Kirjoittaja Aihe: Ulkoinen ssd-levy varmuuskopiona ja tiedostojen hakua varten toisessa..(RATKAIST  (Luettu 3933 kertaa)

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Hankin kaksi uutta ssd-levyä. Pienempään eli 500 Gt haluaisin varmuuskopion Windowsista ja levyllä olevista tiedostoista. Isompaa 1 teran ssd-levyyn kopioisin kaikki tiedostoni sisäiseltä , 1 teran kovalevyltä (ei ssd-levy). Linuxin järjestelmästä voin ottaa varmuuskopion jollekin ulkoiselle usb-levylle. Tai jos se mahtuu Windowsin viereen, niin 500Gt ssd levylle. Ubuntu on minulla samalla levyllä kuin Windows, mutta eri partitiolla.

Backup ohjelmia on useita. Aikoinani käytin muistaakseni Nortonin backupia, josta saattoi kopioida erikseen tiedoston, jota tarvitsi takaisin kovalevylle. Tämän ominaisuuden haluaisin käyttööni vaikkapa toisessa koneessa myös nyt. Yksi tapa ymmärtääkseni olisi vain tiedostojen kopioiminen suoraan. Haluaisin joka tapauksessa, että Teran ssd-levy olisi koko ajan identtinen kiinteän kovalevyn kanssa. Norton aikanaan mahdollisti tämän. Voisiko kopioinnin tehdä automaattiseksi, kun levy on kiinnitettynä koneeseen?

Varmaan ihmettelette, miksi näin? Tarvitsen työtäni varten paljon erilaisia lähdetiedostoja. Eniten  kirjoittamista varten, mutta myös videoiden editointia varten.

Kysymykseni on, mikä tapa minulle olisi kätevin?
« Viimeksi muokattu: 14.02.21 - klo:20.08 kirjoittanut Pontus12 »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Tuo ratkaisu on nimeltään RAID-1 eli mirror. Tämä on omanlaisensa pallopeli ja sitä käytetään sisäisten levyjen kanssa.

En tiedä mikä on kätevintä, mutta itse käytän suoraa kopiointia, jonka sitten uudistan riittävän usein. Senhän voi tehdä scriptiin ja scriptin tehdä ajastetuksi.

Windows komento on:

robocopy /e /v /Z d:\lahde_hakemisto\  "e:\backup\levy 1\" /mir

Varovainen sen /mir liitteen kanssa, koska jos kohde on väärin, kaikki menee mikä on erilaista kuin lähteessä. Tämä soveltuu siis parhaiten scriptiin, koska virheettömyyden voi varmentaa etukäteen.

Voin tähän antaa paljon enemmänkin vinkkejä, mutta tämä näin esimerkkinä, koska en tiedä kiinnostaako Windows-tapa ollenkaan.

Ehkä haluat tehdä Linuxin rsync -komennolla, mutta siihen varmaan joku muu antaa paremmat ohjeet (itse käytän vain rsync -urv -komentoa, mutta se ei peilaa - tietenkin ohjeet löytyvät helposti). Jotakin tässä rsync:ssä on kuitenkin konseptuaalisesti erilaista - robocopy on kyllä selkeä ja idioottivarma.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Tähän vielä konseptuaalinen lisäys, ehkä tuttua, mutta muille lukijoille sitten.

1.
Mirror siis pitää toisen levyn samansisältöisenä kuin lähde levy on. Jos on aito RAID-tyyppinen mirror/peilaus, niin tämä tapahtuu koko ajan.

Tästä on iloa sikäli, että jos levy hajoaa, niin työt voivat jatkua nopeasti. Lähinnä tästä on iloa monenkäyttäjän systeemissä, missä tuotannon tuntihinta on suuri. Varalevy pitää tietysti olla hyllyssä, jotta peilauskin voi jatkua.


2.
Ajoittainen peilaus

Tämän voisi ajastaa tai suorittaa vaikkapa päivän päätteeksi. Tällöin keskimäärin puolen päivän työt voivat mennä hukkaan, jos järjestelmää käytetään koko ajan muuttaen datan sisältöä. Yhden käyttäjän systeemissä tämä ei ole jatkuva tilanne, monenkäyttäjän systeemissä se on.

Tällainen toimenpide ei kestä kauaa, koska robocopyllä ja rsync:llä tehdään joka tapauksessa inkrementaalinen kopiointi ja peilaus.


3.
Peilaus ei kuitenkaan ole varsinainen varmistus, kuten mikään muukaan RAID ei ole. Erheellisesti näin kuvitellaan. RAID on kuitenkin hyvä lisäys backup-järjestelmään, koska se tietyissä tapauksissa auttaa sekin.

Peilauksessa kohde muuttuu samanlaiseksi kuin lähde. Jatkuvassa peilauksessa jatkuvasti, kerran päivässä tapahtuvassa peilauksessa kerran päivässä. Niinpä jos lähteessä tapahtuu "jotakin", käyttäjän virhe tai ohjelmiston virhe, mitään backuppia ei ole olemassa, koska tilanne päivittyy peilauksella samaksi. On epätodennäköistä, että tätä voisi aina edes huomata, jatkuvassa peilauksessa huomaaminen ei edes auta.

Niinpä backup pitää tehdä erikseen.

Sellainen voisi olla esimerkiksi seuraava:
- kerran viikossa tehdään täysi varmistus, uudelle päivämäärälle hakemiston nimessä. Tätä ei hävitetä.
- edellä mainitut peilaukset ovat inkrementaalisia ja sikäli varmentavat viimeisen tilanteen

Tällöin virhetilanteessa menetetään enintään viikon työ, jos on tapahtunut jotakin huomaamatonta. Jos esim. Windowsissa jokin Troijalainen on tehnyt tuhojaan.

- tämän lisäksi tehdään täysin varmennus, esim. 3kk:n välein, ja se viedään "eri palo-osastoon". Tällöin jos "kellarin työhuone tulvii" tai "talo palaa", niin sekä data että backup eivät tuhoudu samalla kertaa. Edellä mainittu 3kk voi olla esim. vakuutuksen keskeytysvakuutuksen parametri.

- jos mukana on tietokantoja, niin niiden varmentaminen, esimerkiksi backup-tiedostojen luonti tietokantajärjestelmästä, pitää integroida tähän samaan, jotta nämä backup-tiedostot kulkevat tässä mukana

Toivottavasti tämä selventää, miksi peilaus ei ole yksin autuaaksitekevä systeemi.

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Kun käyttää inkrementaalista backupia, niin poistuuko tiedosto silloin molemmilta levyiltä, kun se poistetaan yhdeltä? Näin olen ymmärtänyt, mutta haluan vielä varmistaa. Osaako Windowsilla tehty komento lukea linux-tiedostoja? Huomasin että Digikam ei osannut lukea linuxilla tehtyä tietokantaa ja päinvastoin, joten jouduin valitsemaan, kumpaa järjestelmää käytän. En oikein tiedä, mitä siinä lopulta tapahtui, mutta lopulta taltioin tietoja suoraan kuviin. Rsync ilmeisesti osaa lukea molempien järjestelmien tietoja. Tässä tapauksessa käyttäisin kuitenkin ehkä mieluummin suosittelemaasi robocop-komentoa. Luckybackup varmaankin riittäisi varsinaiseksi bäckupiksi?

Minulla on hajallaan eri ajoilta paljon varmuuskopioita, kun olen joutunut vaihtamaan levyjä ja ottamaan uusia käyttöön tiedostomäärän kasvaessa. Kuitenkin koko ajan on tiedossa, että usb-levyt sekä kiintolevyt vanhentuvat ja tietoja voi kadota. Siksi yleensä kopioin elokuvamateriaalia eri paikkoihin. Varsinkin tekemieni teatteriesitysten taltiointeja.

Yritän siis siivota vanhat levyni tehdäkseni tilaa varmuuskopioinnille, mutta peilatun backupin aion tehdä ensin, koska tärkeimmät tiedostoni ovat nyt tällä koneella, jolla kirjoitan.

Paljon kiitoksia tähän asti!


Squirrel

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 455
    • Profiili
Mikään RAID ei ole varmuuskopio, se lisää vain vikasietoisuutta. Varmuuskopiointi pitää olla eri paikassa kuin käyttödata.

Käyttötarkoitukseesi suosittelen ulkoista verkkokovalevya, esim tämä Synology verkkokauppa.comista. Siinä on valmis ohjelma sille, että se pitää oman ja koneesi kovalevyt synkassa.

Toki on myös isompia verkkokovalevyjä, johon saa enemmänki levyjä kiinni. Verkkokovalevyn hyöty on siinä että sitä sama kovalevyä voi käyttää useampi samaan aikaan, riippuen koneen tehosta. Itsellä on 2 levyn verkkokovalevy 2 x 4 teran levyyillä, saan sinne omat datani, kaikki leffat jne. joita voin sitten katsoa millä tietokoneella tahansa tai telkkarilla. Ja voin koska tahansa jatkaa videoeditointejani, miltä koneelta tahansa.
Toivoisin tulevan päivä päivältä paremmaksi tietokoneen käyttäjäksi

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Tuossa oli aika monta avointa kohtaa. Yritän vastata niihin yksi kerrallaan.

0. Annan esimerkit robocopylle. Minulla on hieman hakusessa rsync:n vastaavat komennot. En tiedä miten siellä kaikki allaoleva tehdään, mahdollisuuksia on näissä paljon eivätkä konseptit ole aivan samoja. Joskus olen huomannut että rsync -urv ei ole tehnyt oikein - mutta kiinalaisten levyjärjestelmien kanssa voi olla hyvin ihmeellisiä virheitä, ei välttämättä ole johtunut rsync:stä. Toivottavasti joku muu kommentoi rsync-optioita tarkemmin.

1.
Luckybackup:sta en tiedä, mutta backupissa on tärkeätä kaksi asiaa:

a) Luotettavuus. Robocopy, robust copy, on luotettava. Itse asiassa ainoa luotettava tapa mitä Windowsissa tiedän. Rsync on periaatteessa vastaava. Katso jäljempää lisää.

b) Funktionaalisuus. Jos jokin ohjelma palvelee hyvin, esim. ajastusta, ja on luotettava, niin käytä sitä.

Sinänsä, tuo robocopy/rsync -tiedostokopiointi ON se backup. Ei siihen tarvita mitään muuta.


2.
Inkrementaalinen tarkoittaa sitä, että vain muuttuneet kopioidaan. Robocopy tekee tämän oletuksena eikä siihen tarvita lisämääreitä (joita on toki paljon). Kerron tässä nyt selvyyden vuoksi mitä esimerkissäni sitten oli:
robocopy /e /v /Z

/e - tarkoittaa kopioidaan myös alihakemistot, myös tyhjät (empty)
/v - verbose, näyttää ikkunassa mitä se tekee
/Z - jos kopiointi kesketyyy, ei aloita alusta TIEDOSTOA vaan jatkaa siitä kohdasta mihin TIEDOSTO pysähtyi. Muutoin isojen tiedostojen kopiointi, esim. epävakaan, hitaan verkon yli ei onnistuisi koskaan, jos aina aloitettaisiin alusta iso tiedosto. (Muutoin, lue jäljempää).

Se mitä ei tarvitse määritellä ovat esim nämä:
/r - montako kertaa yritetään, oletus on miljoona kertaa. Eli backupia ei katsota onnistuneeksi jos KAIKKEA ei saada kopiotua. Esim. /r:5 voi olla kätevä jossakin muussa yhteydessä
/w - kauanko odotetaan yritysten välissä, oletus on 30s. Esim. /w:1 voi olla kätevä jossakin muussa yhteydessä

Yleisimmät muut käyttökelpoiset määreet:
/log:lokitiedosto.txt - tallettaa tiedot lokitiedostoon, josta voi helposti hakea esim. virheen lähteen
/L - ei kopioida mitään, vaan listataan vain mitä tapahtuisi, jos ajaisit komennon

Jälkimmäiset ovat erittäin tärkeitä, jos käytät /mir päätettä, joka on myös tuhoava komento

Jos kopiointi keskeytyy, esim. jos verkko menee alas tai kone sammuu, ei jatkossa tarvitse tehdä mitään muuta kuin käynnistää tilanne uudelleen. Mitään jo kopioitua ei kopioida, keskeytynyt tiedosto kopioidaan. Tässä mielessä robocopy on ainoa oikea, esim. epäluotettavan verkon kanssa tai vaikkapa naarmuisen DVD-levyn kopioinnissa. Windows Explorer ei välttämättä kerro mistään virheestä käyttäjälle ja tiedosto jää kopioimatta.


3. Mitä peilaus tarkoittaa?

Inkrementaalinen tarkoittaa sitä, että kaikki muuttuneet, siis myös uudet, kopioidaan ja kirjoitetaan päälle jos ovat uudempia. Mutta jos teet uudelleenjärjestelyjä tai tiedostojen uudelleennimeämisiä lähteessä, muuttuu jatkuvan backupin kohde hyvin sekavaksi, koska siellä on kopiointikertojen jälkeen tarpeettomia ja tarpeellisia sekaisin. Inkrementaalinen siis ei poista mitään kohteesta - tätä kysyit suoraan.

/mir poistaa, jolloin kohde on aidosti sama kuin lähde, ilman ylimääräisiä. Nämä näet listatuksista extra-määritteellä, tiedostoille ja hakemistoille.

Joka tapauksessa kopioinnista tulee yhteenveto lopussa, joka pitäisi vilkaista jotta tietää mitä yleensäkään tapahtui.


4. Tietokannat

Aiempi kysymykseni viittasi siihen, että jos varmistat tiedostot, niin varmistuuko tietokanta? Näin ei tapahdu isompien järjestelmien kanssa, mutta vaikkapa leikkitietokannan, MS Accessin kanssa se toimii. Tarkoitan siis, että tietokantaa ei pysty palauttamaan tiedostoista, välttämättä. Varmistu tästä.


5. Linux vs Windows

Oikeastaan tästä ei ole kysymys vaan kyse on tiedostojärjestelmästä (filesystem). Linux/Ubuntu osaa lukea Windowsin NTFS-tiedostojärjestelmää, mutta Windows ei osaa lukea ext4 järjestelmää joka sinulla lienee. Tämäkin on muutettavissa. Toisaalta, jos ajat kahta eri järjestelmää tuolla tavoin, niin ehkä voit tehdä backupit kahdessa paikassa - ei ehkä ideaalista, mutta mikään ei ole sitä multibootissa.

Tässä mielessä, kopioinnin tekeminen Ubuntussa on se suora vaihtoehto jos haluat tehdä sen kerralla.


6.
En nyt tässä malta olla kertomatta, miten tuon saisi järjestettyä paremmin. Aja jompaa kumpaa virtuaalikoneessa. Tällöin:
- voi tehdä kummassa hyvänsä backupin, koska se menee virtualisointijärjestelmän läpi ja tietenkin toimii riippumatta tiedostojärjestelmistä
- voit myös tehdä 100% backupin koko virtuaalikoneesta. Tämän voit tehdä silloin kun kone ei ole käytössä, mutta kopio on 100%:sti valmis käyttöön, mahdollisesti jollakin toisella fyysisellä raudalla (kunhan asennat sinnekin virtualisointiohjelmiston)
- virtualisointi ei tyypillisesti tue suoria rautajuttuja, joita voi olla esim. DVD-rippaus jms. Nopea grafiikka sen sijaan on tuettu rautatasolla virtualisoinnin läpi (jos ajattelet pelejä, niin rajoituksia ja hidastelua lienee)
- Windows-lisensointi mahdollisesti rajoittaa Windows virtuaalikoneen luontia tai paremminkin aktivointi rajoittaa käyttöä. Siihen on tietysti omat ratkaisunsa (verkostahan näitä lisenssejä voi ostaa halvalla). Linux-koneiden luontia ei rajoita mikään ja niitä voi olla N kpl eri tarkoituksiin (levytilan puitteissa)
- realistinen levy on SSD-levy tai parempi. Muistia pitää olla molemmille koneille. CPU:lla ei ole suurempaa merkitystä, mutta merkitys tulee varmaankin elokuviesi konvertoinnista. Noin muutoin, virtuaalikone ei ole oleellisesti sen hitaampi kuin fyysinenkään, voi olla nopeampikin, jos jaat ohjelmia eri koneille.


7. Sillä miten kaksi levyä pidetään synkassa keskenään, ei ole merkitystä. Konseptuaalisesti tilanne on sama - sitä kommentoin jo edellä. Se, että pidetäänkö synkkaa ajantasaisesti vai päivittäin - sitäkin kommentoin.
« Viimeksi muokattu: 03.02.21 - klo:18.16 kirjoittanut Ganymedes »

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Selostuksesi Ganymedes oli todella selkeä. Kun teen varmuuskopion Windowsissa, minun ei ymmärtääkseni tarvitse kantaa huolta linux-tiedostoista, koska video-,audio, kuva jne tiedostot ovat samoja molemmissa käyttöjärjestelmissä. Teran kovalevyllä on ntfs-tiedostojärjestelmä. Samoin kuin on 500 gt levyllä paitsi, että siinä on myös Windowsin ja Ubuntun käyttöjärjestelmä. Osa 500 Gt sisäisestä ssd-levystä on ositettu linuxille eli siinä on ext4 tiedostojärjestelmä. Tai miten se pitäisi sanoa, kun se on ositettu ext4 formaattiin? Ubuntun käyttöjärjestelmä ja home ovat samalla osiolla. Ymmärtääkseni Windows ja Ubuntu eivät näe toisiaan. Ext4 osion koko on pieni, muistaakseni 40,27 Gt ja vain välttämättömät tiedostot ovat sen home-osiossa. Kaikki muut tallennan ntfs-osiolle.

Sinänsä koneessa toimii sekä Windows 10 että Ubuntu 20.04 lts. Jos tarvitsen, otan Ubuntusta varmuuskopion usb-levylle. Vaihtaessani konetta olen yleensä otttanut varmuuskopion vain postistani eli kopioinut Mozillan ja Thunderbirdin tiedostot ja piiilotiedostot siiirrettävälle levylle ja kopioinut ne takaisin uuteen käyttöjärjestelmäverssiioon. Näin ollen, olen yleennsä saanut ns. "puhtaan asennuksen" uudelle käyttöjärjestelmälle.

Olenko ymmärtänyt oikein, että robocopy kopioi myön Windowsin käyttöjärjetelmän sellaisena kuin se on levylle ja halutessani voin palauttaa senkin sellaisena kuin se on ssd levyllä robocopyn jälkeen?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
OK, hyvältä näyttää. Vielä kuitenkin pari tarkennusta:

1.
Jos tiedostot saat NTFS-tiedostojärjestelmään, niin kyllä ne kopioituvat Windowsissa robocopyllä. Jos puhutaan vaikkapa videotiedostoista, niin nehän ovat binäärisesti samoja kummassakin järjestelmässä ja niiden yhteiskäytössäkään ei ole mitään ongelmia. Natiivit tekstitiedostot eivät suoraan välttämättä toimi - hyvällä editorilla kuitenkin toimivatkin vaikka ovat erilaisia (linefeed ja carriage return ovat erilailla tekstitiedostoissa). Mutta mikään tällainen ei estä kopiointia ilman ongelmia.

Tiedostojen ja hakemistojen suojaukset ovat sitten oma lukunsa. Robocopy kyllä kertoo kopioinnin aikana ja lopussa hyvin selvästi jos joku kopiointi epäonnistui ja sitten voit asian korjata. Kuten aiemmin kerroin, käynnistä korjauksen jälkeen vain uudestaan, niin robocopy skippaa jo tehdyt.

Kannattaa ajaa testiajoja, jotta näet itsekin mitä tapahtuu.

2.
Windows ei sitten erikseen ymmärrä Ubuntun piilotiedostoista mitään vaan ne ovat tavallisia tiedostoja Windowsille.

Robocopy:ssä on kyllä exclude-lauseita, joilla voi estää tiettyjen tiedostojen ja hakemistojen kopioinnin, jos ne saat jotenkin esim. *-merkeillä eroteltuja tai vaikkapa suoraankin. Helppi löytyy ja kannattaa kokeilla ensin mitä tapahtuu.

Tuossa ensimmäisessä esimerkissäni, muuten lähdehakemisto oli esitetty sellaisenaan, mutta kohde oli esitetty muodossa

"e:\hakemisto\video dataa\"

Tämä johtui siitä, että tässä hakemistossa on tyhjä-merkki. Jos on, niin pitää käyttää lainausmerkkejä ympärillä.

Näitä hakemistojen nimiä ei tarvitse koskaan kirjoitella, vaan ne voi kopioida terminaali-ikkunaan raahaamalla hakemiston tai kopioimalla ylänauhan merkkijonon hiirellä (tai control-c, control-v) (vaatii ehkä jonkun Folder asetuksen, jotta näkyy siinä). Tällöin lainausmerkit ehkä ilmestyvät itsestään hakemiston ympärille.

3.
Windows-käyttöjärjestelmää ei voi tuolla tavalla kopioida. Sitä ei kannata edes yrittää, koska tiedostoja on paljon, kopiointi kestää kauan ja monet tiedostot epäonnistuvat. Tällöin 30s välein miljoona yritystä ei mene koskaan läpi. Kannattaa laittaa hakemiston exclude-lauseeseen c:\windows tms, samoin päähakemiston .sys tiedostot jms.

Tämä on pikkuisen sellainen pökäle, jos joutuu varmistamaan koko c: -driveä. Tämänhän joutuu - enemmän tai vähemmän - tekemään, jos on antanut Windows-ohjelmien kirjoitella ohjelmien oletuspaikkoihin, jotka ovat monesti järjettömiä, ja on käyttänyt Windowsin pökäle-tapaa missä tiedostot menevät käyttäjän alle - kuten kaikki muukin joka ei ole mitenkään käyttäjän dataa.

Ongelmaa ei ole, jos sinulla on hakemisto, esim. c:\data ... ja sen alla on kaikki tarpeellinen data mitä talletat ja käsittelet. Tällöin, jos sinulle ilmestyy uusia asioita, ne menevät varmistukseen automaattisesti, koska nekin ovat aina c:\data:n alla ... eikä tarvitse kirjoitella pitkä loruja scriptiin, joka tekee robocopy:n. Kerroit yllä, että data ovat lisälevyllä, joten ehkä tämä ei ole sinulle relevantti ongelma ollenkaan.

Eli tällä tavalla et saa Windowsista mitään varmennusta jonka voisit palauttaa. Sen saat edellä kuvaamalla virtualisoinnilla ihan triviaalisti koska siinä yksi kone = yksi hakemisto.

4.
Sinulla on siis levyllä yksi partitio/osio, joka on formatoitu/alustettu ext4-tiedostojärjestelmään. EXT4 on nyky-Ubuntussa oletusjärjestelmä. Vanhemmissa on ollut ext2 ja ext3 ja niitä on paljon muitakin, joita Ubuntu ymmärtää, ihan vakiona.

Ehkä tämä selvensi? Varovainen sen /mir :n kanssa, kirjoitusvirheitä ei pidä tehdä.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5671
    • Profiili
Jos oikein käsitin alkuperäisen viestin, niin Syncthing voisi ehkä olla hyvä vaihtoehto?
https://syncthing.net/

Toinen mitä joskus aiemmin käytin oli FreeFileSync. Tätä käytin lähinnä Windowsin puolella, Linuxissa en ole kyllä tainnut edes kokeilla, mutta pitäisi sekin löytyä.

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Haluan käyttää tiedostojen varmuuskopiointiin ulkoisia kovalevyjä ssd tai usb. Siksi kokeilisin nyt robocopya, mutta en saa Windowsissa päätettä esiin. Olen unohtanut melkein kaikki Windows-komennot. Voisiko joku kertoa sen?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Kokeile hakea sanoja "terminal" tai "command prompt".

Se on eri Windows versioissa haudattu hyvin tehokkaasti. Kympissä se on jossakin Admin Tools tai System -alla - en muista tarkemmin ja jos sinulla on suomi käytössä, niin joudut miettimään käännöstä joka tapauksessa. Siis Accessories alla se ei enää ole - tämä on sitä "kehitystä" Windowsissa.

Kannattaa sijoittaa se taskbariin, jolloin löytyy nopeasti (hiiren oikealla napilla).

Sorry, ei ole Wintoosaa nyt auki. Enkä tiedä osaako suomenkielinen hakea englanninkielisiä komentoja, kuten Unityn Dash osasi jo pitkä aika sitten.
« Viimeksi muokattu: 04.02.21 - klo:14.00 kirjoittanut Ganymedes »

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Löysin terminalin nimellä Windows power shell ja ajoin komennon:

robocopy /e /v /Z c:\Users\jotaa\  "f:\backup\Samsung T5\" /L

Tällainen vastaus tuli:

   Source : c:\Users\jotaa\
     Dest = f:\backup\Samsung T5" \L\

    Files : *.*

  Options : *.* /V /S /E /DCOPY:DA /COPY:DAT /Z /R:1000000 /W:30

------------------------------------------------------------------------------

2021/02/04 15:08:06 ERROR 123 (0x0000007B) Accessing Destination Directory f:\backup\Samsung T5" \L\
Tiedostonimen, hakemistonimen tai levynimen syntaksi ei kelpaa.
PS C:\Users\jotaa>

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Powershell ei ole varsinainen Command Prompt, enkä mene täysin takuuseen siitä, että sama syntaksi kelpaa.

Mutta virheilmoituksessa on jotakin mätää suhteessa siihen mitä olet kirjoittanut. Kokeile tätä:

robocopy /e /v /Z /L c:\Users\jotaa\ "f:\backup\Samsung T5\"

Siirsin vain lisämääreen /L toiseen paikkaan ja poistin ylimääräisen spacen keskeltä (jolla tuskin on merkitystä).

Lopussa olevat " \ " merkit eivät ole välttämättömiä, mutta laitoin ne sinne, koska muutoin robocopy saattaa luoda itse jotakin lisää - ja rsyncissä se tarvitaan lähteessä. Jos vielä häröilee, niin koita ottaa kohteesta pois.

Varsinainen ongelma on ehkä se, että /L -määrettä ei saa laittaa loppuun (exclude lauseet kylläkin voi laittaa sinne).
« Viimeksi muokattu: 04.02.21 - klo:16.03 kirjoittanut Ganymedes »

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2148
    • Profiili

Eikö tämä keskustelu ole toisen aihealueen piirissä ?
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5671
    • Profiili
Windowsissa vanhaan "päätteeseen" pääsee helpoiten vain painamalla Windows näppäintä ja alkaa kirjoittamaan sanaa komentokehoite. Jos tarvii isompaa oikeutta, niin painaa kyseisen kuvakkeen päällä oikeaa nappia ja suorita järjestelmänvalvojana.

PowerShell ei ole sama kuin komentokehoite.

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Pohdin pitkään, mitä backupia minun tulisi käyttää. Päätin luopua ajatuksesta, että tiedostolevyn kohde peilautuisi koko ajan. Minulle sopisi sittenkin paremmin, että backup ssd-levyllä olevat tiedostot eivät muuttuisi itsestään jonkun komennon kute "mir" kautta. Käyttäessäni ssd-levyä voisin pienemmällä Kubuntuläppärillä käyttää pääkoneeni molempien ssd-levyjen tiedostoja tarvittaessa ja joko poistaa tai kopioida muualle ne, joita en tarvitse.

Nyt mietin käyttäisinkö siihen "robocopya" vai Aomei-windows backupia, vain minulle jo tutumpaa linuxin Lucky backupia. Vai olisiko suora tiedostojen kopioiminen yksinkertaisin ja paras ratkaisu? Lucky backupissa tiedostot näkyvät samanlaisina kuin kopioidessa. Jos backup on incremential, silloin uudet ja muuttuneet copioidaan backuplevylle. Mutta kopioidaanko ne vanhojen päälle, jos "mir määrettä" Windowsissa ei ole otettu käyttöön. Ja miten Ubuntussa?

Verkkoon tallentaminen olisi yksi ratkaisu, mutta asuinpaikastani johtuen minun verkkoni ei ole kovin nopea, vaan aika hidas, ussb tai ssd tallennus on paras.

Joka tapauksessa järjestelmän varmuuskopiot teen erikseen. Ehkä Timeshift Ubuntussa.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
En tiedä mikä vastaus on, mutta seuraavat asiat selventämään:

Pohdin pitkään, mitä backupia minun tulisi käyttää. Päätin luopua ajatuksesta, että tiedostolevyn kohde peilautuisi koko ajan. Minulle sopisi sittenkin paremmin, että backup ssd-levyllä olevat tiedostot eivät muuttuisi itsestään jonkun komennon kute "mir" kautta.

Ei /mir-tapa muuta mitään itsestään vaan ainoastaan silloin kun ajat sen. Se, että ajat tarvittaessa on sinänsä olettavasti hyvä tapa, koska olet siihen päätynyt.

Mutta se, että kopioit jotenkin muuten, kuin /mir:llä on huono idea. Ensinnäkin, kohde muuttuu hyvin nopeasti hyvin sekaiseksi, niin että sieltä on hyvin vaikeata löytää mitään. Tämä johtuu siitä, että kuitenkin järjestelet hakemistot, uudelleennimeät tiedostoja ja teet pieniä muutoksia, joita et muista kopioida. Levytilan tarve voi myös levitä käsiin tällaisessa tavassa ... pidempi tarina, mutta puhuit videotiedostoista.


Lainaus
Nyt mietin käyttäisinkö siihen "robocopya" vai Aomei-windows backupia, vain minulle jo tutumpaa linuxin Lucky backupia.

Se, että käytätkö Windows-ohjelmaa on makuasia. Toivottavasti siellä on kuitenkin pohjalla robocopy, joka oikeasti kopioinnin tekee.

Se, että käytätkö Ubuntu-ohjelmaa vai rsync'iä on makuasia. Taustalla lienee rsync-kuitenkin, tai vastaava.

Näissä komennoissa on se hyvä puoli, että nämä ovat ikuisia tapoja. Sovellusohjelman varassa oleminen on aina rajoittavaa. Robocopy on ollut olemassa Windows NT:n ajoista lähtien (jolloin se piti tajuta kopioida Win Server-käyttiksestä).

Se, että teetkö Windowissa vai Ubuntussa on makuasia.


Lainaus
Vai olisiko suora tiedostojen kopioiminen yksinkertaisin ja paras ratkaisu?

Se on aina huono vaihtoehto. Ensinnäkään se ei ole luotettava tapa järjestelmän sisälläkään (ainakaan Windowsissa), ja se on hyvin herkkä käyttäjän virheille ... lisäksi se vie paljon aikaa, jos on huolellinen. Inkrementaalinen robocopy, vie vain sekunnin - sen voi käynnistää työpöydän ikonista ja jos jostakin syystä tiedostoja olikin auki, niin yhteenvedosta selviää virhe. Sen valmistumista ei tarvitse odotella.

Lainaus
Lucky backupissa tiedostot näkyvät samanlaisina kuin kopioidessa. Jos backup on incremential, silloin uudet ja muuttuneet copioidaan backuplevylle. Mutta kopioidaanko ne vanhojen päälle, jos "mir määrettä" Windowsissa ei ole otettu käyttöön. Ja miten Ubuntussa?

Ehkä tarkoitat ensimmäisellä lauseella miellyttävää käyttöliittymää. Joka tapauksessa kopion ja lähteen lopputulokset ovat 1:1.

Eihän se /mir mitään tuollaista tarkoita. Jos tarkoitat interaktiivista kopiointia - joka on siis useammasta syystä huono idea, koska lopputulos on tällaisessa päällekirjoituksessa lähes hallitsematon tai/ja hidas - siinä nyt voi tapahtua melkein mitä hyvänsä riippuen siitä mitä painelet interaktiivisen kopioinnin kysymysten aikana. Kukaan ei kuitenkaan jaksa vastata ilman "tee kaikille" valintaa.

Jos tarkoitat robocopyä, niin se kirjoittaa AINA kaikki muuttuneet ja lisätyt päälle, jos et erikseen estä sitä.

Jos käytät /mir lisäystä, niin yksinkertaisesti kohteesta poistetaan kaikki mitä lähteessä ei ole.

Soveltaen, rsyncillä asiat menevät samoin.

Lainaus
Verkkoon tallentaminen olisi yksi ratkaisu, mutta asuinpaikastani johtuen minun verkkoni ei ole kovin nopea, vaan aika hidas, ussb tai ssd tallennus on paras.

Ei tällä aiemmalla verkkolevyvinkillä tätä tarkoitettu. Siinä vain kerrottiin, että NAS-levyillä on ohjelmistot, joilla saadaan ajantasainen peilaus, ilman RAID-juttuja - jonka RAIDin asentamista et harkinnutkaan, eikä kotikäytössä kannatakaan harkita ... josta kerroin jo edellä jotain. Se, että käytetäänkö NAS-levyä vai ei - no, et päätynyt ajantasaiseen synkronointiin/peilaukseen, enkä minäkään tällaisen varassa haluaisi olla. NAS-levy on kuitenkin AINA hyvä idea kotikäytössäkin, jos koneita on enemmän kuin yksi. Itse olen käyttänyt Windows Servereistä lähtien AINA jonkinsortin tiedostopalvelinta kotikäytössä.

Toivottavasti tämä selventää.
« Viimeksi muokattu: 06.02.21 - klo:17.08 kirjoittanut Ganymedes »

Squirrel

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 455
    • Profiili
Juu, kuten Ganymedes selvensi, kyseeessähän on laite, joka on kiinni oman kodin lähiverkossa, jossa tiedonsiirto on yhtä nopea kuin se on. Veikkaisin että nykyaikana jokainen lähiverkko on vähintään sen 100 megan nopeuksinen, usein jopa giganen. Ei ole kiinni nettioperaattorista ja sen tahmailusta. :)
Toivoisin tulevan päivä päivältä paremmaksi tietokoneen käyttäjäksi

Pontus12

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2403
    • Profiili
Minä käytin robocopya. Ohje oli
Koodia: [Valitse]
robocopy /e /v /Z d:\lahde_hakemisto\  "e:\backup\levy 1\" /mir

Koska se ei toiminut minulla aivan noin kirjoitettuna enkä myöskään uskaltanut käyttää "/mir" komentoa ensimmäisellä keralla, yritin pelata varman päälle ja jätin mirin pois. Vaihdoin myös levyihin ja hakemistoihin osoitavat kirjaimet minun koneessani oleviksi.
Koodia: [Valitse]
robocopy /e /v /Z c:\windows\users\jotaa\  "f:\backup\T5_SETUP\"

Ajoin yllä olevan komennon.

Homma ei onnistunut eikä levylle kirjoitettu mitään. Ganymedeksen ohjeet olivat niin selvät kuin olla voi. En tiedä, mitä tapahtui, mutta Windows meni vain jumiin.̣ Minä, hölmö kun olin, en ollut tehnyt  backupia. Sammutin koneen ja käynnistin Windowsin uudelleen. Se ei enää toiminut, vaikka latasikin ohjelmat.

Komentokielen käyttäminen on ilmeisen vaarallista ihmiselle, joka ymmärtää sitä vain osittain. Tämän koneen mukana ei tullut Windows levyä, vaan palautusasetukset ovat kovalevyllä ymmärtääkseni windows-osiossa. Kone on niin tahmea, etten ole saanut palautuskäskyjä kopioitua. Se käynnistyy hitaasti ja kun yritän ajaa ohjelman, se jää vain yrittämään sen avaamista. En myöskään saanut komentokehotetta avattua. Powershell ohjelmalla vian voisi luultavasti korjata, mutta minun pitäisi tietää komento. Ubuntu toimii tässä koneessa ja yritän nyt löytää ohjeet Windowsin palauttamiseen.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5671
    • Profiili
Jos oikein käsitin, että saat Windowsin kuitenkin käyntiin, niin kirjoita käynnistä valikkoon "palauta" --> Palauta tietokoneen oletusasetukset. Mikäli palautusosiot on kunnossa, niin järjestelmä on helppo palauttaa tuota kautta. Jos ei niin sitten melkein ladata vain Windowsin uusin kuva MS:n sivuilta ja asentaa uudelleen.