Seuraava megatrendi on avoimeen koodiin perustuva siirtymä ICT-alalla.
Microsoft on alkanut menettämään sopimusten arvoa, mikä on minusta selkeä merkki laskevasta trendistä. Tätä perustelen muutamista havainnoista, joita on ympäristössä (Munchen, Amsterdam + 9 muuta kaupungia Hollannissa, Oikeusministeriö, Wien jne.) ovat ottamassa käytäntöä, joissa maksetaan softan käyttöoikeuden sijasta palveluista.
Tämä on vasta alkuvaiheessa, jonka jälkeen kriittisen massan saavuttaminen lähenee. Alkuvaiheesta selvittyä alkaa nousemaan esimerkkejä, kuinka saadaan tehtyä migraatio joustavasti kohti palvelupohjaista ICT-rakennetta. Tämä lisää kiinnostavuutta entisestään, jolloin ei enää kilpailla siitä kuka myy saman Mikkisoftan järjestelmän halvimmalla vaan kilpaillaan siitä kuka pystyy tarjoamaan parhaan palvelun järkevällä hinnalla.
Toki Mikkisofta yrittää pitää Vendor Lock In -tilannetta yllä säännöllisesti tuomalla uusia versiota ja pakottaa käyttäjiä vaihtamaan omiin epästandarteihin järjestelmiin. Sen lisäksi, se pakottaa hankkimaan kouluihin opetettavaksi sen tuotteita, jotta se saa asiakaskunnalleen verorahoilla kustannetun koulutuksen ja siitä vielä maksetaan lisenssikustannuksetkin päälle. Jakelukanavat lienevät jonkin aikaa vielä hallinnassa - tai varmaan tasan niin kauan kuin perinteinen PC-malli elää.
Onpa jännittävää nähdä, kuka keksii ensimmäisenä sen viisasten kiven, joka pystyy rikkomaan tuo nykyisen rakennetun yhtälön? Pitääkö lainsäätäjän pakottaa tarjoamaan monipuolisia vaihtoehtoja monopoliaseman purkamiseksi?
Tarkemmin ajateltuna, minusta ainakin tämä Microsoft -yhteiskunta on ongelma. Onko sinusta?