Linuxissa, kuten Ubuntussa, ei ole asemakirjainten käsitettä eli ei ole mitään C, D, jne. asemia vaan on laitteet kuten /dev/sda1 ja /dev/sda2, jotka Windowsilla vastaisivat noita C ja D asemia
Siis asemia tai osioita. Ainakin Windows 7 eteenpäin voi osion tai aseman liittää kokonaan ilman esim. c:\ tai d:\ nimikettä ja heittää sen jatkoksi haluttuun kansioon.
Niin, onnistuu tuollainenkin, mutta en tiedä missä sitä olisi käytetty ja varsinkaan että joku peruskäyttäjä käyttäisi. Peruskäyttäjällä tarkoitan siis henkilöä, joka ei osaa asentaa Ubuntua ja osioida käsin.
Vastaavasti Windowsilla ei ole noita Linuxin käyttämiä laitenimiä. Kyseessä on ihan tietoinen valinta, Windows perii tuon MS-DOS:sta, joka perii sen vielä vanhemmista järjestelmistä, ja Linuxissa taas käytäntö tulee Unixista, joka on vielä MS-DOS:a vanhempaa perua.
Ei ihan kyllä mene noin. Kyllä esim. Diskpartia komennetaan hyvin pitkälti samaan tyyliin. On asemanumero ja osionumero. Windowsissa käytetään myös guidia asemille (kehoitteessa mountvol käsky kertoo ne). Tosin normaalikäyttäjälle täysin näkymätön ominaisuus.
No ei siellä silti ole mitään /dev/sda1 yms. nimiä kuten Linuxissa, mutta olennaista tässä oli se, että käyttäjä tietää nuo kirjaimet eikä ole aavistustakaan mistään (asemista) levyistä tai osioista.
Tuo asemakirjain nimitys taitaa tulla jostain (varhaisista?) DOS-ajoista, jolloin ei ollut kovin yleistä osioida levyjä useampaan osioon sillä ne olivat niin pieniä, mutta tämä nyt oli vain mutua (olen liian nuori pätemään tuollaisesta asiasta
).
Grubikin muuten nimittää noita levyjä ja osioita numeroilla - luultavasti siksi että se on yksinkertaisinta toteuttaa ja hyvin selkeää.
Periaatteessa kai asennusohjelma voisi arvata Windowsin käyttämät asemakirjaimet, mutta niitäkin voi kai vaihtaa ja miten luotettavaa se sitten olisi, sitä en tiedä.
Itse Windows ei välitä asemakirjainten vaihdosta yhtään mitään. Osa hyvin tehdyistä ohjelmistakin hoksaa muutoksen.
Niin ja Linux ei varsinkaan silloin tiedä mitä kirjainta mikäkin osio vastaa.
Mutta joo, ihan hyviä tarkennuksia eivät vaan peruskäyttäjälle kovin tarpeellisia tai ainakaan mitenkään tuttuja. Joskus toivoisin, että ihmiset oikeasti yrittäisivät osata tietää jotain tietokoneistaan kuten autoista "pitäisi tietää". Tai ainakin täällä on tapana, että vaikkei olisi autoista kiinnostunut, niin pitää silti osata tehdä ne "pienet huollot" omaan autoon eli vähintäänkin vaihtaa renkaat ja lisätä nesteitä; Toivottavasti osaa jopa vaihtaa öljyt, ainakin jos sattuu olemaan mies.
(itse siis pystyn kyllä tekemään nuo kaikki autolleni, mutta en jaksa kiinnostua kovin syvällisesti autoista)
Joo. Jos jollakin "expertillä" olisi joskus aikaa ja mahdollisuus seurata pelkällä katseella sitä tilannetta, kun joku windows-ja linux-ummikko yrittää asentaa DVD-kuvalta Ubuntua ensimmäistä kertaa, niin siinä varmaan selvenisi, mistä yleensä klikkaa.
Varmaan. Jos joskus joku päätyy tuota testaamaan, niin sitten vaan Launchpadiin bugiraporttia. Toivottavasti joku kehittäjä sen siellä huomaa ja ymmärtää itsekin tutkia.