Kirjoittaja Aihe: Windows 10 päivitykset 14.03.2021  (Luettu 10355 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« : 14.03.21 - klo:15.53 »
Otan nyt aiheen esille, kun tälläkin palstalla varmaan joukko käyttäjiä, jotka käyttävät 64-bittistä Windows 10 -käyttöjärjestelmää johtuen syystä, että käyttää ohjelmia, joiden toimivuuden kannalta välttyy yhteensopivuusongelmilta.

Pistin perjantain jälkeen ensimmäisen kerran winkkari10 -koneeni käyntiin tänään sunnuntaina iltapäivemmällä, ja Windows kertoi uusista päivityksistä, että niitä on saatavilla. Vaikka C-asemani on kapasiteetiltaan hyvinkin pieni, 120 gigatavun digitaalinen kiintolevy, ja sitten D-asema on teratavun erillinen levy tässä 10-kannettavassani, niin Windows ilmoitti, että päivitykset vaativat tilan vapauttamista, jotta ne voidaan ladata.

En oikein löytänyt mitään ohjelmia, pari löytyi, joista vähän pitkin hampain luovuin, mutta nyt kun sain tilaa vapautettua tarpeeksi, tuo "ominaisuuspäivitys Windows 10, versio 20H2" aika kookas, latauskin kestää melkomoisen kauan, vaikka Windows update ei mitään maksiminopeudella sitä käytössä olevan verkkoyhteyden osalta lataakkaan, ja tuo "NVIDIA - Display" kesti ja jonkun aikaa, lienee jokin grafiikkasuorittimeen liittyvä Windowsin päivitykseen liitetty ajuripäivitys.

Onko jollakulla kokemusta näistä nimenomaisista päivityksistä, vaikuttaako koneeseen päällisin puolin peruskäyttöön mitään ja toimiiko paljon grafiikkasuorittimelta vaativat pelit ennallaan päivitysten jälkeen? Olen pääsääntöisesti asentanut Windows 7 lähtien viimeistään kaikki Microsoftin esittämät uudet päivitykset sen enempää miettimättä, että koneen suorituskyky voisi heiketä, kun pidän pääsääntönä sitä, että tavallisesti järjestelmä kannattaa pitää ajan tasalla noiden päivitysten suhteen. En ole tosin koskaan törmännyt mihinkään ylitsepääsemättömään ongelmaan päivitysten jälkeen, Windows 10 aloin käyttämään vasta uuteen läppäriin 1500 euroa investoineena, enkä siis hyödyntänyt Windows 8.2 64 bittisen ilmaista 10-päivitystä.

Kuulin viime vuoden lopulla, että 10-päivitys olisi vieläkin ilmainen 8:n jonkin version omistaville, vaikka Microsoft jossain kohtaa ilmoitti ilmaisen päivitysmahdollisuuden kymppiin loppuvan. No, tuo kasista kymppiin ilmaisuus on yhdentekevää tselleni, kun ei paljoa tule konsultointikeikkaa kasin omistajilta päivitysten tiimoilta. Linux-keikkaa tulee välillä pienten asioiden hoidossa.

Nykyisin muuten on tylsää, kun kaupasta ostaa uuden tietokoneen, niin ei tule recovery-DVD:itä mukana, eikä edes sillä tavalla, että ne voisi polttaa ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä DVD-aihiolle. Mitä esimerkiksi sitten teen, kun koneeni ei suostu boottamaan Windows 10:stä, enhän saa sitä mistään takaisin, Office-Student lisenssin mitä ostin koneen kylkeen, niin siinähän tuli ainoastaan kaupasta tuo lisenssiavain, että Officen pakettiin kuuluvat tiedostot saa ladattua Microsfin palvelimelta, ja tuotteen saa aktivoitua lisenssiavaimella verkon yli, joka paketissa myytiin. Edellisen kerran, kun hankkisin Office 2006 -version, siinä oli sentään vielä mukana ihan fyysinen levymedia.

Ajattelin pitää hamaan loppuun saakka tuon Office Student 2013 -lisenssin asennettuna, kun Windows -koneella ihan tarpeellista olla tekstinkäsittelyohjelma ja taulukkolaskenta, ja mitä powerpointtiakin tulee joskus käytettyä, ko O365 on jo sitten kuukausivelotteinen lisenssi. Mahtaakohan tuo 2013 Office -tuoteperheen sovellukset olla viimeinen lajiaan kertalisenssimaksulla.



Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #1 : 14.03.21 - klo:16.54 »
Eipä nuo päivitykset ole ainakaan itseltä rikkoneet viime aikoina mitään.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16425
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #2 : 14.03.21 - klo:17.26 »
Olen pääsääntöisesti asentanut Windows 7 lähtien viimeistään kaikki Microsoftin esittämät uudet päivitykset sen enempää miettimättä, että koneen suorituskyky voisi heiketä, kun pidän pääsääntönä sitä, että tavallisesti järjestelmä kannattaa pitää ajan tasalla noiden päivitysten suhteen.

Niin, ei noita päivityksiä oikein kannata jättää asentamatta, jos käyttää järjestelmää normaalisti nettiin kytkettynä.


En ole tosin koskaan törmännyt mihinkään ylitsepääsemättömään ongelmaan päivitysten jälkeen

Hyvä niin. Windowsin päivityksissä on kuitenkin viime vuosina ollut muutaman kerran aika isojakin ongelmia, ja joissain tapauksissa käyttäjien omaa dataa on hävinnyt pysyvästi. Varmuuskopiot kannattaa laittaa ajan tasalle ennen isompia päivityksiä.


Nykyisin muuten on tylsää, kun kaupasta ostaa uuden tietokoneen, niin ei tule recovery-DVD:itä mukana, eikä edes sillä tavalla, että ne voisi polttaa ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä DVD-aihiolle. Mitä esimerkiksi sitten teen, kun koneeni ei suostu boottamaan Windows 10:stä, enhän saa sitä mistään takaisin

Jos kovalevy on ehjä, siellä on usein tietokoneen valmistajan oma palautustyökalu, joka käynnistyy UEFI:n boot-valikon kautta. Lisäksi valmistaja saattaa tarjota USB-tikulle (tai hieman vanhempien koneiden tapauksessa jopa DVD:lle) kirjoitettavan palautusmedian.

Kuitenkin aina on mahdollista ladata puhdas Windows 10 -asennuslevykuva Microsoftilta ja kirjoittaa se USB-tikulle. Konekohtaiset ajurit pitää sitten hakea erikseen tietokoneen valmistajan nettisivulta.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #3 : 14.03.21 - klo:18.27 »
Jos Windows asennuksella alkaa olla ikää ja erityisesti jos se on päivitetty esim. Win8:sta, niin itse yleensä teen jotain seuraavista kun tila alkaa olla vähissä.
Ensimmäisenä poistan vanhat asennustiedostot ja palautuspisteet. Helpoin kirjoittaa käynnistä valikkoon "järjestä uudelleen" ja sen avulla poistaa palautuspisteitä yms. turhaa.
Toisena tarkistan yleisesti mikä tilaa vanhalla asennuksella käytännössä vie. Kirjoittaa käynnistä valikkoon "tallennustilan asetukset" ja sen avulla olen yleensä katsellut, että mikä noin muuten järjestelmässä vie tilaa. Tuolla paljastuu aika hyvin mahdolliset vanhat turhat asennukset, virtuaalikoneet yms. Periaatteessa lähellä vanhaa hyvää WinDirStat ohjelmaa, mutta löytyy suoraan järjestelmästä. WinDirStat antaa kyllä nopeammin ja enemmän tietoa.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #4 : 14.03.21 - klo:18.54 »
Päivitysruljanssi takana noin 3 tunnin päivitys.-session tiimoilta.

Yksi hyvä, mistä ainakin itse saan yleensä paljon tilaa vapautettua, on selaimen oletuslataus-kansion tiedostojen poisto, kun se on C:/Users -hakemistossa oletusarvon mukaan. Periaatteessa se, minkä kerran netistä ladannut, jos joskus tarvitsee uudestaan, melko varmasti saa sen myöhemminkin ja sitten loput on yleensä turhaa, kun siirrän sellaiset tiedostot sieltä heti pois latauksen loputtua, jotka haluan varmuuskopioida.

Kyllä nyt päivityksen jälkeen kone käynnistyi nopeammin, mitä aiemmin, mutta voi tuo tilan vapautuskin master-hdd-asemalta vaikuttaa siihen, ja karsisin myös päivityksen jälkeen Windowsin aloituksessa käynnistettävien ohjelmien määrää. Se nyt ainakkin nopeuttaa koneen käynnistystä.

Ei tässä nyt mikään maailmanloppu tullut, että pitäisi lähteä järjestelmää uudestaan asentamaan, vaikka päivitykseen kuluikin noin 3 tuntia. Varmaan saisi tuosta uuden omainspäivityksen hakutermillä jotain speksejä, mikä tässä päivityksessä muuttui edelliseen versioon nähden, mutta tiedä sitten viitsinkö katsoa.

Olen vain tyytyväinen Windows 10 -käyttäjä, että kone toimii päivityksen jälkeen, ja nettisurffailu onnistuu, koulun oppimisympäristöön pääsee kirjautumaan ja ajan sen salliessa viihteellisimmistä Windows-ohjelmista toimii Doom ja Rage 2. 
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #5 : 14.03.21 - klo:19.01 »
Vielä tällainen lisäys, että mitä olen Windows -järjestelmiä käyttänyt Windows 3.11 työryhmä versiosta kaikkia kotikäyttöön suunniteltuja sen jälkeen julkaistuja, ja joitain NT-verkko winkkareitakin, tämä Windows 10 on empiirisen kokemukseni mukaan paras Windows, mitä olen käyttänyt. Aiempi suosikkini oli Windows 7 Pro, ja sitä ennen Windows 98 SP2. Lyhin elinkaari koneissani on ollut Windows 8.2, se jäi vähän vähälle käytölle, mutta vaikka mitä joku puhuu, että Windows 10 on huono järjestelmä, on tämä paras Windows oman kokemukseni mukaan mitä Microsoft on historiansa aikana julkaissut.

Jotenkin Linuxin ja Windowsin vastakkainasettelu-keskustelu on jokseenkin turhaa, Linuxissa on etunsa sen avoimuuden ja edullisuuden suhteen, ja riippuu siitä mitä koneella tekee, mitä varusohjelmia käyttää paljon, molemmilla järjestelmillä on etunsa, ja kyllä tätä Win 10:ä kannattaa pitää yhdessä koneessa, ja sitten toisesssa ajan mukaan tehokkaassa koneessa natiivina Linuxia, jos tykkää harrastaa tietokoneita, erityisesti jos tekee jotain ohjelmistokehitystä.

On kyllä kokemusta myös tietokonetta käyttävistä ihmisistä, jotka käyttävät Ubuntua tai Minttiä natiivina käyttöjärjestelmänä alkaneet käyttää sitä sen XP:n tai viimeistään Windows 7:n tuen päättymisen jälkeen, ja osa niistä ihmisistä on olleet ihan tyytyväisiä, ja osa ei ole pitänyt tai eivät osaa hyödyntää järjestelmää kovinkaan laajasti.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4060
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #6 : 14.03.21 - klo:20.04 »
vaikka mitä joku puhuu, että Windows 10 on huono järjestelmä, on tämä paras Windows oman kokemukseni mukaan mitä Microsoft on historiansa aikana julkaissut.

Järjestelmänä olen siitä samaa mieltä, mutta XP oli miellyttävämpi käyttöliittymänä. Osin toki sen vuoksi, että harvakseltaan Windows-puolella pyörähdän, mutta olen aina aivan hukassa Win10:n käyttöliittymän kanssa. Onneksi siinä on sentään hakutoiminto, koska valikkorakenteista ei koskaan löytyisi mitään!
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #7 : 14.03.21 - klo:20.44 »
Vielä tällainen lisäys, että mitä olen Windows -järjestelmiä käyttänyt Windows 3.11 työryhmä versiosta kaikkia kotikäyttöön suunniteltuja sen jälkeen julkaistuja, ja joitain NT-verkko winkkareitakin, tämä Windows 10 on empiirisen kokemukseni mukaan paras Windows, mitä olen
....

Minulle NT5 oli eka kun aihetti vahvat vieroitusoireet.

W95 oli vielä se jonka kanssa pärjäsin, silloisen puolisoni takia jouduin perehtymään myös W98:iin.
(W95 ei mahdollistanut kahta näyttöä)

Kun työkoneelle (kannettava) asennettin tuo NT5 niin siinä alkoi ongelmat: Sinisestä ruudusta ja pakkonapituksen jäkeen toipuminen oli hiiiiidasta.
 
No, samoihin aikoihin vaihtui toimenkuvakin, entistä enemmän sain hoidettua duunit kotikansliasta. Eli ei mitään isoa pulmaa M$ -tuotteista ;)


juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1200
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #8 : 14.03.21 - klo:23.01 »
No, samoihin aikoihin vaihtui toimenkuvakin, entistä enemmän sain hoidettua duunit kotikansliasta. Eli ei mitään isoa pulmaa M$ -tuotteista ;)
Olen jo pahasti vieraantunut MicroSoftin Windows 10 -versiosta. Yhä yksi kone on kaapin pohjalle unohtunut vain siksi, jos jokin erityislaite vaatisi päivityksikseen MS-ympäristön.
Valitettavasti en enää pysty auttamaan/vinkaamaan ratkaisua, takavuosien tapaan, käyttäjien Windows-ongelmissa :(

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #9 : 14.03.21 - klo:23.29 »
Itse täytyy todeta, että menee käyttäminen aika lailla 50/50 Win 10:n ja Kubuntun välillä. Ja no oma kokemus Winkkareista on 3.11, Win95, Win98SE, WinME, Win XP, Vista, 7, 10. Kymppi on kyllä näistä tähän asti paras tätä nykyä. Win 8 jäi välistä, ja ME:täkään ei koskaan ollut omassa koneessa, muutamassa sukulaisten koneessa kyllä. Ehkä huonoin noista. Vanhoja NT Windowseja ei tullut käytettyä.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #10 : 15.03.21 - klo:01.08 »
vaikka mitä joku puhuu, että Windows 10 on huono järjestelmä, on tämä paras Windows oman kokemukseni mukaan mitä Microsoft on historiansa aikana julkaissut.

Järjestelmänä olen siitä samaa mieltä, mutta XP oli miellyttävämpi käyttöliittymänä. Osin toki sen vuoksi, että harvakseltaan Windows-puolella pyörähdän, mutta olen aina aivan hukassa Win10:n käyttöliittymän kanssa. Onneksi siinä on sentään hakutoiminto, koska valikkorakenteista ei koskaan löytyisi mitään!
10:ssä on ihan mukavia muutoksia, kuten tuo hakutoiminto joka toimii todella hyvin. Mutta olen kyllä pitkälti samoilla linjoilla, että tämänhetkiset valikkorakenteet on suorastaan järkyttävät. Tai no viimeisimmissä päivityksissä sentään on jonkin verran tullut ominaisuuksia tälle modernimmalle "Asetukset" valikoille ja ne on minusta ihan suht järkevästi rakennettu. Mutta todella huonona asiana pidän sitä, että vieläkin asetuksia löytyy ns. vanhalla tyylillä, eli kuitenkaan kaikkea ei sitten voi löytää uusilta asetukset sivuilta. Mutta suunta on onneksi oikea.

Yksi asia mitä pidän ärsyttävänä on, että miksi ihmeessä Win10:n PowerToys-ominaisuudet ei kuulu perusasennuksen piiriin? Uskoisin monien pitävän FancyZones ominaisuudesta (Tiling säädettynä omille jaoilleen miten käyttäjä haluaa). Samoin outona pidän että mm. PowerRename toiminto ei sekään ole oletuksena aktiivinen.

Samoin varsinkin 10:n julkaisun aikainen ulkoasu oli varsin ikävä, mutta mitä pikkuhiljaa menevät 10X tyylisempään teemaan, niin se on ihan ok.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #11 : 15.03.21 - klo:06.40 »

Järjestelmänä olen siitä samaa mieltä, mutta XP oli miellyttävämpi käyttöliittymänä. Osin toki sen vuoksi, että harvakseltaan Windows-puolella pyörähdän, mutta olen aina aivan hukassa Win10:n käyttöliittymän kanssa. Onneksi siinä on sentään hakutoiminto, koska valikkorakenteista ei koskaan löytyisi mitään!

XP -järjestelmässähän oli asennuksen jälkeen oletuksena etätyöpöydän käyttö asetettuna aktiiviseksi käytössä, niin siinä oli ensimmäinen toimenpide asennuksen jälkeen ottaa se pois käytöstä.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #12 : 15.03.21 - klo:06.42 »
Minulle NT5 oli eka kun aihetti vahvat vieroitusoireet.

W95 oli vielä se jonka kanssa pärjäsin, silloisen puolisoni takia jouduin perehtymään myös W98:iin.
(W95 ei mahdollistanut kahta näyttöä)

Winkkari 95:stä en pitänyt siitä syystä, kun blue screeni tuli liian usein ihan odottamattakin, että välillä piti luottaa silkkaan tuuriin, että kone toimi halutusti.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #13 : 15.03.21 - klo:06.52 »
Vielä korjaus eilisiltaiseen postaukseeni.

Microsoftin historian kaikki järjestelmät MS-DOS ajoilta on olleet tekniseltä suoritukseltaan korkeintaan keskinkertaisia, ja Linux on alusta lähtien toiminut jonkinlaisena vaihtoehtona, ja sitä voi jo nykyisin pitää ihan varteenotettavana vaihtoehtona. Toinen ei poissulje toista, se vaan, kun kaikki uudet tietokoneet, joita kaupasta saa kannettua ulos maksun jälkeen, mitä tehtaat toimittanut niihin, Microsoft on asemassa, että Windowsit pistetään joka koneesen, ja se on päässyt jonkinlaiseen standardin asemaan. Yleensä tietokone voisi kuvitella paras käyttöjärjestelmä ainakin peruskäyttöä ajatellen on se järjestelmä, joka siinä on alunperin laitevalmistaja pistänyt siihen, vaikka tosiaan näin ei olisikaan. Jos ei tykkää, ei ole pakko käyttää, Linux tarjoaa oivan vaihtoehdon harrastelijoille.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #14 : 15.03.21 - klo:17.53 »
Winkkari 95:stä en pitänyt siitä syystä, kun blue screeni tuli liian usein ihan odottamattakin, että välillä piti luottaa silkkaan tuuriin, että kone toimi halutusti.

Itse en tykännyt siitä, että sen sai säännöllisen epäsäännöllisesti uudelleenasentaa winkkarin rikkoessa rekisterinsä. Win98SE:ssä tämä puoli oli saatu huomattavasti parannettua.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #15 : 15.03.21 - klo:18.48 »
Itse en tykännyt siitä, että sen sai säännöllisen epäsäännöllisesti uudelleenasentaa winkkarin rikkoessa rekisterinsä. Win98SE:ssä tämä puoli oli saatu huomattavasti parannettua.

En muista, oliko ysivitosessa jokin Microsoftin oma rekisteripuhdistaja-sovellus, mutta ainakin kolmannen osapuolen tarjoajalta oli saatavilla mutta en tiedä, miten tehokkaasti ne toimi kun en käyttänyt silloin niitä, kun 95 oli markkinajohtaja.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #16 : 15.03.21 - klo:19.00 »
95:ssa ei ollut mitään rekisteripuhdistus ominaisuuksia ja lisäksi koko rekisteri oli varsin buginen viritys. 98SE tosiaan paransi tilannetta merkittävästi.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #17 : 15.03.21 - klo:21.51 »
Nopeasti katsoin DDG:llä "Windows 95 registry clean". niin tuollainen Jouni Vuorion ohjelma ladattavissa Marjorgeek-saitilla tosin se on julkaistu 2002.

https://www.majorgeeks.com/files/details/regcleaner.html

Kommenteissa joku kyselee Windows 10:lle rekisteripuhdistus -työkalua, niin tuollaiseen viitataan, kuin jv16powertools
https://jv16powertools.com/why-jv16-powertools-cleans-better/
katsoin tuon sivun, ja näyttäisi olevan kaupallinen sovellus, kun ei voi ladata kuin kokeiluversion tuolta .

Voisi olla ihan aiheellista Windows 10 -järjestelmässä ajaa joku rekisteripuhdistustyökalun läpi, kun netistä lataa jotain vähäkään epäilyttävästä lähteestä jotain, tai latautuu, ja suorittaa ajettavan exe-tiedoston, niin lopulta ei tiedä, mitä koneen rekisteriin lisätään ja mitä koneelle muutoin muutoksia tulee. Tosin en ole pitkään aikaan enää ladannut mitään epäilyttäviä tiedostoja, ja jonkin verran DNA -nettiturvakin estää joidenkin tiedostojen latauksen, jos jollain pop-up sivulla alkaa jokin lataus automaattisesti tai yrittää suorittaa ladatun tiedoston, jos lähde ei ole luotettava.

Windowsissa ainakin DNA:n nettiturva esti tosin itse ohjelmoidunkin C-ohjelmankin gcc-kääntämän exen suorittamisen, ja oman ohjelman tiedosto pitää merkitä luotettavaksi lähteeksi, mikäli sen aikoo ajaa.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #18 : 16.03.21 - klo:07.59 »
Olisin kyllä aika varovainen ennen kuin lähden mitään satunnaista puhdistusohjelmaa ajelemaan koneella. Voi olla myös haittaohjelmasta kyse ja se on vain naamioitu hyötyohjelmaksi. Virusturvaohjelmaankaan ei kannata sokeasti luottaa. En siis näiden tapauksessa tiedä onko kyse sellaisesta, mutta parempi varmistua.

Joskus ennen vanhaan tietokonelehtien mukana tuli CD-levyjä, joissa oli ohjelmia mm. juuri tuohon tarkoitukseen. Niissä olisi se hyvä puoli, että joku oletettavasti luotettava henkilö oli ainakin katsonut ne läpi ja olisihan se aika iso mainehaitta lehdellekin, jos paljastuisi siellä olleen haittaohjelma mukana.
« Viimeksi muokattu: 16.03.21 - klo:08.02 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2782
    • Profiili
Vs: Windows 10 päivitykset 14.03.2021
« Vastaus #19 : 16.03.21 - klo:08.11 »
Windowsissa ainakin DNA:n nettiturva esti tosin itse ohjelmoidunkin C-ohjelmankin gcc-kääntämän exen suorittamisen, ja oman ohjelman tiedosto pitää merkitä luotettavaksi lähteeksi, mikäli sen aikoo ajaa.

Käsittääkseni DNA:n nettiturva, kuten kolmen muunkin ison operaattorin, on F-Secure. Nykyään kuitenkin Windowsin oma Windows Defender on aika aggressiivinen ja estää ohjelmien suorituksen hyvin herkästi. Oletko varma että sen oman ohjelman esti nimenomaan F-Secure eikä Windows Defender? Kumpikin on mahdollista, mutta kannattaa kuitenkin olla tarkkana että tietää kummasta on kulloinkin kyse. Minulla F-Secure ei ole enää pitkään aikaan huomauttanut mistään, vaan se on aina WIndows Defender joka sen tekee.