Staattinen sähkö, kuten kaikki muukin sähkö, kulkee jännite-erojen välillä. Sitä jännite-eroa ei tule muistikamman, laiterungon ja työmiehen välille kun se tasataan laiterungon ja työmiehen väliltä johtimella ja 1 Mohm vastuksella esim rannekkeeseen.
Jos ollaan asentamassa uutta muistikampaa, joka ei ole koneessa kiinni, tämä ei vielä riitä. Työmies ja laiterunko ovat samassa potentiaalissa, mutta jos staattinen varaus on korkea ja otat muistikamman pois pussista siten, että sormet eksyvät liian lähelle kontaktipintoja, purkaus voi rikkoa muistipiirin. Kehon ja vaatetuksen staattinen varaus olisi siis hyvä purkaa johonkin maahan juuri ennen asennushommia.
Ammattimaiset sähkötyöt tällaisille laitteille tehdään nimenomaan maastaerotetussa työtilassa.
ESD-suojatut tilat ja työpisteet kyllä maadoitetaan aina. Muuten hommassa ei olisi järkeä.
Kotona on toki turvallisempaa käyttää jotain muuta maata kuin sähköverkon suojamaadoitusta.
Maastaerotus on eräs työpisteen suojausmenetelmä. ESD-suojaus on toinen sellainen. Niitä käytetään yleensä yhdessä. ESD-suojauskaan ei ole mikään maadoitus. Toistaiseksi megaohmin vastuksen on oltava työpisteen ja maan välissä. Sähkötyökalujen takia työpisteellä on oltava sähköpistokkeita. Ne erotetaan maasta ja sähköverkosta suojaerotusmuuntajalla. Maadoitusta niillä ei voi olla, muuten ESD-suojaus menisi virattomaksi. Työkalujen ja mittareiden runko ja juottimen kärki on kytketty siihen megaohmin vastuksen takana olevaan ESD-pisteeseen.
Kuinka moni meistä osaa rakentaa ESD-suojauksen kotiinsa harrastaessaan näitä tietokoneiden rakenteluja? Jokainen voi tietysti hankkia puolijohtavan maton ja vetää sähkökeskuksesta keltavihreiden jakotukista kevin työpisteen seinälle, merkitä sen ESD-tarralla ja kytkeä maton siihen, toistaiseksi megaohmin vastuksen läpi. Ja ranneke on oltava samassa liitoksessa, mehaohmin vastuksella sekin. Jotta rakennettava laite ei olisi eri potentiaalissa, pöydällä on myös oltava puolijohtava työalusta, kuten se lattiamattokin. Työkalujen, työtuolin, jalkineiden, työkalulaatikoston pyörien ja kaiken muunkin on oltava puolijohtavaa materiaalia. Aika talkoot siitä tulee, ja maksaakin ihan jonkin verran.
Joka tapauksessa,
älkää laittako sitä pistotulppaa pistorasiaan työn ajaksi! Jokaisen pitää ymmärtää, että sellainen ei ole minkään säännöstön mukaan sallittua, ja se perustuu juuri henkilöturvallisuuteen.
Jos staattisesta sähköstä haluaa eroon säästääkseen muistipiirejä rikkoutumiselta on käytettävä muita varokeinoja kuin pistorasian maata, josta ei voi edes tietää: onko se suojamaa vai käyttömaa, eli nollattu. Ei ole tapana näpelöidä minkään komponentin kontaktipisteitä ja kytkentäjohtimia. Staattista sähköä kehittävät vaatteet eivät ole hyviä työvaatteita. Itse olen pärjännyt kotiverstaassani yli 40 vuotta ilman elektroniikan vaurioita käyttämällä järkeä ja varovaisuutta. Työpöytä on lakkaamatonta ja maalaamatonta puuta, ei metallia eikä melamiinia tai muuta ikilevyä ja mitä muoveja niitä onkaan. Haalarien enstex kangas ei tee staattista sähköä. Juotin on "suojamuuntajalla erotettu ja ESD-suojattu" sitaateissa siksi, että se on oma tekemä sähkömiehen ratkaisu.
Työpaikalla tämä suojauskysymys on ollut ikuisessa muutoksen tilassa ja loputon kiistan aihe.
Noissa ESD-hommissakin suojamaa tuodaan sähkökeskuksesta erikseen erillistä johtoa pitkin. Itse en suosittelisi sähköverkkomaadoitusten tekemistä omin päin.
Tässä olen samaa mieltä. Käyttäkää mieluummin järkeä ja varovaisuutta.