Tuossa oli aika monta avointa kohtaa. Yritän vastata niihin yksi kerrallaan.
0. Annan esimerkit robocopylle. Minulla on hieman hakusessa rsync:n vastaavat komennot. En tiedä miten siellä kaikki allaoleva tehdään, mahdollisuuksia on näissä paljon eivätkä konseptit ole aivan samoja. Joskus olen huomannut että rsync -urv ei ole tehnyt oikein - mutta kiinalaisten levyjärjestelmien kanssa voi olla hyvin ihmeellisiä virheitä, ei välttämättä ole johtunut rsync:stä. Toivottavasti joku muu kommentoi rsync-optioita tarkemmin.
1.
Luckybackup:sta en tiedä, mutta backupissa on tärkeätä kaksi asiaa:
a) Luotettavuus. Robocopy, robust copy, on luotettava. Itse asiassa ainoa luotettava tapa mitä Windowsissa tiedän. Rsync on periaatteessa vastaava. Katso jäljempää lisää.
b) Funktionaalisuus. Jos jokin ohjelma palvelee hyvin, esim. ajastusta, ja on luotettava, niin käytä sitä.
Sinänsä, tuo robocopy/rsync -tiedostokopiointi ON se backup. Ei siihen tarvita mitään muuta.
2.
Inkrementaalinen tarkoittaa sitä, että vain muuttuneet kopioidaan. Robocopy tekee tämän oletuksena eikä siihen tarvita lisämääreitä (joita on toki paljon). Kerron tässä nyt selvyyden vuoksi mitä esimerkissäni sitten oli:
robocopy /e /v /Z
/e - tarkoittaa kopioidaan myös alihakemistot, myös tyhjät (empty)
/v - verbose, näyttää ikkunassa mitä se tekee
/Z - jos kopiointi kesketyyy, ei aloita alusta TIEDOSTOA vaan jatkaa siitä kohdasta mihin TIEDOSTO pysähtyi. Muutoin isojen tiedostojen kopiointi, esim. epävakaan, hitaan verkon yli ei onnistuisi koskaan, jos aina aloitettaisiin alusta iso tiedosto. (Muutoin, lue jäljempää).
Se mitä ei tarvitse määritellä ovat esim nämä:
/r - montako kertaa yritetään, oletus on miljoona kertaa. Eli backupia ei katsota onnistuneeksi jos KAIKKEA ei saada kopiotua. Esim. /r:5 voi olla kätevä jossakin muussa yhteydessä
/w - kauanko odotetaan yritysten välissä, oletus on 30s. Esim. /w:1 voi olla kätevä jossakin muussa yhteydessä
Yleisimmät muut käyttökelpoiset määreet:
/log:lokitiedosto.txt - tallettaa tiedot lokitiedostoon, josta voi helposti hakea esim. virheen lähteen
/L - ei kopioida mitään, vaan listataan vain mitä tapahtuisi, jos ajaisit komennon
Jälkimmäiset ovat erittäin tärkeitä, jos käytät /mir päätettä, joka on myös tuhoava komento
Jos kopiointi keskeytyy, esim. jos verkko menee alas tai kone sammuu, ei jatkossa tarvitse tehdä mitään muuta kuin käynnistää tilanne uudelleen. Mitään jo kopioitua ei kopioida, keskeytynyt tiedosto kopioidaan. Tässä mielessä robocopy on ainoa oikea, esim. epäluotettavan verkon kanssa tai vaikkapa naarmuisen DVD-levyn kopioinnissa. Windows Explorer ei välttämättä kerro mistään virheestä käyttäjälle ja tiedosto jää kopioimatta.
3. Mitä peilaus tarkoittaa?
Inkrementaalinen tarkoittaa sitä, että kaikki muuttuneet, siis myös uudet, kopioidaan ja kirjoitetaan päälle jos ovat uudempia. Mutta jos teet uudelleenjärjestelyjä tai tiedostojen uudelleennimeämisiä lähteessä, muuttuu jatkuvan backupin kohde hyvin sekavaksi, koska siellä on kopiointikertojen jälkeen tarpeettomia ja tarpeellisia sekaisin. Inkrementaalinen siis ei poista mitään kohteesta - tätä kysyit suoraan.
/mir poistaa, jolloin kohde on aidosti sama kuin lähde, ilman ylimääräisiä. Nämä näet listatuksista extra-määritteellä, tiedostoille ja hakemistoille.
Joka tapauksessa kopioinnista tulee yhteenveto lopussa, joka pitäisi vilkaista jotta tietää mitä yleensäkään tapahtui.
4. Tietokannat
Aiempi kysymykseni viittasi siihen, että jos varmistat tiedostot, niin varmistuuko tietokanta? Näin ei tapahdu isompien järjestelmien kanssa, mutta vaikkapa leikkitietokannan, MS Accessin kanssa se toimii. Tarkoitan siis, että tietokantaa ei pysty palauttamaan tiedostoista, välttämättä. Varmistu tästä.
5. Linux vs Windows
Oikeastaan tästä ei ole kysymys vaan kyse on tiedostojärjestelmästä (filesystem). Linux/Ubuntu osaa lukea Windowsin NTFS-tiedostojärjestelmää, mutta Windows ei osaa lukea ext4 järjestelmää joka sinulla lienee. Tämäkin on muutettavissa. Toisaalta, jos ajat kahta eri järjestelmää tuolla tavoin, niin ehkä voit tehdä backupit kahdessa paikassa - ei ehkä ideaalista, mutta mikään ei ole sitä multibootissa.
Tässä mielessä, kopioinnin tekeminen Ubuntussa on se suora vaihtoehto jos haluat tehdä sen kerralla.
6.
En nyt tässä malta olla kertomatta, miten tuon saisi järjestettyä paremmin. Aja jompaa kumpaa virtuaalikoneessa. Tällöin:
- voi tehdä kummassa hyvänsä backupin, koska se menee virtualisointijärjestelmän läpi ja tietenkin toimii riippumatta tiedostojärjestelmistä
- voit myös tehdä 100% backupin koko virtuaalikoneesta. Tämän voit tehdä silloin kun kone ei ole käytössä, mutta kopio on 100%:sti valmis käyttöön, mahdollisesti jollakin toisella fyysisellä raudalla (kunhan asennat sinnekin virtualisointiohjelmiston)
- virtualisointi ei tyypillisesti tue suoria rautajuttuja, joita voi olla esim. DVD-rippaus jms. Nopea grafiikka sen sijaan on tuettu rautatasolla virtualisoinnin läpi (jos ajattelet pelejä, niin rajoituksia ja hidastelua lienee)
- Windows-lisensointi mahdollisesti rajoittaa Windows virtuaalikoneen luontia tai paremminkin aktivointi rajoittaa käyttöä. Siihen on tietysti omat ratkaisunsa (verkostahan näitä lisenssejä voi ostaa halvalla). Linux-koneiden luontia ei rajoita mikään ja niitä voi olla N kpl eri tarkoituksiin (levytilan puitteissa)
- realistinen levy on SSD-levy tai parempi. Muistia pitää olla molemmille koneille. CPU:lla ei ole suurempaa merkitystä, mutta merkitys tulee varmaankin elokuviesi konvertoinnista. Noin muutoin, virtuaalikone ei ole oleellisesti sen hitaampi kuin fyysinenkään, voi olla nopeampikin, jos jaat ohjelmia eri koneille.
7. Sillä miten kaksi levyä pidetään synkassa keskenään, ei ole merkitystä. Konseptuaalisesti tilanne on sama - sitä kommentoin jo edellä. Se, että pidetäänkö synkkaa ajantasaisesti vai päivittäin - sitäkin kommentoin.