Kirjoittaja Aihe: Perus Linux-kotipalvelin helposti? Amahi, Openfiler,FreeNAS,Zentyal yms?  (Luettu 16423 kertaa)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Ajattelin vihdoin laittaa tuon pikku NUC:n kotiverkkoon ja vähentää hiukan "pääpalvelimen" käyttöä virrankulutuksen takia.

Eli ajattelin pikaisesti Ubuntu 14.04 Server asennusta, mutta kyllä se vain pakko on sanoa, että laiskuus iskee ensimetreillä. Kunnollisia ja ennen kaikkea ajantasaisia ohjeita ei oikein meinaa löytyä ja se työn määrä... Huhhuh. Ei huvittaisi selailla viikkoa man-sivuja. Järki käteen kotikäyttöä ajatellen..

Mutta näitä semi-valmiita pakettejahan on vaikka kuinka älyttömästi. Mutta mitkä niistä mahtaa olla hyviä? Niistä kaipaisin kokemuksia.

Muutama asia mitkä on käytännössä pakko saada toimiin
- Disk pooling ja helpolla. Ei mitään raid viritystä tähän käyttöön ja ihan rehellisyyden nimissä, niin päätteestä konffattavana ei kuulosta ollenkaan hyvältä. Amahi kait tukee ainakin jotenkin?
- Samba jaot eri käyttäjille salasanalla ja quotan kanssa.
- Helppo headless valvonta kotiverkosta.
- Helposti valvottava tiedostojen synkronointi pääpalvelimeen, tai no tosin tämän voi kyllä toteuttaa aika nätisti pääpalvelimelta toiseen suuntaan.

Jotain mikä voi tulla tarpeeseen.
- Tulostus ja asiakirjaskannerin skannaukset "headlessinä" tietysti. Voi olla aika vaikea toteuttaa.
- Mediastreamaus DLNA
- Videovalvonta tuki olisi varsin jees.


Zentyalin olikos 3.2 versio oli muuten ihan ok, mutta jostain syystä sen moduulit ei ollut omien kokemuksien mukaan kovin vakaita pitkällä juoksulla.

Juuri tutkailen Amahia, josta näytti löytyvän paljon todella lyhyitä arvosteluita, miksi se on hyvä, mutta oikeita käyttäjämielipiteitä ei tunnu löytyvän mistään  ???

*Lisäys Amahista*
Vähän palautetta tästä hienosta Amahista. Sanotaan nyt nätisti, että tuon kehittäjät saa olla tyytyväisiä, etteivät ole näköpiirissä. 6h taistelun jälkeen tiivistetysti. Siinä on pahoja UEFI ongelmia, jotka tulee yllättäen _kesken_ tiedostojen asennuksen vastaan, ei ole muuten vielä ikään tullut moista vastaan. Sen udev on määritelty niin päin just sitä kuin vain on mahdollista. Jos verkkokortti ei ole eth0 niin kannattaa unohtaa välittömästi. Todella miellyttävää että asennuskoodia aletaan asennuksen ihan lopussa kysymään ja virheilmoituksena tyrkytetään väärää koodia. Ei mainitaa siitä, että kurainen asennus skripti hakee sitä eth0:aa eikä löydä sitä. Tämähän on todella helposti arvattavissa jos järjestelmä hakee netistä päivitykset muuten asennuksen yhteydessä?! No vika löytyi hermoromahduksen partaalla, vain huomatakseni että asennuksen jälkeen se samba minkä piti mainosten mukaan toimia täydellisesti ei näy edes koko verkossa, vaikka etänä selaimen kautta kaikki näytti toimivan ihan ok. Viimeisenä niittinä tuossa roskakasassa ei toiminut edes plugarit lainkaan. Kiva asentaa etänä ja selain alkaa sovelluksen käynnistyksessä linkkailemaan virhettä johonkin todella käpyiseen vianhaku sivulinkkiin.

Tämä on just tätä Linuxien parhautta. Kaikki on periaatteessa täydellistä, mutta konffaaminen on täyttä sitä itseään. En suosittele Amahia KELLEKÄÄN  >:(

Noh, seuraavaa siirtoa miettimään..
« Viimeksi muokattu: 16.11.14 - klo:01.18 kirjoittanut qwertyy »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Laitetaanpa uudelle viestille, eli ratkaisu on ehkä löytynyt. Eli koneessa on nyt OpenMediaVault.
http://www.openmediavault.org/

Huonoa:
- Jälleen kerran asennusmedia ryssitty. Tässä on se vikana, että asennuksen aikana eth0:lle ei saa missään nimessä tulla dhcp:tä päälle. Jos tulee niin asennus menee melkein loppuun ja kaatuu siihen, että repoja ei muka löydy mistään. Tässä on siis se kiva aloittelijaystävällinen pikku feature, että Debian pohjainen pääteasennin tietysti yrittää repäistä dhcp:n automaagisesti käyttöön. Ilman verkkoyhteyttä asennus ei myöskään onnistu lainkaan. Eli virheen tullessa esiin pitää palata asentimessa taaksepäin ja määritellä sitten manuaalisesti staattinen osoite ja mennä taas eteenpäin asentimessa. Hetkisen sai taas tuotakin ihmetellä, että mikä nyt taas.

Hyvää:
- Varsin selkeä täydellinen GUI-hallinta. Noin puolen tunnin käytön jälkeen tuntui, että kaikki tarpeelliset ominaisuudet on löytynyt.
- Kevyt. Tarkkoittaen siis sitä, että tämä on merkittävästi parempi vaihtoehto pieneen kotipalvelinkäyttöön vrt. FreeNAS ja kumppanit, joille suositellaa mm. 8Gt keskusmuistia ja mieluiten ECC:llä. Lue: Palvelimen hinta alkaa olla varsin korkea raudan suhteen.
- Tiedostojärjestelmä, eli käyttää ext4:sta, mistä on kotikäyttäjätasolla aika paljon hyötyä jos törmää ongelmiin.
- Näyttää löytyvän plugareita ihan kohtuullisesti, eli dlna:t yms. taitaa saada toimiin aika helpolla.
- Käyttäjä quota tuki. Kukapa haluaisi monen käyttäjän laitteessa, että yksi käyttää kaiken tilan ja loput nuolee näppejään.
- Loistavat statistiikat ja lokit. Todella luettavassa muodossa prossu, muisti, kiintolevynkäyttö jne. graafeina tunneittain, päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja vuosittain out-of-box.

Jos tämä osoittautuu vakaammaksi kuin Zentyal, niin suosittelen kyllä erittäin lämpimästi jos haluaa tehdä ensimmäisen suhteellisen hyvin hallitun verkkonassin.

Webbihallinta näyttää kutakuinkin tuolta.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Hmm FreeNas taitaa hyödyntää ZFS:ää jos oikein muistan. Juu se tykkää muistista jos siinä on mm. se deduplication ominaisuus päällä, mutta ei se muuten ole mitenkään mahdottoman syöppö, tässä esimerkkinä oman samaa tiedostojärjestelmää käyttävän PC-BSD asennukseni muistituloste (top tuloste), selain päällä, KDE alla, ja musiikintoisto päällä:
Mem: 585M Active, 1087M Inact, 2099M Wired, 4372K Cache, 19M Buf, 4082M Free

Sinänsä ZFS:än komennot ovat helppoja oppia, ja aputoiminnot neuvovat ihan kohtuullisesti, ja dokumentaatiokin on saatavilla.

Plus snapshotit yms. ovat käteviä datan säilyttämiseksi. On miten on, ext4 vain on paljon vanhanaikaisempi systeemi, ZFS ja BTRFS ovat todella paljon laajempia ominaisuuksiltaan.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Hmm FreeNas taitaa hyödyntää ZFS:ää jos oikein muistan.
Tuon käytöstä FreeNAS-ympäristössä löytyy melkoisen paljon varoituksia ympäri nettiä. Ei sinänsä ZFS:n vika, vaan kehittäjien, koska ovat tehneet siitä ilmeisesti tietyissä tilanteissa lähes täysin yhteensopimattoman muiden BSD-järjestelmien kanssa.

Lainaus
On miten on, ext4 vain on paljon vanhanaikaisempi systeemi, ZFS ja BTRFS ovat todella paljon laajempia ominaisuuksiltaan.
On varmasti, mutta minusta se ei lähellekään aina ole huono asia. Tietysti OMV tukee kyllä muitakin järjestelmiä kuin ext4. Tuohan on yksi asioista miksi OMV on ilmeisesti irtautunut FreeNAS:sta. Käsittääkseni niissä on myös merkittäviä huonoja puolia ja FreeNAS:sta löytyy huolestuttavia ketjuja, joissa vakuuttavan oloisissa rautaratkaisuissa on ilmeisesti lopullisesti hävinnyt tietoa epävakauden takia, vaikka niin ei helposti pitäisi käydä. Tosin suurin osa näistä on tainut sisältää sen, että nas:lla on yritetty tehdä samalla jotain muutakin kuin tiedostojen varastointia/siirtoa, joka tietenkin lisää ongelmamahdollisuuksia rajusti.

FreeNAS on siis ihan ok, olen sitä jonkin aikaa käyttänytkin enkä itse kyllä törmännyt ongelmiin sen kanssa. Mutta kaipasin nyt tuohon pikkukoneeseen Linux-pohjaista helppoa ratkaisua. Siinä tuo minusta onnistuu varsin hyvin Debian pohjaisuuden takia ja itseasiassa tuossa on oletuksena toiminnallisuutta aika paljon enemmän kuin FreeNAS:ssa. Ja FreeNAS on kuitenkin sen verran resurssisyöppö, että en kehtaisi väittää sen soveltuvan siihen koneeseen x josta voisi tehdä kotiserverin.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Aivan. Hmm käsittääkseni FreeNAS on ixSystemsin tuotoksia, saman firman joka löytyy PC-BSD:n taustalta. Eli alla ilmeisesti on erinäisillä skripteillä viritelty FreeBSD. FreeBSD:kin tukee zfs:ää jopa juuritiedostojärjestelmänä, mutta ei tosiaan oletuksena (vaatii kikkailua siinä missä Linuxkin senhän saa kanssa tukemaan samaan tapaan).

Lähinnä vaan mietin mitkähän mahtavat olla FreeNassin oletukset sen zfs:än kanssa. Sen kun saa halutessaan melko keveäksi, mutta sitten taas sopivin asetuksin tolkuttoman raskaaksi.

Sinänsä kiintoisa systeemi sulla, joskus miettinyt itsekin että pitäisikö joku vanhempi nurkissa lojuva koneprojekti kasata palvelimeksi, tykötarpeita kyllä olisi...(Core2 ikäluokan rautaa muisteineen jne...)
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Jonkinlainen kotipalvelin oli lähes pakko olla käytännöllisyyden takia. Useita koneita ja muutamilla tulee kokeiltua eri distroja jne. Alkoi yksinkertaisesti hajoaan tiedostot käsiin, kun tuli kopioitua tiedostoja eri koneille ja muokattua sitten joitain tiedostoja. Muutaman kerran huomasin, että vahingossa tuli poistettua tiedostoja lopullisesti ajatuksissaan. Eikä oikein ollut mielekästä yrittää synkronoida koneita toistensa välillä tai siinä pitäisi olla aika säntillinen kuri miten sitä toteuttaisi. Yksi ongelma oli myös lukuisat muistitikut ja irralliset kiintolevyt. Sitten kun alkoi olla niitä oikeasti tarpeellisia tiedostoja kuten ostettuja sovelluksia, musiikkia jne. sekaisin näillä medioilla, niin soppa alkoi olla aika hyvä.

Ärsyttää muuten aika kovin, kun vahingossa poistaa tuollaisen mukamas "vanhan" kansion ja myöhemmin tajuaa, että sehän olikin se uusin versio kun ei tiedostoja enää löydy. No onneksi on löytynyt esim. musiikista vielä toistaiseksi audio cd:t, mutta korpeaa kyllä alkaa rippaamaan uudelleen tyyliin kymmentä musiikkilevyä ja tekeen niihin tägit yms. Joskus on tullut vielä poistettua vahingossa joitain cad piirustuksia yms. joihin on saattanut tärvätä aikaa tunti tolkulla.

Hyvin nopeasti päädyin siihen, että on korkea aika tehdä oma kotipalvelin. Siitäkin tulee luonnollisesti tehtyä täydellinen kopio yksittäiselle isolle usb-kiintolevylle säännöllisesti, jota en käytä koskaan muuten, eli pelkästään varmuuskopiona ja muuten aina irti.

Hirmuinen homma kyllä yrittää kategorioida tiedostot palvelimelle, siis poislukien nämä perus kuvat,videot,musiikki jaot, vaan esim. retroiluun sopivat apuohjelmat yms. jotka on tullut jemmattua, joita ei enää meinaa netinsyövereistäkään löytää jos hukkaa ne. Tosin kun ajattelee hyötyä, niin sitä viitsii kyllä välillä aina jatkaa. Tuntuu kyllä olevan vähän sellainen ikuisuusprojekti. Kunhan nyt vain malttaa olla tekemästä "muistikortti x" kansioita palvelimelle, että se pysyy selkeänä  :D

Jos joku tunnistaa vähänkään oireita yllämainituista, niin suosittelen todella lämpimästi tarttumaan ongelmaan ajoissa :)

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Lainaus
Ärsyttää muuten aika kovin, kun vahingossa poistaa tuollaisen mukamas "vanhan" kansion ja myöhemmin tajuaa, että sehän olikin se uusin versio kun ei tiedostoja enää löydy.

Yksi kätevä "lisävaruste" johon olen mieltynyt ja jonka olen lisännyt jo aika moneen omaan koneeseen: "rsnapshot".  Kun käytettävissä oli noita usb-levyjä mitkä saa virtansakin usbista niin olen ripustanut noita tarpeen mukaan ja asentanut/konffannut rsnaphotin.  Löytyy edellisten päivien kaikki kotikansion tiedostot varakopiona ja saa tuohon tiiviimmänkin syklin jos on tarve.  Toimii erinomaisesti omia aikojaan yksittäisen koneen ajastettuna backuppina ilman että tarvitsee itse huolehtia mistään, "cron" hoitaa asian.  Ja jos tarve on niin varmistaa vaikka verkon kaikki palvelimet SSH: n yli yhdelle koneelle mutta asennus / asetusten tekeminen on toki monimutkaisempi tuossa.
Tuon rsnapshotin ilo on siinä että kun menet selaamaan varmuuskopiotasi se näyttää aivan samalta kuin olisit alkuperäisessä hakemistopuussa ja tiedostot samoissa paikoissa.  Kaikki tuo siis suoraan systeemistä ilman että tarvitaan mitään purkuohjelmia katseluun tai purkamiseen. Hakemistot / tiedostot ovat sellaisenaan varmuuskopiossa mikä tekee käytön käteväksi mutta tilaa täydelliseen päivittäiseen kopioon kuluu silti vähän sillä muuttumattomat tiedostot ovat talletettu kovalinkkeinä.   Siitä vain "cp": n avulla  tai tiedostoselaimessa paluttaa mitä tarvitsee ja sen päivän versiona kuin haluaa.
Hyvä ohjelma, suosittelen varauksetta ajastettujen varmistusten tekoon toiselle levylle (sisäinen tai usb).

« Viimeksi muokattu: 18.11.14 - klo:12.24 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Tuossa "vanha kansio" hommassa zfs on kätevä. Itsellä on PC-BSD:n puolella automaattinen varmistus. Se ottaa joka päivä klo 19:00 "snapshotin" kotikansiosta. Levytilan käyttöä pystyy säätämään säilytettävien snapshottien määrää rajoittamalla. Jos nyt sitten mokaa ja hävittää jonkin kansion, niin ei muuta kuin palautus vaan.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
itselläni tuli eteen  päivittää nykyinen serveri (perus debian atomilla ja 1,5TB raid1 levyllä) levytilan huvetessa. emolla ei enempää sata paikkoja.
onko kokemuksia nas4freestä?
tuohan on kaiketi freenas pohjainen tai siitä irtauduttu, muistelin että freenas olisi muuttunut maksulliseksi.ilmeisesti ei sitten kuitenkaan..
mutta nämä puheet zfstä alkoi nyt hirvittämään :)
nas4free kiinnostaisi senkin takia että siihen saisi ilmeisesti virtualboxin johon voisin virtualisoida lähes kaikki nykyiset toiminnot (posti,apache,mysql, nfs,yms).
vaatimuksia ei oikeastaan ole kuin laajennettavuus levyjen suhteen helposti kun ei tästä kulutuksesta näytä loppua tulevan :)
« Viimeksi muokattu: 21.01.15 - klo:13.14 kirjoittanut pumo »

Pjotor

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 291
    • Profiili
Lainaus
Some users assume that NAS4Free is a “fork” of FreeNAS. This is absolutely NOT the case.

NAS4Free is the direct continuation of the original FreeNAS code that was under development from 2005 till 2011 under the name FreeNAS.
http://wiki.nas4free.org/doku.php#technology

Itsellä ollut käytössä sisäverkossa vuodesta 2008 freeNAS... ehkä jatkossa tulossa päivitys joko tuohon NAS4freehin tai ketjussa suositeltuun OMV:hen. Kunhan aikaa taas löytyy...  ;)
Ohhoh!

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
Taidan päätyä kuitenkin valmiiseen ratkaisuun raudan suhteen HP microserver
https://tietokonekauppa.fi/product/156493/
Ja siihen nas4free ja tarpeellinen määrä levyjä zfsllä varustettuna.
Josko tuo vääntäisi virtualboxilla yhden debianin..
 Varmistukset (lähinnä kuvat)  joko asus rt66n perässä olevaan usbi levyyn tai nykyisen serverin väännän toiseksi nas4freeksi ja wakeonlanlla ylös tai ajastettuna.

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
tähän liittyen vai meneekö väärään aiheeseen(?)
pari kysymys ZFSstä:
1. kannattaako se tehdä raidilla (z) vai ilman ? ja jos raidilla niin monella levyllä minimi että on varmistettu ettei mitään katoa? tuohon microserveriin saa ainakin 4 levyä ilmeisesti 6. yhteis koko 2-4TB.
2. ZFS on vielä sen verran uusi että jos sieltä joku levy hajoaa niin onko koko pooli menetetty ?

data on siis kuvia (jpg,raw) ja suurimmaksi osaksi satelliittiiboxin tallenuksia (ts/mpg) , jokunen mp3 ja sitten tulisi virtualisoitu debian sqllineen.
ja voihan tuossa käyttää mirroia vaikka osalle dataa (kuville ja dokumenteille)
kuvat nyt on lähinnä tarpeen olla varmassa tallessa ja tuo serveri. nykyisessä ympäristössä olen ajanut raid1:llä ilman ongelmia ja data kaikki (boxin tallennukset ja kuvat) on yhdellä osiolla.
pitäisikö virtuaalille peräti laittaa pari ssd levyä raidiin?

nas4free valinta piti olla varma, mutta eilen lueskelin että freenassiinkin saisi virtualboxin jailin alle..
ja ideoin päissäni että nykyisen serverin valjastan vielä backup serveriksi joka on sammutettuna wakeonlanilla ylös esim kerran viikkoon ja sitten alas.

varmistettava data tulee olemaan ainoastaan nuo kuvat ja pöytäkoneen dokumentit, joten en näe tarpeelliseksi laittaa ZFSsää sitä varten eli rsyncillä pelkästään eli sama onko siinä vaikka freenas/nas4free/debian.
« Viimeksi muokattu: 26.01.15 - klo:13.48 kirjoittanut pumo »

Mistofelees

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 641
    • Profiili
Ajattelin vihdoin laittaa tuon pikku NUC:n kotiverkkoon ja vähentää hiukan "pääpalvelimen" käyttöä virrankulutuksen takia.

Eli ajattelin pikaisesti Ubuntu 14.04 Server asennusta, mutta kyllä se vain pakko on sanoa, että laiskuus iskee ensimetreillä. Kunnollisia ja ennen kaikkea ajantasaisia ohjeita ei oikein meinaa löytyä ja se työn määrä... Huhhuh. Ei huvittaisi selailla viikkoa man-sivuja. Järki käteen kotikäyttöä ajatellen..

Minä taas en ole jaksanut rämpiä noiden valmiiden pakettien manuaaleja läpi.
Aikoinaan kokeilin muutamia, mutta törmäsin aina rajoituksiin, joiden kiertämiseen taas kului aikaa ja ruutia.
Olen kehitellyt omaa ratkaisuani kohta 30 v. Aluksi C64:n päälle ja siitä monen mutkan kautta nykyiseksi rakennelmaksi, jossa nippu erillisiä hajasijoitettuja palvelimia hoitaa levypalveluni. Scriptejä ja aktiivisia www-sivustoja on suhteellisen vähän, muutamia kymmeniä. Passiivisia www-sivuja on tietenkin tullut kirjoiteltua ja generoitua automaattisesti satoja ellei tuhansia.

Kukin omalla tavallaan omien tarpeidensa mukaan.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Taidan päätyä kuitenkin valmiiseen ratkaisuun raudan suhteen HP microserver
https://tietokonekauppa.fi/product/156493/
Ja siihen nas4free ja tarpeellinen määrä levyjä zfsllä varustettuna.
Josko tuo vääntäisi virtualboxilla yhden debianin..
 Varmistukset (lähinnä kuvat)  joko asus rt66n perässä olevaan usbi levyyn tai nykyisen serverin väännän toiseksi nas4freeksi ja wakeonlanlla ylös tai ajastettuna.

Itselleni tulee kotiin Lenovo ThinkServe TS140 ja siihen Verbatim 4 kpl 2T levyt Raidiin:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/3918/dxqqk/Lenovo-ThinkServer-TS140-E3-1225-4Gt-500Gt-DVDR-280W-tor
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/15695/dqkjk/Verbatim-2-TB-SATA-6-Gb-s-7200-RPM-64MB-3-5-kovalevy-SATA-li

RAID5: llä pitäisi jäädä noin 6T käyttöön tuosta 8T kokonaistilasta.
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
Nojopas.olisinpa aikasemmin tuosta lenovosta tiennyt. Ehdin jo tilaamaan microserverin, tosin verkkokaupqsta kun tietokonekaippa nosti hintaa satasella.
Tosin eipä tuo lenovo olisi kaappeihini mahtunut..
Onko nuo verbatimit mitennluotettavian en olee moisiin koskaan törmännyt..

Olen viikonlopun pähkäillyt millä ne levyt laittaisi mutten osaa päättää.. ZFS joka tapauksessa.mutta onko se oikea mirror, raidz vai peräti raidz2. 2Tb riittää tällä erää mutta toki laajennusvara pitäisi saada..
Tuosta raidz (5) varoiteltiin ettei suositella. Ei siinä tosin eroa ole nykyiseenkään joka kestää vain yhden levyn hajoamisen.
Testailin virtualboxissa molempia nas4freetä ja freenassia ja kyllä nas4free vajaammasta tuesta huolimatta on valintani. Aika sekava se freenas..

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Nojopas.olisinpa aikasemmin tuosta lenovosta tiennyt. Ehdin jo tilaamaan microserverin, tosin verkkokaupqsta kun tietokonekaippa nosti hintaa satasella.
Tosin eipä tuo lenovo olisi kaappeihini mahtunut..
Onko nuo verbatimit mitennluotettavian en olee moisiin koskaan törmännyt..

Olen viikonlopun pähkäillyt millä ne levyt laittaisi mutten osaa päättää.. ZFS joka tapauksessa.mutta onko se oikea mirror, raidz vai peräti raidz2. 2Tb riittää tällä erää mutta toki laajennusvara pitäisi saada..
Tuosta raidz (5) varoiteltiin ettei suositella. Ei siinä tosin eroa ole nykyiseenkään joka kestää vain yhden levyn hajoamisen.
Testailin virtualboxissa molempia nas4freetä ja freenassia ja kyllä nas4free vajaammasta tuesta huolimatta on valintani. Aika sekava se freenas..
Hintaeroa tuon Lenovon ja HP: n välillä on vain hieman päälle satasen.  Nykyisellään tuo HP olisi ollut riittävä pelkäksi kotipalvelimeksi mutta Lenovossa on tehokkaampi CPU, enemmän muistia sekä vielä 500G levy mukana mikä houkutteli maksamaan lisähinnan.  Pitäisi suorituskyvyn puolesta toimia ihan mukavasti. Tuon levyn voin käyttää jossain toisessa koneessa kun laitan isommat levyt tähän.
Lueskelin käyttäjien kommenteista että "Verbatim" 2T levyt ovat oikeasti Toshiban DT01ACA200 levyjä.  Toshiballa on hyvä maine vikatilastoissa ja hintakin on kohdallaan.  Tuolla niitä käyttäjien kommentteja on:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/15695/dqkjk/Verbatim-2-TB-SATA-6-Gb-s-7200-RPM-64MB-3-5-kovalevy-SATA-li#product-reviews

RAID5 vastaan RAID6
RAID on loistava keksintö siinä mielessä että käyttöön saadaan iso prosenttiosuus koko levytilasta niin että yhden levyn (RAID5) tai kahden levyn (RAID6) pettäminen ei aiheuta datan menetystä tai toiminnan välitöntä katkeamista.  Olen nähnyt nuo kommentit joissa kyseenalaistetaan RAID5.   Mistä tuossa oikeastaan on kysymys ? 

Jos katsotaan vaihtoehtoja RAID5 ja RAID6 niin  vitosen tapauksessa menetät asetusten jälkeen koko levytilasta yhden levyn määrän ja vastaavasti kutosella kahden levyn määrän.  Jos levyjä on riittävän monta niin hyötytilaa jää paljon suhteessa levyjen yhteenlaskettuun tilaan.   Tuossa tullaankin oikeastaan siihen miten paljon voit ja haluat menettää kokonaistilasta vikasietoisuuden hyväksi.   Jos valitsit RAID5: n niin levypakkasi kestää yhden levyn pettämisen ja RAID6: n tapauksessa kahden levyn pettämisen samanaikaisesti .
Ne jotka moittivat RAID5: n toimintaa olivat kohdanneet ongelman että yksi levy oli pettänyt. Kun pettänyt levy oli korvattu uudella ja yritetty ottaa mukaan käyttöön se ei onnistunut kun toisellakin levyllä oli ollut vikaa eikä vain yhdellä ja sen seurauksena synkronointi ei onnistunut.   

En pysty arvioimaan miten todennäköinen tuollainen tilanne on.   RAID6 olisi ilman muuta parempi kun se kestää kahden levyn vikaantumisen jos on varaa siihen että kahden levyn tila menetetään vikasietoisuuden hyväksi.   Pienellä levypakalla kuten 4 kappaletta tuo ei kuulosta järkevältä sillä menetys on 50 % koko levytilasta jolloin yksinkertaisempi peilaus hoitaisi tehtävän.   Tuota isommilla levymäärillä RAID6 on jo harkinnassa mukana.

ZFS, jos laitat käyttöön niin kerro lisää kokemuksista.  Tähän omaan koneeseeni tulee RAID lähinnä sen takia että se on koeteltua tekniikkaa, ollut pitkään käytössä.
« Viimeksi muokattu: 02.02.15 - klo:10.12 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
kiitos kommenteista. kyllä tuota mietiskelin myös se tarpeellinen data tulee menemään joka tapauksessa toiseen pannuun + mahdollisesti usb kovalevylle joten senkin puoleen RAID5 (RAIDZ) tulee olemaan valintani. ja sama tilannehan minulla on nytkin kahden levyn RAID1llä eli ei kestä kuin toisen hajoamisen.
kyllä kaikki postihälytykset ja uudet levyt laitan joka tapauksessa eli kyllä tieto mahdollisesta hajoamisesta tavoittaa aika nopeasti.

varalevyn ostan kyllä luultavasti hyllyyn kun ei täälläpäin ole kauppoja jossa levyjä olisi varastossa.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Lenovo ThinkServer TS140 --- pika-arvio

Hieman kokemuksia kun kone tuli ja pääsin tutkimaan.  Ensimmäisenä osui silmään että kone ei ole tehty Kiinassa vaan Unkarissa.  Kotelo aukeaa vain yhdeltä sivulta.  USBeja on 2 USB3 etuseinässä,  takana 4 USB3 + 2 USB2, näyttöliitäntöinä 2x DisplayPort ja yksi VGA. Erikoisuutena löytyy myös yksi RS-232.   Ethernet on Intel I217-LM.

Kone on mekaaniselta rakenteeltaan tavallinen pystymallin pöytäkone, ei mikään palvelinkoppa.  Asia näkyy niin että 2 levyä asentaa tuohon todella helposti mutta siitä eteenpäin menee työläämmäksi hankaloituen mitä enemmään levyjä haluat laittaa. 3. ja 4. evy menevät vielä jollakin tapaa asiallisesti sillä DVD-aseman alle mahtuu yksi levy samaan häkkiin. Jos laitat 5 levyä kuten itse tein tulee joka rako käytettyä ja viimeisen levyn saa vain yhdellä ruuvilla kiinni siltä puolelta mistä kansi aukeaa.  Jätin systeemilevyni tuohon rakoon ja RAIDiin tulevat hieman asiallisemmin.   Jos RAID-levyistä joku vikaantuu toivon että olisi kahden helpon levyn joukossa, muut ovat hitaat/hankalammat vaihtaa.   Täyttää kyllä tehtävänsä kotipalvelimena mutta jos laitat yrityskäyttöön niin tuo "2 levyä helposti, loput taistellen" on hyvä ottaa huomioon.

Kone käyntiin Mint 17 Cinnamon -tikulla joka oli käsillä.  Valmistauduin lähtemään teelle sillä aikaa kun kone käynnistyy tikulta mutta hups:  Kone oli käynnissä melkein heti !   Uusin kokeen ja laskin päässäni aikaa, pääsin ehkä 14..15 vaiheille siitä kun tikun menusta tultiin työpöydälle.   
Tikku oli kiinni etuseinässä eli USB3 liitännässä ja tikku myös oli USB3 Kingston 8 GB.  Kaikki hyvin muuten mutta...

En päässyt verkkoon.  Googletus kertoi että kyllä Intel I217-LM verkkokortin pitäisi toimia nykyään ok, mikä siis pielessä ?  Laitetaanpa toinen varkkokortti kun koneessa on yksi tavallinen PCI-paikka ja noita tuttuja nimettömiä Realtek-kortteja on käsillä jotka ovat aina toimineet.
Vaan mitäs nyt ?  Loppui tikulta käynnistyminen...  Kokeillaan toisella kortilla, sama tulos.  Tässähän on jokin PCI-väylän automaattikonffausbugi.
Ei muuta kuin uutta BIOS-versiota etsimään.  Se löytyikin, tuossa osoite:

http://support.lenovo.com/us/en/products/servers/thinkserver-tower-servers/thinkserver-ts140/?tabName=Downloads 

Sieltä löytyy .iso -image:

http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/thinkservers/easyupdate_1.9.9031.iso

josta sai käynnistyvän tikun ongelmitta "unetbootin" ohjelmalla. "unetbootin" asentuu tällä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install unetbootin
Koneen käynnistys tuolla tikulla onnistui ok ja samoin BIOS-päivitys meni ongelmitta.

Yllätys --- yllätys:  Integroitu Intel I217-LM verkkokortti toimii aivan kiltisti nyt kun käynnistin Mintin tikulta ja kirjoittelen tätä kyseisellä koneella.   Jatkan projektia... :)

Edit 9.2.2015
Nyt on RAID5 käytössä 4 levyllä ja softalla toteutettuna.  Kirjoittelin ylös mitä muistin tuosta ja avasin uuden ketjun softaRAID aiheesta:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48399.msg371113#msg371113



« Viimeksi muokattu: 09.02.15 - klo:21.20 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
noniin nyt on HP gen8 palvelin tulilla ja sain eilen asenneltua nas4freen.
raudaksi tuli gen8 lisäksi 2x 8GB samsungin ECC muistit 3x 1Tb levyt ja käyttis embedded asennuksena kingstonin tikulle.
ensi töikseni asentelin lisäosat: extended Gui ja phpvirtualbox joiden kanssa ei ongelmia ollut. virtualboxista tosin asensin ensin vanhan version joka ei pelannut mutta nas4free foorumilta pongasin tuoreemman asennuspaketin.
sain debian perus serverinkin jo asenneltua virtualboxiin tosin vasta asennuksen jäljiltä ilman omia viilauksia.

eli hyvältä vaikuttaa Nas4free tähän asti :)

sen verran karkasi taas lapasesta että aloin perehtymään mysqln vaihtoa mariadb:en tai eipä tuossa isoa muutosta tule...
« Viimeksi muokattu: 14.02.15 - klo:17.17 kirjoittanut pumo »

pumo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 140
    • Profiili
taisi mennä oma asennus uusiksi kun lueskelin noita juttuja vasta jälkeen päin että levyt olisi kannattanut formatoida 4k advanced format asetuksella..
käytössä WD Red levyt jotka tukevat tätä asetusta. tiedä sitten onko oikeasti vaikutusta :)
tokihan tuossa nyt ei menetä kuin datat..