Oletko arvon Snufkin -taloustieteiden maailmankatsomuksella omaava palstan jäsen.
On totta liiketalous -termistossä, mitä tulee "intangible business assets", eli aineettomaan yrityksen omaisuuteen, tai varallisuuteen sellaiseen mikä nostaa yrityksen markkina-arvoa ja jolla on jokin rahallinen arvo määriteltävissä (pääosin näin), niin data luokitellaan aineettomaksi omaisuudeksi. Mitä Data sisältyy "Intellectual property" -kategoriaan mitä datan omistajaoikeuden omistaja se voi olla sille taholle kauppatavaraa 100%, sama mitä muissakin noissa intellectual property -kategorioissa,
Suora lainaus Investopedian lähteestä:
https://www.investopedia.com/terms/i/intangibleasset.asp"An intangible asset is an asset that is not physical in nature. Goodwill, brand recognition and intellectual property, such as patents, trademarks, and copyrights, are all intangible assets. Intangible assets exist in opposition to tangible assets, which include land, vehicles, equipment, and inventory."
Hieman luonnontieteilijän maailmankatsomuksella vastaus, että data ei ole aineetonta mitä sitten päädytään fysiikkaan siinä, että energia on ainetta ja välillisesti aineellista sitä kautta datan käyttäminen. Mutta sekin, että ollaan saatu jokin tieto tai asia, koodisto dataksi, objekti, käsite, niin sekin on vaatinut sitten aineellista omaisuutta siinä datan syottovaiheessa.
Tieto ja Data muuten ovat eri asioita. Tieto ei ole dataa noin ylimalkaisesti, olet varmaan itsekin joskus käsitellyt tämän asian, vaikka nyt sotkit termit tieto ja data. Tieto on korkeammalla asteella, mitä data tulee pohjimmaisena jos lähdetään jotain konseptuaalista hierarkiakaaviota tästä aiheesta väsäämään yleisesti, jos halutaan demonstroida datan suhdetta tietoon tai päinvastoin.
Olet myos oikeassa, että vähän riippuu minkä tieteen oppialan maailmankatsomuksen omaavalta ihmiseltä kysyy asiaa, varmaan sitäkin on jotkin humanistit tutkineet, en tiedä onko mitään lopputulemaa vai jakaako se koulutettujen mielipiteitä sillä alalla, onko sielu ja mieli aineellista. En ole ottanut asiasta selvää millään muotoa. Kahtiajako fyysinen ruumis on aineellista, ja sitten sielun ja ajatuksen maailma on aineetonta se riittää tavallisen tallaajan tuntemuksena tästä aiheesta. Mieli ja Materia -kahtiajako karkeasti.
Ei mennä nyt humanismin filosofiaan, en ole perehtynyt siihen, enkä aio perehtyäkään sen ihmeemmin. pysytään omissa lesteissämme!
Ostan näkemyksesi tuosta datan aineettomuudesta noilla argumenteillasi.
EDIT Lisäys 28.01.2022 6:42
Käydessäni tupakalla tämän postauksen lähettämisen jälkeen kävi mielessä, että jos jotain ihmisen tietoisuutta tai sen muodostumista ajattelee niin päädytäänsiinäkin aineeseen lopulta, fysiikkaa ja kemiaa, mitä ihmisen aivot on sitten fysiikkaa ja kemiaa erilaisine reseptoreine ja välitysaineineen. Varmaan juuri siksi niillä lääketieteiden opiskelijoilla, jotka valmistuvat lääkäriksi joita kovin arvostan, nini pakollisissa opinnoissa on paljonkin luonnontieteitä matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa ennen kuin osa alottaneista pääsevät vannomaan Hippocrateksen valan.
Mitä ihmisen tietoisuuden kehittyminen vaatii aivojen fysiologista kehittymistä, mikä tapahtuu iän myotä, ja ympäristostä saadut ärsykkeet ja tulkinnat niistä sitten jossain kohtaa tietoisuuden kasvusta voidaan puhua, joka prossessina on elämänmittainen prosessi ei ainoastaan ihmisellä, muillakin luonnon eliolajeilla valta-osalla, ja joissain kulttuureissa sitten elämän ehtoopuolella ollaan kasvettu viisauteen, mikä on se päätepiste siellä vanhuudessa. Niissä kulttuureissa sitten on iäkkäiden ihmisten arvostus korkealla juurtunut kulttuuriin näin esimerkiksi joissain aasialaisissa kulttuureissa juuri tämän taustan tähden.