoehtoista" kamaa verkosta, vaikken juurikaan ajureita, kunnen käytä viihdelaitteita. Kokeilen löytyiskö verkkoajuri LiveCDllä. Tää koskee mun pikkuläppäriäni, kaikki pöytäkoneet ovat kai OK.

Suurin huoleni on kuitenkin se, voinko kieltää Ubuntua koskemasta nykyiseen käynnistysviritykseeni ja miten. Jollen, joudun backuppaamaan sen huolella ennenkuin päästän asennuksen irti. Tai sitten asentamaan sen johonkin, jossa on nykyisin vain XP - tiedän, että Ubuntu osaa asentua sen rinnalle, vaikka haluaakin käynnistyä grubista. Mulla on useita tietsikoita ja yritän saada kaiken tarvitsemani mahtumaan kahteen, mutta näissä multiasennuksissa on omat ongelmansa. Yritän kysellä, tietäiskö  joku enkkuforumeilla enemmän tästä jutusta.

97
Koneen ykköslevyssä (40G) on nyt
- XP omassa partitiossaan (NTFS, 9 G)
- EComStation (HPFS, FAT, yht, 15 G )
- neljä osiota Ubuntulle (swap 1,5 G, /bootille joku aika pieni ja kaksi x 5G, joista Ubuntu voi ottaa toisen tai molemmat
- Boot Manager, joka osoittaa kunkin käyttiksen aloituskohtaan, Linuxia siihen pikku partitioon, josta Ubuntu on tarkoitus ladata, eli tästä pitäis kai tehdä /boot.
Oon tilannut Ubuntun 11.10 (en jaksa ruveta lataamaan ja polttamaan, kunnei levyt maksa juuri mitään).    
En tartte ääntä tai liikkuvaa kuvaa, vaan aika simppeliä datan käsittelyä, jossa *x on tosi vahva.

Nyt sitten tarttisin neuvoja. Ekaksi, onko ihan varmavarma, ettei Ubuntun asennus rupea ronkkimaan MBR:ää? Miten sen voisi varmistaa? Vai pitäiskö MBR backupata?
Pitääkö grup asentaa tuohon /boot -osioon vai onko muuta konstia saada Linux käynnistymään sieltä?
Jos pitää, niin miten ja missä asennuksen vaiheessa? Asennusoppaista ei oo paljon apua, kun ne yleensä olettaa, että Linux tulee ainoaksi käyttikseksi tyhjään koneeseen tai korkeintaan Windowsin rinnalle.
Mistä näen, mitä ajureita asennusrompulla on, eli tunnistuuko verkkokorttini? Kaiken muunhan voinee sitten noutaa verkosta.

Background: Olen joskus entisessä elämässäni käyttänyt AIXia, jolla ei tunnu olevan paljonkaan yhtymäkohtia Linuxiin.
Onnistuneesti asentanut joskus yhden aiemman Linuxin läppäriini XPn lisäksi, en kuitenkaan voinut viritellä sitä, kun ei se tunnistanut Ageren verkkokorttia, enkä ehtinyt sen kanssa värkkäämään.  

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]