Kirjoittaja Aihe: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin  (Luettu 73989 kertaa)

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2636
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #40 : 13.08.12 - klo:14.27 »

En oikein ymmärrä tuota kommenttia Gpartedin riippuvuuksista. Siis mitä väliä? Itse hoidan levyn järjestelyyn liittyvät operaatiot joka tapauksessa jollakin sopivalla live-levyllä, esim. Knoppixilla, jossa Gparted kaikkine riippuvuuksineen on jo mukana. Joka tapauksessahan osio, jota käsitellään, ei voi olla liitettynä järjestelmään.


Aika on kallista... Knoppix on hyvä mutta sen lataus & poltto kestää. Ja ei vättämättä käynnisty kuin VESA ajurilla, mikä tuottaa omat ongelmansa. Varsinkin jos HTPC ja näyttö ei ole "normaali". Ja miksi asentaa kymmeniä paketteja yhtä käyttöä varten? Katsoin GParted ohjelman bugit. Yhteensä 89. Siinäkin selvittelemistä - voiko käyttää. Ja tuossa esimerkissä käytin cfdisk. Se käyttää ncurses kirjastoa ja on tavallaan "graafinen" ja hyvin helppo käyttää. Jos pistää googleen cfdisk bug niin ei juuri osumia.  cfdisk tykkää kyllä jos lokaali on esim C, mikä kyllä on usein oletuksena *nix systeemissä kun kirjaudutaan roottina.

Vaikka käyttäisi sitä hienoa Gparted ohjelmaa (jos cfdisk ahdistaa) pitää ne levyt kuitenkin varmistaa. Tuossa käytin lyhintä cp -a. Ne pari kertaa kun olen  Gparted ohjelmaa käyttänyt on merkinnyt monen tunnin odottelua. Nopealla levyllä jonkun dar paketin palautus voi mennä muutamassa minuutissa. Vaikka systeemin palautus SSD-levylle. Ideaali tilannehan on se, että levyt jo valmiiksi varmistettu.


anttimr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1625
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #41 : 13.08.12 - klo:17.55 »
Gparted on oman 6 vuoden aikana kertyneen kokemukseni perusteella hyvä ja varma - esitetyt viittaukset sen epävarmuudesta tulevat mielenkiintoisesti juuri niiltä kirjoittajilta, jotka eivät sitä itse ole kertomansa mukaan useinkaan käyttäneet. Sillä voi tehdä enemmän ja eri asioita (tiedostojärjestelmien manipulointi) kuin pelkällä fdiskillä kuten ketjussa on jo mainittu. Siksi niiden paremmuuden vertailu ei ole kaikin puolin järkevää, mutta jos sitä pitää välttämättä päästä tekemään niin vertailtavat osapuolet olisivat fdisk ja toinen komentoriviohjelma eli GNU Parted. Gparted on GTK+:n perustuva edusta lähinnä Parted-ohjelman libparted-kirjastolle, josta sen ominaisuudet ja puutteet juontuvat.

Ketjun otsikkoon liittyen aloittelijoille nimenomaan suosittelisin varauksetta Gpartedin käyttämistä, mikäli vastaan tulee levyosioiden järjestelyä vaativa tilanne vaikkapa Ubuntun asentamisen jälkeen.

Hybridi-iso, joka voidaan dd:llä kopioida sellaisenaan usb-levylle, on muuten ollut tarjolla vasta Ubuntu 11.10 daily buildeista alkaen. Käynnistyslevyn luonti- GUI-työkalu tuli muistaakseni 9.04-versioissa ja sitä ennen parissa julkaisussa oli komentoriviltä live-usb-tikun tekevä ohjelma. Kun taas sitä aikaisemmin livetikun tekeminen vaati sen tapaista komentorivijumppaa, mistä tämänkertainen keskustelu leimahti alkuun.
« Viimeksi muokattu: 13.08.12 - klo:18.09 kirjoittanut anttimr »
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #42 : 13.08.12 - klo:19.07 »
...
Viimeksi yhdistin 2 kovalevyä tyylliin cp -a /mnt/levy1/* backup, cp -a /mnt/levy2/* backup, umount -a, cfdisk /dev/sdb, mkfs.xfs /dev/sdb6, mount /dev/sdb6 /mnt/uusi, cp -a backup/* /mnt/uusi.
...

Tuollaista ohjetta siivottuna, selitettynä ja tarkistettuna minä voisin omalta osaltani fanittaa.

Tämän keskustelun pointti ei ollut ollenkaan se, että pitääkö käyttää tuota vai Gparted-ohjelmaa.

Pointti oli mielestäni se, että dokumentoidaanko vain yhdellä tavalla, usealla tavalla vai ei ollenkaan.

Mielestäni kaikkien tapojen periaatteelliset hyvät puolet ja miksei myös ohjeen soveltuvuus taitojen mukaan, pitää todeta.

Tuollaisesta asiasta komentoriviohje ei ole mitenkään huono - se vain pitää kirjoittaa hyvin niinkuin kaikki muutkin ohjeet. Ei pidä aliarvioida edes vasta-alkajia - he eivät ole välttämättä tänä päivänä tyhmiä eivätkä kokemattomia IT-asioissa - he eivät vain osaa juuri Ubuntu-asioita. Mikään ei tietenkään ärsytä enempää kuin alentavasti kirjoitettu ohje ja sekoita enempää kuin ns. helppo ohje joka on täynnä epäloogisuuksia ja virheitä. Ei pidä automaattisesti ajatella että Linux-noviisi ei ymmärrä mitään komentorivistä, cp-komennosta ja tiedostojärjestelmistä - tuo on alentavaa.

Kuten sanoin mielipiteen muodostusta tarvitaan siitä mistä yleensäkään kirjoitetaan ohje. Mielestäni Gparted ohje, joka kertoo partitioiden kanssa vehtaamisesta ja on "helppona" tarkoitettu vasta-alkajalle, joka asentaa Ubuntun Windowsin rinnalle, on mielestäni melkoista väärin positiointia ja ohjeena jo lähtökohtaisesti "kamala". Kyse ei todellakaan ole triviaalista asiasta Windows-kokemuksen perusteella ja on potentiaalisesti jo tuhoisaa vasta-alkajalle. Asia näkyy olevan Canonicalin linjan mukainen, siis tuo rinnalle asennus, positioituna "kaikille", koska se on niin "helppoa" ... joten ehkä tälle ei halutakaan/voida tehdä mitään? Puhtaasti teknisesti ajatellen, Ubuntun asentaminen puhtaalle koneelle, jossa on jotakin kautta varmistettu Linux-yhteensopivuus, voisi olla positioitu "helpoksi" - koska tältä Foorumilta saa apua ... ei asia silti ole triviaali jossei raudasta ymmärrä jotakin.

Sinänsä Gparted -ohje on hyvinkin tarpeellinen, mutta silloin kun mennään partitoiden kanssa pelleilyyn, niin backup-toiminnotkin pitäisi olla mukana ja maininta siitä, että tämä ei välttämättä sovellu "tuotantokoneelle" eikä noviisille. En tiedä voiko näitä edes Gparted-ohjeessa olla riittävässä määrin?

Postimiehen komentoriviohjeessa (tai siis edellä esitetyssä ajatuksessa siitä) tämä backup-tarve oli jo otettu huomioon, joten siinä mielessä tämä ohje oli lähtökohtaisesti mielestäni mainio. Selitettynä tämä ohje antaa myös kaikki mahdollisuudet soveltaa, käyttää järkeä ja tehdä asiat turvallisesti - en tarkoita, että tämä kuitenkaan soveltuisi it-noviisille.

Joten kyse on viimekädessä ohjeiden lukumäärästä, niiden positioinnista ja laadusta.
« Viimeksi muokattu: 13.08.12 - klo:19.11 kirjoittanut Ganymedes »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4012
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #43 : 13.08.12 - klo:19.49 »
Sinänsä Gparted -ohje on hyvinkin tarpeellinen, mutta silloin kun mennään partitoiden kanssa pelleilyyn, niin backup-toiminnotkin pitäisi olla mukana ja maininta siitä, että tämä ei välttämättä sovellu "tuotantokoneelle" eikä noviisille.

Varoittelu on toki paikallaan, mutta:

(a) Levyosioiden varmistaminen ei käytännössä usein ole realistista, koska gigatavumäärissä laskettavan dataa ei välttämättä saa minnekään taliteen. Ainoa mahdollisuus edes yrittää on riittävän iso USB-levy tai -tikku, ja silloinkin tulee helposti vaikeuksia USBeilla tavallisesti olevan FAT-järjestelmän tiedostokokorajoituksen kanssa. Järkevästi toteutettu GUI-ohjelma toki ottaa tämän huomioon pilkkomalla levykuvatiedoston automaattisesti, mutta komentorivillä toimiva joutuu sen erikseen muistamaan.

(b) Melkoisen paljon Gpartedia ja vastaavia Windows-ohjelmia aikanani käyttäneenä voin väittää, etten kertaakaan ole törmännyt ongelmiin. Ohjelmavirheet ovat äärimmäisen harvinaisia; paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #44 : 13.08.12 - klo:20.07 »
...
paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)

Tuota en kiellä ollenkaan.

Komentoriviohjeiden mukana pitää olla aina riittävät varoitukset jos täydellinen noviisi niitä kuitenkin yrittää käyttää. Esim. (komento rm kirjoitettu tahallaan väärin):

"är-ämmä -r polku*", voi olla ihan hyvä komento, mutta

"är-ämmä -r polku *", on jo äärimmäisen tuhoisa, vaikka ero on "vain ihan tyhjä".

Tällä Foorumillakin monet komennot kirjoitetaan tahallaan hivenen väärin, jotta niitä ei kopioitaisi suoraan ajattelematta, esim. komennon osana "/dev/sdx1" jota tuskin on sellaisenaan olemassa.

Joo, no, jos partitioiden idioottivarma kopiointi ei oikein onnistu, niin siitä tulee sitten omat riippuvuutensa esim. rinnalleasennusdokumenttiin, mutta ei siitä sen enempää ... menee liikaa sivuun, mutta periaatteessa.

En ole varsinaisesti tarkoittanut graafisten ohjelmien (tuhoisia tai vaarallisia) virhetoimintoja, vaan, jo aiemminkin mainittua, dokumentoinnin ja neuvomisen vaikeutta, jos niiden käyttöliittymät ovat erilaisia, eri *buntu -versioissa, eri kielissä ja ohjelmien eri versioissa tai että oletusohjelmat vaihtelevat versiosta toiseen. Tästä kuitenkin selviää tekemällä riittävästi töitä ohjeistamisessa.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4012
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #45 : 13.08.12 - klo:22.55 »
Tuota en kiellä ollenkaan.

Juu, sori, jäi oikeastaan pointtini sanomatta kokonaan. Tarkoitan, että ymmärrän hyvin sitä Canonicalin asennetta, jota tunnuit kyseenalaistavan. Aina kun järjestelmää muuttavia ohjelmia käyttää, on mahdollista tuhota dataa: totta, mutta jos koneeseen haluaa Linuxin, järjestelmää on PAKKO muuttaa, koska lähtökohtaisesti Linuxiin tehdasasennettuja koneita on liki mahdotonta löytää. Varoittelu on tosin hyvästä ja vaihtoehtojakin sopii antaa.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2636
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #46 : 14.08.12 - klo:11.41 »

(a) Levyosioiden varmistaminen ei käytännössä usein ole realistista, koska gigatavumäärissä laskettavan dataa ei välttämättä saa minnekään taliteen. Ainoa mahdollisuus edes yrittää on riittävän iso USB-levy tai -tikku, ja silloinkin tulee helposti vaikeuksia USBeilla tavallisesti olevan FAT-järjestelmän tiedostokokorajoituksen kanssa. Järkevästi toteutettu GUI-ohjelma toki ottaa tämän huomioon pilkkomalla levykuvatiedoston automaattisesti, mutta komentorivillä toimiva joutuu sen erikseen muistamaan.
Minusta varmuuskopioiden teko on ihan pakollista ja levyjen nykyhinnoilla suhteellisen edullistakin. Ei ne ulkoiset levyt mahdottomia maksa ja verkostakin saa tallennustilaa. Itselläni on valokuvat kahdella ulkoisella ja sitten vielä pöytäkoneella. Koko systeeminkin välillä pistän talteen. TV-tallenteet ovat varmuuskopioinnin ulkopuolella. Musiikkikokoelma tallessa vain yhdellä ulkoisella..


(b) Melkoisen paljon Gpartedia ja vastaavia Windows-ohjelmia aikanani käyttäneenä voin väittää, etten kertaakaan ole törmännyt ongelmiin. Ohjelmavirheet ovat äärimmäisen harvinaisia; paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)

Minä taas olen saanut levyn sekaisin XP:n levynhallinnalla (onneksi oli varmuuskopioita - Norton Ghost pelasti). Tuossa pistin KDE:n Partion managerin tarkistamaan ulkoisen kovalevyn. Joku mättää - 8 min jaksoin odottaa eikä se tehnyt mitään. Lopulta piti tappaa konsolissa killall rootin oikeuksilla. sudo fsck.ext4 -f /dev/sdx taas tepsi (levy ei ollut eikä saa olla liitettynä). Levyllä on kaksi osiota. Alussa ntfs jossa muutama Norton Ghost varmuuskopio + jotain muuta pientä. Toisella ext3 osiolla taas Linux varmuuskopioita. Tarvetta olisi muuttaa osioiden kokoa, mutta en tee sitä ainakaan KDE:n työkalulla. .xsession-errors täytyy tässä Kubuntussa sivutolkulla.... Tuossa kaatumisessa varmaan syynä KDE:n 'automaattin' ja Partion managerin tappelusta samasta laitteesta? Aloittelija ei tietysti osaa poistaa moisia palveluita muistista. Kehuttua Gparted ohjelmaa en viitsi asentaa ja kokeilla selviäisikö se tuosta. Siinä sentään 89 avointa bugia..

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2636
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #47 : 14.08.12 - klo:13.22 »
...
paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)

Tuota en kiellä ollenkaan.

Komentoriviohjeiden mukana pitää olla aina riittävät varoitukset jos täydellinen noviisi niitä kuitenkin yrittää käyttää. Esim. (komento rm kirjoitettu tahallaan väärin):

"är-ämmä -r polku*", voi olla ihan hyvä komento, mutta

"är-ämmä -r polku *", on jo äärimmäisen tuhoisa, vaikka ero on "vain ihan tyhjä".

Joo, no, jos partitioiden idioottivarma kopiointi ei oikein onnistu, niin siitä tulee sitten omat riippuvuutensa esim. rinnalleasennusdokumenttiin, mutta ei siitä sen enempää ... menee liikaa sivuun, mutta periaatteessa.

En ole varsinaisesti tarkoittanut graafisten ohjelmien (tuhoisia tai vaarallisia) virhetoimintoja, vaan, jo aiemminkin mainittua, dokumentoinnin ja neuvomisen vaikeutta, jos niiden käyttöliittymät ovat erilaisia, eri *buntu -versioissa, eri kielissä ja ohjelmien eri versioissa tai että oletusohjelmat vaihtelevat versiosta toiseen. Tästä kuitenkin selviää tekemällä riittävästi töitä ohjeistamisessa.

är-ämmä -r  virheet ovat klassikoita. Pahimmassa tapauksessa saa koko levyn ja myös liitetyt levyt tyhjiksi.

Gentoon ja Arch Linuxin ohjeistus on hyvää. Löytyy ohjetta vaikka mihin ja yleensä komentorivi pohjaisena. Usein haeskelen sieltä. On Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu.. joilla erilaiset työpöydät. Systeemin muuttamiseen tarvitaan aina root-oikeudet. Yksi Linux sääntöjä oli ainakin itse aloittaessani, että roottina ei ajeta X-ohjelmia. Roottina ei kirjauduta X:ään. Muistaakseni Red Hatissa kun moista yritti ruutu meni punaiseksi ja varoituksia tuli siinä määrin, että ymmärsi lopettaa. Niistä ajoista tietoturva on mennyt löysempään suuntaan. sudo on kuitenkin hieman eri kuin root. su on eri kuin su -.

Annan esimerkkinä vielä tuon levyn kopioinnin. Levyt näkyvät Ubuntussa usein hassuina numerosarjoina /media kansion alla. Jos noudatetaan sääntöä ja ei X ohjelmia, niin tehdään komentorivillä. df -h antaa levyjen laitenimet ja liitospisteet. Jos kohdelevy ja lähdelevy näkyy listassa niin helppoa - ei tarvitse tehdä levy liitoksia. Oletetaan että kohde on iso ulkoinen levy vaikka ext3 tiedostojärjestelmällä. Tehdään vaikka sille oma kansio. sudo mkdir /usb_levyn_liitospiste/vanhalevy. Nimen voi valita vapaasti. Sitten itse kopiointi menee näin
sudo cp -ax /media/lähdelevyn_liitospiste/* /media/usb_levyn_liitospiste/vanhalevy

a optio kopio tiedostojen oikeudet, linkit, alihakemistot, päivämääräleimat ym. On lyhenne monesta eri optiosta. Mutta tuolla menee vaikka koko systeemi käynnistyslataajaa lukuunottamatta.

x optio on valinnainen. Se estää lähdelevyyn liitettyjä levyjä kopioitumasta, jos niitä mahdollisesti on.

Ei minusta mitenkään käsittämätöntä, hankalaa tai vaikeaa. Linux komentojen syntaksi on komento optiot parametrit. Tässä tapauksessa cp -a lähde kohde. Jos kopioidaan oma kotikansio, niin sudo ei ole tarpeen. sudo kuitenkin varmistaa, että kaikki tiedostot ja linkit ym. kopioituu.

jos haluaa varmistaa, että homma meni putkeen, niin sitten diff -r /lähde/* /kohde/ , niin tuo vertaa kaikki tiedostot keskenään.

Vaihtoehtoisia tapoja on monia. Joista rsync käytetyin, jolla homma sujuu vaikka verkon yli. Mutta rsync ohjelman manuaali on pitkä ja monimutkainen, joten jätetään se tässä.

Vinkki
jos kansion nimi on pitkä esim hassu nrosarja
a) sen voi kopioidat df -h tulosteesta
b) komentotulkki täydentää nimen kun painaa 'tab' nappulaa. 4 ekaa merkkiä riittää usein.
c) 'tab' täydentää myös komentoja. Tiedoksi. Ei auta cp komennossa ;D



Edit. pari typoa lisätty vinkit.
« Viimeksi muokattu: 14.08.12 - klo:13.34 kirjoittanut Postimies »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4012
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #48 : 19.08.12 - klo:15.07 »
Minusta varmuuskopioiden teko on ihan pakollista ja levyjen nykyhinnoilla suhteellisen edullistakin.

Ehdottomasti, ja sitä pitäisikin suositella joka välissä – siis tiedostojen varmuuskopiointia, ei osioiden, jota tuolla aiemmin tarkoitin. Linux-järjestelmät ovat sentään niin nopeita asentaa, että itsekin olen usein kerennyt saman päivän aikana kokeilla samalla koneella usempaa distroa.

Minulla koko omien tiedostojen puutani synkataan Unisonilla kaikkien koneitteni välillä, ja lisäksi olen ostanut SpiderOakista lisätilaa samojen koneiden synkkaamiseksi sinne.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2636
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #49 : 19.08.12 - klo:16.43 »


Ehdottomasti, ja sitä pitäisikin suositella joka välissä – siis tiedostojen varmuuskopiointia, ei osioiden, jota tuolla aiemmin tarkoitin. Linux-järjestelmät ovat sentään niin nopeita asentaa, että itsekin olen usein kerennyt saman päivän aikana kokeilla samalla koneella usempaa distroa.
Kyllä minä kopsaan systeemin myös. Omat viritelmät esim TV.kortin osalta vievät aikaa.
Kokeile Gentoota. Veikkaan että päivä ei riitä. Ehkä sit jos alottaa aamulla ja lopettaa aamulla.
Ja taukoja ei sit pidetä ;D. Kyllähän Ubuntun nyt asentaa alle tunnissa.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4012
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #50 : 19.08.12 - klo:18.53 »
Linux-järjestelmät ovat sentään niin nopeita asentaa, että itsekin olen usein kerennyt saman päivän aikana kokeilla samalla koneella usempaa distroa.
[...]
Kokeile Gentoota. Veikkaan että päivä ei riitä. Ehkä sit jos alottaa aamulla ja lopettaa aamulla.
Ja taukoja ei sit pidetä ;D. Kyllähän Ubuntun nyt asentaa alle tunnissa.

Gentoo lieneekin ainoa distro, jota ei saa järkevästi pystyyn tunnissa. Jopa Archinkin saa – tai sai ainakin AIF:n aikana, sen jälkeen ole kokeillut ::)
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2636
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #51 : 19.08.12 - klo:21.58 »

Gentoo lieneekin ainoa distro, jota ei saa järkevästi pystyyn tunnissa. Jopa Archinkin saa – tai sai ainakin AIF:n aikana, sen jälkeen ole kokeillut ::)

Varmuuskopiosta saa alle tunnin pystyyn. Ja kopioitua talteen alle tunnin. Jo kernelin kääntäminen on sellainen rasti ruutuun tehtävä että kokemattomalta menee siinä jo tunteja. Jos tavoitteena saada sopivan laiha nopeasti käynnistyvä kerneli. Jos taas kääntää kaiken niin siinä menee hitaalla koneella toista tuntia. Sen ajan voi käyttää dokumentaation lukemiseen. Ja jos make.conf tiedostossa joku vika niin saa aloittaa alusta. Sopivaa vaikka pitkänäperjantaina ja hyvin opettavaista. Ei todellakaan sovi aloitelijalle.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #52 : 20.08.12 - klo:10.16 »
Niin ... en oikein enää tiedä mikä tuo pointti oli tuossa kommentissa että varmuuskopioita ei saa otetuksi?

Tässähän oli oikeasti puhetta rinnalleasennuksesta ja silloin siitä, että Windows-järjestelmästä pitää saa sellainen backup että sen saa asennettua uudestaan jos se menee pilalle. Tämähän on välttämätöntä, jos kerran jo asennettujen osioiden kanssa pitää ruveta pelleilemään.

Backuppien teko on yksi vaihtoehto. Itse en koskisi pitkällä tikullakaan järjestelmään, johon minulla ei ole asennusmedioita, enkä näin ollen tarvitse mitään backuppeja osioista, mutta varmaan joku muu tarvitsee.

a)
Se, että "usb-levyjä" tai jotain muita levyjä "ei voi hankkia", ei ole mikään syy jättää backuppeja ottamatta. Se on vain selitys huonolle toiminnalle. Selitys ei ole mikään syy.


b)
Vai oli tarkoitus sanoa, että tällainen osioiden backuppien kanssa pelaaminen, menee aloittelijan osaamisen ulkopuolelle? Siitä olen kyllä samaa mieltä, yleensä näin on. Siinä mielessä on sääli, jos tällainen osaaminen "on pakollista" Ubuntun takia. Oikeastihan se ei sitä ole, vaan se "on pakollista" samalla koneella olevan Windowsin takia. Ostaa Linux-yhteensopivan koneen ja asentaa siihen Ubuntun - on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin Windowsin asentaminen ... tosin toimiva esiasennus, joita toki monella nykyään on, ei ole vaikeaa sekään (jos unohtaa virustorjunnat, palomuurit, toimisto-ohjelmat, mediaohjelmat, lisälaitteet ajureineen ja varusohjelminee ja kaikki muutkin jotka vievät aikaa ja vaativat omat osaamisensa). Linux-yhteensopivassa koneessa voi hyvin olla Ubuntu tai joku muu jo valmiiksi asennettuna, koska lisenssiehdot eivät sitä mitenkään rajoita ... joten Linux olisi tässä mielessä vielä paljon helpompi.


c)
Mitä tulee itse datan backuppeihin niin siitä varmaan kaikki ovat yhtä mieltä, että siihen pitää hankkia levytilaa eikä datan varmistaminen ole lähtökohtaisesti mitenkään hankalaa. Tämä pitää joka tapauksessa osata - tavalla tai toisella, osata itse tai ulkoistettuna - jos kerran tietokoneita käyttää. Joten tämä ei ole erityisesti Ubuntu asentamiseen, teki sen miten hyvänsä, liittyvä ongelma.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4012
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #53 : 20.08.12 - klo:11.52 »
Niin ... en oikein enää tiedä mikä tuo pointti oli tuossa kommentissa että varmuuskopioita ei saa otetuksi?

Siis minun pointtini? Se, että olen itsekin – vaikken ole mikään nyypiö enkä sormi suussa ensimmäisen tietokoneongelman edessä – ollut tilanteessa, jossa gigatavuluokan varmuuskopion ottaminen on ollut oikeasti mahdotonta, koska mitään sopivaa tallennusvälinettä ei ole ollut käsillä eikä päivän–parin varoitusajalla saatavissakaan. Tosin sitten niiden päivien USB-tikkujen koot ovat rajusti kasvaneet, mutta silti.

Lainaus
Tässähän oli oikeasti puhetta rinnalleasennuksesta ja silloin siitä, että Windows-järjestelmästä pitää saa sellainen backup että sen saa asennettua uudestaan jos se menee pilalle. Tämähän on välttämätöntä, jos kerran jo asennettujen osioiden kanssa pitää ruveta pelleilemään.

Nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että koneen mukana tulevaan Windowsiin ei myydä asennuslevyä vaan koneen kiintolevyltä löytyy palautusosio. Jollei sitä jyrää yli, järjestelmän saa sieltä kyllä palautetuksi. Omat tiedostot taas pitää totta kai osata varmuuskopioida – sehän nyt pätee missä järjestelmässä ja tilanteessa vaan.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #54 : 20.08.12 - klo:18.45 »
Nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että koneen mukana tulevaan Windowsiin ei myydä asennuslevyä vaan koneen kiintolevyltä löytyy palautusosio. Jollei sitä jyrää yli, järjestelmän saa sieltä kyllä palautetuksi. Omat tiedostot taas pitää totta kai osata varmuuskopioida – sehän nyt pätee missä järjestelmässä ja tilanteessa vaan.

Syystä tai toisesta noissa tilanteissa partitioita on pitänyt muutella tai partitioiden tyyppiä muutella - ainakin tuollaista on kyselty.

Eihän siinä mitään jos on varmuuskopiot JA osaa olla huolellinen tai jotain. Myös palautusosiosta jos ei kuitenkaan ole huolellinen tai jos levy kuitenkin tilttaa tässä tilanteessa ... varmuuden vuoksihan niitä varmuuskopioita otetaan. Tai sitten pitää ottaa kalkuloitu riski ... tosin eihän se vasta-alkaja osaa tätä riskiä kalkuloida.

JA5U

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 462
    • Profiili
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #55 : 29.08.15 - klo:09.42 »
Nuo stickyn linkit pitäisi päivittää. Ei löydy enää.
Toki, Linux.fissä olisi voitu luoda redirectit.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11470
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Aloittelijoiden alueen sticky-ketjut & kommentit niihin
« Vastaus #56 : 29.08.15 - klo:10.49 »
Nuo stickyn linkit pitäisi päivittää. Ei löydy enää.
Toki, Linux.fissä olisi voitu luoda redirectit.

Korjasin. Kiitos huomautuksesta, jos tuolla on muita toimimattomia, niin niistäkin sopii mainita.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.