Nvidia on kuitenkin mukana kehittämässä avoimia Nouveau -ajureita Nvidia-laitteiden käyttämiseen, mutta (kai) uusimmat näytönohjaimet vaatinevat Nvidian suljettujen ajureiden
asentamisen.
No ei se kyllä ole. Vähän ovat ytimeen jotain Tegran (mobiilijärjestelmäpiiri) koodia tehneet ja jonkun käyttäjän näkökulmasta vähemmän tärkeän ominaisuuden Mesaan. Jälkimmäisenkin vain sen vuoksi, jotta voisivat saada vastaavan ominaisuuden ytimen koodissa mukaan julkaisuun, koska sinne ei hyväksytä rajapintoja, joille ei ole avointa lähdekoodia olevaa käyttäjää. Tälle on ihan käytännön syyt, silllä muuten sitä olisi vaikea testata.
Uudet näytönohjaimet toimivat nouveaun kanssa vasta, kun Nvidia julkaisee tarvittavan allekirjoitetun binäärin näytönohjaimen laiteohjelmiston lataamiseksi näytönohjaimeen ja nouveaun kehittäjät (vapaaehtoiset tai mahdollisesti esimerkiksi Red Hatin palkkaamat) lisäävät tuen takaisinmallintamalla näytönohjaimen toiminnan. Nvidia ei ole vieläkään julkaissut näytönohjaimen kellotaajuuksien säätämiseen (*) tarvittavaa laiteohjelmistoa muutamalle viimeisimmälle sukupolvelle, joten ne kaikki toimivat käynnistyksen jälkeisillä (matalilla) kellotaajuuksillaan. Oikeasti yhteisö on tehnyt tässä aika käsittämätöntä työtä, jotta nuokin näytönohjaimet toimivat niinkin hyvin kuin toimivat ilman erillisten ajureiden asentamista.
AMD (ja Intel) tekevät vapaat ajurinsa nykyään enemmän tai vähemmän itse (**) ja molempien grafiikkaajurit löytyvät Mesa-projektista (OpenGL, Vulkan, (DX9,) videon purku ja pakkaus). Laadultaan ne ovat nykyään varsin hyviä ja suorituskyky on liki sama kuin Windowsin ajureilla, joskin se tulee aina vähän viiveellä. Yleensä kuitenkin kuukausien sisällä julkaisusta. Intel on jo pidempään päässyt siihen, että julkaisussa myös avoin ajuri toimii, ja viimeisimpien mallien kanssa AMD on onnistunut tässä myös (***). Ihan uusien arkkitehtuurien kanssa kannattaakin siis muistaa, että julkaisuhetkeen verrattuna suorituskyky todennäköisesti paranee ajan kanssa, ja aivan tuoreiden mallien kanssa voi tulla yllätyksiä. Lisäksi kannattaa huomioida, että vanhemmissa jakelujen julkaisuissa ei välttämättä ole tarvittavaa ajuria.
(*) oikeastaan kellotaajuuksia voidaan osasta malleja säätää, mutta ilman tuulettimen ohjausta sitä ei kannata tehdä
(**) Mesassa on RADV Vulkan-ajuri, joka on yhteisön tekemä. AMD julkaisee omaansa, joka perustuu eri koodiin AMDVLK-nimellä. Myös niiden kehitysfilosofiat ovat erilaiset, joten yhteisön on vaikea osallistua AMDVLK-ajurin kehitykseen. Toisaalta ne ovat siitä huolimatta laadultaan samaa luokkaa. Erojakin toki on.
(***) pl. RX 590 ja RX 5600 XT, joiden kanssa tuli ongelmia juuri ennen julkaisua muuttuneiden näytönohjaimien BIOSien kanssa. Jälkimmäinen tosin toimi, mutta suorituskyky jäi heikoksi, koska virransäästö toimi väärin. Molemmissa tapauksissa ongelmat koskivat vain osaa korttivalmistajien malleista.