Minusta on sinänsä hyvä idea, että joku kirjoittelisi tuommoiset ohjeet esim. wikiin. Vaikka graafiset tiedostonhallinnat ovat samantapaisia Windowsissa ja Linuxissa, jotkin asiat ovat Linuxissa toisin – ja sitten on käyttäjiä, jotka ovat niin tiukasti kiinni jo Windowsin resurssienhallinnan ulkoasussa, että jos sama painike löytyykin mutta kaksi milliä eri paikasta, käyttäjä kiljuu ”Linux on vaikea, en osaa”.
No suurin piirtein tuon tasoisesta käyttäjästä on kysymys.
(Enkä laske leikkiä. Ollessani Windows 3 -aikana mikrotukena, siirsin kerran käyttäjän Program Managerissa Wordin käynnistävää kuvaketta sentin vasemmalle. Tuloksena oli kiukkuinen puhelinsoitto, kuinka olin hävittänyt koneelta Wordin eikä mikään enää toimi )
Joo ei ole yllättävää. Kuitenkaan ei ole kysymyksessä aivan toivoton tapaus.
(Toivottoman tapauksen määrittelen site että jos viiden tunnin opetuksen jälkeen ei osaa käynnistää tietokonetta eikä sammuttaa sitä, vaikka mitään muuta ei opetuksen sisällössä ole ollut. Silloin digiosaaminen jää haaveeksi.)
Ohjeessa pitäisi selittää ainakin perusasiat (kansiopuussa liikkuminen, tiedostojen avaaminen, kopioiminen ja siirtäminen) sekä Linuxin tärkeimmät erot Windowsiin nähden:
- *ixin erilainen tiedostopuu, joka on itse asiassa paljon helpompi ymmärtää kun vain pääsee irti asemakirjainajattelusta
- siirrettävien asemien liittäminen ja irrottaminen
- mitä käyttöoikeudet tarkoittavat ja yksinkertainen esimerkki siitä, miten niitä hallitaan
- symboliset linkit ja mitä iloa niistä voi olla
- miten tiedostonhallinnan saa auki päätteestä
- miten tiedostonhallinnan saa avattua pääkäyttäjäoikeuksin
Omaan ohjeeseeni en laita *xin erilaista tiedostopuuta, koska käyttäjä ei tiedä, mikä on tiedostopuu, vaikka osaakin liittää ja irrottaa asemia.
Käyttöoikeuksiakaan en ota sotkemaan alkeita.
Symboliset linkitkin on liian monimutkaisia saati pääte.
Tiedostonhallinnan avaaminen pääkäyttäjän oikeuksin. No en kyllä uskaltaisi antaa niin suurta valtikkaa kyseiselle käyttäjälle. Jos opettaisin hakemistopuun rakenteen, niin sen jälkeen ehkä, mutta aloittelijalle siinä on aivan liian suuri valta.
Vielä kun juttuun saisi selittävät kuvat tavallisimmista tiedostonhallintaohjelmista (Nautilus, Dolphin, Thunar…), olisiko se siinä?
Aivan liian laaja.
Liitteenä kuitenkin oma versioni...
Linkki ohjeeseen...Olisikohan oikea lisenssi Creative-Commons nimi mainittava.
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/(En jaksa säätää kauniimmin.)
Jos joku kaipaa vapaampaa lisenssiä, niin saa kysyä yksityisviestillä.
Lisäksi parannusehdotuksia, ja versioita saa myös tehdä.