Käytettävän tilan voi tarkistaa komennolla:
cat /sys/power/mem_sleep
Jos tuo sanoo ”[s2idle] deep”, kone menee oletuksena S2-tilaan, mutta deep sleep eli S3-tila on myös tarjolla, eli sitä ei ole estetty BIOSissa.
Näen tuon ”[s2idle] deep”-vastauksen eräällä melko uudella Lenovon koneella, jolla on Ubuntu 22.04, mutta sudo systemctl hibernate
sanoo silti, että hibernate ei ole tuettu.
Horrostila ei näy /sys/power/mem_sleep -tiedostossa. Siellä on vain S2 (s2idle) ja/tai S3-tila (deep). Jos s2idle on hakasuluissa, se on käytössä kun järjestelmä laitetaan valmiustilaan.
Tässä vielä kertauksena nykyisissä tietokoneissa käytettävät lepotilat:
mem_sleep:s2idle = S01x = ”suspend to idle” = ”modern standby”:
Kevyt lepotila, jossa keskusmuistin lisäksi prosessori ja mahdollisesti muutakin laitteistoa jää osittain päälle. Ei välttämättä vaadi laitteiston/biosin tukea, mutta liittyy myös Intelin S0ix-lepotilaan, joka on usein oletuksena käytössä uusimmissa koneissa.
mem_sleep:shallow = S1 = ”power-on suspend” = ”standby”:
Astetta syvempi lepotila, jossa usean prosessorin järjestelmissä sammutetaan virta muista kuin käynnistyksestä vastaavasta prosessorista.
mem_sleep:deep = S3 = ”suspend to ram” = ”suspend”:
Perinteinen syvempi valmiustila, jossa keskusmuistin (RAM) sisältöä ylläpidetään, mutta muu laitteisto sammutetaan. Kuluttaa vähemmän virtaa kuin S01x- ja S1-tila.
/sys/power/state:disk = hibernate = S4 = ”suspend to disk”:
Horrostila, eli syvin ja vähiten virtaa kuluttava lepotila, jossa keskusmuistin sisältö kirjoitetaan kovalevylle, Linuxissa swap-osiolle tai -tiedostoon. Koneesta voidaan sammuttaa virta kokonaan. Palautuminen on hitaampaa kuin muista lepotiloista, koska käyttöjärjestelmä pitää ladata osittain uudelleen ja keskusmuistin sisältö palautetaan kovalevyltä. Ubuntussa horrostila on oletuksena pois käytöstä ja se pitää konfiguroida erikseen.