Hieno tuo virusjuttu tuossa videolla. Joku tmp-hakemisto täytetty Windows-viruksilla selvästikin.
Kyllähän sitä sillä tavalla niitä löytää.
Defragmentointia ei tosiaan kyllä yleensä tarvitse tehdä. Liittyy siihen miten tiedostoille varataan tilaa. Jättämällä enemmän väliä tiedostojen välille ne pääsevät paisumaan vapaammin. Jos levy on kovin täynnä, niin tuota ei tietenkään voi tehdä. Sanoohan tuo tuossa videollakin, että on väärin sanoa ettei ikinä koskaan tarvitsisi, vaan että voi sanoa ettei yleensä käytännössä tarvitse (ei ollut suora käännös). Kokeilin huvikseni tuota e4defrag -c omalla koneellani ja juuriosiolta löytyi yksi pahasti fragmentoitunut tiedosto (/var/log/wtmp, 103 palasta), mutta kotiosiolla niitä ei ollut, vaikka siellä on pelejä, videoita (tuskin kovin paljoa) ja muuta sellaista. Pitäisi testata tuo vielä läppärillä, saattaisi löytyä enemmän.
Toi uudelleenkäynnistämisen tarpeen perustelu on aika outo. En tajua. Kyllähän ne ohjelmat ja kirjastot sieltä muistista häviää, kun niitä ei käytetä. Järjestelmän palvelutkin voi käynnistellä uudestaan, jos ne eivät ole välttämättömiä. Toki ihan fiksua sitä on silloin tällöin käynnistellä uudestaan, jos tulee vaikka ytimen päivityksiä.
Toi levyn siirtämisen selitys on myös outo. Noiden UUID:iden käyttö nimenomaan mahdollistaa sen, että levyosiot voidaan liittää oikein. Ne UUID:t ovat nimenomaan siellä osiotaulussa eivätkä riipu muusta laitteistosta. Jos levyihin viitattaisiin vanhanmallisesti laitetiedoston nimellä (esim. /dev/sda), niin silloin olisi mahdollisuus, että se vaihtuu, jos vaikkapa levyjen määrä muuttuu. Olisikohan ollut vain omaa osaamattomuutta kun ei tuossa toiminut. Itse tapasin siirrellä läppäristä seuraavaan saman levyn (kolme läppäriä) asentelematta uudestaan ainakaan samalla kertaa ja hyvin onnistui joka kerta, mutta nykyiseen sitä levyä ei voinut enää laittaa, kun uuteen läppäriini ei käy perinteiset levyt.
Muokkaus: Jaa niin, tuo live patching on ihan hieno ominaisuus, mutta taitaa olla suunnattu vain palvelimiin, joissa käytetään yritysjakeluita*. Red Hat ja Suse
taitavat tarjota tuota tai ainakin olivat mukana kehittämässä. Se ei siis onnistu ihan joka jakelussa ainakaan ilman merkittävää lisätyötä.
https://github.com/dynup/kpatchNäyttäisi siltä, että kaikissa jakeluissa pitää vielä toistaiseksi kääntää omat ytimet tuota varten, mutta ehkäpä tuo on vielä joskus käytössä ainakin palvelimissa. Tosin esimerkiksi pilvipalvelut pitäisi muutenkin rakentaa niin, että palvelimia voi käynnistellä uudestaan tarvittaessa ilman käyttökatkoja (ihan muistakin syistä), ja työasemissa en oikein näe syytä, miksi niitä ei voisi käynnistää normaalisti uudestaan.
*Ubuntu pitäisi kuitenkin varmaan laskea tähän joukkoon, onhan se sentään nykyään käytetyin
palvelinjakelu "pilvijakelu"
Muokkaus: Pientä korjailua viittauksiin lauseissa.
Uusi muokkaus: Korjattu tuota Ubuntun asemaa palvelimissa