Syntaksiin perustuva värikorostus (syntax highlighting) saattaa olla mahdollinen ratkaisu.
Ei oikein, koska se kuten itsekin sanot perustuu syntaksiin. Toisin sanoen vapaasti ei voi valita, mitä korostetaan ja mitä ei, vaan se tehdään syntaksin sääntöjen mukaan automaattisesti. Ongelman näkee elävästi siinä, kuinka hankala on saada aikaiseksi syntaksikorostuksia erilaisille asetustiedostoille, joiden syntaksi ei aina ole kauhean täsmällinen.
MUOKS: Täsmennetääs vielä… Sikäli toki onnistuisi, että kirjoittaa tekstitiedoston esim. Markdownilla mutta säätää syntaksikorostusta niin, että ”lihavointi” näytetään ei niinkään eri fonttityylinä kuin värillä X ja ”kursivointi” värillä Y jne. Värien määrä vain on aika rajallinen: olisiko neljä (normaali, lihavoitu, kursivoitu ja alleviivattu teksti)?
En ole asiantuntija niin ajattelin, että löytyisi sellainen sovellus, että voisi vain maalata halutun sanan ja sitten valita hiiren oikealla painikkeella valikosta sopiva väri tai fontti kyseiselle sanalle.
Luulisi että sellainen ohjelma ei pitäisi olla kovinkaan vaikea tehdä.
Totta kai sellainen on mahdollista. Ongelma on siinä, että tiedoston tallennusmuoto ei sitten enää ole ”tekstitiedosto” vaan se on ohjelman itsensä määrittämä tiedostomuoto, jota luetaan ja kirjoitetaan vain sillä itsellään.