Jos teet tuon, niin salasanat tallentuvat ymmärtääkseni salaamattomina, muuten kaikki säilyy ennallaan. Kotikäytössä omassa käytössä olevassa koneessa tuo on minusta aika pieni tietoturvariski, itse teen kyseisen operaation ihan rutiininomaisesti, jos ohjelman käynnistäminen alkaa salasanaa kysellä.
Ja se salasanan kysely tulee siis, jos on käytössä automaattinen kirjautuminen koneen käynnistyessä.
Juurikin näin. Tavallisesti salasanan kanssa kirjautuessa tuo "nippu" voidaan suojata käyttäjän salasanalla, mutta jos kirjaudutaan automaattisesti, ei ole mitään, millä varmentaa, että käyttäjä on se kuka on ja myöskään nipun salausta ei ole voitu purkaa ilman salasanaa. Siksi salasanaa kysytään tätä nippua käytettäessä. Jos tästä salasananipusta otetaan salasana pois, sen tietoja voidaan käyttää ilman salasanaa, mikäli joku pääsee sen lukemaan. Käytännössä tämä vaatii fyysisen pääsyn koneelle, mikäli siellä ei ole asennettuna jotain takaporttia (ts. haitallinen ohjelma tai vaikka turvattomasti asennettu SSH-palvelin). Näitä ei ole normaalisti.
Firefox ei käytä järjestelmän avainnippua vaan tallettaa salasanat omaan säilöönsä, jossa ei oletuksena ole salasanaa eikä sitä ole siis myöskään suojattu (ks. pääsalasana Firefoxin asetuksista). Tosin Firefoxiinkin on lisäosa, jolla sen saa tallettamaan salasanat järjestelmän avainnippuun. Chrome/Chromium taas käyttää järjestelmän avainnippua, jolloin se voidaan aukaista kirjautuessa sisään käyttäjän sitä sen kummemmin huomaamatta, jos kirjautumisessa käytetään salasanaa. Periaatteessa aina, kun käyttäjä on kirjautunut koneelle, ohjelmat voivat käyttää avainnippua ja salasanat ovat jossain määrin näkyvillä, mutta kun kone on esimerkiksi sammutettuna, salasanat ovat turvassa esimerkiksi siltä varalta, että kone varastetaan.
Aina voi tietysti miettiä, mitä salasanoja koneelle kannattaa yleensäkään tallettaa ja kuinka työlästä ne on vaihtaa, mikäli ne joutuvat hukuksiin. On hyödyllistä pitää kirjaa siitä, missä palveluissa on tunnuksia, jotta salasanat pääsee vaihtamaan tarvittaessa (tai sulkemaan tunnuksen, jos se on osoittautunut täysin joutavaksi). Itse en säilyttäisi tietokoneella mitään erityisen tärkeitä salasanoja, kuten pankkitunnuksia (olkoonkin, että se vaatii kaksivaiheisen tunnistautumisen avainliuskan muodossa) ja sähköpostin salasanankin kanssa olisin varovainen.