Otan nyt aiheen esille, kun tälläkin palstalla varmaan joukko käyttäjiä, jotka käyttävät 64-bittistä Windows 10 -käyttöjärjestelmää johtuen syystä, että käyttää ohjelmia, joiden toimivuuden kannalta välttyy yhteensopivuusongelmilta.
Pistin perjantain jälkeen ensimmäisen kerran winkkari10 -koneeni käyntiin tänään sunnuntaina iltapäivemmällä, ja Windows kertoi uusista päivityksistä, että niitä on saatavilla. Vaikka C-asemani on kapasiteetiltaan hyvinkin pieni, 120 gigatavun digitaalinen kiintolevy, ja sitten D-asema on teratavun erillinen levy tässä 10-kannettavassani, niin Windows ilmoitti, että päivitykset vaativat tilan vapauttamista, jotta ne voidaan ladata.
En oikein löytänyt mitään ohjelmia, pari löytyi, joista vähän pitkin hampain luovuin, mutta nyt kun sain tilaa vapautettua tarpeeksi, tuo "ominaisuuspäivitys Windows 10, versio 20H2" aika kookas, latauskin kestää melkomoisen kauan, vaikka Windows update ei mitään maksiminopeudella sitä käytössä olevan verkkoyhteyden osalta lataakkaan, ja tuo "NVIDIA - Display" kesti ja jonkun aikaa, lienee jokin grafiikkasuorittimeen liittyvä Windowsin päivitykseen liitetty ajuripäivitys.
Onko jollakulla kokemusta näistä nimenomaisista päivityksistä, vaikuttaako koneeseen päällisin puolin peruskäyttöön mitään ja toimiiko paljon grafiikkasuorittimelta vaativat pelit ennallaan päivitysten jälkeen? Olen pääsääntöisesti asentanut Windows 7 lähtien viimeistään kaikki Microsoftin esittämät uudet päivitykset sen enempää miettimättä, että koneen suorituskyky voisi heiketä, kun pidän pääsääntönä sitä, että tavallisesti järjestelmä kannattaa pitää ajan tasalla noiden päivitysten suhteen. En ole tosin koskaan törmännyt mihinkään ylitsepääsemättömään ongelmaan päivitysten jälkeen, Windows 10 aloin käyttämään vasta uuteen läppäriin 1500 euroa investoineena, enkä siis hyödyntänyt Windows 8.2 64 bittisen ilmaista 10-päivitystä.
Kuulin viime vuoden lopulla, että 10-päivitys olisi vieläkin ilmainen 8:n jonkin version omistaville, vaikka Microsoft jossain kohtaa ilmoitti ilmaisen päivitysmahdollisuuden kymppiin loppuvan. No, tuo kasista kymppiin ilmaisuus on yhdentekevää tselleni, kun ei paljoa tule konsultointikeikkaa kasin omistajilta päivitysten tiimoilta. Linux-keikkaa tulee välillä pienten asioiden hoidossa.
Nykyisin muuten on tylsää, kun kaupasta ostaa uuden tietokoneen, niin ei tule recovery-DVD:itä mukana, eikä edes sillä tavalla, että ne voisi polttaa ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä DVD-aihiolle. Mitä esimerkiksi sitten teen, kun koneeni ei suostu boottamaan Windows 10:stä, enhän saa sitä mistään takaisin, Office-Student lisenssin mitä ostin koneen kylkeen, niin siinähän tuli ainoastaan kaupasta tuo lisenssiavain, että Officen pakettiin kuuluvat tiedostot saa ladattua Microsfin palvelimelta, ja tuotteen saa aktivoitua lisenssiavaimella verkon yli, joka paketissa myytiin. Edellisen kerran, kun hankkisin Office 2006 -version, siinä oli sentään vielä mukana ihan fyysinen levymedia.
Ajattelin pitää hamaan loppuun saakka tuon Office Student 2013 -lisenssin asennettuna, kun Windows -koneella ihan tarpeellista olla tekstinkäsittelyohjelma ja taulukkolaskenta, ja mitä powerpointtiakin tulee joskus käytettyä, ko O365 on jo sitten kuukausivelotteinen lisenssi. Mahtaakohan tuo 2013 Office -tuoteperheen sovellukset olla viimeinen lajiaan kertalisenssimaksulla.